Strona 1 z 32

[Play] telefon połączył mi się z BTS-em Orange

Post:25 cze 2011, 20:30
autor: Marek_G
Wszystko to jest bardzo dziwne, bo przecież Play nie ma podpisanej umowy z Orange.
Rozmowy działają normalnie, sms-y dochodzą.
Dołączam poniżej screen-y.
Obrazek Obrazek

Re: Telefon z kartą Play-a połączył mi się z BTS-em Orange.

Post:25 cze 2011, 20:51
autor: avt31
A rozliczanie działa poprawnie?

Post:25 cze 2011, 20:54
autor: Marek_G
Tak, po 10 sekundach rozmowy testowej ubyło mi 5 groszy.

Post:25 cze 2011, 21:03
autor: Dorylek
Może Play podpisał umowę z Orange na tereny przygraniczne związku z zakłóceniami - gdzie ma problem Play z E-GSM, a PLUS nie wyrabia już z obciążeniem?

Post:25 cze 2011, 23:46
autor: rogmaniek
Marek_G pisze:Wszystko to jest bardzo dziwne, bo przecież Play nie ma podpisanej umowy z Orange.
Rozmowy działają normalnie, sms-y dochodzą.
Było już o tym w innym temacie, ale nie w dziale technikalia :smt047. Komuś na SE udało się zalogować do sieci Centertela. Również mógł dzwonić czy wysyłać SMS-y.

Na mojej 6220 classic, mimo wielu prób, nie udało mi się zalogować do sieci Centertela. Szkoda, bo wolałbym roaming Orange, ponieważ Polkomtel ma sieć już dość przeciążoną. A w niektórych dużych miastach, jak POZnaniu* czy Krakowie, z "W3", ma najmniej stacji.

Ech, żeby tak oficjalnie P4 chciał podpisać umowę, na roaming krajowy, również z Centertelem. Chyba, że wezmą się za porządną, dalszą rozbudowę własnej sieci...

POZdrawiam.

[ Dodano: 2011-06-25, 23:56 ]
Marek_G, a zobacz czy możesz ponownie zalogować się do sieci Centertela? Masz może jakąś Nokię, by przełożyć kartę SIM? Ciekawe, jak długo będziesz mógł się logować do sieci Orange... Pytanie: czy są to jakieś błędy konfiguracyjne? A może testy, że celowo pozwalają się logować wybranym użytkownikom do sieci Centertela?! Może się wypowie ktoś obeznany w tym temacie. Chyba jednak muszą coś kombinować świadomie z siecią, że jest taka możliwość...

POZdrawiam.

Post:25 cze 2011, 23:57
autor: kowcio
I co nadal jesteś zalogowany do sieci Orange? Pewnie wywaliło Cię po pewnym czasie.
Co do umowy z Orange, wszystko wskazuje na to, że to całkiem realne i może być ciekawie..

Gdyby nic nie ten tego, to nie zestawiłoby połączenia, albo policzyłoby jako za połączenie w roamingu w UE.

Post:26 cze 2011, 00:06
autor: Spamer ;)
Marek_G pisze:Rozmowy działają normalnie, sms-y dochodzą.
Ja miałem, podobną sytuacje, rok temu. Na telefonie Samsung x480 z kartą Orange , zalogowało mnie do Ery na ok. 4 minuty, ale nic nie mogłem dzwonić, ani SMS. Gratuluje miłej niespodzianki, mam nadzieje trafionej.
rogmaniek pisze:Szkoda, bo wolałbym roaming Orange, ponieważ Polkomtel ma sieć już dość przeciążoną.
Zgodzę się z tym, że sieć Plus jest przeciążona, w godzinach szczytu i czasem poza nimi.
Niestety w moim przypadku, zmiana na roaming Orange, była by nie trafiona. Najsłabszy ma u mnie Orange, sygnał na wsi. Dlatego, z tego powodu, zaprzestałem korzystania z tej sieci, przeniosłem się do innej.

Post:26 cze 2011, 00:08
autor: rogmaniek
Przed chwilą próbowałem kilkukrotnie zalogować się do sieci Centertela i nie dało rady. Mimo prób na samym UMTS i potem tylko w trybie GSM. Nawet przy trybie podwójnym. Czyżby tylko w Nokii nie szło, a może wszystko zależy od ustawień w HLR, u "wybrańców"...

POZdrawiam.

Post:26 cze 2011, 00:09
autor: oem82
Ciekawe to zjawisko :D może play4you jest nam w stanie je wyjaśnić? Na śląsku odmowa dostępu do Orange

Post:26 cze 2011, 00:17
autor: mkowalski
kowcio pisze:Co do umowy z Orange, wszystko wskazuje na to, że to całkiem realne i może być ciekawie..
A co konkretnie na to wskazuje? Pytam, bo pierwsze słyszę o jakiejkolwiek umowie Playa z Orange. Z tego co wiem, nigdzie nigdy nie było mowy o takich planach.

A odnośnie umów - czy to nie jest tak, że któryś z urzędów (UKE albo UOKiK) musi wydać na to zgodę? Wydaje mi się, że przy starcie Playa właśnie tak było - dostali zgodę urzędu na roaming krajowy. Moim zdaniem podpisanie takiej umowy nie jest proste. Tym bardziej, że przy pierwszej (między Playem a Plusem) były problemy - http://www.telepolis.pl/news.php?id=16630.

Osobiście uważam zaistniałą sytuację za chwilowy błąd sieci. Najlepiej niech Marek_G spróbuje powtórzyć swój test (czyli logowanie do Orange i krótką rozmowę) - wtedy wiele się wyjaśni. Jeśli nie uda się tego powtórzyć, będzie jasne że to był tylko przejściowy błąd.

Post:26 cze 2011, 00:21
autor: rogmaniek
Spamer ;) pisze:Niestety w moim przypadku, zmiana na roaming Orange, była by nie trafiona. Najsłabszy ma u mnie Orange, sygnał na wsi.
Robimy mały ot, ale wszystko zależy od lokalizacji. W okolicach mojej rodzinnej miejscowości, to Centertel ma najwięcej stacji, wybudowanych zresztą za czasów Idei. W prawie samej miejscowości tylko operator Orange, na oświetlonym i pomalowanym na biało-czerwono super maszcie :smt047 , oprócz trzech sektorów GSM 900MHz, ma także jeden DCS/GSM 1800MHz. A wiadomo jak to się ma do pojemności sieci :thumbup:

POZdrawiam.

Post:26 cze 2011, 00:23
autor: kowcio
mkowalski pisze:kowcio napisał/a:
Co do umowy z Orange, wszystko wskazuje na to, że to całkiem realne i może być ciekawie..

A co konkretnie na to wskazuje? Pytam, bo pierwsze słyszę o jakiejkolwiek umowie Playa z Orange. Z tego co wiem, nigdzie nigdy nie było mowy o takich planach.
No bo nie nigdzie o tym nie mówiono ;-) Ale jak Solorz Żak kupi Polkomtela, to szybko P4 wykosi.
Co do Ery. Mam telefon w Orange, swego czasu Samsung S3310. Gdy przebywałem w pewnej piwnicy, Orange jak i Plus nie miało zasięgu, Play być może też (telefon 2G), a Era miała. I zawsze wtedy miałem Cell Info na tapecie z tej sieci ;-) W moim przypadku było to "Krolowej Jadwigi", nazwa operatora normalnie Orange. Telefon jak traci sieć macierzystą, to loguje się w sposób niewidoczny dla nas do sieci, która ma najlepsze parametry techniczne. Moc zasięgu, jest mało obciążona itd. Nawet jak telefon uruchomimy bez karty SIM się loguje. Niektóre telefony nawet wyświetlają komunikat włóż kartę SIM i są kreseczki zasięgu, a niektóre jak stracą zasięg to pokazują komunikat typu usługi ograniczone/wybrać sieć? i pokazują czasami nawet full kreseczek :-) Wszystko po to, że jak zaistnieje potrzeba połączenia się z numerem 112, wszystko przebiegnie zgodnie z planem.

Najlepiej w Polsce, gdyby wszystkie sieci wymieniały się infrastrukturą, stworzyć jedną sieć i spółkę, która zajmowałaby się konserwacją i wdrażaniem nowych systemów, każdy byłby równy, a podpisywałby umowę z operatorem tylko na świadczenie usług, a zasięg byłby taki sam ;P Ale tego się nie doczekamy na pewno. Nawet nie będzie krajowego udostępnienia sieci Orange dla klientów Ery i vice versa, a szkoda.

Post:26 cze 2011, 00:26
autor: rogmaniek
mkowalski pisze:Osobiście uważam zaistniałą sytuację za chwilowy błąd sieci.
mkowalski, oj wolałbym, aby było inaczej, ale pewnie Masz rację. Tylko coś ostatnio dużo tych błędów, a wierz mi, że jest to już kolejny przypadek. Jakoś nie słyszałem, żeby komuś, z kartą P4, udało się zalogować do sieci PTC? A może jednak były i takie "zjawiska" :smt047

POZdrawiam.

Post:26 cze 2011, 00:29
autor: kowcio
Ja podejrzewam, ze po prostu majstrowali przy tym nadajniku Orange, odbezpieczyli go i nawet z kartą Ery bym się zalogował do niego. Ale takie są moje przepuszczenia, bo to celowe na 1000% nie jest :-) Ktoś zawinił, nie wiadomo co przy tym nadajniku robią.

Post:26 cze 2011, 00:29
autor: mkowalski
kowcio pisze:Ale jak Solorz Żak kupi Polkomtela, to szybko P4 wykosi.
Podpisali umowę z konkretną datą ważności. Polkomtelowi nie będzie tak łatwo się od niej "uwolnić". Poza tym czemu wszyscy zakładają, że Solorz-Żak będzie chciał zostawić Play?
kowcio pisze:Telefon jak traci sieć macierzystą, to loguje się w sposób niewidoczny dla nas do sieci, która ma najlepsze parametry techniczne. Moc zasięgu, jest mało obciążona itd. Nawet jak telefon uruchomimy bez karty SIM się loguje. Niektóre telefony nawet wyświetlają komunikat włóż kartę SIM i są kreseczki zasięgu, a niektóre jak stracą zasięg to pokazują komunikat typu usługi ograniczone/wybrać sieć? i pokazują czasami nawet full kreseczek :-) Wszystko po to, że jak zaistnieje potrzeba połączenia się z numerem 112, wszystko przebiegnie zgodnie z planem.
Oczywiście, tak jest. Ale jest to, jak sam wspomniałeś, na potrzeby numerów alarmowych. W normalnej sytuacji nie będziesz w stanie korzystać z obcej sieci z prostego powodu - przy próbie zestawienia połączenia serwery obcego operatora "odmówią" zrealizowania żądania. Samo to, że widzisz na wyświetlaczu nazwę obcej sieci nie jest normalnym zachowaniem i nie zdarza się często.
kowcio pisze:Najlepiej w Polsce, gdyby wszystkie sieci wymieniały się infrastrukturą, stworzyć jedną sieć i spółkę, która zajmowałaby się konserwacją i wdrażaniem nowych systemów, każdy byłby równy, a podpisywałby umowę z operatorem tylko na świadczenie usług, a zasięg byłby taki sam ;P Ale tego się nie doczekamy na pewno. Nawet nie będzie krajowego udostępnienia sieci Orange dla klientów Ery i vice versa, a szkoda.
Zniszczyłoby to jeden z podstawowych filarów konkurencji - "ściganie się" zasięgiem. Tym bardziej, że dla wielu osób to właśnie zasięg jest decydujący przy wyborze operatora.