Telekomunikacja jak na dłoni






HD Voice

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: HD Voice

Postprzez cedrus » 10 paź 2017, o 12:33

kozien70 napisał(a):Ciekawe, czy to efekt "szumu na forum"(...)


Zapewne tak, wystraszyli się afery na forum :lol:
Proszę Cię...
cedrus
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 145
Dołączył(a): 9 cze 2007, o 16:26
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Model telefonu: Xperia Z
Sieć: plus i wszystkie inne

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 10 paź 2017, o 12:36

Nie wystraszyli. Przeczytali, w ten sposób dowiedzieli się o usterce i ją naprawili.
Zdziwiłbyś się, ile osób z pionów techniki czyta takie fora.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice

Postprzez cedrus » 10 paź 2017, o 12:43

I pewnie większość tych osób czerpie z nich wiedzę fachową?
Koniec OT.
cedrus
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 145
Dołączył(a): 9 cze 2007, o 16:26
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Model telefonu: Xperia Z
Sieć: plus i wszystkie inne

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 10 paź 2017, o 12:47

No i po co ta złośliwość?
Napisaliśmy o usterce, nie było w tym żadnej wiedzy fachowej. Faktycznie robisz offtop, bo nie odnosisz się do tematu, tylko próbujesz być zabawny.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice

Postprzez xander21 » 10 paź 2017, o 15:28

Pytam się o Huawei p10 lite, bo mam na niego ochotę :D bawiłem się telefonem siostry i Emui 5.1 jest mega płynne. Miałem xiaomi redmi note 4 i snapek 625 odziwo chodził wolniej niż kirin Huaweia. :( Huawei ma zadziwiająco dobry zasięg, to pewnie zasługa podwójnych antenek. Więc jak działa domyślnie hd voice to będzie super :-) plus-plus był w sumie hd voice jak słyszałem obok rozmowę
xander21
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1423
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 18:41
Lokalizacja: Pomorskie
Model telefonu: Lumia 520, Xiaomi Redmi 2
Sieć: Play, Orange, Plus, T-mobile

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 10 paź 2017, o 15:44

Jeśli rozważasz P10 Lite z oficjalnej polskiej dystrybucji to śmiało, HD Voice jest w 2G i 3G, jest również LTE Cat.6 czyli agregacja dwóch nośnych. Nie jestem pewien, ale chyba również otrzymał VoLTE w T-mobile.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice

Postprzez harys » 10 paź 2017, o 16:05

Miałem rn4 ,kupiłem p10lite i po tygodniu znów wróciłem do rn4. Poza aparatem to ja tam nic ciekawszego nie widziałem, nie wiem na jakim sofcie jesteś ale ja miałem dokładnie odwrotne odczucia co do tego Huawei jeśli chodzi o płynność działania
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1853
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: HD Voice

Postprzez bed » 10 paź 2017, o 21:24

A ja za to nadal mam problem z HD Voice na linii Orange - Plus. Niby telefon pokazuje, że rozmowa jest realizowana w WB, ale słychać rozmówców dużo ciszej i gorzej niż jeszcze kilka dni temu. Wcześniej bez problemu mogłem trzymać telefon przed głową, czytac coś i rozmawiać (bez trybu głośnomówiącego) i słyszałem człowieka, a teraz muszę mocno się wsłuchiwać trzymając telefon przy uchu. Do tego słychać jakieś pogłosy z tła.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1767
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: HD Voice

Postprzez marcin19883 » 10 paź 2017, o 22:44

harys napisał(a):Miałem rn4 ,kupiłem p10lite i po tygodniu znów wróciłem do rn4. Poza aparatem to ja tam nic ciekawszego nie widziałem, nie wiem na jakim sofcie jesteś ale ja miałem dokładnie odwrotne odczucia co do tego Huawei jeśli chodzi o płynność działania
Rn4 miałem Miui v8 a Huawei P10 lite z Plusa był, ale soft czysty a co było to się usunęło z poziomu telefonu. Głośnik rozmowy jest głośniejszy od rn4. Hd voice lepiej słychać niż na rn4
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1445
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: HD Voice

Postprzez harys » 11 paź 2017, o 07:18

Miui8 jest 6 różnych , to tego 3 z nich ma aktualizacje co tydzień. Warto szukać czegoś w miarę idealnego
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1853
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: HD Voice

Postprzez kwistas » 2 gru 2017, o 15:09

Czysty Android wyspiera tylko HD Voice po 3G? Bo zastanawiam się czy w nowszych wersjach od 6.0 z górę, naprawili ten problem i HD Voice też jest w 2G. Orange ma taką konfigurację sieci, że jak zrzuci na 2G to już nie chce wrócić w trakcie rozmowy na 3G przez to drastycznie spada jakość połączeń.
kwistas
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1012
Dołączył(a): 31 sty 2008, o 01:51
Lokalizacja: Lublin/Niemce
Pochwały: 31
Model telefonu: Redmi Note 5
Sieć: Nju abo

Re: HD Voice

Postprzez Kryniczanin » 2 gru 2017, o 17:05

Zależy od sprzętu. Sprzęty dopracowane np. huawei mają w 2G HD Voice, sprzęty badziewne nie mają.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3787
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP20
Sieć: W4 i dziewica

Re: HD Voice

Postprzez p2225 » 2 gru 2017, o 17:15

Ja na androidzie 5.0 miałem HD Voice w 2G, ale do uruchomienia w Service Menu. Niestety działało to słabo - trzaski, zerwania głosu. Z update do androida 6.0 opcja HD Voice w 2G zniknęła. Teraz mam LG G6 z androidem 7.0 i HD Voice w 2G działa pięknie. Chyba właśnie z androidem 7 przyszła taka "fala" HD Voice w 2G na sporej ilości telefonach.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5252
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 2 gru 2017, o 17:42

kwistas napisał(a): Orange ma taką konfigurację sieci, że jak zrzuci na 2G to już nie chce wrócić w trakcie rozmowy na 3G przez to drastycznie spada jakość połączeń.


Nie tylko w Orange. W żadnej polskiej sieci po spadku w trakcie rozmowy do 2G nie ma powrotu do 3G bez uprzedniego zakończenia rozmowy.

Tak jak napisali przedmówcy - są na rynku telefony z androidem i obsługą HD Voice w 2G - zależy to od modelu, ale jest ich już całkiem sporo. Np. wszystkie Samsungi Galaxy z androidem 7 mają HD Voice w 2G na niebrandowanym sofcie polskim XEO. A z brandem - to już zależy od operatora.
Inny przykład: tani Alcatel Pop 4 ma androida 6 i obsługę HD Voice w 2G.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice

Postprzez ReVoLTEa » 2 gru 2017, o 19:20

@kozien70 I czy "z automatu" będzie działać HDV w 2G w samsungach xeo na androidzie 7 czy trzeba coś robić? Jak wiesz samsung uwalił wejście w service menu po ostatniej aktualizacji xeo a przyznam że nie pamiętam już kiedy gadałem przez 2G :lol:
Będzie trzeba chyba wymusić 2G i sprawdzić.
ReVoLTEa
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 151
Dołączył(a): 6 lis 2017, o 18:02
Lokalizacja: GOP
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: T-mobile ; Orange OFNK + E3372

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości