• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #175977  autor: margeo
 21 kwie 2007, 01:15
Zdarzyło sie komus wyslac kiedys zdjecie MMS a do odbiorcy doszlo zupelnie cos innego? Mi dzis tak... I nie byloby w tym tragedii (choc bylbym tez wkuty, bo nie za to sie płaci) gdyby doszlo cos "normalnego"... Zrobilem zdjecie telefonem - widoczek nad jeziorem w Parku Narodowym - wyslalem... po chwili odbieram telefon z pytaniem "co to ma znaczyc?"... Do odbiorcy doszla niecenzuralna tresc... Przed chwila widzialem ta wiadomosc - numer nadawcy sie zgadza - natomiast roznia sie diametralnie przeslane zdjecia :!: :!: Do tego nigdy nie mialem czegos takiego w telefonie!!! Rano zamierzam zglosic to do BOA - ciekaw jestem jak zareaguja... Oba mms (wyslany i odebrany) sa nadal w telefonach... Nie miesci mi sie w glowie jak powazna siec moze popelniac takie bledy w przesylaniu plikow!!!

POZDRAWIAM!

#176071  autor: Irek
 21 kwie 2007, 12:22
Dziwne bardzo dziwne jako coś takiego mogło mieć miejsce. Jesteś przekonany, że rzeczywiście nie wrzuciłeś do tego MMSa niczego innego?

"And one more thing..."

#176075  autor: babeo
 21 kwie 2007, 12:25
margeo, jedno stwierdzenie przychodzi mi na myśl --> "ale jaja" :-D

Na powaznie: wyslij jeszcze raz mms do tej samej osoby i zobaczysz co będzie tym razem :-)
 #176112  autor: Bobb
 21 kwie 2007, 13:45
margeo pisze:Zdarzyło sie komus wyslac kiedys zdjecie MMS a do odbiorcy doszlo zupelnie cos innego? Mi dzis tak... I nie byloby w tym tragedii (choc bylbym tez wkuty, bo nie za to sie płaci) gdyby doszlo cos "normalnego"... Zrobilem zdjecie telefonem - widoczek nad jeziorem w Parku Narodowym - wyslalem... po chwili odbieram telefon z pytaniem "co to ma znaczyc?"... Do odbiorcy doszla niecenzuralna tresc... Przed chwila widzialem ta wiadomosc - numer nadawcy sie zgadza - natomiast roznia sie diametralnie przeslane zdjecia :!: :!: Do tego nigdy nie mialem czegos takiego w telefonie!!! Rano zamierzam zglosic to do BOA - ciekaw jestem jak zareaguja... Oba mms (wyslany i odebrany) sa nadal w telefonach... Nie miesci mi sie w glowie jak powazna siec moze popelniac takie bledy w przesylaniu plikow!!!
To pewnie nowa promocja pod znanym juz haslem "takie rzeczy to tylko w erze" :P

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#176171  autor: margeo
 21 kwie 2007, 17:03
IreQ pisze:Dziwne bardzo dziwne jako coś takiego mogło mieć miejsce. Jesteś przekonany, że rzeczywiście nie wrzuciłeś do tego MMSa niczego innego?
JESTEM CAŁKOWICIE I ABSOLUTNIE PRZEKONANY...
Tym bardziej, ze oba mms sa zachowane w telefonach na wszelki wypadek... Na moim tel jest co innego - na tym, na ktory wysylalem jest co innego... widnieje,ze zostal wyslany ode mnie... Zreszta jak moglbym pomylic zdjecie?? Zrobilem je telefonem i od razu wyslalem kumpeli na maila - doszlo ok, po chwili to samo zdjecie (widzialem je na wyswietlaczu!) poprzez opcje przeslij dalej - wyslalem na wspomniany telefon - doszlo, ale nie to co mialo... Tak wiec blad jest ewidentnie po stronie ERY. Poza tym -czegos takiego nigdy nie mialem w telefonie, wiec calkowicie wykluczam, aby moglo sie wyslac cos innego z mojego telefonu... Poprzez ta sama opcje przeslalem to samo zdjecie pozniej na sluzbowa komorke aby sprawdzic co wysyla - doszedl widoczek, ktory powinien... Zglosilem juz do dzialu technicznego... Uslyszalem, ze moze cos u nich w centrum sie stalo i abym czekal na telefon... no to poczekam...
Dodam jeszcze zanim ktos wysunie jakas filozofie co to nie moglem zrobic, ze nie jestem zupelnie zielony w kwestii tel kom i blad napewno nie lezy po stronie wysłania "nie tego zdjecia" - prosty powod - nigdy takiego zdjecia nie mialem w telefonie, a do innych osob doszla poprawna fotka - wszystkie wysylane na zasadzie przeslij dalej - ta sama wiadomosc powielana... Wiec jak moglaby dojsc gdzie indziej poprawnie, gdybym sie pomylil?? Brak logiki...
Pozdrawiam

POZDRAWIAM!

#176176  autor: D@rio
 21 kwie 2007, 17:14
a może miałeś coś w skrzynce nadawczej albo w roboczej?

Dziwne rzeczy...aż wierzyć się nie chce.

A numer nadawcy przy tej odebranej wiadomości się zgadza? Masz raport doręczenia?

Obrazek

#176182  autor: ganc2
 21 kwie 2007, 17:23
A z ciekawości - czy nazwy plików zostały zmienione - przed i po wysłaniu? Czy zmieniła się tylko treść (zawartość)?

#176304  autor: margeo
 21 kwie 2007, 22:20
D@rio pisze:a może miałeś coś w skrzynce nadawczej albo w roboczej?

Dziwne rzeczy...aż wierzyć się nie chce.

A numer nadawcy przy tej odebranej wiadomości się zgadza? Masz raport doręczenia?
Jak już wspominalem powyzej aby uniknac pytania - NIE MIAŁEM TEGO NIGDY w swoim telefonie..Oznacza to, ze nie zrobilem tego zdjecia, nie wgrałem do telefonu, nie otrzymalem tego od nikogo innego... To konkretne zdjecie fizycznie nie zostalo wyslane z mojego telefonu... Wyslane zostalo zupelnie inne... Wiem, ze moze byc trudno w to uwierzyc - dopoki nie zobaczylem na wlasne oczy i nie sprawdzilem parametrow - tez myslalem, ze sobie odbiorca ze mnie jaja robi.. ale znam tą Osobę doskonale i wiem, ze nie miala z tym nic wspolnego... tym bardziej gdy przekonalem sie o co chodzi...
Odpowiadajac na pytanie Ganc2 - nazwy plikow zostaly zamienione...

POZDRAWIAM!

#176318  autor: D@rio
 21 kwie 2007, 22:37
margeo, prześlij mi tego MMSa co doszedł na numer widoczny w user-barze, ok? ;) użyj opcji "prześlij dalej" . Chce zajrzeć do właściwości tego MMSa. Prześwietle to zdjęcie i tę wiadomość komputerowo. Możę się dowiem coś ciekawego...

Obrazek

#176351  autor: margeo
 21 kwie 2007, 23:38
D@rio pisze:margeo, prześlij mi tego MMSa co doszedł na numer widoczny w user-barze, ok? ;) użyj opcji "prześlij dalej" . Chce zajrzeć do właściwości tego MMSa. Prześwietle to zdjęcie i tę wiadomość komputerowo. Możę się dowiem coś ciekawego...
Na chwile obecna nie chce nic ruszac (rowniez z uwagi na tresc i sytuacje-nie wiem jakie mozliwosci ma operator,czy zobaczy jaki plik wysylam-nazwe itp...), aby w razie czego gdzies go nie wcielo - wiem, ze nie powinno, ale gdybym musial isc z tym do Salonu wole miec to tak jak zastalem.
Moge Ci napisac dane z podstawowych parametrow na chwile obecna ... u mnie zdjecie zostalo wyslane o 12:53 (n6230i) - tam dotarlo 12:55 (SE D750).
Co ciekawe zrobione zostalo ok 12:30 (mam we wlasciwosciach zdjecia), a w SE jest oprocz godziny odbioru (12:55) podana godzina wyslania rzekomo przeze mnie o 11:55 -czyli ponad pol godziny zanim zrobilem w ogole fotke! Numer nadawcy jest moj - odbiorcy rowniez zgodny... Dodam, ze robilem to ujecie rowniez cyfrowym aparatem i godziny obu fotek (cyfra+telefon) sa zblizone co do minuty - ok. 12:30... Do tego zdjecie u mnie w telefonie nosi nazwe KWIECIEN 0712 a to ,ktore doszlo ZDJ_CIE 003 (o ile db pamietam, bo to nie moj tel-nie mam go pod reka), tak wiec sa to zupelnie inne pliki...

POZDRAWIAM!

#176356  autor: D@rio
 21 kwie 2007, 23:52
margeo pisze:Na chwile obecna nie chce nic ruszac (rowniez z uwagi na tresc i sytuacje-nie wiem jakie mozliwosci ma operator,czy zobaczy jaki plik wysylam-nazwe itp...), aby w razie czego gdzies go nie wcielo - wiem, ze nie powinno, ale gdybym musial isc z tym do Salonu wole miec to tak jak zastalem.
heh. No ale przecież nic nie zmienisz. "Prześłij dalej" nie modyfikuje plików. A przecież przesyłąć sobie możesz wszystko co chcesz. No ale ok, jak chcesz ;) to czekam w takim razie na relacje z sytuacji i jej wyjaśnenie. Ciekawe co Ci PTC odpisze.... ;-)
margeo pisze:Do tego zdjecie u mnie w telefonie nosi nazwe KWIECIEN 0712 a to ,ktore doszlo ZDJ_CIE 003 (o ile db pamietam, bo to nie moj tel-nie mam go pod reka), tak wiec sa to zupelnie inne pliki...
umiesz zobaczyć dane EXIF zdjecia? porównałbyś tam właściwości i parametry (m.in obrazu oraz matrycy) czy są takie same...

Obrazek

#176358  autor: margeo
 22 kwie 2007, 00:00
moze zle sie wyrazilem - jak juz wspomnialem - nie chce tego wysylac dlatego,ze nie wiem co bedzie sprawdzac ERA. Nie chcialbym, aby pozniej wyszlo, ze plik zglaszany jako "niecenzuralny"- wyszedl z tamtego telefonu dalej... (bo skoro zglaszam, to po co wysylam dalej? Wiesz jak jest... ) Nie mam tez tego telefonu teraz, bo to przeciez nie moj tel. Jesli bede mial mozliwosc - sprobuje poprosic o zapisanie tego zdjecia na kompie i wtedy zobacze co i jak...

POZDRAWIAM!

#176367  autor: MADMAX
 22 kwie 2007, 01:08
A może w telefonie odbiorcy było coś nie tak?
Pamiętam jak kilka dobrych lat temu zdarzyło mi się coś takiego iż dostałem 2 smsy long jeden po drugim od 2 różnych osób. Mój telefon (nie pamiętam, Alcatel czy Już SE T610) połączył te nadchodzące smsy w taki sposób, że połowa smsa była od jednej osoby a druga część od drugiej - wszystko to w 1 wiadomości :shock:
Domysliłem się ponieważ pozniej doszła jeszcze raz pełna wiadomość od jednej z tych osób a poza tym numer był bodajże osoby "x" a podpis osoby "y". :roll:

Zastanawiam się czy i w tym przypadku nie jest tak iż od Ciebie mms wyszedł jak należy a do odbiorcy doszedł mms od kogoś innego ale sygnowany Twoim numerem.

Pozdrawiam

#176412  autor: pyp
 22 kwie 2007, 12:04
Rzeczywiście ciekawa i interesujaca sprawa... :) Co do Nazw Pliku to może jest taka mozliwość że Sony Ericsson automatycznie zmienił nazwe pliku na Obraz 003, a nie zostawił taka jaka ty mialeś. Ale to i tak nie rozwiązuje całej sytuacji... Ciekawe jak to wszystko sie zakończy. Pewnie PTC zaraz się bedzie tłumaczyło że to nie jest ich wina, bo nie mieli innych zgłoszeń itd. itd. ! Ale Pożyjemy zobaczymy !

Pozdrawiam - pYp

#176427  autor: margeo
 22 kwie 2007, 13:17
Odpowiadajac kolejno...
Zrzucilem to zdjecie z SE na komp i zajrzalem do parametrow - EXIF jest pusty, wiec mozliwe, ze zdjecie bylo modyfikowane.. Parametry matrycy wskazuja na 0,3pix, ale przeciez zdjecie do MMS jest skalowane i nawet jesli zrobilem oryginal 1,3mpix, to na kazdy inny tel czy maila dochodzi w formacie 640*480.
Co do koncepcji zmiany nazwy plikow przez SE - o ile sie nie mysle SE nadaje inne nazwy niz ZDJ_CIE 003 (nie OBRAZ jak napisal Pyp) - chyba cos w stylu np DSC003... (jak i wszystkie aparaty cyfrowe Sony), tak wiec ta koncepcja odpada. Raczej zakladalbym tu jakas nokie z automatyczna nazwa zdjecia (_ zamiast Ę)... Dodam rowniez, ze od samego poczatku w moim telefonie nazwy plikow sa nazwami wlasnymi - nie automatami nokii - zmieniam nazwy wraz ze zmiana miesiaca, poniewaz 6230i po wykasowaniu jakiejs fotki - wrzuca kolejna na puste miejsce i nie mozna zachowac ciaglosci numeracji...
Wyslalem pozniej inne zdjecie na tamtego SE i nazwa pliku doszla poprawna, niezmieniona - taka jak u mnie...
Co do laczenia sms - tu sie zgodze, tak sie zdarza - zwlaszcza, gdy tel jest zapchany - tez mi sie tak zdarzylo na 6310i i bodajze na alcatelu OT512, ale w tym przypadku to odpada wg mnie, bo szczerze wątpię, by akurat do tej osoby ktos cos takiego wyslal... Tym bardziej, ze nr ma malo osob i jest zastrzezony, wiec musialby to byc CUD, a nie przypadek... Poza tym.. Zlaczyc dwie tresci, a wpakowac inny plik pod moj numer jako nadawcy? Watpie...
No i sama godzina wysłania zdjecia, ktora pokazana jest oprocz odebrania w SE... Wychodziloby na to,ze MMS byl przez godzine przetrzymywany w Centrum - tylko jak moglo zostac wyslane o 11:55 przeze mnie skoro zrobilem je ok. 12:30???
Biorac to wszystko pod uwage - wg mnie problem lezy po stronie Ery, a nie telefonow, czy użytkownikow...

POZDRAWIAM!

#176430  autor: ganc2
 22 kwie 2007, 13:25
Pokaże wam coś ciekawego, co osobiście zaobserwowałem (Działa przynajmniej w większości SE na których testowałem). :
1.Włącz aparat fotograficzny w SE
2.W opcjach aparatu ustaw tak żeby zdjęcie zapisywało z nazwą jako np. "Foto"
3.Upewnij się że nie masz w telefonie więcej zdjęć w zdjęciach aparatu
4.Zrób jakiekolwiek zdjęcie żeby zapisało się z tą nazwą
5.Wyślij je jako mms,
6.Skasuj samo zdjęcie w systemie plików.
7.Wejdź w aparat i ponownie ustaw nazwę na "Foto"
8.Zrób inne zdjęcie.
9.Zachowaj je
10.Wejdź do wiadomośći wysłanych i otwórz mmsa z pierwszym przesłanym zdjęciem.
11.Teraz w wiadomości będzie drugie zdjęcie :P mimo iż przesłałeś to pierwsze :)

Polega to na tym że elementy używane w MMSie, o ile są zapisane nie w samej wiadomości MMS, ale już zapisane gdzieś w pamięci, Sony Ericsson automatycznie hotlinkuje. Więc jeżeli podmienimy obiekt, obiekt w wiadomości będzie inny :-D

#176674  autor: margeo
 23 kwie 2007, 08:22
Tez ciekawe... aczkolwiek w tym opisywanym przeze mnie przypadku nie ma to zastosowania :wink:

[ Dodano: 2007-06-08, 23:57 ]
coz...
po dwukrotnym przekazaniu sprawy do Działu Technicznego (po 3 tyg trwało..) operator stwierdził, że problem nie leży po jego stronie (przecież by się nie przyznali do takiej wpadki...) i, że proponuje oddać telefony do serwisu... Nie uslyszalem zadnej konkretnej odpowiedzi, wytlumaczenia dlaczego itp... Krotka lakoniczna odpowiedz - za pierwszym razem sms'em, za drugim - poleconym...
Nie mniej jednak dla poprawnych dalszych kontaktow przyznali pakiet bezplatnych MMS (mam nadzieje, ze do wszystkich sieci, bo do Ery mam w abo wliczone :P )
Jakos do mnie to nie przemawia... i nadal smiem twierdzic, ze to cos w Erze zaszwankowalo...

POZDRAWIAM!