Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 4 paź 2018, o 21:16

No dobra i jakie ma to bezpośrednie i realne przełożenie na działanie sieci? Czy nie ma? Czy to da realny efekt w postaci lepszego zasięgu L1800?
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1750
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 4 paź 2018, o 21:23

Podpisze się pod pytaniem @bed oraz dodam kolejne.
Czy jest jakaś realna szansa, że LTE2600 będzie w N! silniejszym sygnałem? Jeśli tak, to co N! musi zmienić?
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 4 paź 2018, o 21:28

bed napisał(a):No dobra i jakie ma to bezpośrednie i realne przełożenie na działanie sieci? Czy nie ma? Czy to da realny efekt w postaci lepszego zasięgu L1800?


W dużym skrócie: jeśli chodzi o zasięg względem dawnego wspólnego L1800 to nic nie zmienia lub ciut go osłabia. Zależy czy zdemontowane RRU od wspólnego L1800 było 2x40 czy 2x30, a jeśli było 2x40 to czy wspólna nośna leciała na pełnej mocy czy nie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4719
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 4 paź 2018, o 21:38

Czyli czasami to takie trochę zamienił stryjek siekierkę na kijek :D Swoją drogą to ciekawi mnie co będzie jeśli dojdzie do zmian w aranżacji pasma i obaj operatorzy będą mieli uporządkowaną 1800-setkę i odpalą L1800 na maksymalnych osiągalnych przez siebie zasobach. Zasięg jeszcze bardziej spadnie?
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1750
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 4 paź 2018, o 21:45

Nie, szerokość bloku nie ma tu wpływu na moc sygnału.
Ogólnie było tak, że na wspólnej nośnej L1800 do dyspozycji było 2x30W lub 2x40W, zależnie od RRU. Przy czym niekoniecznie pełna moc RRU musiała być wykorzystywana (zwłaszcza mając na względzie nasze PEM i "współświecenie" z tej samej stacji DCS).
Teraz dwie nośne L1800 idą z RRU 2x60W czyli de facto na nośną jest do dyspozycji 2x30W. Podkreślam: do dyspozycji.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4719
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 4 paź 2018, o 23:49

A co z 2600 :)?
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 5 paź 2018, o 12:59

Czy jest w ogóle jakaś opcja wbicia się na pasmo 800 na automacie. Wcześniej wystarczyło odpalić rozmowę bez VoLTE i ją przerwać, następował spadek do 3G i od razu zalogowanie do LTE800 po rozmowie. Teraz z reguły spada do L1800/L2100.

Można na karcie Orange na automacie i przy przełączaniu trybu samolotowego się uda, bo PLAYowa zawsze ląduje w UMTS900 ;-)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4361
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 5 paź 2018, o 17:21

Stacja bazowa T-Mobile/Orange w Swarzędzu na os. Raczyńskiego 18/19 po rozbudowie o LTE2600 tylko w T-Mobile, w Orange znowu czerwony długopis, poprzestali tylko na LTE800/1800/2100, co jest wyjątkowo dziwne, bo trzyma sygnał LTE2600 z pobliskiej Granicznej http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... iczna-65-O, która jest lokalizacją Orange. Fotki z bliska pokazywałem wcześniej, pojedyncze anteny Huawei na sektor i zdaje się, że co najmniej quad albo pentaband, bo kabli naprawdę jest sporo co najmniej 8.

http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... edz-Racz-R

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4361
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 6 paź 2018, o 18:21

Mam pytanie techniczne
N! nadaje na swoich stacjach z mniejszą mocą. To wynika z tego, że nadają z jednej anteny czy dlatego, że dwóch opów wisi na jednym maszcie?
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 6 paź 2018, o 21:58

Wszystkie odpowiedzi są błędne.
Na maszcie może wisieć i trzech operatorów, nie ma to nic do rzeczy.
Jedna antena też nie jest problemem, znam stacje gdzie z anteny nadającej sygnał do Orange i T-Mobile nadaje również Plus, po prostu za pomocą couplerów jest wpięty w istniejące tory radiowe N.
Podejrzewam że obniżoną moc mogą mieć stacje w dużych miastach gdzie jest spora gęstość stacji, mniejszą moc to mniejsze zakłócenia między stacjami.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4182
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 6 paź 2018, o 22:26

To były odpowiedzi ani zdania twierdzące, tylko pytania ;)

Nie do końca mi to gra. Play w niektórych miastach ma również gęstą siatkę a mimo to nadaje z największą mocą swoje pasma.
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ssjdamian » 7 paź 2018, o 10:20

Panowie mam pytanie. W moim jej okolicy pozwolenie na budowę wieży telekomunikacyjnej otrzymał EmiTel. Powiedzcie mi czy ta firma buduje wieże dla siebie czy raczej dla jakiegoś operatora bądź z przeznaczeniem na wynajem? Obecnie nadajnik N mam w odległości 7 km, odległość nowego nadajnika to 3 km.
Ostatnio edytowano 7 paź 2018, o 18:22 przez ssjdamian, łącznie edytowano 1 raz
ssjdamian
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 223
Dołączył(a): 10 mar 2016, o 15:24
Model telefonu: Moto G4 Plus
Sieć: Nju mobile Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 7 paź 2018, o 12:05

Obstawiam Play. Prawdopodobieństwo, że to maszt dla nich jest spore.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3722
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 7 paź 2018, o 12:51

Powiedzcie mi czy ta firma buduje wierzę dla siebie czy raczej dla jakiegoś operatora bądź z przeznaczeniem na wynajem?

Emitel buduje swoje wieże, na których dzierżawi później miejsce pod systemy antenowo-fiderowe dla innych operatorów.
Emitel buduje także dla siebie montując na wieży własną infrastrukturę nadawczą i świadczy usługi transmisji sygnału innym operatorom z własnego sprzętu zapewniając np. redundancję dosyłu/emisji w zależności od podpisanej umowy. Przykładem takiej usługi jest np. Emisja MUXów (z wyjątkiem ósmego) czy programów radiowych Polskiego Radia.
Dawniej PSN (obecnie Arkena) projektowało, budowało BTSy i nadawało w kilku lokalizacjach dla Idei Centertel.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ssjdamian » 7 paź 2018, o 18:26

Mixiorek napisał(a):Obstawiam Play. Prawdopodobieństwo, że to maszt dla nich jest spore.


Lokalizacja to Stare Dłutowo Gm. Lidzbark. Play tu ma dziurę, nie dolatuje jego macierzysty zasięg. @Mixiorek zmartwiłeś mnie, bo chciałem teścia namawiać na dzierżawę terenu dla Play. Ma łąki w oddali od zabudowań, żadnych protestów by nie było, a i mieszkańcy w końcu mogliby dzwonić z każdego zakątka swoich domów. A nie tylko spod okien :). Ja obstawiam, że może się na tym nadajniku każda z naszych sieci zawiesić.

Link do wniosku:
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... cca24126f/
ssjdamian
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 223
Dołączył(a): 10 mar 2016, o 15:24
Model telefonu: Moto G4 Plus
Sieć: Nju mobile Orange

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 14 gości