Witam!
Mam znajomego, który mieszka w Warszawie. Jednak jego praca jest związana z wieloma podróżami po Polsce i trochę po Europie. Chcę kupić numer telefonu w taryfie dla klientów indywidualnych. Jednak na pierwszej pozycji w wymaganiach jest zasięg operatora w Polsce, kolejne to:
2. Liczba europejskich/światowych operatorów, z którym macierzysty operator ma umowy roamingowe
3. Jakość połączeń/szybkość internetu
Oferta cenowa i aparatów są mnej ważne.
Z uwagi na wiele podróży sieć musi mieć bardzo dobry zasięg GSM i wysoką jakość połączeń.
Profil korzystania z telefonu kolegi:
- połączenia głosowe (ok. 2 h miesięcznie do wszystkich sieci po równo mniej więcej)
- kilkadziesiąt SMSów miesięcznie
- codzienne (5 dni w tygodniu) sprawdzanie poczty (tylko poczta, odbieranie załączników niwkonieczne)
- czasami skorzysta z internetu w telefonie (kilka razy w miesiącu poszuka czegoś w necie); wydaje mi się, że 30 MB wystarczy, ale może byc trochę więcej
Zaproponowałem mu ofertę Ery "Internet w telefonie" za 75 zł (120 min + 50 MB).
W internecie znalazłem mnustwo opinii o zasięgu Ery, ale cieżko z nich cokolwiek wywnioskować ponieważ są skrajnie pozytywne (typu "Era rządzi!!!!Najlepszy operator na świecie, pokrycie zasięgiem =100%"), albo skrajnie negatywne (typu "Era to **********, u mnie we wsi Plus i Orange mają zasięg, a Era jest najgorsza !!!!!!!! Uciekam z tej sieci").
Większość opini jest po prostu nie warta uwagii i wiary. Więc zwracam się do Was licząc że otrzymam konkretną, rzeczową i prawdziwą odpowiedź na pytania:
Którą sieć (i jaki abonament) byście dla niego wybrali??
Która polska sieć ma największy zasięg??
Znajomy mieszka w Warszawie więc przy klasyfikacji zwróćcie na to uwagę.
PS: Kolega też chce kupić z tym abonamentem telefon.
Ma mieć:
- możliwość przeglądania WWW (chociażby Opera Mini), e-mail
- duży ładny wyświetlacz
- radio FM
- raczej Nokia (bo do tej firmy jest przyzwyczajony)
- niech bateria wytrzymyje chociaż te 2-3 dni przy średnim korzystaniu
- najlepiej żeby był zwykły telefon (nie klapka, ani slider)
- ma w miarę klasycznie wyglądać (nie podobają sie mu zabawki typu 5200)
- aparat foto i bluetooth by sie przydał
- telefon musi być dostępny w ofercie abonamentowej sieci którą polecie
Wiem, że dział "Sieci komórkowe", nie dotyczy aparatów, ale każdy operator ma inne telefony więc telefon będzie zależał od sieci, którą polecicie.
Ja mu zaproponawełem Erę (Internet w telefonie 75) z Nokią 6300 lub E50 (chociaż brakuje radia).
Proszę abyście zaproponowali sieć + ofertę + aprat.