• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #330554  autor: Dideq
 20 kwie 2009, 22:42
Witam.

Zgłosiłem chęć do przeniesienia numeru z Ery do Play. Przezyłem mały szok gdy dzisiaj przysżło pismo potwierdzające co zamierzam i że numer będzie zwolniony... UWAGA... 7 czerwca!! Umowa kończy mi się 29 kwietnia. W Erze twierdzą że taka jest procedura, że zwalniają numery w MIXie 7 każdego miesiąca.. Czy to nie jest sztuczne przedłużanie umowy? Czy Oni tak mogą?

Swoja drogą nie dziwię sie że tak mało ludzi odchodzi od operatorów ze swoimi numerami jak inni też tak robią. A może zgłosić to gdzieś? :evil:

Pozdrawiam. :)

#330562  autor: yagi
 20 kwie 2009, 23:04
To prawda z 7 dniem - taki jest cykl rozliczeniowy. Jesli wypowiedzenie wplynelo po 8 kwietnia to rzeczywiscie ostatni dzien w Erze wypada 7 czerwca...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#330567  autor: mł konsultant
 20 kwie 2009, 23:18
no niestety, obowiązuje 30 dniowy okres wypowiedzenia umowy jeśli zrobiłeś to po 8 jak pisze yagi to znaczy ze zahaczysz jeszcze o majowy okres rozliczeniowy, a co za tym idzie usługa zostanie wyłączona przed dniem kolejnego cyklu czyli 7 czerwca.

#330604  autor: Dideq
 21 kwie 2009, 10:03
Który dokument jest ważny? Moje wypowiedzenie z przeniesieniem czy dzień w którym Play zgłosił to do Ery?

Trochę to dziwne. W prepaidzie 30 dni? Podciągają to pod postpaid ale faktur łobuzy nie wystawiają. I tak uważam że to oszuści. Sprytnie się zabezpieczyli. Pewnie myślą że jeszcze abonent zrezygnuje. :)

Ale umowa to umowa. Na szczęście kończę z tą farsą i mam nadzieję że większośc ludzi tak zrobi. Koniec postpaidów. :P

#330693  autor: ciapus
 21 kwie 2009, 16:38
Ja mam dość inny problem umowa kończy mi się 11.maja tak pokazuje iBOA - wtedy "mija" równo 2 lata od podpisania umowy.
Czy jeśli 12.maja złożę wniosek w PLAY o przeniesienie numeru - a faktury era wystawia 21 - to na niej (21.05) bede mieć doliczoną opłatę za przeniesienie i numer zwolniony??

#330700  autor: rred
 21 kwie 2009, 17:03
Ja mam dość inny problem umowa kończy mi się 11.maja tak pokazuje iBOA - wtedy "mija" równo 2 lata od podpisania umowy.
Czy jeśli 12.maja złożę wniosek w PLAY o przeniesienie numeru - a faktury era wystawia 21 - to na niej (21.05) bede mieć doliczoną opłatę za przeniesienie i numer zwolniony??
Jeśli złożysz wniosek o przeniesienie numeru 12.05, a cykl rozliczeniowy masz na 21.05 to numer zostanie zwolniony 21.06

#330703  autor: thonka
 21 kwie 2009, 17:13
Dideq pisze:W prepaidzie 30 dni? Podciągają to pod postpaid ale faktur łobuzy nie wystawiają.
mix to nie jest prepaid... podpisujesz umowe terminowa, w ktorej jest zapis o 30 dniowym okr. wypowiedzenia. faktur nie wystawiaja, bo to Ty sobie masz doladowac konto, nie oni.
ciapus pisze:Ja mam dość inny problem umowa kończy mi się 11.maja tak pokazuje iBOA - wtedy "mija" równo 2 lata od podpisania umowy.
Czy jeśli 12.maja złożę wniosek w PLAY o przeniesienie numeru...
umowa wydluzona zostanie na czas nieokreslony min. o 1 miesiac i bedzie to miesiac niepromocyjny tzn. oplata bedzie taka jak jest to w cenniku twojej oferty.

12 maja + 30 dni, wchodzi 11 czerwca, czyli ostatnia faktura bedzie 21 czerwca i tego dnia powinni zwolnic numer.
na majowej fakturze powinienes dostac oplate za przeniesienie, jezeli jej nie bedzie, to niestety numer zwolnia dopiero miesiac pozniej niz wynikaloby to z powyzszego wyliczenia.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#330768  autor: st.konsultant
 21 kwie 2009, 20:51
thonka pisze:
Dideq pisze:W prepaidzie 30 dni? Podciągają to pod postpaid ale faktur łobuzy nie wystawiają.
mix to nie jest prepaid... podpisujesz umowe terminowa, w ktorej jest zapis o 30 dniowym okr. wypowiedzenia. faktur nie wystawiaja, bo to Ty sobie masz doladowac konto, nie oni.
ciapus pisze:Ja mam dość inny problem umowa kończy mi się 11.maja tak pokazuje iBOA - wtedy "mija" równo 2 lata od podpisania umowy.
Czy jeśli 12.maja złożę wniosek w PLAY o przeniesienie numeru...
umowa wydluzona zostanie na czas nieokreslony min. o 1 miesiac i bedzie to miesiac niepromocyjny tzn. oplata bedzie taka jak jest to w cenniku twojej oferty.

12 maja + 30 dni, wchodzi 11 czerwca, czyli ostatnia faktura bedzie 21 czerwca i tego dnia powinni zwolnic numer.
na majowej fakturze powinienes dostac oplate za przeniesienie, jezeli jej nie bedzie, to niestety numer zwolnia dopiero miesiac pozniej niz wynikaloby to z powyzszego wyliczenia.

Ostatnia faktura będzie 21 maja:) Abonament jest przecież z góry :) Na niej powinna się znaleźć opłata za zwolnienie numeru. Chyba że będzie coś wygadane ponad minuty to wtedy pojawi się faktura 21 czerwca, ale nie będzie tam opłaty abonamentowej, tylko za same połączenia lub smsy :)

#330788  autor: Dideq
 21 kwie 2009, 22:00
thonka pisze:mix to nie jest prepaid... podpisujesz umowe terminowa, w ktorej jest zapis o 30 dniowym okr. wypowiedzenia. faktur nie wystawiaja, bo to Ty sobie masz doladowac konto, nie oni.
Ok. Tylko jedno mnie zastanawia. Kasę już z konta ściągnęli, bo cwaniaki se wykalkulowali że jak mnie odetną teraz od kasy to jeszcze doładuję. Powinni zabrać 50 pod koniec okresu.

#330791  autor: yagi
 21 kwie 2009, 22:06
Dideq pisze:Ok. Tylko jedno mnie zastanawia. Kasę już z konta ściągnęli, bo cwaniaki se wykalkulowali że jak mnie odetną teraz od kasy to jeszcze doładuję. Powinni zabrać 50 pod koniec okresu.
Nie do konca. Po prostu aby dac zgode na portowanie numeru musi byc uiszczona oplata za to. Jest ona pobierana jak najszybciej, zeby od razu dopiac proces przenoszenia numeru a potem tylko czekac az bedzie wyznaczona data. Wg mnie nie ma tu nic z oszustwa... Po prostu tak jest...
Dideq pisze:Który dokument jest ważny? Moje wypowiedzenie z przeniesieniem czy dzień w którym Play zgłosił to do Ery?
Wazne jest to kiedy dokument z Play trafil do centrali Ery... Dlatego na przeniesienie trzeba w umowach terminowych liczyc minimum poltorej miesiaca - biorac pod uwage czas na obieg dokumentow...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#330792  autor: thonka
 21 kwie 2009, 22:08
mix w erze to taki taktak z przymusem doladowywania co miesiac okreslona kwota. jest to jednak oferta jaknajbardziej abonametowa na bazie oferty prepaid z umowa terminowa gwarantujaca operatorowi stale przychody w zamian za sluchawke, ale to nie o tym ma byc.

w kazdym prepaidzie (ktorym przewrotnie jest mix w erze) operator pobiera kase w chwili, gdy wplywa do niego wniosek, by sfinalizowac cala procedure w jaknajkrotszym czasie o ile oczywiscie jest taka kwota na koncie. jezeli jej nie ma zazwyczaj jest wysylany sms z prosba o doladowanie konta stosowna kwota.
numer zwolnia natomiast, gdy minie ostatni dzien przymusu trzymania aktywnego konta. z reszta powinien tez przyjsc sms ze stosowna informacja.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet