Witam,
balrog, zakładając
uruchamiasz przegladarkę w telefonie łączysz się ze stroną np. m.telepolis.pl wtedy rozpoczynasz sesjęi paczki zostają otwarte. Leci 100 kb w dół z 5MB a ty możesz w ramach tej paczki wyslac 50kb i odebrac 50kb. Oczywiscie jak wykorzytasz wiecej to rozpocznie się nowa paczka. (jesli wyslesz wiecej - nowa paczka na wysylane, obierzesz wiecej (zazwyczaj sie więcej odbiera) idzie nowa paczuszka). Jak wylaczysz przegladarkę wtedy sesja jest zamknieta.
W większości Nokii jest taka opcja w "ustawienia" > "Łączność" > "dane pakietowe" lub "GPRS" > "Połączenie danych pakietowych" lub "połączenie GPRS" i tam można wybrać:
- "Gdy trzeba" - wtedy telefon łączy sie przez GPRS tylko jak wchodzimy do przeglądarki i rozłącza kiedy ją zamykamy. W trakcie połączenia widoczne jest ikonka G w kwadraciku lub E w kwadraciku (dla EDGE)
-"Zawsze online" wtedy na wyświetlaczu zawsze kiedy jest dostępny GPRS widoczne jest G (bez ramki) (lub E dla EDGE). Jeżeli w tym czasie (kiedy mamy opcje "Zawsze online") nie włączymy przeglądarki to nic nie zapłacimy, ani nic nam nie ubędzie z pakietu (jeżeli się mylę proszę mnie poprawić)
I jeżeli mamy opcje "Zawsze online" otworze Opere Mini wykorzystam 15 kB zamknę opere, za 10 minut otworze aplikacje e-mail i ściągnę jednego e-maila i jednego napiszę (wykorzystam 20 kB) i jeszcze za pół godziny wejde na chwilę na Omnix z wbudowanej przeglądarki i sprawdze wiadomosci (10 kB). Łączne wykorzystam 45 kB.
Ile kB odejmą mi z pakietu blueconnect w telefonie?
W trakcie korzystania z Opery Mini, przeglądarki i e-maila mam E w kwadraciku, a cały czas samo E.
Pozdrawiam