• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
  • Strona 52 z 77
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 77

#707275  autor: wook
 31 mar 2014, 23:04
Jak dadzą captcha to piszemy skargę do UKE, da się im udowodnić że w ten sposób wykluczają jeszcze bardziej te osoby, mój dziadek na pewno nie rozszyfruje takiego kodu i będzie przez to wykluczony z użycia Aero2. Więc ja widzę tylko żart na 1 kwietnia od Aero.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#707303  autor: marcinek243
 01 kwie 2014, 08:00
Bardzo ważna informacja dla osób z dysfunkcją wzroku – po dostarczeniu odpowiednich dokumentów do firmy Aero2 wybranym osobom (o udokumentowanym problemie ze wzrokiem) CAPTCHA będzie wyłączana.

#707305  autor: user_delete34
 01 kwie 2014, 08:09
marcinek243 pisze:po dostarczeniu odpowiednich dokumentów
Nadal to jednak utrudnianie. ReCaptcha będzie zdecydowanie za trudna. Lepsza byłaby najprostsza captcha od solve media, czasem jest tam wyraźny tekst w stylu "red is red".

#707312  autor: JacekK
 01 kwie 2014, 08:50
Co do zwolnienia z kodów CAPTCHA dla osób z dysfunkcją wzroku...

Często jedna karta SIM służy całej rodzinie. Co, jeśli karta SIM jest na Jana Kowalskiego, którego żona lub córka ma wadę wzroku?

Kolejna karta SIM i kolejne wydatki na depozyt i przesyłkę?

ReCaptcha jest rzeczywiście dość trudna. Również dobrze można by wprowadzić jakieś zadanie matematyczne, typu 3+ ... = 5, albo zagadnienie w stylu "wpisz słownie dzisiejszy dzień tygodnia".

Założyciel i redaktor naczelny MVNO-GSM.PL. Tu prywatnie.

#707317  autor: macc
 01 kwie 2014, 09:19
chodzi to już bo włączyłem swoje aero i nic?

#707321  autor: Sig
 01 kwie 2014, 09:31
mvno-gsm_pl pisze:Co do zwolnienia z kodów CAPTCHA dla osób z dysfunkcją wzroku...

Często jedna karta SIM służy całej rodzinie. Co, jeśli karta SIM jest na Jana Kowalskiego, którego żona lub córka ma wadę wzroku?

Jak dla mnie to jest to raczej oczywiste, że tak. W wiadomości na Telepolis jest podane, że papiery na zwolnienie będą weryfikowane z tymi przedstawionymi do wydania karty, czyli w skrócie - czy osoba która przedstawia zaświadczenie występowała o kartę. Jeżeli tak, to uznają, jeżeli nie - to nie. W opisywanej sytuacji żona czy córka musiałyby same wystąpić o kartę, przedkładając swoje papiery od związku/lekarza.
To logiczne. Przecież w naszym kraju pełnym cwaniaków wiekszość zaczęłaby szukać po rodzinie kogoś, komu takie zwolnienie przysługuje :-).

Ale przecież depozyt za pierwszą kartę możesz odzyskać? Czy trzeba czekać na zakończenie świadczenia BDI? Wydaje mi się, że można odzyskać wcześniej, wtedy zostają tylko bezwrotnne wydatki na przesyłki.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#707330  autor: wook
 01 kwie 2014, 10:05
Ja nie mam dysfunkcji wzrokowych ale captcha nie rozczytam, jak na razie nie zobaczyłem tego captcha

[ Dodano: 2014-04-01, 10:06 ]
Jak zobaczę captcha to pisze do UKE

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#707334  autor: user_delete34
 01 kwie 2014, 10:19
Sig pisze:Przecież w naszym kraju pełnym cwaniaków wiekszość zaczęłaby szukać po rodzinie kogoś, komu takie zwolnienie przysługuje :-) .
Nawet jeśli, to co? Usługa gwarantuje wolne łącze, więc jakiegoś botnetu z tego nie zrobią. Poza tym, już wspomniane najprostsze zadanie matematyczne wystarczy, by odróżnić w 99% maszynę od człowieka. Nie sądzę, by nagle znalazło się tyle osób walczących botami o... dostęp do łącza 512/256 Kbps.

Naprawdę myślisz, że chciałoby się wielu szukać babcinego orzeczenia o niedowidzeniu dla takiej pierdoły? Tanie łącze można mieć za grosze, jeżeli już ma się zamiar TYLE kombinować. Wystarczy karta np Orange z allegro. Mało tego, wtedy można też korzystać z lepszej szybkości.

#707346  autor: MaciejM
 01 kwie 2014, 11:12
wook, pisz nawet i do prezydenta, wyśmieją Cie :-D
Daj darmowy internet i jeszcze narzekają. Cebulactwo, daj palec, a i ręka będzie za mało. Aero2 zanim coś zrobi pomyśli 100 razy ich prawnicy na pewno wszystko posprawdzali pod tym względem.

Jak się nie podoba nie musisz korzystać z Aero2 nikt Cie nie zmusza.
Pomysł z Captcha był już od dawna i to było oczywiste, że kiedyś go wprowadzą.
Podałem poprawny kod CAPTCHA i samodzielnie zakończyłem połączenie z siecią przed upływem 60 minut. Czy przy kolejnym połączeniu pojawi się prośba o wpisanie kodu CAPTCHA?
Nie.

Mechanizm CAPTCHA po rozwiązaniu zadania przypisuje karcie SIM z której korzystasz pewną pulę czasu (60 minut). Ta pula czasu może zostać wykorzystana w jednym połączeniu z siecią lub w wielu połączeniach.

#707362  autor: marcinek243
 01 kwie 2014, 11:55
Czy między jednym a drugim połączeniem może minąć 60min? Testował ktoś czy tak to działa?
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 12:00 przez marcinek243, łącznie zmieniany 1 raz.

#707364  autor: MaciejM
 01 kwie 2014, 11:57
mvno-gsm_pl pisze:Co do zwolnienia z kodów CAPTCHA dla osób z dysfunkcją wzroku...

ReCaptcha jest rzeczywiście dość trudna. Również dobrze można by wprowadzić jakieś zadanie matematyczne, typu 3+ ... = 5, albo zagadnienie w stylu "wpisz słownie dzisiejszy dzień tygodnia".

Wystarczy przepisać kartę na kogoś innego http://aero2.pl/resources/document/Zglo ... _Aero2.pdf

[ Dodano: 2014-04-01, 11:58 ]
marcinek243, masz rację jednak tak nie działa jak pisałem

#707372  autor: Kryniczanin
 01 kwie 2014, 12:25
A ja się przestałem dziwić Aero2.

Nasi chytrzy obywatele nie pozostawiają innego wyboru. Chcecie ściągać wszystko co się da? Kupcie za całe 9,90pln Only SIM Orange z no limitem nocnym i róbta co chceta.

Całe 9,90pln.

A tak w dupę dostaną wszyscy!

#707376  autor: lzur
 01 kwie 2014, 12:32
A co będzie jeśli nie korzystam z http a tylko z telnet, ssh, smtp albo https ? Albo moja przeglądarka nazywa się links lub lynx czyli jest tylko w trybie znakowym.

#707384  autor: MaciejM
 01 kwie 2014, 12:48
Tak naprawde to twoj problem, zainstaluj przegladarke z http. Poza tym BDI nie jest usluga telekomunikacyjna. Post pisze teraz z Linksa, w trybie graficznym captcha dziala.
Nie mow, ze korzystasz z trybu znakowego do codziennego przegladania stron :D

#707388  autor: lzur
 01 kwie 2014, 12:58
MaciejM pisze:Tak naprawde to twoj problem, zainstaluj przegladarke z http. Poza tym BDI nie jest usluga telekomunikacyjna. Post pisze teraz z Linksa, w trybie graficznym captcha dziala.
Nie mow, ze korzystasz z trybu znakowego do codziennego przegladania stron :D
Oczywiście, że korzystam z trybu graficznego. Ale przecież mogą być tacy co mają tylko tryb znakowy. Albo tacy co tylko pocztę odbierają i wysyłają. Albo łączą się przez ssh

#707389  autor: MaciejM
 01 kwie 2014, 13:04
lzur, z trybu znakowego korzystają osoby niewidome, które do tych przeglądarek mają programy, które czytają tekst, osoby niewidome mają możliwość wyłączenia captcha.
Kwestia czasu będzie zmiana regulaminu, gdzie w warunkach korzystania z BDI powstanie zapis o konieczności przejścia przez Captcha.

Jeżeli korzystasz tylko z poczty, a nie chcesz przechodzić przez Captcha no cóż czas zmienić dostawcę :D

Taki zapis może nawet i nie powstać, captcha nie narusza obecnego regulaminu.

Dobrze wiemy, że nie chodzi o pocztę, ssh tylko o nabijanie ratingu na torrentach. Co za problem po 60 minutach RAZ wpisać captchę, chyba że fizycznie nie jest się przy komputerze.

#707393  autor: columbo
 01 kwie 2014, 13:27
Nie używam areło, ale zastanawiam się nad czymś. Operator rozłącza co godzinę automatycznie, a teraz przed ponownym połączeniem będzie odsyłał na captcha. A co jeśli sam się rozłączę przed upływem tej godziny? Jeśli będę chciał się znowu połączyć, czy też będę musiał wpisywać jakiś kod. Bo jeśli nie, to co za problem ustawić sobie samemu rozłącznie i ponowne połączenie co np. 59 minut.

#707394  autor: marcinek243
 01 kwie 2014, 13:33
rozłączasz się w 59minucie i łączysz i za minute wpisujesz kod. także nic to nie da

#707396  autor: KC-KARLOS
 01 kwie 2014, 13:37
columbo, połączenie będzie normalnie realizowane do wyczerpania bieżącej sesji od wpisania kodu 60-minutowego.

U mnie aktualnie nie muszę wprowadzać żadnego kodu, gdyż transmisja do 60 minut sama się wznawia.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#707402  autor: Kryniczanin
 01 kwie 2014, 13:59
U mnie captcha zaczęła działać. Najpierw wwala na stronę z linkiem do odblokowania, potem wpisujemy kod, dostajemy że odpowiedź jest prawidłowa i po tym TRZEBA SIĘ ROZŁĄCZYĆ I POŁĄCZYĆ!
  • Strona 52 z 77
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 77
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52