• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #191083  autor: Than
 09 cze 2007, 20:01
Witam. Mógłby mi ktoś napisać tutaj dokładniej wszystko o Era Omnix Max? Chodzi mi głównie o informacje ile musze płacić żeby móc pobierać za darmo 5mb i na ile. Czyli 5 mb na tydzień czy na miesiąc? Mam nadzieje że wiecie o co chodzi :D czekam cierpliwie na odpowiedzi.

#191095  autor: Than
 09 cze 2007, 20:26
Spoko ale mógłbyś to tutaj napisać bo niestety widocznie nie mam jakiegoś programu bo nie moge tego otworzyć. Nie lepiej dać linka do strony? Bo gdy klikam musze zapisać albo otworzyć.
@edit
Dobra znalazłem. Można zamknąć temat :)
Ostatnio zmieniony 09 cze 2007, 20:39 przez Than, łącznie zmieniany 1 raz.

#191106  autor: przemek910
 09 cze 2007, 20:55
TE 5 MB - to dane wysyłane i odbierane. taktowanie to paczki po 50kb.
Nie ważne czywykorzystasz 4 kb czy 45 i tak weżmie 50 kb z puli 5mb.
Każde połączenie to otwarcie sesji czyli 50kb dane wysylane i 50 kb dane odbierane. RAzem wychodzi 100kb w dół z puli 5 MB...

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#191116  autor: Than
 09 cze 2007, 21:14
Dziękuje. :]

#191228  autor: balrog
 10 cze 2007, 09:50
kin pisze:Każde połączenie to otwarcie sesji
ja tego nie mogę pojąć:P. Co oznacza każde połączenie? Uruchomiam gprs, wchodze na www (np. wykorzystało mi 10kB), po 5 min, wchodzę na inną www - naliczyło mi dwa połączenia, czyli 200kB? Zostały otwarte dwie sesje? A co z podtrzymaniem sesji?

"Nigdy nie zapominajcie! Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym co nie umieją latać."
Fryderyk Nietzsche

#191238  autor: szejkspir
 10 cze 2007, 10:25
balrog pisze:Uruchomiam gprs
czyli rozpoczynasz połączenie. Przeglądasz strony, czyli odbierasz i wysyłasz dane. Ilość danych jest naliczana po pełne 50 kb (zaokrąglana w górę) oddzielnie dla danych wysłanych i odebranych do momentu przerwania połączenia (a nie do momentu wejścia na kolejną stronę). Podtrzymanie sesji nic nie kosztuje, chyba, że wysyłasz i odbierasz w tym czasie jakieś dane. Liczy się tylko ich ilość - nie czas połączenia! Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem :wink:

#191243  autor: przemek910
 10 cze 2007, 10:49
szejkspir pisze:czyli rozpoczynasz połączenie. Przeglądasz strony, czyli odbierasz i wysyłasz dane. Ilość danych jest naliczana po pełne 50 kb (zaokrąglana w górę) oddzielnie dla danych wysłanych i odebranych do momentu przerwania połączenia (a nie do momentu wejścia na kolejną stronę). Podtrzymanie sesji nic nie kosztuje, chyba, że wysyłasz i odbierasz w tym czasie jakieś dane. Liczy się tylko ich ilość - nie czas połączenia! Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem
No nie dokońca, w Erze o 24 dane są zaokrąglane w górę do pełnej paczki ;)

balrog, zakładając
uruchamiasz przegladarkę w telefonie łączysz się ze stroną np. m.telepolis.pl wtedy rozpoczynasz sesjęi paczki zostają otwarte. Leci 100 kb w dół z 5MB a ty możesz w ramach tej paczki wyslac 50kb i odebrac 50kb. Oczywiscie jak wykorzytasz wiecej to rozpocznie się nowa paczka. (jesli wyslesz wiecej - nowa paczka na wysylane, obierzesz wiecej (zazwyczaj sie więcej odbiera) idzie nowa paczuszka). Jak wylaczysz przegladarkę wtedy sesja jest zamknieta. nie wykrozystane dane z danej paczki przepadają.
Możesz sobie to wyjaśnić na zasadzie rozliczania np. 30 sekundowego lub minutowego (kiedyś takie były) ;)

#191250  autor: szejkspir
 10 cze 2007, 11:12
kin pisze:w Erze o 24 dane są zaokrąglane w górę do pełnej paczki
Oczywiście. Chciałem tylko wytłumaczyć ogólne zasady naliczania danych.

Jeszcze może kilka słów odnośnie pakietu Omnix Max. Niewykorzystane w danym miesiącu dane można wykorzystać w następnym, po uprzednim wykorzystaniu pakietu przypadającego na bieżący miesiąc. Po przekroczeniu pakietu opłaty naliczane są za każde 50 kB wysłane i odebrane oddzielnie w wysokości 0,1 zł.

#191260  autor: Kazimierz55
 10 cze 2007, 11:28
Witam,
balrog, zakładając
uruchamiasz przegladarkę w telefonie łączysz się ze stroną np. m.telepolis.pl wtedy rozpoczynasz sesjęi paczki zostają otwarte. Leci 100 kb w dół z 5MB a ty możesz w ramach tej paczki wyslac 50kb i odebrac 50kb. Oczywiscie jak wykorzytasz wiecej to rozpocznie się nowa paczka. (jesli wyslesz wiecej - nowa paczka na wysylane, obierzesz wiecej (zazwyczaj sie więcej odbiera) idzie nowa paczuszka). Jak wylaczysz przegladarkę wtedy sesja jest zamknieta.
W większości Nokii jest taka opcja w "ustawienia" > "Łączność" > "dane pakietowe" lub "GPRS" > "Połączenie danych pakietowych" lub "połączenie GPRS" i tam można wybrać:
- "Gdy trzeba" - wtedy telefon łączy sie przez GPRS tylko jak wchodzimy do przeglądarki i rozłącza kiedy ją zamykamy. W trakcie połączenia widoczne jest ikonka G w kwadraciku lub E w kwadraciku (dla EDGE)
-"Zawsze online" wtedy na wyświetlaczu zawsze kiedy jest dostępny GPRS widoczne jest G (bez ramki) (lub E dla EDGE). Jeżeli w tym czasie (kiedy mamy opcje "Zawsze online") nie włączymy przeglądarki to nic nie zapłacimy, ani nic nam nie ubędzie z pakietu (jeżeli się mylę proszę mnie poprawić)

I jeżeli mamy opcje "Zawsze online" otworze Opere Mini wykorzystam 15 kB zamknę opere, za 10 minut otworze aplikacje e-mail i ściągnę jednego e-maila i jednego napiszę (wykorzystam 20 kB) i jeszcze za pół godziny wejde na chwilę na Omnix z wbudowanej przeglądarki i sprawdze wiadomosci (10 kB). Łączne wykorzystam 45 kB. Ile kB odejmą mi z pakietu blueconnect w telefonie?
W trakcie korzystania z Opery Mini, przeglądarki i e-maila mam E w kwadraciku, a cały czas samo E.

Pozdrawiam

#191265  autor: przemek910
 10 cze 2007, 11:34
Kazimierz55 pisze:Ile kB odejmą mi z pakietu blueconnect w telefonie?
A jaki masz sposób taryfikowania? 50/50 czy 100/1?
Kazimierz55 pisze:W większości Nokii jest taka opcja w "ustawienia" > "Łączność" > "dane pakietowe" lub "GPRS" > "Połączenie danych pakietowych" lub "połączenie GPRS" i tam można wybrać:
- "Gdy trzeba" - wtedy telefon łączy sie przez GPRS tylko jak wchodzimy do przeglądarki i rozłącza kiedy ją zamykamy. W trakcie połączenia widoczne jest ikonka G w kwadraciku lub E w kwadraciku (dla EDGE)
-"Zawsze online" wtedy na wyświetlaczu zawsze kiedy jest dostępny GPRS widoczne jest G (bez ramki) (lub E dla EDGE). Jeżeli w tym czasie (kiedy mamy opcje "Zawsze online") nie włączymy przeglądarki to nic nie zapłacimy, ani nic nam nie ubędzie z pakietu (jeżeli się mylę proszę mnie poprawić)

I jeżeli mamy opcje "Zawsze online" otworze Opere Mini wykorzystam 15 kB zamknę opere, za 10 minut otworze aplikacje e-mail i ściągnę jednego e-maila i jednego napiszę (wykorzystam 20 kB) i jeszcze za pół godziny wejde na chwilę na Omnix z wbudowanej przeglądarki i sprawdze wiadomosci (10 kB). Łączne wykorzystam 45 kB.
Wg mnie to nie działa... Przynajmniej na 6230i nie działało...

#191272  autor: Kazimierz55
 10 cze 2007, 11:43
kin pisze:A jaki masz sposób taryfikowania? 50/50 czy 100/1?
chyba po 50 kB
Załącznik cenowy do oferty taryf: Era Nowy Komfort i Era Nowy Komfort VIP - strona 2. pisze:Oferta blue connect w telefonie (oferta bc w telefonie – APN: erawap, erainternet i usługa HotSpot w sieci Era)
Opłata za 50 kB po wykorzystaniu pakietu danych 50 MB - 0,06 zł z VAT
W pakiecie 50 MB oraz po jego wykorzystaniu:
dla
APN: erawap, erainternet dane naliczane są za każde rozpoczęte 50 kB, oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego
(IP). Po zakończeniu połączenia lub o godz. 24.00 dane są zaokrąglane w górę, do pełnej jednostki taryfikacyjnej – 50 kB.
w
usłudze HotSpot dane naliczane są łącznie za każde rozpoczęte 50 kB, łącznie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego
(IP). W usłudze HotSpot połączenia są zamykane po 24 godzinach od rozpoczęcia połączenia.
Niewykorzystane w danym Cyklu rozliczeniowym dane można wykorzystać w następnym Cyklu rozliczeniowym po uprzednim wykorzystaniu danych
z pakietu z bieżącego Cyklu rozliczeniowego.
Opłaty za korzystanie z pakietowej transmisji danych bez aktywnej Oferty blue connect w telefonie opisano w załączniku cenowym usług dla taryf
Era Nowy Komfort i Era Nowy Komfort VIP.
kin pisze:Wg mnie to nie działa... Przynajmniej na 6230i nie działało...
jak to nie działa?

#191287  autor: przemek910
 10 cze 2007, 12:07
Kazimierz55 pisze:kin napisał/a:
Wg mnie to nie działa... Przynajmniej na 6230i nie działało...

jak to nie działa?
Po prostu nie trzymało sesji tak jak wy twierdziliscie... Może to tylko jednostkowy przypadek.

#191298  autor: Kazimierz55
 10 cze 2007, 12:26
kin pisze:Po prostu nie trzymało sesji tak jak wy twierdziliscie... Może to tylko jednostkowy przypadek.
Ale nie miałeś tego znaczka "G", czy liczyło Ci jako oddzielne połączenie?
Może słaby zasięg GPRS miałeś (?)

#192251  autor: Krisu6230i
 13 cze 2007, 09:30
Kazimierz55, jaki masz telefon?
kin pisze:Po prostu nie trzymało sesji tak jak wy twierdziliscie... Może to tylko jednostkowy przypadek.
nie nie jest to jednostkowy przypadek bo jest "nas" co najmniej dwoch :) a ja probowalem na 2 egzemplarzach 6230i...

poza tym w 6230i niezaleznie od polaczenia pokazuje G nie spotakelm sie z E, chyba trzeba na oko badac czy jestesmy w edge czy wciaz gprs.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/