Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 21 wrz 2017, o 14:00

Fanboyem to jesteś ty ale Orange. I każdy to wie skoro inne osoby pisały że bronisz zawzięcie Orange to jednak jak widać coś w tym jest. A fanboyem mnie nazywasz bo co? Napisałem chociaż słowo o T-Mobile bo nie widze
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2988
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 21 wrz 2017, o 14:12

T-Mobile to się wyłożyło na pierwszej akcji komercyjnej: http://www.spidersweb.pl/2017/09/intern ... obile.html
Świeża oferta, sieć w Warszawie porządnie zmodernizowana a w Niedzielę zadyszka.
Na razie T ma pustą sieć, poczekajmy co będzie się działo gdy sprzedadzą trochę więcej aktywacji tego "Prawdziwego No Limit".
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 21 wrz 2017, o 14:15

Patryk7588 napisał(a):T-Mobile to się wyłożyło na pierwszej akcji komercyjnej: http://www.spidersweb.pl/2017/09/intern ... obile.html
Świeża oferta, sieć w Warszawie porządnie zmodernizowana a w Niedzielę zadyszka.
Na razie T ma pustą sieć, poczekajmy co będzie się działo gdy sprzedadzą trochę więcej aktywacji tego "Prawdziwego No Limit".

Skoro w niedzielę był problem to czemu nie ma tego w inne dni kiedy w Warszawie jest jeszcze więcej osób? I skąd wiadomo że router zalogował się do tego nadajnika samego albo jakiś nie miał awarii?
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2988
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 21 wrz 2017, o 14:18

@piotrzet - zacząłeś niedawno udzielać się (niestety) w tym wątku. A niestety, bo piszesz albo wyssane z palca bzdury nie mające pokrycia (widać co chwilę, że nie masz żadnej wiedzy technicznej, ale próbujesz ściemniać), albo walisz chamskie docinki personalne. Tyle warte są tu Twe wpisy.
W ostatnim wpisie pokazujesz mentalność 13latka. Nie będę dyskutować na Twoim poziomie smarkacza, na dodatek buraka. Idź ochłoń.
Z mojej strony tyle, koniec dyskusji.

piotrzet napisał(a):
Patryk7588 napisał(a):T-Mobile to się wyłożyło na pierwszej akcji komercyjnej: http://www.spidersweb.pl/2017/09/intern ... obile.html
Świeża oferta, sieć w Warszawie porządnie zmodernizowana a w Niedzielę zadyszka.
Na razie T ma pustą sieć, poczekajmy co będzie się działo gdy sprzedadzą trochę więcej aktywacji tego "Prawdziwego No Limit".

Skoro w niedzielę był problem to czemu nie ma tego w inne dni kiedy w Warszawie jest jeszcze więcej osób? I skąd wiadomo że router zalogował się do tego nadajnika samego albo jakiś nie miał awarii?


Nie, nie jesteś różowym fanbojem. :lol:

Awaria pomarańczowych podobno już opanowana. Przynajmniej tyle wynika z komentarzy na down detectorze.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 21 wrz 2017, o 14:24

zajadacz napisał(a):A Orange znowu ma awarię. Od godziny leży cała północno-zachodnia Polska. Na pewno Szczecin i Gorzów. Nie można w ogóle zalogować się do sieci, podczas wyszukiwania sieci widzi jedynie 2G i 3G. Wi-fi calling przez aplikację też nie działa.

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran ... 40038.html

Awaria zasilania? Gdzie? W serwerowni czy wszystkich stacji na raz? Serwerownia nie ma zasilania awaryjnego?
Ostatnio edytowano 21 wrz 2017, o 14:26 przez p2225, łącznie edytowano 1 raz
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 21 wrz 2017, o 14:26

Tak czytając ten temat to widzę że bardzo dużo przytyków do konkretnych sieci. Widzę że każda jest najlepsza i co jeden stara się to udowodnić zamiast prowadzić merytoryczną dyskusję na tematy techniczne. Przez takie coś temat po prostu odstrasza bo nie chce się tego czytać.

Orange już wstaję powoli. Trochę stacji przestało mi "świecić". Do godziny powinno być wszędzie OK. Problem wiadomo z czym związany.
Marcin_
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 158
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: Note 8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 21 wrz 2017, o 14:29

@Marcin_ - a czy możesz ustosunkować się do porannego posta
@tomi81 odnośnie działania agregacji na NSN?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 21 wrz 2017, o 14:30

Marcin_ napisał(a):Tak czytając ten temat to widzę że bardzo dużo przytyków do konkretnych sieci. Widzę że każda jest najlepsza i co jeden stara się to udowodnić zamiast prowadzić merytoryczną dyskusję na tematy techniczne. Przez takie coś temat po prostu odstrasza bo nie chce się tego czytać.

Orange już wstaję powoli. Trochę stacji przestało mi "świecić". Do godziny powinno być wszędzie OK. Problem wiadomo z czym związany.

Teraz wiadomo ;)
@kozien70
Cały post praktycznie nie na temat oczywiście twój ale ja jestem ten zły. Dobre sobie :D A co do tego fanboystwa to zadałem normalne pytania więc nie wiem w czym masz problem ;)
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2988
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 21 wrz 2017, o 14:41

@Marcin_ chodzi konkretnie o ten viewtopic.php?f=24&t=58796&start=15690#p951785
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 21 wrz 2017, o 14:44

p2225 napisał(a):Awaria zasilania? Gdzie? W serwerowni czy wszystkich stacji na raz? Serwerownia nie ma zasilania awaryjnego?

Papka "marketingowa"

@kozien70 w tej całej przepychance przeoczyłem.

@tomi81 problem jest hardwarowy na stacjach ze sprzętem NSN. Istniejące stare dziadostwo ma na tej konfiguracji jakiś większy problem z łączeniem współdzielonego pasma 1800tki z resztą. Stację muszą przejść lekką modernizację bo inaczej nic z tego nie będzie. Mogę jedynie napisać że taka sytuacja nie zostanie utrzymana i już obecnie trwają prace nad wyeliminowaniem tego problemu.
Marcin_
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 158
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: Note 8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 21 wrz 2017, o 15:07

@Marcin_
Dzięki za całe info,ktore przekazujesz.
Ktoś tu wcześniej pytal Cię o przenoszeniu sygnału pomiędzy technologiami w trakcie aktywnej transmisji danych, mógłbyś coś podpowiedzieć w tym temacie? Dla mnie osobiście to sprawa mega uciążliwa. Terminal nie wraca do 4g po chwilowej utracie sygnału i wrzuceniu go do 3g
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 21 wrz 2017, o 15:32

Marcin_ napisał(a): problem jest hardwarowy na stacjach ze sprzętem NSN.


Na stacjach N! z Hua agregacja też ma najsłabszą konfigurację z wszystkich polskich sieci. Zarówno w Plusie jak i w P4 dowolne pasmo podstawowe potrafi sobie "doagregować" całą resztę, bez względu na to, czy te dodatkowe pasma są niższe czy wyższe.

W N! działa to tylko "w dół". Jeśli jestem w zasięgu L2600 (w sensie pasmo podstawowe) to terminal cat.9 agreguje do tego L1800 i L800. Jeśli jestem w L1800, to L2600 już zostaje pominięte, agregowane jest tylko L800. A jeśli spadnę do L800, to terminal w ogóle nie agreguje pozostałych pasm.
Mowa cały czas o aktywnej transmisji, np. streamingu.
Słabo to działa.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 21 wrz 2017, o 15:40

Katastrofa ta agregacja w N. Domyślam się, że stąd to chore trzymanie w 2600 by agregować 2600 z 1800 i 800.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3780
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP20
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 21 wrz 2017, o 15:42

kozien70 napisał(a):Na stacjach N! z Hua agregacja też ma najsłabszą konfigurację z wszystkich polskich sieci. Zarówno w Plusie jak i w P4 dowolne pasmo podstawowe potrafi sobie "doagregować" całą resztę, bez względu na to, czy te dodatkowe pasma są niższe czy wyższe.

Nie mówiąc już o przerzucaniu klientów między pasmami. Play rzuca na dane pasmo zależnie od obciążenia, a N! zawsze do najwyższego pasma. Potem wszyscy z obszaru kilku okolicznych nadajników siedzą na LTE2600 z jednej stacji i prędkość wynosi 2Mb/s podczas gdy LTE1800 się "nudzi".
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 21 wrz 2017, o 15:44

Kryniczanin napisał(a):Katastrofa ta agregacja w N. Domyślam się, że stąd to chore trzymanie w 2600 by agregować 2600 z 1800 i 800.

Akurat trzymanie się 2600 w stanie czuwania jest takie samo w Plusie i w N!. Tylko Play ma inny config. Tam możesz być w 2100, 2600, 1800 lub 800. Z punktu widzenia klienta to ruletka. Z punktu widzenia sieci jest w tym pewnie jakiś algorytm.
Chodzi o to co się dzieje w Plusie i N! w trakcie aktywnej transmisji. A dzieje się inaczej. N! trzyma się konfiguracji 2600+1800, 1800+800 lub 2600+1800+800 a w Plusie mogą być dowolne konfiguracje. Podobnie zresztą w Play w podczas aktywnej transmisji.
Powyższe dotyczy N! w części gdzie jest Huawei. Na NSN działa to tak opisał w ostatnich postach Tomi81.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 10 gości