• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#176224  autor: D@rio
 21 kwie 2007, 19:03
stelle pisze:czyli wcale nie jest tak, że to konkurencja zniechęca do Play tylko z UKE ma swoje powody, żeby stawki ustalić tak a nie inaczej?
to UKE i tylko ten urząd zarządza stawkami interconnectu. W kwestii operatorów leży tylko wypracowanie w kwestii technicznej czyli budowy punktów stylu między sieciami.
stelle pisze: A jeśli dojdzie do tego marża operatora to wychodzą takie stawika dla użytkowników a nie inne.
Marże można sobie naliczyć każdy jaki chce ;) równie dobrze można dać taryfy, gdzie do PLAYa będzie i 2.00zł./min. - nikt nie zabroni.
stelle pisze:A w ogóle co jest brane pod uwagę przy ustalaniu stawek interconnectowych???
Pisaliśmy o tym nie raz w newsach na telepolis. UKE bierze pod analize i badanie różne rodzaje rynków (każdy rynek ma swoj numer). Do tego dochodzą koszty własne i negocjacje z operatorami (choć nie muszą one wystąpić). Istnieje również możliwość narzucenia wartości stawki z "urzędu" .

Obrazek

#176289  autor: roxa
 21 kwie 2007, 21:54
ciekawa jestem czy inni operatorzy też wpadną na tak genialne pomysły.. :roll:

[scroll]Seniorita Czikita[/scroll]

#176448  autor: amfi
 22 kwie 2007, 14:09
D@rio pisze:Marże można sobie naliczyć każdy jaki chce ;) równie dobrze można dać taryfy, gdzie do PLAYa będzie i 2.00zł./min. - nikt nie zabroni.
tyle ze wtedy to juz klienci zwryfikowaliby taka stawke... jak na razie wyzsze stawki do playa sa tylko w nowych taryfach wiec i tak wiekszocs osob placi tyle samo do play co do innych wiec nie ma co robic z tego sensacji

amfi

#176457  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 14:32
amfi pisze:tyle ze wtedy to juz klienci zwryfikowaliby taka stawke...
a to już jest sprawa na inny temat :-)

pewnie znowu by się posypały skargi do UKE... ;-)

Obrazek

#176478  autor: Rradzio
 22 kwie 2007, 15:44
Właśnie to nie jest inny temat... Bo w każdym regulaminie pod terminem "inni operatorzy" nie ma mowy o jakiejkolwiek segregacji... zresztą nawet nie chce mi się rozwijać na ten temat... kliencie to zweryfikują i przypuszczam, że Orabge szybciej się z tego wycofa niż na to wpadł...

#176533  autor: stelle
 22 kwie 2007, 18:38
no wiesz, pod pojęciem "inni operatorzy" nie ma podziału na sieci tak długo jak w regulaminie to pojęcie nie zostanie rozbite na dwa inne: "sieć Play" i "pozostali operatorzy". Przecież w regulaminie stworzonym dla nowych planów nie ma problemu z takim podziałem :/

#176692  autor: Relewand
 23 kwie 2007, 10:00
Dario jesteś w błędzie: stawki IC są ustalane pomiędzy operatorami pod nadzorem UKE, a nie przez UKE.

W wielu wywiadach prezes playa mówił o konieczności utrzymania asymetrycznego wobec trójcy IC.

Podwyższoną stawkę (64gr) zaproponował play nie orange! To oczywiste że PTK wolałoby płacić mniej.

Stawka za terminowanie połączeń do playa jest dla orange o 20-24gr droższe niż do ery czy plusa, więc mimo o 15gr wyszych cen, orange i tak zarabia na tym mniej!!!!!!

#176695  autor: Th0mas
 23 kwie 2007, 10:15
Po co im w ogóle ten interconnect skoro i tak jedna sieć płaci drugiej prawie tyle samo co ta druga pierwszej? Nie mogliby tego znieść po prostu i po kłopocie? Dla każdego byłoby lepiej. Operatorzy by nie płacili, a i ceny byłyby niższe dla nas.

#176696  autor: Relewand
 23 kwie 2007, 10:21
Alternatywą dla IC jest płacenie za połączenia przychodzące tak jak w usa. W europie nigdzie to nie przeszło. Z tego co pamiętam to nawet w rosji już sie z tego wycofali.

#176698  autor: Th0mas
 23 kwie 2007, 10:29
Oświeć mnie... jak jest w USA?

#176700  autor: Relewand
 23 kwie 2007, 10:35
Płaci się za połączenia wychodzące i przychodzące. Dlatego nie można wprost porównać cen u nas i w usa.

#176701  autor: Th0mas
 23 kwie 2007, 10:38
Nie no bez sensu. To jest już totalna masakra. Czyli jak już w Stanach nie mam nic na koncie, to nawet telefonu odebrać nie mogę. U nas by się to na pewno nie przyjęło.

#176864  autor: D@rio
 23 kwie 2007, 19:37
Relewand pisze:Dario jesteś w błędzie: stawki IC są ustalane pomiędzy operatorami pod nadzorem UKE, a nie przez UKE.
a to zależy. Są dwa modele. Moga operatorzy sami obniżyć stawki dobrowolnie albo UKE je może narzucić z urzędu lub uruchomić procedurę mającą na celu obniżenie tych że stawek. Więc, nie jestem w błędzie ;)
Relewand pisze:W wielu wywiadach prezes playa mówił o konieczności utrzymania asymetrycznego wobec trójcy IC.
fakt, Play chciał wprowadzić asymetryczny InterConnect.
Th0mas pisze:Nie mogliby tego znieść po prostu i po kłopocie? Dla każdego byłoby lepiej. Operatorzy by nie płacili, a i ceny byłyby niższe dla nas.
Interconnect jest i tak dla "trójcy" przeźroczysty. Ale jak zapewne wiesz w Polsce nie może być coś "za darmo"...
Relewand pisze:za połączenia przychodzące tak jak w usa.
albo w Rosji. Wycofali się z tego tylko częściowo, bo przy wyższych taryfach post-paid są plany gdzie za przychodzące się nie płaci.
Relewand pisze:Płaci się za połączenia wychodzące i przychodzące. Dlatego nie można wprost porównać cen u nas i w usa.
albo jest to odliczane z puli minut.

Obrazek

#176877  autor: amfi
 23 kwie 2007, 20:04
Th0mas pisze:Czyli jak już w Stanach nie mam nic na koncie, to nawet telefonu odebrać nie mogę.
no chyba ze dzwoniacy wezmie te koszty na siebie tak jak jest w uslugach typu rozmowa na koszt odbierajacego

amfi

#176926  autor: Th0mas
 23 kwie 2007, 21:54
Stany to chała, nie ma to jak Unia Europejska :D Ale powinni obniżyć te stawki jeszcze bardziej.

#176953  autor: Jedi
 23 kwie 2007, 23:19
D@rio pisze:albo w Rosji. Wycofali się z tego tylko częściowo, bo przy wyższych taryfach post-paid są plany gdzie za przychodzące się nie płaci.
W Rosji w żadnych taryfach nie płaci się za przychodzące. Stało to się dekretem wydanym wydanym przez Dumę. Nawet w prepaidach się już nie płaci, a rozmowy i tak są bardzo tanie.

#177319  autor: Relewand
 25 kwie 2007, 09:50
IC jest praktycznie przezroczysty ale tylko w bilansie wewnętrznym pomiędzy trójca. Nie możemy zapominać że są jeszcze sieci stacjonarne na których operatorzy komórkowy zarabiają. Terminowanie w stacjonarnych kosztuje minimalnie (ok. 3gr). Od niedawna mamy jeszcze P4 na połączeniach z którym trójca jest stratna (róznica około 20gr). Play chce utrzymać asymetryczność jeszcze przez kilka lat, trakując dochody z IC jako główne żródło przychodu.

Ruch F2M raczej już nie będzie znacząco rósł, więc saldo opłat IC dla trójcy bedzie malało.