Strona 674 z 711

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:04 sie 2019, 21:34
autor: Spacedust
Stacja bazowa PLAY na ul. Huby Moraskie w Poznaniu (wysoki metalowy słup P4) po rozbudowie o LTE800/LTE2600 i do 4-sektorów, jedna antena jest brązowa, po 3 anteny na sektor:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:04 sie 2019, 22:55
autor: WellDone
Krótki instruktaż co zrobić, żeby telefon trzymał się zasięgu PLAY:
- Na infolinii zgłaszamy wyłącznie zasięgu Orange
- Przy okazji zgłaszamy, aby usuneli Plusa i T-mobile z listy priorytetowej, żeby sieć sama nie wybierała automatycznie
- Wymieniamy kartę sim na nową (stare karty Play i nowe RBM mogą nie działać!)
- Wybieramy sieć Play manualnie

Przy braku sieci własnej telefon NIGDY nie zrzuci do RK. Wybierając z powrotem tryb automatyczny w telefonie w przypadku braku sieci wskoczy RK.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 07:30
autor: kozien70
Zapomniałeś dodać, żeby popluć przez lewe ramie, trzymając się za prawe ucho ;)
A podobno wystarczyło zgłoszenie, by usunęli sieci partnerów RK z listy priorytetów... Obawiam się, że powyższa zabawa podobnie jak wcześniejsza nie daje żadnej pewności i jest to czynnik losowy ;)

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 14:06
autor: iphoneski
Dla mnie trochę za dużo zabawy. Za kilka miesięcy pewnie znowu będą coś grzebać i zabawa od początku.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 14:10
autor: kozien70
Ja jestem jakimś szczęściarzem. Dwa miesiące temu nowa karta RBM, zgłoszenie o wyłączenie RK, no i RK nie działa. Bez żadnych kombinacji. Oczywiście za wyjątkiem kilku sytuacji pt. sąsiedztwo w 2G.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 14:15
autor: iphoneski
@kozien70
Nie jesteś, ja na swojej abonamentowej zleciłem wyłączenie kilka miesięcy temu i RK nie ma. Kanałów 2G nie mam jak sprawdzić, ale przy normalnym korzystaniu alvo Play albo brak sieci.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 15:56
autor: Barciur
Ja miałem trochę cyrków. Zgłosiłem wyłączenie kiedyś tam Orange'a i T-Mobile i faktycznie było wyłączone. Potem zgłosiłem wyłączenie Plusa. Powiedzieli, że jest wyłączony. Ja mówię, ze nie jest. Kolega pracujący w salonie mi nawet screena pokazał z mojego numeru - na liście priorytetów widniał BRAK i dostęp do wszystkich RK wyłączony. A jednak dalej się łaczył z Plusem w automacie. W końcu, po 2 tygodniach taka wiadomość:
Dziękuję za dokładny opis sprawy. Przepraszam za wydłużony czas realizacji zgłoszenia. Zarejestrowaliśmy na Pana numerze błąd sieciowy, uniemożliwiający aktualizację zmian wprowadzonych przez poprzednią konsultantkę. Obecnie usterka została już naprawiona; na Pana numerze jest całkowicie wyłączony dostęp do sieci w roamingu krajowym. Bardzo Pana przepraszam za zaistniałą sytuację.
No i faktycznie, już jest OK. Także trochę cyrku z tego było ;)


A jeszcze chciałem się odnieść do tych dropów 4G/3G itp. Jeździłęm trochę z Cellmapperem po Polsce więc jest trochę nowych danych tam o zasięgu. Ale jedna sytuacja pokazuje idealnie to, o czym mówiłem, tj. brak sztywnego trzymania się 4G i spadek na 3G - i to często. Tutaj trasa z Lublina bocznymi drogami przez Pliszczyn gdzie LTE zniknęło a 3G i 2G jednak się trzymało.

Play LTE:
Obrazek

Play 3G:
Obrazek

Play 2G:
Obrazek

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 16:29
autor: 3G
kozien70 pisze:
05 sie 2019, 14:10
Ja jestem jakimś szczęściarzem. Dwa miesiące temu nowa karta RBM, zgłoszenie o wyłączenie RK, no i RK nie działa. Bez żadnych kombinacji. Oczywiście za wyjątkiem kilku sytuacji pt. sąsiedztwo w 2G.
Mnie zawsze dziwiły wpisy osób o rzekomej niemożności wyłączenia RK. W ciągu ostatnich kilku lat przez moje ręce przewinęło się pewnie z kilkanaście kart Playa i wielokrotnie wyłączałem (czasem również włączałem) na nich RK - jeden telefon i dosłownie za paręnaście minut było po sprawie. Ostatni raz robiłem tak z 2-3 tygodnie temu. Ani razu nie miałem z tym problemu, a gdybym miał pisać jakieś zgłoszenia i czekać tygodniami, odechciałoby mi się całej zabawy.

Jest jeszcze jedna kwestia: gdy telefon utraci zasięg sieci macierzystej, "widzi" inne sieci (choćby w celu wykonania połączenia alarmowego) - i dotyczy to SIM-ów każdej sieci, nie tylko Playa. Programy do monitoringu również widzą dane "obcych" sieci - przypuszczam, że stąd może pochodzić część wpisów typu "mieli mi wyłączyć RK, a on wciąż działa". Tymczasem może być tak, że zasięgu własnego de facto nie było, a taki Netmonitor zapisał sobie do logu komórki innej sieci. No chyba, że RK rzeczywiście działał w takiej sytuacji - wtedy inna para kaloszy 8)

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 19:09
autor: Mixiorek
Moje przeboje z kartą Play i niby wyłączonym RK na Umidigi to jednak moim zdaniem nie są zwidy. A zasięg własny Play na Sielcach, Gocławiu, Rembertowie, Targówku raczej jest :-)
Zawsze jest to 3G Orange. Nigdy inny operator.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 19:24
autor: iphoneski
Tylko czemu 3G? Przecież RK Orange oferuje LTE.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 19:53
autor: pakierhakierxd
gdybym ja wylaczyl rk to zostalbym bez zasiegu ;)
w mojej miesjcowosci ciagle cos robia i zasieg play pada :P

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 20:29
autor: TomLee
dzisiaj byłem w Poznaniu, pierwszy raz. Ponieważ mam ustawiony RK Tmobile na sztywno, telefon szukał sieci. Tam Play działa tyko na zasięgu Play, zresztą wiecie o tym. A ja przekonałem się o tym osobiście.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 22:39
autor: areksz
Tarczyn przy S7 świeci, dane poszły do btsearch.pl
Władysławów pow rawski też jest GSM1800 nie złapałem GSM900 :UMTS00/2100 też już jest .

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:05 sie 2019, 23:53
autor: Spacedust
TomLee pisze:
05 sie 2019, 20:29
dzisiaj byłem w Poznaniu, pierwszy raz. Ponieważ mam ustawiony RK Tmobile na sztywno, telefon szukał sieci. Tam Play działa tyko na zasięgu Play, zresztą wiecie o tym. A ja przekonałem się o tym osobiście.
Tylko w centrum, poza wszystko działa. Na północy Poznania ostatnio korzystałem z roamingu Plusa. U siebie w domu przy granicy wyłączenia mam na sztywno T-Mobile i działa bez przeszkód.

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Post:06 sie 2019, 12:48
autor: Mixiorek
areksz pisze:
05 sie 2019, 22:39
Tarczyn przy S7 świeci, dane poszły do btsearch.pl
Władysławów pow rawski też jest GSM1800 nie złapałem GSM900 :UMTS00/2100 też już jest .

Dzięki za info. We Władysławowie brak LTE?
A jak tam Grzędy w okolicy Tarczyna. Nadal cisza?