• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 34 z 99
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 99

#422326  autor: tagal
 11 sie 2010, 14:05
W Łodzi działało dość przyzwoicie, od ok.tygodnia znów nic nie działa - co Oni kombinują?

#422790  autor: tesla
 13 sie 2010, 21:13
Tymczasowe zaniki CB związane są z modernizacją sieci. Przy odrobinie dociekliwości można zauważyć że "znikają" całe BSC, powstają nowe LACi i to zawsze w nocy. Proponuję uzbroić się w cierpliwość.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#422811  autor: tagal
 14 sie 2010, 01:57
tesla pisze:Przy odrobinie dociekliwości można zauważyć że "znikają" całe BSC, powstają nowe LACi i to zawsze w nocy.
Dziękuję za odpowiedż - zauważam to właśnie w nocy i "uzbrajam się" w cierpliwość.
Pozdrawiam.

#422812  autor: slawnokia
 14 sie 2010, 03:25
Wynika z tego,ze modernizacja sieci w Bielsku-Białej i innych miastach Podbeskidzia trwa już ponad dwa lata,faktycznie trzeba byc cierpliwym.
Tak na marginesie to wczoraj w B-B ponownie pojawiło się CI.

#425242  autor: user_delete10
 25 sie 2010, 19:34
Czy nie jest czasem tak, jak zdawało mi się, że zaobserwowałem, a mianowicie, że zawsze pierwsza wyświetla się dokładniejsza nazwa lokalizacji a potem dopiero nazwa, miasta, wsi, gminy, regionu?

#425298  autor: slawnokia
 26 sie 2010, 01:13
Nie wiem jak jest na telefonach które posiadasz.U mnie na Nokii 6500 (jeszcze) przy włączeniu "informacji o sieci" na "tak" i jednoczesnym włączeniu informacji z kanału 50 CB na wyświetlaczu mam tak,że w górnej części,pod nazwą sieci w miejscu daty wyświetla nazwę ogólną, a poniżej szczegółową.Nie wiem też jak w innych sieciach,chyba tylko Era tak ma.
Ale czasem jest tak że obie nazwy są takie same.
Np:
"Bielsko-Biala"
"Bielsko-Biala"
lub
"os.Lipnickie"
"os.Lipnickie"
lub:
"Bielsko-Biala"
"os.Lipnickie"
Albo aktualna data i poniżej nazwa.
W tych modelach telefonów zależy co telefon złapie.
W modelach ze symbianem masz tylko jedną nazwę lokalizacji-ogólną lub szczegółową.
W nowych Nokiach niestety nazwy pojawiają się tylko na chwilę, a później nazwa profilu i aktualna data.
Z nowych nazw z B-B to "Solna", "Kamienicka".Jak dla mnie trochę dziwne,Solna to niewielka uliczka w starej części Bielska o długości max 100 metrów,nie mająca większego znaczenia komunikacyjnego.Podobnie "Kamienicka"-co prawda dłuższa od Solnej krzyżująca się z ul.Michałowicza (tej nazwy nie uświadczysz,choc jest to jedna z ważniejszych ulic w mieście).Obie nazwy telefon łapie w różnych miejscach,ale na pewno nie w rejonie tych ulic(nie wiem gdzie zlokalizowany jest nadajnik),mnie "łapie" w rejonie ul.Andersa (też jedna z głównych arterii Bielska-lecz nie dla Ery).
I w tym temacie na razie bez zmian.Do tego dodałbym nazwę "Zamkowa"-prawdopodobnie z nowego BTS Ery w Bielsku,który cały czas psuje opinię Ery o dokładnym nazewnictwie.Nie wiem gdzie jest zlokalizowany(nie mam tej możliwości na mym telefonie),ale tam gdzie to łapię powinny by inne nazwy lokalizacji,bo te wprowadzają w błąd (co było w cytacie).

#425514  autor: Gadulski
 26 sie 2010, 23:14
fenix189, w tym co piszesz masz sporo racji :) Wielokrotnie sprawdzałem to na informacji o sieci w telefonach Nokii 3510i i 6670. W obu telefonach po wykonaniu dowolnej operacji wracałem do ekranu głównego: pojawia się: nazwa sieci [Era], nazwa profilu [ogólny] a następnie Cell Info. Przeważnie najpierw pojawia się informacja dokładniejsza np. nazwa mostu "Most Grunwaldzki" a potem nazwa miasta np. "Wroclaw". jednak nie jest to reguła, gdyż czasem obserwuje, że pojawia się tylko nazwa miasta...
Z kolei w tym co mówi slawnokia też jest prawda, ja też tak mam na Nokii 5130 XM. Warto dodać, że dzięki takiej emisji nazw wiemy jaki nadajnik emituje dokładnie jakie nazwy... Szkoda tylko, że nie ma możliwosći zrobienia screena :)
Mozna zrobić fotkę :)
Pawrzes kiedyś wpominał, że na wyświetlaczu widzimy jedną z dwóch nazw i to przypadek sprawia, że zobaczymy, albo Cell Info Micro, albo Cell Info Macro ;)
Pozdrawiam.

Obrazek

#425527  autor: slawnokia
 27 sie 2010, 01:29
Dodałbym jeszcze do tego co pisałem wcześniej,że w miejscu daty pojawiają się nazwy w pełnej wersji,a nie skrócone.Jeżeli są dłuższe niż szerokośc wyświetlacza,to przesuwają się jak na neonie reklamowym,ale muszę miec włączony odbiór wiadomości z kanału 50.
Prawdopodobnie wkrótce zmienię telefon,a i operatora chyba też (względy ekonomiczne niestety).Może screeny się pojawią...
A i tak na marginesie,dziś znów w części Bielska brak CI Ery.

#425688  autor: user_delete10
 27 sie 2010, 19:29
Czasami wskoczy dokładniejsza nazwa a po sekundzie, kiedy ledwo zdąży się spojrzeć - mamy już nazwę miasta, która przypuśćmy potem trzyma się wyjątkowo długo. Takie anomalie.

#425913  autor: kowcio
 29 sie 2010, 11:10
U mnie teraz wyświetla tylko nazwę miasta i nic więcej. Jakiś czas temu nic nie było, a jeszcze wcześniej były nazwy dzielnic. Teraz sama nazwa miasta została. Tak wczoraj włożyłem kartę Ery na cały dzień, bo nie miałem innej pod ręką, żeby telefon uruchomić.

#426175  autor: tagal
 30 sie 2010, 01:29
U mnie wszystko wróciło 27-go bm.do normy. Wyświetla nazwę miasta i poniżej ulicę - żeby nazwa miasta była wyświetlana, muszę w wiadomościach z sieci ustawić kanał 50, bez tego jest tylko nazwa ulicy.

#429069  autor: slawnokia
 12 wrz 2010, 12:47
Witam.
Na moje pożegnanie z Erą (niestety) jak na razie na 2 lata,kilka z screenów z Bielska-Białej,bo zawsze tylko o tym pisałem.

W domu mam na wyświetlaczu:

Obrazek Obrazek

Pierwsze CI Ery w B-B (ktoś pamięta który to był rok?):

Obrazek

Jedna z literówek,poprawiona po moim wpisie na forum (było "Debowskiego-Na Kopcu Lipnickim"):

Obrazek

CI Ery w Bielsku nadal działa w kratkę.Po dwóch dniach w sobotę znowu znikło.

Pozdrowienia i podziękowania za pomoc dla asziatko
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, 23:08 przez slawnokia, łącznie zmieniany 1 raz.

#429182  autor: Gadulski
 12 wrz 2010, 22:33
slawnokia, bardzo lubię wypowiedzi poparte screenami :) Bardzo ładne nazwy w Bielsku Białej. Pozdrawiam:
Gadulski.

Obrazek

#429776  autor: slawnokia
 15 wrz 2010, 22:45
W Bielsku ponownie wróciło CI-lecz jak zwykle nie wszędzie jest obecne.
Nazwa Bielsko-Biała w Erze występuje w dwóch wersjach.

Tu prawidłowa ze "spacją":

Obrazek

oraz częściej występująca nieprawidłowa:

Obrazek

I kilka innych screenów z Bielska.
Poprawiona nazwa po moim wpisie na forum ( wcześniej było "Armi Krajowej,Kustronia" ):

Obrazek

Ta się mi bardzo podoba:

ObrazekObrazek
Z nowych nazw z B-B to "Solna", "Kamienicka".Jak dla mnie trochę dziwne,Solna to niewielka uliczka w starej części Bielska o długości max 100 metrów,nie mająca większego znaczenia komunikacyjnego.Podobnie "Kamienicka"-co prawda dłuższa od Solnej krzyżująca się z ul.Michałowicza (tej nazwy nie uświadczysz,choc jest to jedna z ważniejszych ulic w mieście).Obie nazwy telefon łapie w różnych miejscach,ale na pewno nie w rejonie tych ulic(nie wiem gdzie zlokalizowany jest nadajnik),mnie "łapie" w rejonie ul.Andersa (też jedna z głównych arterii Bielska-lecz nie dla Ery).
Pisałem o tym w sierpniu i nadal nic się nie zmieniło:

Obrazek Obrazek

I mały wypad w rejon Beskidu Żywieckiego,miałem trochę szczęścia, bo działające w tym rejonie Ci Ery to ostatnio prawdziwy rarytas:

Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, 23:26 przez slawnokia, łącznie zmieniany 1 raz.

#429846  autor: Gadulski
 16 wrz 2010, 11:54
slawnokia, na pewno chodzi Ci o "myślnik" a nie spację... Masz może jakis program do monitoringu sieci???
Dzięki niemu wiedziałbyś gdzie dany nadajnik sie znajduje :)
Pozdrawiam.

Obrazek

#430090  autor: rogmaniek
 17 wrz 2010, 14:51
A ja się zastanawiam co tak PTC modernizuje, że musi wyłączać CI, a pewnie wszystkie kanały BC?! Raz jest CI Erunii, a raz nie. Jak jedne stacje nadają już info o sieci, to inne przestają. I tak jest już od kilku miesięcy, z "przerwami", kiedy CI działa na chyba wszystkich stacjach.

Zastanawiam się przez ile jeszcze miesięcy będę "cieszyć" się takimi zanikami CI. M.in. dlatego w 3510i mam kartę O2, aby cieszyć się tym Eruniowym CI, a tu ciągle jakieś "niedogodności" :P

[ Dodano: 2010-09-17, 14:55 ]
tesla pisze:Przy odrobinie dociekliwości można zauważyć że "znikają" całe BSC, powstają nowe LACi i to zawsze w nocy. Proponuję uzbroić się w cierpliwość.
Pytanie, ok "zawsze w nocy". To na drugi dzień nie można już przywrócić działania w/w usługi, którą (nieliczni co prawda, ale jednak) użytkownicy sobie chwalą. Cóż pozostaje czekać, aż te "prace modernizacyjne" nie będą miały już wpływu na BC lub się po prostu zakończą :wink:

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#430565  autor: slawnokia
 19 wrz 2010, 23:52
rogmaniek jak najbardziej masz rację.Ja tą sytuacje u mnie w Bielsku od prawie trzech lat obserwuję.
Zdarzyło się mi zaobserwowac, jak CI Ery,po dłuższej nieobecności pojawiło się np. ok. pierwszej w nocy,lub też znikło w sobotę,aby ponownie pojawic się w niedzielę ok. południa.

Dziś też,kiedy wracałem z okolic Oświęcimia do domu to od rogatek Bielska nic nie było,a po około 0,5 godz. pojawiło się ponownie.

Poniżej kilka screenów z w/w wyjazdu;

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-09-29, 18:23 ]
Przykład ciekawego CI Ery z Tych:

Obrazek

I ciekawa nazwa z Pszczyny (pisałem o tym wcześniej, a teraz można zobaczyc):

Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, 10:26 przez slawnokia, łącznie zmieniany 1 raz.

#432759  autor: Gadulski
 30 wrz 2010, 22:06
slawnokia, bardzo ciekawa nazwa z Pszczyny (wręcz ewenement :) ) Do tej pory dolna spacja "podłoga" występowała tylko w Play ;)
Pozdrawiam :)

Obrazek

#433976  autor: Pijo
 06 paź 2010, 20:54
Na LAC 10350 (województwo podlaskie ) od połowy lipca nie ma CI . CI zniknęło po zmianie LAC z 10400 za 10350 i do tej pory ni ma.
  • Strona 34 z 99
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 99
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34