Strona 38 z 39

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:25 kwie 2019, 13:58
autor: lordbyd
Może śmieszne pytanie - czy masz kartę pamięci w telefonie?
Spróbuj też może pobrać jakąś starszą wersję programu. U mnie nowa wersja np. nie wykrywała w ogóle sieci wi-fi.

@ RobsonRZN - Huawei Y5 II - można wymusić pasma w MTK mode oraz widać nośne w menu serwisowym.

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:25 kwie 2019, 18:17
autor: mirekm35
Nie, nie mam karty pamięci. Starsze wersje działały - do którejś tam aktualizacji. Przywrócenie starej wersji po odkryciu że po aktualizacji nie działa oczywiście pomogło. Ale za cenę utraty nowych ficzerów...

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:25 kwie 2019, 18:49
autor: lordbyd
Spróbuj z kartą pamięci. U mnie w telefonie była konieczna by zobaczyć bazę danych 😀

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:25 kwie 2019, 20:09
autor: mirekm35
Wystarczy sama jej obecność? Czy apka musi być na niej zainstalowana?

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:25 kwie 2019, 20:22
autor: lordbyd
Sama obecność karty pamięci w telefonie w moim przypadku wystarczyła.
Program stworzył na niej tylko jakieś swoje foldery.

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:25 kwie 2019, 21:06
autor: mirekm35
Kartę muszę sobie dopiero kupić, ale tymczasem kombinując dalej zauważyłem, że wyeksportowanie danych jako "default Netmonitor format" (i oczywiście także odpowiednie ustawienie w opcjach importu w programie) powoduje, że NIEKTÓRE stacje są rozpoznawane. Te nierozpoznane oczywiście w pliku clf są. Mam wrażenie, że to jakieś bugi w Netmonitorze są, być może dotyczą konkretnych modeli telefonów tylko, a ja mam pecha je właśnie mieć...

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:07 maja 2019, 23:09
autor: adziu82
Od dwóch dni jestem posiadaczem Samsunga Galaxy a70 z Androidem 9.0
Poprzednio miałem Lenovo P2 z Androidem 7.0.
Na P2 netmonster oraz LTE Discovery działało rewelacyjnie.
Kiedy zmienił się band na LTE to kilka sekund i pokazały to apki.
Ale teraz na nowym telefonie,muszę mieć włączoną lokalizację aby pokazały na pasku netmonstera, czy na widżecie LTE Discovery zmianę pasma, czy to na LTE czy 2G-3G.
Też tak macie?
Lokalizacje używam tylko kiedy korzystam z map, a to jest kilka razy w miesiącu tylko.
Więc nie chce mieć jej włączonej cały czas.
Ale widzę,że jeżeli nie będzie włączona to nie będę widział na jakim paśmie jestem.
Netmonster mam zablokowany tak aby nie był ubity. To samo mailem na P2 i działało.
Dużo baterii zjada włączona lokalizacja?

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:09 maja 2019, 21:10
autor: 3G
Na takim P20 Lite Netmonitor nie pokazywał kompletnie nic bez włączonej lokalizacji.

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:10 maja 2019, 02:19
autor: adziu82
Dzięki @3G za informację.
Czyli wychodzi na to, że albo muszę mieć włączoną lokalizację jeśli chce na bieżąco widzieć pasmo, albo włączać je tylko kiedy będę chciał ewentualnie sprawdzić to pasmo.
Trudno, trzeba będzie włączać tylko kiedy będzie potrzeba.

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:10 maja 2019, 06:47
autor: 3G
Sprawdzić zawsze możesz kodem *#0011# - tu powinno wszystko być również bez włączonej lokalizacji.
Nie wiem dlaczego, ale w tych telefonach lokalizacja to nie tylko GPS, ale wychodzi na to, że i inne informacje.

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:10 maja 2019, 10:22
autor: adziu82
Dzięki za kod, pewnie będę korzystał z niego.
Szkoda, że nie można tam wymusić konkretne pasmo 😀

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:31 maja 2019, 11:00
autor: kozien70
Ciekawostka: nowe Galaxy A40 oraz A50 mimo, że obsługują tylko 2CA (lte.kat 6) to potrafią agregować B3+B1 (czyli L1800+L2100). Zasługa nowszego Release.
BTW chipsety w obydwu telefonach obsługują wg Samsunga 3CA, LTE kat.12 ale aktualnie mamy ograniczenie w oprogramowaniu do 2CA. Najprawdopodobniej w którejś aktualizacji zostanie to zmienione, Samsung lubi tak robić.
L1800+L2100 w Play:
Obrazek

L1800+L2100 w Orange:
Obrazek

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:01 cze 2019, 12:20
autor: 3G
Inna ciekawostka :) Byłem przekonany, że LG Xmach, czyli nieco już leciwy sprzęt na Snapdragonie 808 nie obsługuje pasma LTE2600 TDD (B38), ponieważ w przeciwieństwie do innych pasm B38 nie da się wymusić w Hidden Menu:
Obrazek


Niemałe było więc moje zdziwienie, gdy pewnego razu w trybie automatycznym telefon zalogował się do B38:
ObrazekObrazek

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:10 cze 2019, 11:59
autor: Mixiorek
Dziś na niemieckim amazonie jest dobra oferta na Umidigi A3 Pro -> EUR 80,74 z kosztem dostawy w cenie (kilka dni roboczych). Jest jeden haczyk. Ponoć to oferta czasowa. Zostało jeszcze niecałe 5h.
Ja mam A3. A3 Pro ma więcej RAMu (3GB vs. 2GB) i większy wyświetlacz z notchem. Więcej RAMu w przypadku androida to zawsze dobre info. Reszta to samo.
Uważam, że chyba nie ma terminala z lepszym stosunkiem jakości do ceny. Nawet do normalnego użytkowania na co dzień. Przypominam obsługę VoLTE i VoWiFi (oby jak najdłużej a najlepiej na zawsze ;-) ).

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Post:10 cze 2019, 13:36
autor: WellDone
Temat 1.
@Mixiorek
Mam tego Umidigi A3 Pro z 3GB ram. Bardzo łatwo zrobić roota i można go tak zmodyfikować, że zapierdziela jak ta lala mimo dość słabego procka. Plus taki, że w bardzo łatwy sposób wymusza się pasma i nawet wybrane konkretne stacje! Cała magia Mediateka ;)
Jako, że właśnie zamówiłem nowe "zabawki" powyższy sprzęt w stanie idealnym (zero rys) mam na sprzedaż. Cena 330zł + darmowa wysyłka do paczkomatu ;)

Temat 2. Czy ktoś wie jak w Pixelu wymusić band? Mam roota (custom ROM, android Pie) i w network Signal Guru nie da się wymusić pasma. Chciałem zamówić Pixela 2, ale jak się nie da to się chyba wstrzymam...