Strona 504 z 649

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 19:03
autor: marcinek243
p2225 pisze:Działa: http://ujeb.se/HqSI2
Musiałem skrócić link, bo telepolis uznaje facebooka za spam :roll:
A dzięki za ciekawą grupke. Ciekawe czemu działa tylko 2g :roll:

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 20:12
autor: p2225
Może pasma 3G i LTE są na wyższych częstotliwościach np. 2100 MHz? Albo nadają tak słabo, bo może stacja nie przeszła jeszcze modernizacji do docelowych pasm?

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 20:27
autor: bed
No patrząc na ilość okablowania, która dochodzi do anten to raczej trochę ich jeszcze brakuje do kompletu pasm :D

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 20:51
autor: p2225
Nawet się nie przyglądałem jak to wygląda. Sektor po lewej ma nawet jedną antenę "dla picu", bo nic nie jest do niej podłączone. ;)

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 21:35
autor: marcin19883
Testuje i testuje PLAYa. I niestety nie ma handoveru między E-GSM i 3G900. To dlatego telefon uparcie siedzie na 3G, pomimo lepszego 2G. Wymuszam ręcznie E-GSM, to jest zasięg w całym domu. 3G czasami zanika w automacie i za nic nie chce samemu skoczyć do 2G. Mam nadzieje, że to naprawią, bo DCS/3G/LTE działa płynnie :(

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 22:39
autor: bed
Wiesz, w momencie kiedy znaczenie E-GSM było marginalne to mogli nie skonfigurować tego odpowiednio. Teraz będą musieli zmierzyć się z tym problemem, bo coś musi częściowo przejąć ruch po DCS, tam gdzie oczywiście zostanie rozszerzone E-GSM.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 23:18
autor: marcin19883
Póki co to 3G900 mają tak podkręcone(-113dBm), że do ostatniego dBm można przeprowadzić rozmowę bez zakłóceń. W trakcie rozmowy, to za nic nie odpuści, nawet jak przekroczy tą granicę. Dopiero po rozmowie padnie :D

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:13 lis 2018, 23:50
autor: spotify
Przecież tak skonfigurowane U900 w P4 już dawno jest. Sam o tym pisałem. Na zasadzie "zesraj się a nie daj się"

Wracając jeszcze do jakości połączeń, RK (bo np w górach bez RK nie ma sieci) itd i ludzi, którzy to mają gdzieś. To jest jasne, że komuś nie zależy na jakości tylko na działaniu za niską cenę lub z innego powodu. Ma działać, reszta niewazna.

Ale tutaj na forum są ludzie świadomi ułomności sieci Play pod tym względem. Ludzie świadomi a mają ochotę na takie męczarnie z własnej woli.....WHY? Przecież w pozostałych 3 sieciach takich problemów nie ma i można komfortowo bez stresu korzystać.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:14 lis 2018, 05:44
autor: Kryniczanin
Weź mapę, nawet małe miasta 30-50tys. obstawione po 5-12 nadajników NW, play ma tu 2-5
Stacje NW GSM 900/U900/L800 nie można porównywać z Playowymi GSM/U2100/U900/L2600/L2100/L1800/L800.

Taką stację Play należy liczyć nawet jako 4 stacje NW pod względem pojemności. Tak jest choćby w LTE.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:14 lis 2018, 09:52
autor: iphoneski
spotify pisze:
Ale tutaj na forum są ludzie świadomi ułomności sieci Play pod tym względem. Ludzie świadomi a mają ochotę na takie męczarnie z własnej woli.....WHY? Przecież w pozostałych 3 sieciach takich problemów nie ma i można komfortowo bez stresu korzystać.
Bo może ludzie mają różne potrzeby? Ja mieszkam i pracuję w miastach, więc RK nie używam. W domku na lato też mam zasięg. W większych miejscowościach nadmorskich to samo. A jak pojadę na tydzień raz w roku na jakieś odludzie gdzie jeszcze nie ma zasięgu play to i tak mi to nie robi bo na takich wypadach telefon praktycznie cały czas leży nieużywany, są tam lepsze atrakcje. To po co mam zmieniać? Żeby się pochwalić przy wódce że jestem w sieci która wygrywa speedtesty? I kogo to będzie obchodzić?

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:14 lis 2018, 11:23
autor: zwariowany.kurczak
Kryniczanin pisze:Taką stację Play należy liczyć nawet jako 4 stacje NW pod względem pojemności. Tak jest choćby w LTE.
Rozumiem kwestie pojemności... ale nawet jeśli play by miał 8G, to zasięgu nie ma jak ten NW!
A do diabła gdzie play te 9tys. stacji planuje upchnąć, skoro obstawili tylko miasta, a 2-3km za miastem masz głuchy telefon... Owszem on się przełączy na RK po chwili, ale strasznie irytuje SMS że ktoś dzwonił.
Play jest na rynku od 2007...

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:14 lis 2018, 12:22
autor: marcin19883
Kolega chyba nie wie o czym mówi. Play stawia na wsiach stacje aż miło. Jest dużo lokalizacji gdzie Play ma dużo gęstszą siatkę masztów niż N!. tzn. będzie miał.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:14 lis 2018, 12:45
autor: piotrzet
No to ma czy będzie miał? Zdecyduj się :lol: Fakty są takie, że Playowi z pokryciem do N! jeszcze daleko, a z tego co mi wiadomo to wcale nie mają zamiaru mieć tulu lokalizacji wystarczy spojrzeć na pokrycie dużych miast np Warszawy czy Krakowa tam N! ma dużo gęstszą siatkę. Po za tym z tego co mi wiadomo na wsiach też montują nadajniki najwyżej jak się da, właśnie po to żeby pokryć zasięgiem, a nie zwiększać pojemność sieci. Było to nawet w tym wątku już poruszane kilka dni temu.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:14 lis 2018, 14:01
autor: Barciur
Co do RK, to czy Wy macie jakieś problemy z RK przy sztywnym ustawieniu roamingu na Orange na przykład? Troche uciążliwe, ale jednak z tego co ja zauważyłem, to wyruszając w trasę po prostu zmieniam manualnie na Orange i działam. Automatycznie jest problem, bo ciągle zmienia sieć jak znajdzie zasięg macierzysty, ale przy ręcznym ustawieniu nie ma takiego problemu.

Wiem, że to proteza, ale mnie zastanawia, czy u innych są z tym problemy?

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:14 lis 2018, 14:27
autor: iphoneski
Nie ma problemu, robię tak gdy przez kilka dni jestem w miejscu bez zasięgu play i bez sensu żeby się przełączało. Problem to jedynie słaba jakość dźwięku znana z RK.