• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#295602  autor: andiw
 03 lis 2008, 10:09
aby na pewno? w pakiecie Simplusa 20 mb za 5pln, cena za 1 mb wynosi 25 gr, w pakiecie 50 Mb za 10 pln - 20 gr.

Czyli w Heyah cena za 1 Mb, która wynosi 20 gr, jest taka jaka przy wyższym pakiecie w Plusie, a już niższa niż mały pakiet Plusa.

A przewagą Heyah jest to, że nie trzeba żadnych pakietów aktywowac i sprawdzać długość promocji, a rozmowy do innych sieci są tańsze

#295681  autor: widex
 03 lis 2008, 17:43
andiw, ale w Plusie rozlicza szczegółowo, a nie co 100 KB.

#295686  autor: mariusz9a
 03 lis 2008, 17:57
widex pisze:andiw, ale w Plusie rozlicza szczegółowo, a nie co 100 KB.
Dokładnie, to bardzo duża zaleta. Rozlicznie jest co do 1B. Przykład, otwieramy stronę o wadze 20kB i kończymy sesję. W Heyah zapłacimy 2gr, a w Simplusie zaledwie 0,4gr (tzn z pakietu mało co ubędzie, bo niestety musimy zapłacić z góry np za te 50MB). Jeśli ktoś wchodzi na neta bardzo czeto i otwiera po jednej, dwie strony podczas każdej sesji to Simplus deklasuje wszystkie oferty.

Każdą ofertę trzeba szczegółowo dobierać do profilu używania ;-)

#295798  autor: m4a1
 04 lis 2008, 08:28
mariusz9a co racja to racja :) ja często korzystam z internetu w komórce to mi to jak najbardziej pasuje. nie ma co sie oszukiwać,plus rządzi ;)

szukając drogi ku Wielkiej Polsce

#297219  autor: anamorph22
 11 lis 2008, 23:40
no i przez długi weekend korzystałam z netu w plusie, kompletna porażka, nie wiem, czy oni mieli jakieś problemy z siecią, ale wciąż miałam problemy z zasięgiem..nie dośc, że net wolny jak poturbowany ślimak to jeszcze problemy z dzwonieniem i wysyłaniem smsów...
moja znajoma miała to samo..czy to znów jakis kryzys w sieci?
przypomniało mi się, dlaczego wolę heyah ;]

#297244  autor: vinc
 12 lis 2008, 10:06
anamorph22 pisze:przez długi weekend korzystałam z netu w plusie, kompletna porażka, nie wiem, czy oni mieli jakieś problemy z siecią, ale wciąż miałam problemy z zasięgiem..nie dośc, że net wolny jak poturbowany ślimak to jeszcze problemy z dzwonieniem i wysyłaniem smsów...
Ja korzystałem przez weekend z iPlusa będąc w Giżycku (EDGE) oraz w Warszawie (HSDPA) problemów nie miałem.

Obrazek

#297286  autor: pablo_79
 12 lis 2008, 15:46
2 gr za 100 kb w równej taryfie Heyah.

#297288  autor: express100
 12 lis 2008, 15:55
I pierwsze i ostatnie miejsce wg mnie należy do PTC:
1. Heyah 2gr/100kB
...
z. Tak Tak 72gr/500kB
--------------------------------------------------------------------
z-ostatnie miejsce

Pozdrawiam!

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#297289  autor: pablo_79
 12 lis 2008, 15:57
No, w NTT jeszcze nie było zmian. Ale wydaje mi się, że Nowy TakTak to trzon nowej taryfy, który jakoś się rozbuduje.

#297357  autor: mariusz9a
 12 lis 2008, 22:35
anamorph22 pisze:no i przez długi weekend korzystałam z netu w plusie, kompletna porażka, nie wiem, czy oni mieli jakieś problemy z siecią, ale wciąż miałam problemy z zasięgiem..nie dośc, że net wolny jak poturbowany ślimak to jeszcze problemy z dzwonieniem i wysyłaniem smsów...
przypomniało mi się, dlaczego wolę heyah ;]
Że tak zapytam, łączyłaś się z Internetem przez? (telefon, modem, i jaki)

Zauważyłem że bardzo dużo "laików" narzeka na Internet mobilny tylko dlatego że łączą sie (nieświadomie! i w sumie tez nie wiedza że są inne technologie) przez jakiś telefon lub modem który obsługuje tylko GPRS i działa to ledwo co. I tak sie wyrabia opinia o necie mobilnym wśród również znajomych takiej osoby :-P

Przykład mój szwagier który do niedawna miał w telefonie firmowym usługę iPlus, a że telefon miał tylko EDGE to jak podłączył pod laptopa to załamka (w porównaniu z tym co ma na kablu - 4Mb/s). Chodził i rozpowiadał w koło jaki to Internet mobilny jest do d... (a 3G w GOPie działa już kilka ładnych lat). Teraz zmienili mu wreszcie telefon i może cieszyć sie z uroków HSDPA. Rozmowa z nim o mobilnym Internecie teraz już wygląda całkiem inaczej...

#297381  autor: andiw
 13 lis 2008, 11:16
Teraz to Heyah w Równej Taryfie - bo najtaniej. Plus ma pakiety, ale to nie to samo co cennik i spokój. Z opinii 2 znajomych i wypowiedzi a Internecie, Heyah się sprawuje dobrze, działa szybko bez awarii

#297410  autor: Marens
 13 lis 2008, 16:17
vinc pisze:pakiety internetowe w atrakcyjnej cenie oferuje właśnie Plus.
Te pakiety to podpucha, z moich doświadczeń z MixPlusa zawsze wychodzi drożej. Tutaj zapomnisz aktywować, tutaj skończysz, tutaj nie wykorzystasz...

[ Dodano: 2008-11-13, 16:19 ]
anamorph22 pisze:przez długi weekend korzystałam z netu w plusie, kompletna porażka, nie wiem, czy oni mieli jakieś problemy z siecią, ale wciąż miałam problemy z zasięgiem..nie dośc, że net wolny jak poturbowany ślimak to jeszcze problemy z dzwonieniem i wysyłaniem smsów...
Pojęcie "wolny" internet dla każdego znaczy coś innego.

[ Dodano: 2008-11-13, 16:24 ]
tomko111 pisze:To wolę dołożyć 14zł na starter i mieć 1GB transferu w Play Online. :)
Dyskusja nad Play vs. cała reszta jest pozbawiona sensu. Ostatnio myślę nad tym dosyć intensywnie. Internet komórkowy ma być z założenia MOBILNY, czyli WSZĘDZIE. Internet z Playa takich kryteriów nie spełnia. Jest mobilny ale powiedzmy "w okręgu" jakiegoś miasta/lokalizacji.

[ Dodano: 2008-11-13, 16:26 ]
andiw pisze:i wtym przewaga nad Play Online - tam usługi głosowe to dodatek i jest drogi
Zauważ, że w Play online nie ma usług głosowych.

[ Dodano: 2008-11-13, 16:48 ]
mariusz9a pisze:I tak sie wyrabia opinia o necie mobilnym wśród również znajomych takiej osoby :-P
Tak tak jak Neostrada jest zła.
Tak to jest jak się ma modem ZXDSL i aplikacje "Neostrada TP" oraz pełno wirusów.
Wśród moich znajomych zawsze drążyłem problem Neostrady.To tej pory w większości przypadków była to ich wina.

Dziwnie, że po instalacji antywirusa i dial-up wszystko chodziło "szybko".
Tak na marginesie Telepolis & GPRS & Firefox + AdblockPlus działa sprawnie.

#297631  autor: anamorph22
 14 lis 2008, 15:21
Pojęcie "wolny" internet dla każdego znaczy coś innego.

wolny to wolny nie wiem jak wolny wystarczajaco wolny, żebym sie denerwowała

[ Dodano: 2008-11-14, 15:23 ]
Zauważyłem że bardzo dużo "laików" narzeka na Internet mobilny tylko dlatego że łączą sie (nieświadomie! i w sumie tez nie wiedza że są inne technologie) przez jakiś telefon lub modem który obsługuje tylko GPRS i działa to ledwo co. I tak sie wyrabia opinia o necie mobilnym wśród również znajomych takiej osoby :-P

no moze jestem laik, nie ja jedna ;p korzystałamz neta w komórce...i jakieś wnioski? ;p

#297634  autor: Marens
 14 lis 2008, 15:34
[quote="anamorph22"]Pojęcie "wolny" internet dla każdego znaczy coś innego.

wolny to wolny nie wiem jak wolny wystarczajaco wolny, żebym sie denerwowała

[ Dodano: 2008-11-14, 15:23 ]

To ja równie dobrze mogę powiedzieć, że dla mnie łącze 6Mbit/s jest wolne bo 1GB ściągam w 30min a kolega ma UPC 20Mbit/s i ściąga w 5min.

#297646  autor: anamorph22
 14 lis 2008, 16:27
przecież nie ściagam filmów i nie ogłlądam 5 teledysków na you tubie...
tylko przeglądam nie uzywając nawet zakładek...

#297651  autor: mariusz9a
 14 lis 2008, 16:38
anamorph22 pisze:przecież nie ściagam filmów i nie ogłlądam 5 teledysków na you tubie...
tylko przeglądam nie uzywając nawet zakładek...
Ok. Ale tak jak pisałem bardzo dużo zależy od tego, jakie urządzenie jest naszym modemem. A dokładniej jaką technologie to urządzenie jest w stanie obsłużyć oraz jaką jest w stanie obsłużyć sieć komórkowa.

Także nawet stojąc niedaleko nadajnika z HSDPA a mając telefon obsługujący tylko GPRS to choćby nie wiem co, to na pewno nie będziemy zadowoleni z Internetu mobilnego. Natomiast użytkownik posiadający terminal z HSDPA będzie mówił troszkę co innego.

#298096  autor: anamorph22
 17 lis 2008, 11:39
to nokia 5310, nie znam się, ale wydaje się być w miarę nowoczesny

#298107  autor: mariusz9a
 17 lis 2008, 12:36
anamorph22 pisze:wydaje się być w miarę nowoczesny
Nowoczesność to nie wszystko...
Według strony Nokii telefon potrafi chodzić jako modem "(E)GPRS 850/900/1800/1900 do 177,6 Kb/s (MSC32)". Według strony Nokii telefon nie obsługuje UMTS a tym bardziej HSDPA. Na innych portalach pisze o obsłudze UMTS, ale bardziej wierze temu co pisze na stronie producenta.

Czyli ja się nie dziwie że narzekałaś...
Jesteś z Poznania także jest u Ciebie zasięg HSPA, niestety Twój telefon obsługuje jedynie EDGE.

#298114  autor: anamorph22
 17 lis 2008, 13:10
czyli co? mogę dalej sobie narzekać?:(

#298148  autor: kowcio
 17 lis 2008, 15:44
mariusz9a pisze:Jesteś z Poznania także jest u Ciebie zasięg HSPA, niestety Twój telefon obsługuje jedynie EDGE.
I to jeszcze class 6! Jaby było klasy 10, to byłoby zupełnie inaczej.
anamorph22 pisze:czyli co? mogę dalej sobie narzekać?:(
Albo narzekać, albo kupić modem lub jakiś tani telefon z choćby UMTSem. Tanim przykładem jest Nokia 6630. W ostateczności może być to coś z EDGE, ale koniecznie klasy 10. Jednak ja preferuję UMTS i w górę.