Strona 7 z 711

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 18:41
autor: p2225
żeby tylko nie okazało się, że teraz w priorytetach pod nazwą T-mobile będzie U2100/GSM, potem Plus i dopiero U900 N! i ewentualnie odblokowany Orange. Ktoś sprawdzi czy telefon po utracie U2100 wskakuje na U900?
Druga sprawa to taki rozdział na osobne U900 musi czemuś poważniejszemu służyć niż zwykła możliwość wymuszenia tego pasma przez klientów. Zrozumiałbym gdyby N! to zrobiło dla klientów T-mobile i Orange żeby mogli sobie wymusić to pasmo, bo np. U2100 mają szczątkowe, ale dla Play'a? Albo to wnosi pogorszenie, albo potrzebne jest do czegoś ważniejszego. Jaki byłby sens jeszcze bardziej zapychać ich słabe U900 dodatkowo narażając BOK Playa na spam z pytaniami co to te 260-34?

Może LTE w roamingu? W końcu działa na 260-34?

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 18:51
autor: Spacedust
Będzie zabawnie - jak u mnie pojawi się samo 26034 zamiast nazwy sieci, bo nie mam etykietki - ewentualnie może pojawić się POL34 (nie mylić z POL-34) :D

Play jest niemożliwe pod każdym względem. Kto wie co oni teraz wymyślili - może chcą zupełnie wyłączyć sieć 2G i przeznaczyć całe pasmo 1800 na LTE, a cały ruch przerzucą na 2G/3G w roamingu ?

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 18:56
autor: p2225
To po co by robili LTE2100? Żeby teraz bawić się w zwiększanie LTE1800?
3G zostanie. W takich pasmach po 3G nie opłaca się odpalać LTE, bo sprzętu zbytnio nie ma, a w 900MHz jeden blok na LTE?
LTE900/1800/2100, potem dojdą kolejne 2 po aukcji i po co to? Chaos w eterze większy jak przed stworzeniem świata. Prędzej bym sie spodziewał wyłączenia tylko i wyłącznie 2G celem zwiększenia LTE/U900.

Albo chodzi o handover Play->T-mobile w 3G (wtedy 2G rzeczywiście byłoby zbędne, bo tylko ono gwarantowało jakiś tam handover), albo LTE w roamingu, bo działa na 260-34, ale pewnie i tak dla taryf głosowych.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 18:58
autor: goral2099
Może to po to, żeby nie wrzucać playowców na U2100/G1800, które Play ma w miarę rozwinięte. W razie braku zasięgu macierzystego, poza mistami czy na przedmieściach, będzie najpierw 034.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 19:05
autor: p2225
T-mobile swoje DCS ma w większości ukryte, więc do tego pasma przerzucić może tylko sieć jeśli uzna to za potrzebne.
Gdyby zablokowaliby U2100 to w tym momencie pozostaję bez zasięgu. No chyba, że na Plusowym.
Z drugiej strony wprowadzany HD Voice spowoduje większe obciążenie, więc w tym momencie cięcia pasm to dość średni pomysł. No i Play by się tym nie chwalił.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 19:29
autor: Spacedust
pawelec2225 pisze:T-mobile swoje DCS ma w większości ukryte, więc do tego pasma przerzucić może tylko sieć jeśli uzna to za potrzebne.
Gdyby zablokowaliby U2100 to w tym momencie pozostaję bez zasięgu. No chyba, że na Plusowym.
Z drugiej strony wprowadzany HD Voice spowoduje większe obciążenie, więc w tym momencie cięcia pasm to dość średni pomysł. No i Play by się tym nie chwalił.
W Poznaniu DCS jest odkryte na wszystkich stacjach T w postaci osobnego CID. W Orange za to jest ukryte.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 20:19
autor: bed
cyanoone pisze:U mnie na sztywnym 26034 czasami robi jump do T 2G, a potem wraca do u900 lub idzie w 3G T.
Chyba nie zrobi jump do 2G, jeśli telefon będzie miał wybraną opcję "tylko UMTS"? ;) Do tego niestety ja nadal takiej opcji nie mam... No ale może się doczekam :P

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 20:30
autor: cyanoone
pawelec2225 pisze:żeby tylko nie okazało się, że teraz w priorytetach pod nazwą T-mobile będzie U2100/GSM, potem Plus i dopiero U900 N! i ewentualnie odblokowany Orange.
U mnie to działa tak, że przy wymuszonym T i braku u2100 telefon sam przechodzi bezpośrednio do 26034, więc teoretycznie nic się nie zmieniło.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 21:04
autor: goral2099
Gdyby zablokowaliby U2100 to w tym momencie pozostaję bez zasięgu. No chyba, że na Plusowym.
Nie mówię o całkowitym blokowaniu, tylko o prioytetach.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 21:25
autor: Spacedust
Jak będę mógł wymusić UMTS900 to telefon będzie mi trzymał co najmniej 2 dni - mam sygnał na poziomie -48 dBm w domu, więc moc nadawcza będzie znikoma.

UMTS900 N! pozwala na bardzo przyzwoite prędkości:
Obrazek

a że moja taryfa w PLAY i tak jest przycięta do 7/1 Mbps to nie będzie widać żadnej różnicy poza oczywiście sporo mniejszym promieniowaniem i dłuższym czasem pracy baterii.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:05 wrz 2015, 21:38
autor: p2225
cyanoone pisze: U mnie to działa tak, że przy wymuszonym T i braku u2100 telefon sam przechodzi bezpośrednio do 26034, więc teoretycznie nic się nie zmieniło.
całe szczęście :)

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:06 wrz 2015, 01:32
autor: Spacedust
Ciekawe - gość oddał telefon do naprawy i nagle magicznie pojawiło mu się 26034: http://forumplay.pl/showthread.php/2194 ... 2826034%29

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:06 wrz 2015, 15:30
autor: Dodo84
Na fanpage Heyah jest zdjęcie z 2 września gdzie abonent Heyah zamiast nazwy heyah widzi 260-34 na swoim smartphonie. co Networks! kombinuje?

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:06 wrz 2015, 15:53
autor: p2225
Skoro to wszystkim się pojawia to czemu rzecznik Play o tym mówi? Pod Play'a to robią? Coś nie wydaje mi się.

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Post:06 wrz 2015, 16:33
autor: goral2099
Swoją drogą, to widziałem osobne 034, już tak z rok-dwa temu w Gdańsku. To było w okolicy PGE Areny, jak pamiętam.