Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez patak » 1 lut 2017, o 11:18

VoWIFI jest tunelowane przez IPSec IKEv2. Autentykacja odbywa się za pomocą EAP-AKA i jest oparta na karcie SIM
patak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): 27 lut 2012, o 00:32
Lokalizacja: Wrocław
Model telefonu: iPhone 7
Sieć: Orange

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 1 lut 2017, o 11:38

Mixiorek napisał(a):
ja.michal napisał(a):Inny rodzaj komunikacji. Jak już napisałem, VoLTE i VoWiFi to komunikacja po IP, 3G niestety to inna bajka.

To dlatego Play nie umie WiFi Calling HO do sieci bo wyląduje w 3G gdyż jak twierdzi Rzecznik oni nie widzą sensu VoLTE. Ehh, te marketingowe gadki.

matteo napisał(a):Świetna wiadomość! :) Jeszcze tylko żeby Apple był tak miły i przynajmniej w słuchawkach obsługujących VoLTE dał opcje ustawienia "tylko LTE".

Wątpię. Pytanie jaki iphony mają konfig pod VoLTE? Ktoś już ma swoje obserwacje?
Jeżeli taki jak SGS7 to będą trzymać LTE do upadłego. Potem będzie drop lub 2G :-) przynajmniej ja tak mam.
Rozwój i mocna rozbudowa L800 powinny tą kwestię w 99% rozwiązać. Przy dobrym konfigu sieci ;)
Config jest taki sam, jak przed wprowadzeniem VoLTE, nie trzyma LTE do upadłego :)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1709
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Pawel1945 » 1 lut 2017, o 16:34

Patak-dzięki za odpowiedź
Pawel1945
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 130
Dołączył(a): 23 mar 2016, o 10:46

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 2 lut 2017, o 19:12

Dzisiaj dwa razy rozłączyło mnie podczas aktywnej rozmowy Orange VoLTE :( Jedno to stałe miejsce gdzie jest loteria - HO do 3G lub 2G albo utrata połączenia. W drugim przypadku jest to miejsce ze słabym sygnałem LTE. Jednak 3G 900MHz jest.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3657
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 3 lut 2017, o 09:42

Dziś rano kolejny drop call podczas rozmowy VoLTE w tym samym miejscu! Chyba ktoś ma problem... Jestem na tyle konsekwentny, że będę to cały czas testował i psuł statystyki Orange :P
Następuje cisza a potem całkowite zerwanie połączenie. W tym miejscu jest zasięg 3G 900/2100 na przyzwoitym poziomie.
Potem w innym miejscu z VoLTE przeszedłem do 3G. Chociaż utrzymało połączenie.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3657
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 3 lut 2017, o 13:01

Też mam takie miejsce od początku VoLTE: L1800 -118dBm, U2100 -100dBm, U900 -80dBm. Podczas rozmowy VoLTE następuje zrzut do U2100 i z reguły zrzut ten kończy się "głuchym połączeniem". Nie zerwaniem, lecz właśnie "ogłuchnięciem". Znajomy z telefonem VoLTE w T-mobile ma tam podobne problemy.

Technologia wymaga jeszcze sporo dopracowania.

Ja tymczasowo wyłączyłem VoLTE w telefonie. Brak usługi powiadomień "Ktoś dzwonił" był dla mnie sporym problemem - chwilowo jest mi to bardzo potrzebne. A że mam telefon z obsługą HD Voice w 2G i 3G, to nie czułem żadnej realnej przewagi VoLTE nad rozmowami w starszych technologiach.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4622
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 3 lut 2017, o 13:34

kozien70 napisał(a):Brak usługi powiadomień "Ktoś dzwonił" był dla mnie sporym problemem - chwilowo jest mi to bardzo potrzebne. A że mam telefon z obsługą HD Voice w 2G i 3G, to nie czułem żadnej realnej przewagi VoLTE nad rozmowami w starszych technologiach.

Mam aktywne połączenie oczekujące więc problem "z głowy".
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3657
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 3 lut 2017, o 13:41

Mixiorek napisał(a):Mam aktywne połączenie oczekujące więc problem "z głowy".


I na szczęście nie masz prepaid-a...
No i nie w każdej sytuacji połączenie oczekujące jest fajne. W mojej nie, dlatego wole "Ktoś dzwonił" :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4622
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez bobix » 6 lut 2017, o 18:28

W Play WifiCalling dostępne także na A5 2017

https://blogplay.pl/2017/02/samsung-galaxy-a5-2017-z-wi-fi-calling/


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 471
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 6 lut 2017, o 18:44

Ja tak tylko dla przypomnienia: ten T-mobajl to niezmiennie syf. Próbowałem dziś wyjaśnić brak VoLTE/VoWiFi dla taryfy korpo. Odpowiedź: "nie ma, nie da się, nie". Płacenie co miesiąc 5-cyfrowych kwot za rachunki za bez mała 1000 telefonów nadal nie robi na tej sieci żadnego wrażenia.
Nadal stosują podejście "usług dla wybranych".

A chciałem przetestować HO VoWiFi->VoLTE na iphone 7 :?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4622
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez WellDone » 6 lut 2017, o 20:57

Od kilku dni nie działa cała platforma tmorrow a ty byś chciał VoLTE siakieś. ;)

Ta siec to jedna wielka pomyłka.
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 323
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 6 lut 2017, o 21:51

kozien70 napisał(a):Ja tak tylko dla przypomnienia: ten T-mobajl to niezmiennie syf. Próbowałem dziś wyjaśnić brak VoLTE/VoWiFi dla taryfy korpo. Odpowiedź: "nie ma, nie da się, nie". Płacenie co miesiąc 5-cyfrowych kwot za rachunki za bez mała 1000 telefonów nadal nie robi na tej sieci żadnego wrażenia.
Nadal stosują podejście "usług dla wybranych".

A chciałem przetestować HO VoWiFi->VoLTE na iphone 7 :?

Obawiam się niestety, że mógłbyś zostać tak potraktowany nie tylko w TMobile. Chociaż 1000 kart sim robi wrażenie. A niektórzy chcą mieć na jednej karcie sim z przychodem 7zł dobrą obsługę :mrgreen:
Tak z ciekawości - rozmawiasz o tym bezpośrednio z KAMem czy z BOA? Czy jak to się tam w TMo zwie.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3657
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 6 lut 2017, o 22:12

Musiałem z BOA, bo nasza KAM ma sraczkę czy coś tam i jest aktualnie "niedostępna". Ale ona i tak nigdy nie wie, co się dzieje i jak bym jej powiedział, że chcę VoLTE, to pewnie spytałaby o jaką rewoltę mi chodzi.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4622
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez MaZuT » 6 lut 2017, o 22:59

Mixiorek napisał(a):Obawiam się niestety, że mógłbyś zostać tak potraktowany nie tylko w TMobile. Chociaż 1000 kart sim robi wrażenie. A niektórzy chcą mieć na jednej karcie sim z przychodem 7zł dobrą obsługę :mrgreen:
Tak z ciekawości - rozmawiasz o tym bezpośrednio z KAMem czy z BOA? Czy jak to się tam w TMo zwie.


No nie wiem, u mnie w firmie wszystko obsluguje plus, rachunki miesieczne sa na poziomie 35tys zl, zadnych problemow z obsluga nie ma, urzadzenia, taryfy, wzmacniacze zasiegu, wszystko sie da. 1000 kart i taka obsluga az sie nie che wierzyc ze taka padaczke sie odstawia w tm.. wstyd :shock:
MaZuT
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 47
Dołączył(a): 8 gru 2012, o 13:04
Lokalizacja: Polska

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 6 lut 2017, o 23:03

kozien70 napisał(a):Musiałem z BOA, bo nasza KAM ma sraczkę czy coś tam i jest aktualnie "niedostępna". Ale ona i tak nigdy nie wie, co się dzieje i jak bym jej powiedział, że chcę VoLTE, to pewnie spytałaby o jaką rewoltę mi chodzi.

Skąd się biorą takie osoby na stanowiskach KAMów? Nie wiem czy ja mam zbyt duże wymagania ale od momentu złowienia klienta jest sik, długi, prosty, olewny. A często nawet nie uda się zdobyć tego klienta bo jak słyszę te ich wypociny, obietnice i proszę o to by się zmaterializowały na papierze w formie umowy to następuje długa cisza i kontakt się urywa. Wiedzę o sieci i pewnych usługach mam większą po tygodniu zapoznawania się z tematem. A oni robią to na co dzień. Masakra.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3657
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości