• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #300868  autor: orangeman
 30 lis 2008, 22:05
Dzisiaj zobaczyłem, że coś się dzieje z mapą zasięgu na stronie Orange. Cała mapa jest jasno różowa, nie ma pomarańczowych pól. Mam nadzieję, że robią ją od początku bo w porównaniu do konkurencji była niedokładna. Wie ktoś coś na ten temat?

#300893  autor: express100
 30 lis 2008, 23:09
Ale w legendzie nic nie pisze o pomarańczowych polach, ale nie wiem, bo dawno z tej mapki zasięgu korzystałem. Ale chyba kiedyś jednak była koloru pomarańczowego.
Jak patrzę na mapkę to nie widzę różu. Może powiększają zasięg :mrgreen: :wink:
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#300899  autor: biotyt
 30 lis 2008, 23:31
Coś się dzieje jednak z tą mapą dziwnego. Teraz im się trochę rozjechała. Ostatnio miałem mały problem z nawigacją, a teraz zasięg 3G w okolicach mojego miasta:
Obrazek
Oczywiście ciemna plama powinna być w miejscu Siedlec.

biotyt

#300902  autor: mariusz9a
 30 lis 2008, 23:37
Fakt, pojawiło się kilka miejsc z zaznaczonym 3G, gdzie jeszcze wczoraj 3G nie było :-D Może nanoszą zasięg planowany?

#300912  autor: biotyt
 01 gru 2008, 08:02
mariusz9a pisze:Fakt, pojawiło się kilka miejsc z zaznaczonym 3G, gdzie jeszcze wczoraj 3G nie było :-D Może nanoszą zasięg planowany?
Jakiś czas temu byłem w Łukowie i zdziwiłem się gdy mój telefon zalogował się do 3G Orange. Zasięg był w każdym miejscu miasta. Po powrocie do Siedlec sprawdziłem mapkę Orange lecz Łuków nie był jeszcze zaznaczony ciemniejszą pomarańczową plamą. Zasięg obecnie już został uwzględniony na mapie. Podobno Orange wzięło się ostro do roboty, a stacje 3G wyrastają jak grzyby po deszczu. Niestety jednak coś im się mapka rozjechała bo odpowiednie zasięgi 3G są z 10km na północ za daleko.

biotyt

#300948  autor: orangeman
 01 gru 2008, 13:09
Dzisiaj jest wszystko ok. Wszystko jest tak jak powinno być. Dodali zaznaczenie Jasła w zasięgu UMTS. Wcześniej tego nie było.

#300949  autor: mariusz9a
 01 gru 2008, 13:16
biotyt pisze:
mariusz9a pisze:Fakt, pojawiło się kilka miejsc z zaznaczonym 3G, gdzie jeszcze wczoraj 3G nie było :-D Może nanoszą zasięg planowany?
Jakiś czas temu byłem w Łukowie i zdziwiłem się gdy mój telefon zalogował się do 3G Orange. Zasięg był w każdym miejscu miasta. Po powrocie do Siedlec sprawdziłem mapkę Orange lecz Łuków nie był jeszcze zaznaczony ciemniejszą pomarańczową plamą. Zasięg obecnie już został uwzględniony na mapie. Podobno Orange wzięło się ostro do roboty, a stacje 3G wyrastają jak grzyby po deszczu. Niestety jednak coś im się mapka rozjechała bo odpowiednie zasięgi 3G są z 10km na północ za daleko.
Mi chodziło o to że pojawiły się miejsca gdzie w rzeczywistości 3G nie było. Jest zaznaczone 3G w Myszkowie, jeszcze w sobotę wieczorem 3G tam mój telefon nie łapał. Teraz nie wiem. Ale chyba w niedziele nie odpalili :-P

#301050  autor: GSM_Maniak
 01 gru 2008, 20:17
Orange widze naniosło nowe odpalone nodeB, bo w moim mieście odpalili w październiku 3G i na mapce jest zaznaczone ;-)

#301066  autor: orangeman
 01 gru 2008, 21:07
Trochę się ruszyli z tą mapą. NodeB w Jaśle jest chyba od dwóch miesięcy, a dopiero teraz jest to pokazane.

#301067  autor: mariusz9a
 01 gru 2008, 21:12
orangeman pisze:Trochę się ruszyli z tą mapą. NodeB w Jaśle jest chyba od dwóch miesięcy, a dopiero teraz jest to pokazane.
I tak bardzo szybko. W Plusie znanych jest mi kilka przypadków gdzie 3G naniesiono na mapę po 1,5 roku od jego uruchomienia! Jest nadal kilka miejscowości gdzie 3G działa od roku a na mapie ich jeszcze nie ma.
Także trzeba przyznać że Orange w miarę szybko to aktualizuje ;-)
Najszybciej to i tak robi Era, bo tam zdarzają się lokalizacje w których jeszcze 3G nie ma :-D