• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#175617  autor: amfi
 19 kwie 2007, 23:06
Rradzio pisze:pije do orange, co zrobiło ze stawkami do play... śmiech na sali
hmm z jednej strony to posuniecie nie jest dobra ale z drugiej troche rozumiem orange. skoro play ma wyzsza stawke interconnectowa to przy rownych cenach orange zarabialoby po prostu mniej na polaczeniach do P4, chcac utrzymac taka sama marze na wszystkich rozmowach musieli podniesc stawke... wieksza w tym wina UE i UKE niz orange

amfi

#175757  autor: Th0mas
 20 kwie 2007, 15:10
Ehh, za czasów Idei było dużo lepiej.

#175765  autor: babeo
 20 kwie 2007, 15:35
Th0mas pisze:Ehh, za czasów Idei było dużo lepiej.
A co jest teraz takie złe? czy w POPie cennik:

- minuta 57gr
- sms 14gr

przy założeniu że dzwonimy po około 1/3 na każdą sięć jest zły?

#175767  autor: D@rio
 20 kwie 2007, 15:38
No dobra - darujcie sobie wspomnienia i żale....

nie o tym jest ten temat.

Obrazek

#175769  autor: babeo
 20 kwie 2007, 15:41
D@rio, czy mógłbyś się odnieść do tego stwierdzenia:
Bo sama Play się na taką obniżkę nie zgodziła (opłaty interconnect)
:?:

#175770  autor: D@rio
 20 kwie 2007, 15:50
babeo, mógłbym tylko mnie poinformuj o co konkretnie chodzi i do jakiego kontekstu mam się konkretnie odnieść. Aha - i o jaką obniżkę chodzi? minuty, interconnectu? czego?

Obrazek

#175813  autor: b@sho
 20 kwie 2007, 16:59
wedlug mnie takie tematy nie maja sensu... mnie fani tt moga jechac jak chca ale i tak wiem co jest lepsze dla mnie :wink:

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'
 #175820  autor: piotrs1978
 20 kwie 2007, 17:03
Orange wyjdzie na tym najgorzej. Jak mówi powiedzenie "Kto mieczem wojuje od miecza ginie". Plan na Rozmowy sieci Orange to nieudany produkt moim zdaniem. To klienci zdecydują, czy chcą być zmuszani do rozmów w jednej sieci.

#175829  autor: b@sho
 20 kwie 2007, 17:14
piotrs1978 PNR to jest tylko propzycja, zasze mozna skorzystac z TNP

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#175842  autor: babeo
 20 kwie 2007, 17:33
D@rio pisze:babeo, mógłbym tylko mnie poinformuj o co konkretnie chodzi i do jakiego kontekstu mam się konkretnie odnieść. Aha - i o jaką obniżkę chodzi? minuty, interconnectu? czego?
Chodzi o to, że: pewnie widziałeś nowy 'Plan na Rozmowy' w Orange. W cenniku jest napisane, że minuta do Plusa/Ery kosztuje 60gr, a do Play 75gr. Zastanawialiśmy się z czego to może wynikać. Padł pomysł, że może związne jest to z nterconnectu pomiędzy Playem a Orange, że ponoć Play się nie zgodził na obniżenie stawek.

Chodzi o tem post:
Mulder pisze:A może ktoś się zastanowił dlaczego tak jest? Bo sama Play się na taką obniżkę nie zgodziła (opłaty interconnect). I niby to inni zniechęcają do Play?
Czy to właśnie w interconnect możemy doszukiwać takich różnic w cenniku?

#175846  autor: Vieslav
 20 kwie 2007, 17:40
Czy to właśnie w interconnect możemy doszukiwać takich różnic w cenniku?
A niby gdzie? Czy Orange opłaca się dopłacać Play, jeżeli obniży cene za minute?
Plan na Rozmowy sieci Orange to nieudany produkt moim zdaniem. To klienci zdecydują, czy chcą być zmuszani do rozmów w jednej sieci.
Nikt cie nie zmusza do PNR. Tak jak sam napisałeś, to klienci decydują o tym, gdzie będą dzwonić. Uświadom sobie fakt, że jak ktoś dzwoni tylko do Orange to mu się opłaca, bo po co ma brać tel w Erze albo Plusie i płacić ponad 50 gr za minute (czy jaki tam cennik jest :roll: ).

#175847  autor: D@rio
 20 kwie 2007, 17:41
babeo pisze: Zastanawialiśmy się z czego to może wynikać.
podstaw finansowych nie widzę żadnych. Jak dla mnie czysto marketingowy chwyt. Aby przeciętny szary klient został zniechęcony do PLAYa...
babeo pisze: Padł pomysł, że może związne jest to z nterconnectu pomiędzy Playem a Orange, że ponoć Play się nie zgodził na obniżenie stawek.
nie. Interconnect obowiązuje wszystkich tak samo.
babeo pisze:Czy to właśnie w interconnect możemy doszukiwać takich różnic w cenniku?
nie, ponieważ jak uzgadniane były stawki interconnectu PLAYa oficjalnie jeszcze nie było. Dopiero była "nazwa" P4. A więc za wcześnie.

Obrazek

#175853  autor: Th0mas
 20 kwie 2007, 17:54
babeo pisze:A co jest teraz takie złe? czy w POPie cennik:

- minuta 57gr
- sms 14gr

przy założeniu że dzwonimy po około 1/3 na każdą sięć jest zły?
Co oznacza to założenie, skoro poza sieć i wq sieci cena jest taka sama 80gr za minutę, 20 gr za smsa (przy założeniu niekorzystania z pakietów ;) )

#175909  autor: Wilker
 20 kwie 2007, 21:56
nie rozumiem po co ta cała debata, przecież od dawna wiadomo że PLAY płaci operatorom 44 grosze za minutę rozmowy a sam chce od nich 65 groszy za minute rozmowy przychodzącej do swojej sieci - i stąd ta róźnica w cenniku, która zapewne pojawi się w każdej nowej taryfie, nie tylko wprowadzonej przez Orange ale także Plusa, Ere czy nawet opratorów stacjonarnych i wirtualnych. operatorzy nie chcą za darmo finansować playowi promocji "2 przychodzące to 1 wychodząca gratis" bo tak naprawdę to ten który dzwoni tą minutę finansuje :) i to będzie teraz ewidentnie widać w nowych cennikach

jak dla mnie bardzo dobry ruch ze strony orange, podniósł bym minutę do playu do takiej marży jak przy minucie do Ery czy Plusa, czyli 80 groszy :)

#175911  autor: nth
 20 kwie 2007, 22:05
Na 100% to kwestia interconnectu. Póki co Play negocjowało to tylko z Orange i nie doszli do porozumienia stąd to 0.75 do playa. Nie wiadomo jak z Plusem i z Erą, negocjacje z nimi podobno mają się dopiero odbyc, watpie żeby coś udało sie w tej sprawie zmienic, chociaz moze sie to udac Plusowi, bo przeciez Play dziala na ich infrastrukturze.

#175950  autor: amfi
 20 kwie 2007, 23:32
z tym ze stawka interconnectu do PLAYa zostala chyba ustalona przez UKE jesli sie nie myle, wiec nie jest do konca tak ze to P4 kaze sobie placic wiecej niz sam daje...

amfi

#175953  autor: stelle
 20 kwie 2007, 23:36
Wilker pisze: jak dla mnie bardzo dobry ruch ze strony orange, podniósł bym minutę do playu do takiej marży jak przy minucie do Ery czy Plusa, czyli 80 groszy :)
Nie zgodzę się, że jest to dobry ruch. Stawka o Play jest przecież wyższa tylko w PNR, który nie jest ciekawą propozycją i myśłę, że ne będzie na niego wielu amatorów.
Stare plany taryfowe pozostają bez zmian. A stawek w starych planach orange zmienić nie może. Gdyby się zdecydował musi pozwolić klientom zdecydować: zostają, czy rozwiązują umowę. Pewnie w takiej sytuacji mnóstwo osób by zwiało z Orange, nie wykluczone, że do Play właśnie.

#175965  autor: babeo
 21 kwie 2007, 00:15
Th0mas pisze:Co oznacza to założenie, skoro poza sieć i wq sieci cena jest taka sama 80gr za minutę, 20 gr za smsa
To założenie polega na korzystaniu z promocji doładowań 50+20 - wtedy wychodzą takie stawki :wink:

#176181  autor: D@rio
 21 kwie 2007, 17:22
Wilker pisze:nie rozumiem po co ta cała debata, przecież od dawna wiadomo że PLAY płaci operatorom 44 grosze za minutę rozmowy a sam chce od nich 65 groszy za minute rozmowy przychodzącej do swojej sieci
65 gr. to było dawniej. Masz stare dane stawek intercconectowych.
nth pisze:Na 100% to kwestia interconnectu.
wydaje Ci się czy masz jakieś argumenty?
nth pisze:Póki co Play negocjowało to tylko z Orange i nie doszli do porozumienia stąd to 0.75 do playa.
ta...niby w jakiej sprawie negocjowali?
nth pisze:Nie wiadomo jak z Plusem i z Erą, negocjacje z nimi podobno mają się dopiero odbyc, watpie żeby coś udało sie w tej sprawie zmienic, chociaz moze sie to udac Plusowi, bo przeciez Play dziala na ich infrastrukturze.
taa..niby w jakiej sprawie te negocjacje mają się odbyć?
amfi pisze:z tym ze stawka interconnectu do PLAYa zostala chyba ustalona przez UKE jesli sie nie myle, wiec nie jest do konca tak ze to P4 kaze sobie placic wiecej niz sam daje...
I to jest prawda.

Obrazek

#176218  autor: stelle
 21 kwie 2007, 18:46
czyli wcale nie jest tak, że to konkurencja zniechęca do Play tylko z UKE ma swoje powody, żeby stawki ustalić tak a nie inaczej? A jeśli dojdzie do tego marża operatora to wychodzą takie stawika dla użytkowników a nie inne. A w ogóle co jest brane pod uwagę przy ustalaniu stawek interconnectowych???