Strona 1404 z 1528

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 20:22
autor: spotify
kozien70 pisze:Na terenach gdzie rozdzielone L1800 miesza się ze wspólnym L1800 działa to właśnie tak, że wypadając z zasięgu rozdzielonego L1800 terminal najczęściej wpada w L800.
.
A to tutaj pies pogrzebany..... Więc to tłumaczy dlaczego pomija często pasma pośrednie czyli B1 i B3 i w sumie większość żongluje między B20 a B7 :|
Nie spodziewaj się poważniejszej optymalizacji dopóki operacja rozdzielenia L1800 nie zostanie zakończona, przynajmniej w promieniu kilkudziesięciu km
No poczekam. Liczę, że nie będę musiał czekać rok na optymalizację......
kozien70 pisze: U nich też pojawiają się kwiatki, tyle że użytkownicy Play są mniej wyczuleni i bardziej przyzwyczajeni do dziwnego zachowania sieci - są wytresowani przez syf roamingu krajowego :D
Bo nie ma idealnej sieci i żadnej nikomu nie polecam z czystym sumieniem. Każda ma swoje wady i trzeba niestety wybierać najmniejsze zło.
O Playu i ich kwiatkach pisałem w osobnym temacie jak ich testowałem, gdzie podsumowałem - Play jeszcze nie dzisiaj, może za 2 lata (za mało pojemności, za dużo dziur i cholerny RK, który działa jak im czapka stoi)

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 20:31
autor: habish
spotify pisze:Wychodzę z domu i na klatce jestem w B20. Idę swoją ulicą osiedlową - jestem w B20. Po 1km łapie B3 lub B1. Za chwilę wpadam w B20 i za chwilę B7. Później tracę B7 i co? I znowu kurna B20!!!
Kto to konfigurował?
Oczywiście B20 nigdy nie samo i z czymś sie agreguje ale dlaczego jako pasmo podstawowe?!
Teraz już wiem dlaczego prędkości nie wzrosły po podziale skoro prawie ok 70% siedzę w paśmie zasięgowym. Kpina!!! Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i czeka porządna konfiguracja.
Jak to powinno działać według Ciebie?

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 20:36
autor: spotify
Sygnał pozwala na swobodne siedzenie w B3 albo w B1. B7 powinno się załączać jak jest w eterze a B20 dopiero wtedy, gdy pozostałe pasma są przeciążone albo ich nie ma. Na tych terenach w Play siedzę 90% w B7, gdzie skaczę głównie do B1 albo B3. To jest miasto, otwarta ulica a nie budynek aby siedzieć w B20. Podobnie z poruszaniem się po mieście główna arterią. A tutaj na dzien dziesiejszy głownie B20 w centrum miasta.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 22:01
autor: Mixiorek
spotify pisze:Ogólnie 70% to kurczowe trzymanie się B20! Dlaczego nie skacze z B20 do B7 przez B1/B3?
Hmm. To ja jestem dziwny bo gdy ja jestem w ruchu (trasie) to nawet wolę skakać po L800 na różnych stacjach niż przechodzić jeszcze częściej między L1800, L2100 i L2600.
spotify pisze: Wychodzę z domu i na klatce jestem w B20. Idę swoją ulicą osiedlową - jestem w B20. Po 1km łapie B3 lub B1. Za chwilę wpadam w B20 i za chwilę B7. Później tracę B7 i co? I znowu kurna B20!!!
Jedź na Hel. Obok fokarium złapiesz L2600 z Gdyni :mrgreen:
spotify pisze:Kto to konfigurował?
Reklamacje składaj do gościa, który pojawia się w 1:34 :P
https://youtu.be/fxNkAeqQgQ4
kozien70 pisze:U nich też pojawiają się kwiatki, tyle że użytkownicy Play są mniej wyczuleni i bardziej przyzwyczajeni do dziwnego zachowania sieci - są wytresowani przez syf roamingu krajowego :D
Apropos kwiatków w Play.
Wczoraj chciałem przetestować zasięg własny Play między Konstancinem-Jeziorną a Górą Kalwarią w "słynnym" lasku między Brześcami a Wólką Dworską.
Włączam streaming http://3.dktr.pl/ niby wszystko ok ale przy każdym handoverze następuje kilku sekundowa cisza. Ki czort?!?! Ok, pewnie coś nie tak. To włączam http://weszlo.fm/live to samo.... co jest?!?! Włączam weszlo.fm przez ich apkę, to samo.
W Orange i T-Mobile nigdy nie spotkałem się na S8 z takimi problemami i konfiguracją sieci/ transmisji danych. Ktoś z Play kojarzy takie kwiatki?
Patryk7588 pisze: Jak to powinno działać według Ciebie?
Otóż to. Operatorzy i producenci sprzętu czekają na te nowe idee :-)
spotify pisze:Sygnał pozwala na swobodne siedzenie w B3 albo w B1. B7 powinno się załączać jak jest w eterze a B20 dopiero wtedy, gdy pozostałe pasma są przeciążone albo ich nie ma. Na tych terenach w Play siedzę 90% w B7, gdzie skaczę głównie do B1 albo B3. To jest miasto, otwarta ulica a nie budynek aby siedzieć w B20. Podobnie z poruszaniem się po mieście główna arterią. A tutaj na dzien dziesiejszy głownie B20 w centrum miasta.
Szczerze? Nie wiem czy Ty masz problem z terminalem czy w 3city jest problem ale rzeczy, które opisujesz nie dzieją się np: w aglomeracji warszawskiej. Zmień tego Sony na kozackiego S9 czy tam S8 i może bolączki miną :lol:
Nie wiem czy opisujesz lokalizacje przy obwodnicy na wzgórzach? Może tam są jaja ze względu na interferencje? Jeżeli bywam w 3city to raczej "w dolnych" obszarach.
Opisywałem jak to wygląda w Konstancinie-Jeziornie ze stacją L800+1800+2600 (jeszcze bez L2100). L2600 zbiera wszystko na zewnątrz. Czasem wchodzi L1800. Wewnątrz to już zależy od stacji i położenie wobec niej/ nich ale ja mam sytuację, że w przy oknach wchodzi 2600, nieco głębiej 1800 a już dalej 800. Gdy nie było 800 był HO do 3G. Teraz nie pamiętam kiedy w opisywanej sytuacji widziałem 3G. Zobaczymy jak w tej lokalizacji będzie z L2100. W dwóch lokalizacjach firmowych L2100 zrobiło dobrą robotę. Poprawiły się osiągi. Sprawdzane na terminalach, które agregują 3 lub 4 pasma.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 22:24
autor: spotify
Mixiorek pisze: Hmm. To ja jestem dziwny bo gdy ja jestem w ruchu (trasie) to nawet wolę skakać po L800 na różnych stacjach niż przechodzić jeszcze częściej między L1800, L2100 i L2600.
No chyba lepiej skakać po tych pasmach pojemnościowych, niż kisić się na 10Mhz L800. Zwłaszcza poza miastami, gdzie ma większe obciążenie.
A może to jakieś spaczenie po testach Play, który to ciągle przeskakuje po B1,B3 i B7, nawet na autostradzie A1 :mrgreen:
Jedź na Hel. Obok fokarium złapiesz L2600 z Gdyni :mrgreen:

:D
W TMobile łapie po wyjściu z domu L2600 - słabe ale jest. Pewnie na stacji tylko TM dowiesił to pasmo.
Się śmiej. Na plaży w Babich Dołach (N! i Play ciągną sygnał z Mechelinek) Plus sygnał LTE ciągnie z Jastarni :mrgreen:
W Orange i T-Mobile nigdy nie spotkałem się na S8 z takimi problemami i konfiguracją sieci/ transmisji danych. Ktoś z Play kojarzy takie kwiatki?
Nie testowałem na streamingu, tylko miałem takie sytuacje:
1) Niby LTE ale chcesz skorzystać z neta albo zadzwonić - wypadasz z sieci
2) Czasami skoki między pasmami kończą się chwilowymi wypadaniem z sieci
3) Nie bije się leżącego więc o działaniu w RK nawet nie wspomnę.
Oczywiście na kiepskim SONY to zauważone :wink:
Zmień tego Sony na kozackiego S9 czy tam S8 i może bolączki miną :lol:
To jedyny telefon na Andku jaki posiadam (służbowy). Prywatnie siedzę na Iphone 7
Nie wiem czy opisujesz lokalizacje przy obwodnicy na wzgórzach? Może tam są jaja ze względu na interferencje?

Nie. Bliżej centrum. Tam. o czym piszesz to już w ogóle only B20, gdzie zarówno w SONy czy Iphone na Obwodnicy Trójmiejskiej między Karwinami a Witominem wpadam w 3G. Podobnie między Karwinami a Osową (tutaj akurat wszyscy potrafią wpaść w 3G z Plusem i Playem)
Co do 3G - spada na głównej ulicy między Redą a Rumią na skrzyżowaniu z ulicą Obwodową.
PS Przy okazji - na Estakadzie Kwiatkowskiego wszystkie sieci mają problem z połączeniami (50/50 że przejedziesz bez zerwanej rozmowy). Tzn miały bo Play niedawno postawił stację na ulicy Skarbka z sektorem skierowanym właśnie na Estakadę i już jako jedyna sieć pozwala gadać na tym odcinku (jeśli nie mijasz ciągu ciężarówek)

Warszawa jest na Huawei a Trójmiasto na Nokii. Może stąd różnice. W każdym razie obecnie nie jest dobrze. Już pisałem kilka dni temu. Po podziale zamiast prędkości w LTE wzrosnąć to spadły. Więc teraz odpowiedź - jak się siedzi głównie w B20 to nie ma co się dziwić.
Mam nadzieję, że to szybko poprawią.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 22:28
autor: micial
spotify pisze: Się śmiej. Na plaży w Babich Dołach (N! i Play ciągną sygnał z Mechelinek) Plus sygnał LTE ciągnie z Jastarni :mrgreen:
W Mechelinkach nie ma stacji N! ani playa.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 22:38
autor: spotify
micial pisze: W Mechelinkach nie ma stacji N! ani playa.
Sorry - Pierwoszyno. Tam są wszyscy. W Mechelinkach (wg mapy to Mosty) jest Plusa.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 22:42
autor: Mixiorek
spotify pisze:No chyba lepiej skakać po tych pasmach pojemnościowych, niż kisić się na 10Mhz L800.
Napisałeś, że byłeś w ruchu. W ruchu wolę być 90% w L800 i tak np: jest podczas aktywnego streamingu. Odpalę go w garażu w L800 i przejadę tak ponad 25 km po Warszawie będąc cały czas w L800 (sprawdzone w N!).
Odnośnie kiszenia na 10MHz w L800. To zobacz co jest w Play i Plusie. Choć oni dają większą moc na 1800. Tyle, że na peryferiach możesz tak działać do pewnej odległości od stacji. Potem i tak przejdziesz na 5MHz L800/L900.
Zwłaszcza poza miastami, gdzie ma większe obciążenie.
Żebyś się nie zdziwił. Często i gęsto obciążenie jest większe w mniejszych ośrodkach ze względu na brak realnej oferty netu po kablu. Sam zobacz co jest na Półwyspie Helskim. Kiedyś chyba jeden przedstawiciel Plusa obleciał wszystkich z dużym sukcesem i jest mnóstwo ODU-IDU.
A może to jakieś spaczenie po testach Play, który to ciągle przeskakuje po B1,B3 i B7, nawet na autostradzie A1
Play ma inny konfig. Ja do tej pory nie mogę rozkminić działania ich stacji w Konstancinie-Jeziornie na Świetlicowej. Dobór pasm jest z mojej perspektywy zupełnie losowy. Podobnie agregacji. Stacja ma 4 sektory ze wszystkimi pasmami a będąc 300m od niej wewnątrz budynku siedzę najczęściej w L800 i czasem wejdzie L1800. To teraz zobacz jakie ja mogę mieć osiągi kiblując na 5MHz. Zarządzają tym ewidentnie od strony sieci, parametrów sygnału i obciążenia.
Po podziale zamiast prędkości w LTE wzrosnąć to spadły. Więc teraz odpowiedź - jak się siedzi głównie w B20 to nie ma co się dziwić.
Sorry ale tak na logikę ciężko w to uwierzyć. Doszła kolejna warstwa LTE - 2100 10MHz. Na L800 nic się nie zmieniło. Było L800 na 10MHz i nadal jest. Czemu prędkości po refarmingu miały spać? Bo obcięli 5MHz L1800? Odcięli też klientów T-Mobile od tej warstwy.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:17 paź 2018, 22:58
autor: spotify
Mixiorek pisze: To zobacz co jest w Play i Plusie. Choć oni dają większą moc na 1800. Tyle, że na peryferiach możesz tak działać do pewnej odległości od stacji. Potem i tak przejdziesz na 5MHz L800/L900.
Nie tak dawno pisałem o trasie A1 - Rucosin do zjazdu na Grudziądz mając Play. Na tym odcinku większość drogi byłem w B1 albo w B3 jako pasmo podstawowe. (Zauważyłem dwie stacje nowe P4 i to blisko A1 bo W3 ma większość stacji dalej od A1). I w Orange 7-12Mb/s a w Play 40 i więcej (nawet 100-140 Mb/s). Oczywiście jak miałem tylko w P4 B20 to U900 w Orange szybsze. Ale to rzadka sytuacja.
Play ma inny konfig.

Jasne, że ma. W domu telefon mi skacze po pasmach i stacjach. W zależności gdzie położę telefon jestem w inny paśmie. I prędkości się zmieniają. Raz 0,9Mb/s, raz niecałe 2Mb/s. Raz agreguje, za chwile nie. Czasami B7 i ponad 30Mb/s Itd. Strasznie niestabilne prędkości.
Podobnie w terenie. Jednego dnia w tym samym miejscu na mieście hula po B7 jako podstawowe a innego dnia jestem w B20 albo w innym B i prędkości inne.
Jest zaleta zarządzaniem ruchem ale są też wady.
Czemu prędkości po refarmingu miały spać? Bo obcięli 5MHz L1800?
Nie wiem. Sam próbuje to rozgryźć. Wg mnie dlatego, że pasmo podstawowe teraz to B20 i konfiguracja leży. Wcześniej łapałem grubo ponad 150Mb/s i 200 czy więcej nie było zdziwieniem. Teraz ciężko przeskoczyć 100Mb/s a zazwyczaj prędkości poniżej 30Mb/s
Tak samo nie wiem, dlaczego od dłuższego czasu nie idzie gadać w Orange po 2G.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:18 paź 2018, 09:53
autor: Mixiorek
spotify pisze:Nie tak dawno pisałem o trasie A1 - Rucosin do zjazdu na Grudziądz mając Play. Na tym odcinku większość drogi byłem w B1 albo w B3 jako pasmo podstawowe. (Zauważyłem dwie stacje nowe P4 i to blisko A1 bo W3 ma większość stacji dalej od A1). I w Orange 7-12Mb/s a w Play 40 i więcej (nawet 100-140 Mb/s). Oczywiście jak miałem tylko w P4 B20 to U900 w Orange szybsze. Ale to rzadka sytuacja.
Sieć ma działać a nie być najszybsza. W trasie wystarczy sprawne L800. Czego oczekujesz w tej trasie? 80-120-200Mb/s? Po co? By się jarać? Net ma sprawnie działać. Do tego jest potrzebny zasięg czyli stacje na odpowiedniej siatce i sprawna sieć na paśmie zasięgowym.
Nie wiem. Sam próbuje to rozgryźć. Wg mnie dlatego, że pasmo podstawowe teraz to B20 i konfiguracja leży. Wcześniej łapałem grubo ponad 150Mb/s i 200 czy więcej nie było zdziwieniem. Teraz ciężko przeskoczyć 100Mb/s a zazwyczaj prędkości poniżej 30Mb/s
Podstawowe 800 oznacza, że inne pasma mają słaby sygnał. Jak daleko masz stację? Bez agregacji z innymi pasmami Twoje oczekiwania o prędkościach 150-200Mb/s się nie ziszczą. Ja mam takie wyniki w kilku miejscach w Warszawie ale trzeba być na zewnątrz 200-400m i najlepiej mieć stację w zasięgu wzroku. Wejdziesz do biurowca itp. z automatu siła sygnału wyższych pasm się obniża. Szczególnie w nowych konstrukcjach budynków, które mają hiper nowe okna i elewacje powlekane itp.

To są dzisiejsze poranne testy L800 w "najgłębszym" miejscu domu w Konstancinie-Jeziornie, stacja oddalona o około 800m. Samo L800:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moim zdaniem są to dobre wyniki. Wieczorami są oczywiście niższe ze względu na większy ruch.
Tak samo nie wiem, dlaczego od dłuższego czasu nie idzie gadać w Orange po 2G.
Nie wiem. W 2G w Orange gadałem ostatnio w Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu w sierpniu. A rozmowa wyglądała tak, że odebrałem (iphone w Orange jeszcze wtedy nie wspierał HDV w 2G), "usłyszałem" jakość na 2G i rozłączyłem się by oddzwonić z T-Mobile na S8 gdzie był HDV ;-)
Nie cierpię rozmów bez HDV. Mam rozmowy biznesowe z osobą, która ma telefon w Play i regularnie rozmawiamy. Niestety bez HDV. Jak dla mnie to koszmar. Sam mu chyba kupię nowy telefon i kupię kartę w innej sieci. Coraz bardziej do tego dojrzewam.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:18 paź 2018, 11:36
autor: kozien70
Mixiorek pisze: Sieć ma działać a nie być najszybsza. W trasie wystarczy sprawne L800. Czego oczekujesz w tej trasie? 80-120-200Mb/s? Po co? By się jarać? Net ma sprawnie działać. Do tego jest potrzebny zasięg czyli stacje na odpowiedniej siatce i sprawna sieć na paśmie zasięgowym.
Bardzo dobrze napisane, zgadzam się w 100%. W trasie, w ruchu telefon powinien jak najwięcej siedzieć w zasięgowym L800 i to jest najbardziej poprawna konfiguracja. Każdy HO między pasmami to niepotrzebne ryzyko zerwania rozmowy w VoLTE albo przerwy w transmisji danych (streaming). Im bardziej zasięgowe pasmo, w którym siedzi telefon tym mniej przełączań. Dla użytkownika mobilnego im mniej HO tym lepiej, bo przede wszystkim liczy się wtedy ciągłość/stabilność usługi a nie wynik w speedtest.

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:18 paź 2018, 17:11
autor: kozien70
Kilka miesięcy temu w Piasecznie zrobiłem badanie poziomu sygnału L1800 na wspólnej nośnej w 9 różnych miejscach wewnątrz budynków. Zrzuty z Netmonitora zapisałem.
Dziś w dokładnie tych samych miejscach, tym samym sprzętem zrobiłem badanie rozdzielonego L1800, na osobnej nośnej Orange. I co się okazało? Poziom sygnału L1800 na osobnej nośnej jest wyższy o 3dBm do nawet 7dBm od poziomów, które były na wspólnej nośnej. Dobra zmiana :-)

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:18 paź 2018, 17:32
autor: habish
Mocniejsze RRU + korekta tiltu robi swoje :-)

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:18 paź 2018, 17:47
autor: kozien70
No właśnie to jest o tyle ciekawe, że wspólna nośna leciała z RRU o mocy 2x30W lub 2x40W (zależnie od lokalizacji). A teraz dwie osobne nośne lecą z jednego RRU 2x60W zatem per nośna jest do dyspozycji max. 2x30W :-)
Wygląda na to, że LTE na wspólnej nośnej leciało z mniejszą mocą, niż maksymalna dla RRU, a po rozdzieleniu moc osobnych nośnych podniesiono. Ewentualnie wykonano tu już korektę tiltów :-)

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Post:18 paź 2018, 18:10
autor: p2225
Zielona Góra, ul. Sulechowska 1 - koniecznie potrzebne nowe pasma, bo samo LTE1800 nie wyrabia. W zeszłym roku wrzucałem wyniki po 80Mb/s. Dziś z QAM256 jest tyle:
Sektor 1:
Obrazek
Sektor 2:
Obrazek
Obrazek
Plus nadaje z tej samej lokalizacji chyba wszystkie pasma (LTE2600 bez TDD).