• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #186066  autor: Kazimierz55
 24 maja 2007, 17:59
Witam!
Zastanawia mnie pewna sprawa.
Polkomtel S.A. jest operatorem sieci Plus czy sieci Plus GSM.

Z jednej strony we wszystkich reklamach jest "Plus", strona to od niedawna www.plus.pl , nowe karty SIM mają wydrukowane napis "Plus",
z drugiej strony jednak wszyscy których znam (prawie, ale o tym za chwilę) mający w tej sieci mają napisane na wyświetlaczu "Plus GSM", na niektórych punktach sprzedaży jest też "Plus GSM". Jednak jeden mój znajomy mający Nokie N70 (chyba, nie jestem pewien) w Plusie ma napisane "Plus", a nie "Plus GSM" na wyświetlaczu.

Moim zdaniem to trochę dziwna polityka Polkomtel'a bo jak "Era GSM" zmieniła sie na "Era" to zostało wszystko szybko zmienione (chyba), w przypadku rebrandingu Idea - Orange w dniu wejścia wszystkie punkty sprzedaży które widzialem byly w kolorze Orange, strona www.orange.pl wystartowała, na wyświetlaczach zmieniło się na Orange (nie wszystkim, ale to wina chyba oprogramowania telefonu). Ludzie nie wiedzą w jakiej sieci mają telefon.
Po za tym dodawanie do nazwy słowa GSM jest chyba lekką oznaką przestarzałości w dobie sieci 3G.

Dlaczego kolega miał napisane "Plus" (może to przez to, że był w zasięgu 3G), czy Plus planuje aby zmienić te nazwy na wyświetlaczach??

[ Komentarz dodany przez: D@rio: 2007-05-25, 12:41 ]
Nie umiesz dobrze napisać tematu? Albo, go chociaż skorygować i poprawić?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2007, 12:41 przez Kazimierz55, łącznie zmieniany 1 raz.

#186068  autor: babeo
 24 maja 2007, 18:05
Kazimierz55 pisze:Dlaczego kolega miał napisane "Plus" (może to przez to, że był w zasięgu 3G), czy Plus planuje aby zmienić te nazwy na wyświetlaczach??
Napis sieci na wyświetlaczy zależy od orpogramowanie w telefonie i od karty sim.

a) nowe karty mają możlwiość automatycznej zmiany wyświetlanej nazwy. Tak było przy nowszych kartach Idei, po zmeinia na Orange napis zmienił się na Orange.

Ja mam ciut starsza kartę i nie miałem ciągle Idea. Jednak po zmianie softu w telefonie zmieniło się na Ogange PL. Tak więc w przypadku Orange też mamy Orange lub Orange PL.

Każda sięć ma swój 'numer' do którego jest w sofcie telfonu przypisane nazwa operatora.
Kazimierz55 pisze:strona to od niedawna www.plus.pl
To pewnie tak, że ludzie skracają Plus GSM do Plusa, więc kupili sobie taką domenę. jednak po kliknięciu na www.plus.pl i tak przenosi nas na www.plusgsm.pl :-)

#186070  autor: GSM_Maniak
 24 maja 2007, 18:09
Nazwa wyświetlana w telefonie zależy od bardzo wielu czynników. Od modelu telefonu, wersji oprogramowania, rodzaju karty sim i jej długości działania. Ja np. mam najnowsze oprogramowanie w Nokii 6630 i jak wkładam starą karte Plusa to pisze Plus GSM, a jak wsadze nowa to pisze też Plus GSM. Wkładam karte Play to pisze Play, a u mojego kolegi też na Nokii 6630, ze starszym softem pisze już Plus GSM. Ale jak np. wsadze starą karte Idei to pisze Orange, bo soft mam orginalny z Orange. Wszystko zależy od softu i karty :)

#186084  autor: Kaczy
 24 maja 2007, 18:38
Kazimierz55 pisze:Polkomtel S.A. jest operatorem sieci Plus czy sieci Plus GSM.
Był sieci Plus GSM, natomiast teraz jest operatorem sieci Plus. Nastąpiła zmiana nazwy handlowej.

...::: Made for loneliness :::...

#186191  autor: pyp
 25 maja 2007, 11:32
Kazimierz55 pisze:mają napisane na wyświetlaczu "Plus GSM", na niektórych punktach sprzedaży jest też "Plus GSM". Jednak jeden mój znajomy mający Nokie N70 (chyba, nie jestem pewien) w Plusie ma napisane "Plus", a nie "Plus GSM" na wyświetlaczu
Tak jak napisał GSM_MANIAK To jest uwarunkowane softem i telefonem. Ja posiadam np. Sony Ericssona i na wyswietlaczu mam napis PL-PLUS. Nokie wiem że mają Plus GSM, Siemensy tez tak mają podajże, u innych nie wiem jak jest dokladnie...
Kaczy pisze:Był sieci Plus GSM, natomiast teraz jest operatorem sieci Plus. Nastąpiła zmiana nazwy handlowej.
Ja nawet nie spostrzegłem się, ta zmiana wogule nie była reklamowana ani ogłoszona, tylko zrobiona tak po cichu, wczesniej na to uwagi nie zwracałem, teraz to przyznam racje że tak jest :)

Pozdrawiam - pYp

#186194  autor: JacekS
 25 maja 2007, 11:39
Kaczy pisze:Był sieci Plus GSM, natomiast teraz jest operatorem sieci Plus. Nastąpiła zmiana nazwy handlowej.
I dlatego w salonach kazali sciagac napis GSM, a zostawic Plus. Gdyz Plus nie swiadczy juz tylko uslug GSM, i to sie zle kojarzylo ( tal bylo w u mnie w salonie)

#186295  autor: pyp
 25 maja 2007, 17:05
jacenty1812 pisze:I dlatego w salonach kazali sciagac napis GSM, a zostawic Plus. Gdyz Plus nie swiadczy juz tylko uslug GSM, i to sie zle kojarzylo ( tal bylo w u mnie w salonie)
A to dlatego była ta zmiana nazwy ?? Miałeś to jakoś napisane czy tylko sie domyslasz że dlatego zmienili nazwe. Era też się nazywała wczesniej Era GSM a teraz Era... Ale te nazwy z dopiskiem GSM nie były wcale takie złe...

Pozdrawiam - pYp

#186305  autor: D@rio
 25 maja 2007, 17:27
pyp pisze:A to dlatego była ta zmiana nazwy ?? Miałeś to jakoś napisane czy tylko sie domyslasz że dlatego zmienili nazwe
to byłą modyfikacja a nie zmiana. Pozbyli się tylko dodatku, określającego technologię. Choć, moim zdaniem to zmiana na minus. Dodatek "GSM" ładnie pasował do nazwy "Plus".

Obrazek

#186370  autor: pyp
 25 maja 2007, 19:51
D@rio pisze:Dodatek "GSM" ładnie pasował do nazwy "Plus".
No tak... mi sie bardzo podobał :-) teraz to nawet czasmi mówie Plus Gsm. Ale my o tym niestety nie decydujemy.

Pozdrawiam - pYp

#188091  autor: plotas
 31 maja 2007, 19:17
Na SE K750 mam PL-PLUS

#188199  autor: pyp
 31 maja 2007, 23:59
plotas pisze:Na SE K750 mam PL-PLUS
Na każdych SE jest taki napis !!

Pozdrawiam - pYp

#188531  autor: ganc2
 02 cze 2007, 03:21
Kazimierz55 pisze: strona to od niedawna www.plus.pl
Była o tym informacja na telepolis.
Tą domenę kupili. Na twoim miejscu obserwowałbym teraz uważnie losy sklepu internetowego play.pl <-istnieje całkiem niemałe prawdopobieństwo że play będzie miał chętkę również na to.
Wracając do plusa to ich oficajalna strona to plusgsm.pl .
plus.pl kupili dopiero niedawno. Oficjalna nazwa sieci to wciąż PlusGSM, chociaż przed chwilą zauważyłem że na ich stronie ich logo to samo plus (?)
Prawdopodnie zmieniło się to wraz z nową kampanią wizerunkową.

#188589  autor: pyp
 02 cze 2007, 12:08
ganc2 pisze:Oficjalna nazwa sieci to wciąż PlusGSM
Od dłuzszego czasu jest juz Plus a Nie Plus GSM. Na stronie ju zdawno było samo Plus, reklamy z Mumio juz nawet się okazywały z samym Plusem... Ale dla wielu uzytkowników było to niewidoczne... nie zdali sobie z tego sprawy, ze Plus zmienia nazwe handlową... Ja dopiero po tym poście zwróciłem na to uwage !

Pozdrawiam - pYp

#188717  autor: D@rio
 02 cze 2007, 18:06
ganc2 pisze:Oficjalna nazwa sieci to wciąż PlusGSM, chociaż przed chwilą zauważyłem że na ich stronie ich logo to samo plus (?)
jesteś w błędzie. Oficjalna nazwa sieci to Plus.

Obrazek

#188829  autor: masterson
 03 cze 2007, 09:54
Już chyba tylko w tytule strony zostało plusgsm i na telefonach, bo wystarczy chociażby wejść do salonu prasowego Polkomtela, do połowy listy w archiwum maja Plus GSM potem już tylko Plus. Pewnie nie bez powodu :)

WEJDŹ I SAM SPRAWDŹ!!!

#188853  autor: pyp
 03 cze 2007, 11:30
masterson pisze:o połowy listy w archiwum maja Plus GSM potem już tylko Plus
To jest własnie wynik zmiany nazwy... Ja to tam mysle że to nie było zabardzo potrzabne, bo wporzadku wyglądał Plus GSM. No ale...

Pozdrawiam - pYp

#189452  autor: Rambus
 04 cze 2007, 22:29
A może mi ktoś przypomnieć kiedy ta zmiana nazwy nastąpiła? Bo ja kupiłem nowa kartę mixPlusa w lipcu ubiegłego roku, mam Motorole V235 i jak wół PlusGSM na wyświetlaczu. Sugerowaliście, że to od karty i aparatu zależy, a tym czasem i jedno i drugie w miarę nowe. Dziwne to trochę. Wygląda to na typowe niechlujstwo. Na szczęście wsypa mniejsza niż w Orange gdzie do dzisiaj ludzie maja Idea MIŁEGO DNIA na wyświetlaczu.

#189506  autor: pyp
 05 cze 2007, 10:47
Rambus pisze:Sugerowaliście, że to od karty i aparatu zależy, a tym czasem i jedno i drugie w miarę nowe.
Posłuchaj... To jest podobna sytuacja jaka miała miejsce przy rebradingu Idei na Orange... Większość abonentów czekało na zmiene loga w telefonie przez bardzo długi czas. Tutaj jest przecież nazwa wcale nie uciązliwa. I to jest zmiana tylko nazwy handlowej czyli do wizerunku mediów a zabradzio nie dotyczy to uzytkowników. Wszystko tez zalezy od producenta telefonu. Np. SE ma PL-PLUS a Nokia PLUS GSM, no i od wgranego softu...

Pozdrawiam - pYp