• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#169833  autor: Btk_Tomas
 04 kwie 2007, 07:16
sharer pisze:No to się lepiej nie spóźnij z wypowiedzeniem umowy. Ja za nieprzedłużenie umowy (po kilku latach w Idei/Orange!) dostałem rachunek, a na nim:
- abonament
- opłata za "brak promocji" na rozmowy (50 zł)
- opłata za "brak promocji" na SMSy (20 zł)
- opłata za rozmowy ponad abonament

sam jeszcze nie wiem za co... w sumie 4 razy większy rachunek, niż zwykle. Nikt mnie wcześniej nie informował o "niebezpieczeństwie", a aneksów nie studiowałem. Mało tego, zostałem poinformowany, że umowa została przedłużona bez mojej wiedzy (co się moim skromnym zdaniem kłóci z powyższym rachunkiem) i jeszcze będzie okres wypowiedzenia.

Jestem tak wkurzony nagrodą, jaką firma Orange zafundowała stałemu klientowi, że szkoda gadać...
Wystarczyło przy końcu okresu promocyjnego na w/w usługi je poprostu wyłonczyć,było by bez niespodzianek.
Umowa po okresie zastrzeżonym jest zawsze przekształcana w umowę na czas nieokreślony,już chyba nawet dziecko to wie.

#170291  autor: Sirmark
 05 kwie 2007, 01:36
p1t3r pisze:nowa umowa to dopiero początek czerwca więc czas działa na moją korzyść... choć muszę przyznać ze chyba jedna zdecyduje się na oferte Playa z opcją umowy na czas nieoreslony.
no na razie z tego co slysze nie dziala jeszcze przeniesienie numeru do Playa.
Play ladnie wyglada, ale mimo wszystko wzialbym ze dwa ostatnie twoje rachunki i dokladnie przeliczyl ile zaplacisz w playu ile w plusie.
Do tego dorzucilbym TakTaka. Tu od dawna oferta byla dobra i pojawialy sie dobre i korzystne promocje, typu podwojne doladowania, megapakiety, usluga bonus, gdzie laktyczny koszt minuty spadal ponizej 30 gr.
A Play poza dobrze wygladajacymi warunami ma tez kroczki, typu przepadanie bonusa, brak pakietow wewnatrzsieciowych.

A na koniec powiem ci jeszcze jedna rzecz, ktora sam praktykuje. Zainwestuj w 2 operatorow ;) . Tzn bedziesz mial jeden numer glowny, a inny dodatkowy w zaleznosci od promocji.

Moj stan do niedawna:
1. tak tak z megapakietem - dalo to stawke na polaczenia do ery 0,20zl / minute. (Jakbym wspomnial ostatnie podwojne doladowanie, to mozna zalozyc ze przez 3 m-c dzwonilem do ery po 0,10zl /min)
2. mialem Orange Go za 5 zl wlaczona usluga ktora dawala mi polaczenia w ramach Orange po 0,20zl.
3. mialem abo w plusie z polaczeniami do plusa na poziomie 0,25 zl

Zakladajac ze kazda karte doladowywalem po 50zl na 3-c, co daje koszt na m-c w sumie 50zl. A zobacz jaka mialem srednia cene minuty -> niecale 0,22 zl/min do wsystkich sieci.

Nawet jakbys wzial tylko dwie karty, typu TT (po przeniesieniu dostajesz od razu drugi poziom happy taniej czyli 0,69zl/min, a po 4 m-c stawka spada do 0,59zl) oraz Orange z promocja tanich wewnatrzsieciowych to stawki tez wyjda tanie.
Zakladajac 33% rozklad polaczen do wszystkich sieci to koszt 100 minut wychodzi mi tak z grubasz przez 4 m-c 41 zł, a potem 37,50zl.

Oczywiscie w TT zalozylem stawke 0,20zl pochadzaca z megapakietu, ktory sie skonczyl, ale kolejne pakiety maja sie pojawic wiec te stawki wroca.

oczywiscie w wersji dla leniwych, ktorzy chca miec 1 telefon i nie kombinowac, to moze lepiej wziac Playa lub Plusa o czym pisal Kaczy.

Ja uwazam ze lepiej pokombinowac skoro wydaje sie swoje pieniadze.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#170292  autor: p1t3r
 05 kwie 2007, 01:48
SirmarK, dziekuje za rzeczowa odpowiedz ;)
no na razie z tego co slysze nie dziala jeszcze przeniesienie numeru do Playa.
Jak to nie dziala? kumpel wlasnie przenosi TT do Play i nie ma problemow.
SirmarK pisze:A Play poza dobrze wygladajacymi warunami ma tez kroczki, typu przepadanie bonusa, brak pakietow wewnatrzsieciowych.
Przepadanie bonusa jakos mnie nie odstrasza (tak czy tak wsjo sie przegada) a brak pakietow wewnatrzsieciowych... wlasnie to mnei zacheca, poniewaz traktuja wszystkich tak samo (choc pewnie i tak w koncu wejda jakies bonusy tylko na siec) a i tak dlugo jeszcze nie bedziemy miec tyle osob w Playu zeby do nich dzwonic w ramach jakiejs promocji na siec.
SirmarK pisze:Zainwestuj w 2 operatorow
Wlasnie jestem uzytkownikiem 2 operatorow. Sim+ oraz Orange. Srasznie mnie meczy latanie z 2 telefonami i zaglowanie kartami (myslalem o adapterze).
Zobaczymy co sie przez 2 miesiace bedzie dzialo. Poki co to faworytem dla mni ejest Play z abonamentem i umowa na czas NIEORESLONY. Jak cos nie wyjdzie to sie przeniose do Plusa. Mysle ze do tego czasu abonament Godziny 40 juz dawno bedzie sie nazywal inaczej i zrobi sie ciekawie ;)

#170293  autor: D@rio
 05 kwie 2007, 01:53
p1t3r pisze:Jak to nie dziala? kumpel wlasnie przenosi TT do Play i nie ma problemow.
działa, działa. Użytkownik gm z forum przeniósł z sukcesem Simplusa do PLAY'a.

Obrazek

#170542  autor: Sirmark
 05 kwie 2007, 14:28
p1t3r pisze: Jak to nie dziala? kumpel wlasnie przenosi TT do Play i nie ma problemow.
no to moze juz dziala ;) , w kazdym razie byly sygnaly ze jest problem z przeniesieniem.

Wlasnie jestem uzytkownikiem 2 operatorow. Sim+ oraz Orange. Srasznie mnie meczy latanie z 2 telefonami i zaglowanie kartami (myslalem o adapterze).
Zobaczymy co sie przez 2 miesiace bedzie dzialo. Poki co to faworytem dla mni ejest Play z abonamentem i umowa na czas NIEORESLONY. Jak cos nie wyjdzie to sie przeniose do Plusa. Mysle ze do tego czasu abonament Godziny 40 juz dawno bedzie sie nazywal inaczej i zrobi sie ciekawie ;)
no spoko, wszystko kwestia wyboru i potrzeb.
dwa telefony to nie duzo, ja chodze standardowo z trzema ;) a czasami jeszcze PDA w plecaku.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#175356  autor: roxa
 18 kwie 2007, 23:06
ja czasem odnosze wrażenie że dwa telefony to już powoli zaczyna być standard :roll:
tylko naprawde nie moge pojąć, że ktoś nosi dwa telefony bo np. z heja do heja ma za grosze, a z plusa do plusa też i do każdego pisze z innego telefonu w zależności od sieci :? a znam takie przypadki..
właściwie tak naprawde trzeba sie nieźle nakombinować i nagłowić żeby dobrać odpowiedni plan taryfowy do swoich potrzeb, tylko przeważnie jest coś kosztem czegoś :|
sama nosze dwa fony obecnie, ale jak mi się skończy umowa z orange zostane tylko przy playu, bo jednak warunki u nich barziej mi odpowiadają :yawinkle:

[scroll]Seniorita Czikita[/scroll]

#175365  autor: p1t3r
 18 kwie 2007, 23:38
roxa, zgadzam sie z Toba. Latam z dwoma telefonami ale chce z tego jak najszybciej zrezygnowac.
Rynek bedzie ulegal coraz to nowym zmianom. Daltego najrozsadniejsze wydaje mi sie podpisanie umowy na czas nieokreslony w Playu. Ceny poki co najlepsze a i latwo bedzie sie w razie jakis "rewolucji" rynkowych rozstac :)

#175985  autor: marektomek
 21 kwie 2007, 07:24
p1t3r pisze:Rynek bedzie ulegal coraz to nowym zmianom. Daltego najrozsadniejsze wydaje mi sie podpisanie umowy na czas nieokreslony w Playu. Ceny poki co najlepsze a i latwo bedzie sie w razie jakis "rewolucji" rynkowych rozstac
jeśli tak bardzo nie chcesz sie wiązać na 12 / 24 miesiecy to weź po prostu play na karte? po co umowe podpisywać wogóle? nawet na czas nieokreślony? w ofercie na karte są takie same ceny, taki sam bonus i brak jakiejkolwiek umowy....

#175999  autor: Th0mas
 21 kwie 2007, 09:43
Jak dla mnie szczerze, to najlepszą ofertę ma Play.

#179757  autor: misiek190
 03 maja 2007, 17:00
Ja mam Play i jestem bardzo zadowolony,polecam:). Na razie PlayKarta a od połowy maja wskakuje w abo:)

t65->Nokia 6100->Nokia 3200->SE K700i->Nokia 6230i->Nokia 6280->Motka K3

#179919  autor: amfi
 03 maja 2007, 21:59
misiek190 pisze:Na razie PlayKarta a od połowy maja wskakuje w abo:)
a mi wczoraj kurier przywioz umowe i od dzis jestem juz w abo PLAY, jak dla mnie oferta jest w tym momencie najlepsza. szczegolnie dla osob ktore dzwonio do roznych sieci, tak jak ja

amfi

#183893  autor: p1t3r
 16 maja 2007, 14:09
Im blizej konca umowy w orange tym przyjemniej mi sie rozmawia z Obsluga ;) wczoraj Pan mi zaczal marudzic i marudzic i w koncu wymarudzil ze jesli przedluze z nimi umowe o 12 miesiecy to dostane 160 minut do wszystkich + 200 minut do orange i stacjonarne :lol: za cale 50 PLN miesiecznie ;) ale dalej twierdze ze mnie to nei satysfakcjonuje :) moze gdyby dorzucili jakis telefon (np. K800 za 199 PLN :D ).....

#184003  autor: kojot67
 16 maja 2007, 17:32
Uważam osobiście że orangutan jest najgorszy, wiec wybierając każdą inną sieć na pewno wybierzesz lepiej. :mrgreen:

Nie ma to tamto
http://www.kyokushinkan.republika.pl/

#184172  autor: D@rio
 17 maja 2007, 10:17
kojot67 pisze:Uważam osobiście że orangutan jest najgorszy, wiec wybierając każdą inną sieć na pewno wybierzesz lepiej.
bez urazy ale uważam że oferta Orange Dla Firm cały czas się rozwija na lepsze i idzie w dobrym kierunku...

Obrazek

#184180  autor: babeo
 17 maja 2007, 10:33
kojot67 pisze:Uważam osobiście że orangutan jest najgorszy
Wiesz to teza na której można całe rozprawy pisać. Ja osobiście uważam, że nie ma gorszej i lepszej sieci. Wszytsko zależy od tego jakim jesteśmy użytkownikiem. Gdzie dzwonimy, na jedną sieć głównie, czy na wszystkie. Określając taki swój profil, możemy dokonać w łatwiejszy sposób wyboru.

#184340  autor: kojot67
 17 maja 2007, 20:53
babeo pisze:
kojot67 pisze:Uważam osobiście że orangutan jest najgorszy
Wiesz to teza na której można całe rozprawy pisać. Ja osobiście uważam, że nie ma gorszej i lepszej sieci. Wszytsko zależy od tego jakim jesteśmy użytkownikiem. Gdzie dzwonimy, na jedną sieć głównie, czy na wszystkie. Określając taki swój profil, możemy dokonać w łatwiejszy sposób wyboru.
Masz rację, wszystko zależy od indywidualnego spojrzenia na sprawę finansów. Każdemu co innego sie opłaca. Mój punkt widzenia opieram na realnej cenie połączenia za minutę a nie tam jakieś promocyje i inne pakiety. Przykładowo Play 49 gr / min, TakTak 59 gr / min, i to do wszystkich sieci. A pomarańczy to nie ma co porównywać.

Nie ma to tamto
http://www.kyokushinkan.republika.pl/

#184341  autor: babeo
 17 maja 2007, 20:55
kojot67 pisze:Przykładowo Play 49 gr / min, TakTak 59 gr / min, i to do wszystkich sieci.
To jak? Przenosimy się do mBanku? Minuta 45gr/min :wink:

#184347  autor: maniek
 17 maja 2007, 21:17
No ja proponuje ere tyle ze umowa na 24miesiace i abonament ale za 45zl 120 minut do wszystkich

#184404  autor: p1t3r
 18 maja 2007, 03:54
maniek pisze:No ja proponuje ere tyle ze umowa na 24miesiace i abonament ale za 45zl 120 minut do wszystkich
to ju zwole playa , umowa na czas nieokreslony, ok 140 minut za 50 zeta...