Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Tylko, że obydwie zmienne, które podałeś można spokojnie wyeliminować. Przecież taki test można zrobić gdy sieć nie jest obciążona, np. o 3 nad ranem. Obniżyć sygnał do podobnie niskiej wartości - praktycznie na granicy zerwania połączenia, wówczas na UMTS transfery spadną poniżej 1Mb/s a LTE spokojnie pociągnie kilka razy więcej.ja.michal pisze:Jest za dużo zmiennych, żeby to porównywać. Nie ma takiego nasycenia terminalami LTE jak 3G. No i głos w LTE nie idzie na takich zasadach jak w 3G. Ba, w Polsce w ogóle głos nie idzie po LTE.
Średnio mnie i w sumie chyba kogokolwiek interesuje działanie sieci w laboratorium. W prawdziwym świecie sieć działa inaczej i po kilkudniowych testach Lumii z LTE w Plusie wracałem do HSPA+ z ciężkim bólem d@@y.ja.michal pisze:No i wyeliminować zmienne można tylko i wyłącznie w laboratorium
ja.michal pisze:Nie wiem co wy porównujecie.
Po pierwsze LTE aktualnie jest na 1800 MHz, a HSPA+ DC tylko i wyłącznie na 2100 MHz. Niby tylko 300 MHz różnicy, ale z tego samego miejsca, przy takich samych parametrach i obciążeniu sieci jednak 1800 MHz będzie lepiej przenikało przez przeszkody.
Tak. Potwierdzam T-Mobile:mn9 pisze:Ktoś na forum tu mówił ze krąży zła specyfikacja w Polsce właśnie ten modem ma hspa + dc co najwyżej play może nie mieć w poznaniu dc marcinek243, zapytaj się kolegi Spacedust on posiada e3276 i potwierdza dc na tym modemie bo osiąga na t-mobile prawie 30mb/s i to nie w lte
I z prędkością 1mb/sEdmund pisze:te 1.4 i 3MHz pozwalają na uruchomienie LTE w przypadku małych zasobów częstotliwości.
Oby nie tylko w Poznaniu a w całym kraju , prezes Playa mówił w wywiadzie coś o swiatlowodach ale nie myślałem ze tak szybko zacznąSpacedust pisze:PLAY chyba inwestuje w światłowody w Poznaniu, bo masowo "giną" radiolinie PLAYa:
Tak to wyglądało wcześniej: http://imageshack.us/a/img4/9370/n1co.jpg
A tak dzisiaj: http://pics.tinypic.pl/i/00450/lzp37id8dp0w.jpg
Od czasu ostatniego spisu UKE dziwiło mnie to, że na stacji PLAY na Rusa 1 zniknęły dwie radiolinie 183 Mbps i 40 Mbps, a teraz patrzę i faktycznie zniknęły - została 20 Mbps do Rusa 138 !
Chyba musisz w takim razie zaczekać na LTE na 800 MHz, wtedy zasięg będzie sporo lepszy niż na 1800Markadiusz pisze:marcinek243, ja wolałbym żeby takie paraLTE z dobrym zasięgiem istniało. Tylko i wyłącznie obok lepszego brata z co najmniej 25 Mb-owym dl, ale żeby istniało. Wtedy mógłbym w samochodzie używać radia internetowego i Vibera (itp) bez routera z anteną-drutem na dachu.
Nawet symetryczne 0,5 Mbps mogłoby być, jeśli tylko pokrycie byłoby dobre i ping akceptowalny (do 100 ms).
zajadacz pisze:5 GHz nie działa tylko w p2p może być też p2mp, choć raczej nie na tej antenie. Ciężko jest zidentyfikować gdzie to leci, bo jest to na wieżowcu i dużo innych budynków daleko w zasięgu. Musiał bym się tam wbić na dach, a może być to trudneTen NanoBridge ma dość duży kąt promieniowania i w sumie jak by ustawić z czymś na 5 GHz pod stacją to można by sprawdzić SSIDa sieci, ale przecież nie zdejmę sobie NB z dachu