Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 16 maja 2018, o 12:21

Ta mapka jest nieaktualna, bo wychodzi na to, że całe środkowe Pomorze nie ma zasięgu. A tam ja mieszkam i jest zasięg. Tylko często poza miastami i wioskami szczątkowy w niektórych miejscach.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1348
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 16 maja 2018, o 13:58

Stara mapa , bardziej wiarygodna jest na stronie play.
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 74
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 16 maja 2018, o 17:31

harys napisał(a):
ja.michal napisał(a):Znajduje się tutaj ktoś kto ma od dłuższego czasu wyłączony RK i jeździ po kraju? ;)
To nie forum samobójców ;)

Aż się oplułem :D

Robert K napisał(a):Stara mapa , bardziej wiarygodna jest na stronie play.

Tak jak zawsze u nich z wiarygodnością..... Mapka ich jest dużo naciąganaaaa. Nawet felieton był na telepolis na ten temat
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 447
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez witan93 » 16 maja 2018, o 18:19

Zdecydowanie ta mapka nie jest aktualna. Na pewno brakuje nadajników odpalonych na koniec 2017 i w tym roku na Pomorzu. Szczególnie ta duża dziura najdalej na północ jest już w znacznym stopniu pokryta zasięgiem. Mapka na stronie Play z kolei w wielu miejscach ma niezaznaczone "Ultra" pomimo jego obecności (minimum dwa pasma).
witan93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 82
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:55
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Model telefonu: LG V30
Sieć: Orange, Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 6230i » 16 maja 2018, o 20:00

Dzisiaj w GUNB pojawil sie wniosek Play "przebudowa wieży stalowej dotycząca dociążenia fundamentów wieży". Beda dokladac anteny czy po prostu konstrukcja slabo sie trzyma?

A w ogole to nie moge znalezc na geoportalu dzialki wskazanej we wniosku
INFORMACJE DOTYCZĄCE DZIAŁKI BUDOWLANEJ
Nr działki ew. Obręb 143401_1.0002: działki nr 26/10
Obręb ew. 143401_1.0002
Jednostka ew. 143401_1
6230i
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 21:30
Lokalizacja: z daleka

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ST » 16 maja 2018, o 20:45

spotify napisał(a):
harys napisał(a):
ja.michal napisał(a):Znajduje się tutaj ktoś kto ma od dłuższego czasu wyłączony RK i jeździ po kraju? ;)
To nie forum samobójców ;)

Aż się oplułem :D

Ja mam taką kartę z wyłączonym roamingiem - do celów testowych. W trasie nie nadaje się do użycia...
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 351
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 16 maja 2018, o 20:51

ja.michal napisał(a):Znajduje się tutaj ktoś kto ma od dłuższego czasu wyłączony RK i jeździ po kraju? ;)

ja .
Od ponad roku nie mam RK i żyje.

Poczytaj moje posty.
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 414
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 16 maja 2018, o 21:12

Benjamin Linus napisał(a):
ja.michal napisał(a):Znajduje się tutaj ktoś kto ma od dłuższego czasu wyłączony RK i jeździ po kraju? ;)

ja .
Od ponad roku nie mam RK i żyje.

Poczytaj moje posty.

I nie zdarza ci się być w miejscach gdzie nie ma zasięgu? Ja się nad tym zastanawiam, bo jak tak by się zdarzyło to zostałbym bez telefonu.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 965
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ST » 16 maja 2018, o 23:22

iphoneski napisał(a):I nie zdarza ci się być w miejscach gdzie nie ma zasięgu? Ja się nad tym zastanawiam, bo jak tak by się zdarzyło to zostałbym bez telefonu.

Trochę jeżdżę, zwykle w promieniu do około 150 km od Poznania. Między miastami nie da się przeprowadzić 10-minutowej rozmowy w zadowalającej jakości (może z wyjątkiem A2 i niewielu odcinków DK) w sieci natywnej bez RK. Albo drop albo niezrozumiałość. Biorąc pod uwagę mnogość dziur w pokryciu, jakiś czas tak jeszcze będzie...
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 351
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 17 maja 2018, o 00:48

harys napisał(a):To nie forum samobójców ;)

:lol:

ST napisał(a):Ja mam taką kartę z wyłączonym roamingiem - do celów testowych. W trasie nie nadaje się do użycia...

Tego się obawiałem...

Benjamin Linus napisał(a):Od ponad roku nie mam RK i żyje.

Pytanie z jakim skutkiem? Nie klei się mocniej telefon do zasięgu w stosunku do braku RK?
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2377
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 17 maja 2018, o 08:44

W praktyce wygląda z miesiąca na miesiąc lepiej.
Jeżdżę z pomorza na południowy zachód do południowej granicy.
Najczęściej A1, S8, lub Bydgoszcz, Gniezno.
2 telefony:
1. S7E bez RK
2. nokia 6310i( tak, tak samo GSM) z RK

Czasem tez jadę na mazury w okolice styku 3 granic. Tam wpadam najczęściej w miejsca bez zasięgu.najwięcej w okolicach Bartoszyc.
Jednak gdy rozmawiam z tel 1, i wpadnę w miejsce bez Playa, to rozmowa dalej idzie po RK. Jak zakończę połączenie to jest brak zasięgu. Wrzucałem nawet gdzieś fotki tego.i dodaje fotkę:
Benjamin Linus napisał(a):Obrazek


Dostałem tez odpowiedź od @p225 dlaczego tak jest
p2225 napisał(a):@Benjamin Linus przy zasięgu nie masz literki "R", ale ARFCN wskazuje na to, że jesteś zalogowany do 2G T-mobile.

Pod *#0011# doskonale to widać. Czyli mimo brak RK to i tak wpada na czas rozmowy w RK.

Jednak miejsc bez całkowitego zasięgu jest mało i może na ponad rok miałem 3-4 sytuację gdy mi go zabrakło. Oczywiście nie wolałem wtedy skorzystać z roam rosyjskiego :mrgreen: .

Jadąc na południe tymi trasami nie mam problemów by rozmawiać. Nie raz jest tak że mam full LTE a rozmowa w H idzie po -113dB. Zauważyłem natomiast że coraz częściej rozmowa wpada w E, gdy kończy się H,H+. Najlepiej widać to za Bydgoszczą jadąc DK5. tam rozmowa idzie w E.
Na południu PL jest bardzo dobry zasięg P4 i miejsc bez zasięgu nie miałem.

w Noki jadąc A1 i DK 5 do Bydgoszczy jest może jedno miejsce gdzie tel wpada w RK, a tak zawsze jest zasięg P4.
Później w okolicach Milicza, przed Jarocinem lub większych lasów wpada w RK.
Nokia ma ta przypadłość że w czasie rozmowy nie wpada w RK tylko trzyma rozmowę do zerwania połączenia. To wada.Szkoda też nie mam uruchomionego ukrytego menu wtedy widziałbym czy jest w 900 czy 1800.


PS.
mam jeszcze kartę służbową bez wjazdu do LTE (TM) i tu na pomorzu mam więcej miejsc gdzie poza miastami TM siedzi w 2G, a P4 ma 3G lub H+
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 414
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 17 maja 2018, o 14:56

Chciałem wyłączyć zasięg roamingowy i mogłem z miejsca Plusa i T-mobile. Niestety Orange tylko zgłaszając na play24. Aż tak Orange jest połączony z Playem? :D
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1348
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 maja 2018, o 15:08

@Benjamin Linus
Czyli to samo mam na wymuszonym zasięgu play - trzyma do upadłego a potem wywala brak sieci, a w trakcie rozmowy przejdzie w RK. Skoro działa tak samo jak z wyłączonym to jednak zostawię, to obecnie moja jedyna karta i czasem RK jest przydatny.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 965
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 17 maja 2018, o 15:45

iphoneski napisał(a):@Benjamin Linus
Czyli to samo mam na wymuszonym zasięgu play - trzyma do upadłego a potem wywala brak sieci, a w trakcie rozmowy przejdzie w RK. Skoro działa tak samo jak z wyłączonym to jednak zostawię, to obecnie moja jedyna karta i czasem RK jest przydatny.


z tą różnicą, że przy braku H, telefon wpada w w 2G Playa, a na RK tak nie miałem, tylko od razu lądował np. w 2G TM i było słychać że nie ma już HDV. Nie wiem jak teraz jest w RK.
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 414
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 17 maja 2018, o 15:51

Pawrzes napisał(a):To jest okolica przed ul. Ruczaj więc to nie ten :wink:

Z tego co widzę maszt nadal bez anten (15.05.2018). Play zwykle kończył szybko i sprawnie:

Obrazek

Źródło:
Skyscrapercity
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3718
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości