• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #860281  autor: reach88
 05 kwie 2016, 21:17
Cześć,

mój pierwszy post, więc witam serdecznie;)

Coś mało tu o przejściu z karty na abonament, więc pozwoliłem założyć sobie nowy wątek.

Mam stary telefon (nie-smartfon, bez netu) na kartę w Orange. Chciałem sobie kupić nowy smartfon i przejść na abonament. Interesuje mnie kwota do 30 zł (abonament bez telefonu) na 24 mies. Niestety po wstępnych rozmowach telefonicznych z Orange, nie chcą mi zaproponować nic lepszego poza tym co jest na stronie.

Planuje się wybrać do salonu Orange, jeszcze spróbować coś wynegocjować, przejdę się także do salonu Play bo skonfrontować oferty.
Pytanie czy w tym przedziale cenowym abonamentu (30 zł na 24 mies.) jest sens negocjować i czy jestem w stanie coś ugrać?

Rozumiem, że jako klient na kartę, nie jestem jakimś vip klientem i złożenie rezygnacji może nic nie dać....dlatego pytanie j.w.

Idealnie było by za te 29,99 zł mieć jeszcze nielimitowane rozmowy na stacjonarne I więcej internetu (jest tylko 1 GB) oraz brak opłaty aktywacyjnej :)

Pozdrawiam
 #860302  autor: Gregrin
 05 kwie 2016, 22:47
Nie za bardzo wiem dlaczego chcesz przejść na abonament bo w taryfie Orange Free na kartę masz pakiet za 30zl z nolimitem rozmów (w tym stacjonarne), sms i 6GB netu po doładowaniu za 30zl.
Jak przeniesiesz się do innej sieci i wrócisz to (2 dni i jesteś wtedy traktowany jako nowy klient) to za ten pakiet zapłacisz 26zl. Oczywiście jest jeszcze +10% za doładowanie przez stronę orange i +5% skarbonki.
Wszystko masz tutaj [Zestawienie] Opcje FULL No-Limit w ofertach na karte ~30zl
A oferty abonamentowe tutaj Aktualne porównanie ofert "NO-LIMIT" bez urządzenia!
 #860376  autor: orson_dzi
 06 kwie 2016, 10:48
- Jestem Waszym wieloletnim klientem, 20 lat stażu, chcę wszystko za darmo. Inaczej złożę rezygnację.
:smt005
Negocjatorzy...

W praktyce jesteś zwykłym, nowym klientem, który dopiero co aktywuje swój numer w abonamencie i taką też dostajesz ofertę. Zwykłą, podstawową.
I nie bardzo wiem z czego chcesz składać rezygnację? Z numeru bez umowy? Takich numerów nawet się nie wyłącza, czeka się aż same wygasną.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)
 #860377  autor: Morvius
 06 kwie 2016, 11:06
orson :smt023 Stali klienci, na kartę (prawdopodobnie nierejestrowaną). Świat leży u ich stóp.

Klasyczny obserwator wątku.
 #860398  autor: Gregrin
 06 kwie 2016, 13:06
A ja wam powiem ze nie rozumiem takiego podejścia. Dlaczego tacy klienci są z góry traktowani jak "zero" ?? Przecież o "wartości" takiego klienta nie świadczy staż a obrót jaki generuje. System powinien go podsumować tak z 6-24m-cy wstecz żeby zobaczyć ile średnio miesięcznie wydaje, jaka ma tendencje i czy nie warto mu dać tego 1GB więcej i darmowej aktywacji skoro sam się pcha do naszej sieci na umowę.
Gdyby taki użytkownik przykładowo generował 40zl miesięcznie i chciał przejść na abo to chyba szkoda go stracić i zostawić po sobie niemile wrażenie.

Ja polecę tylko przenieść numer do innej sieci i wtedy przy powrocie do orange jesteśmy traktowani jako lepsi (6 m-cy gratis dla przenoszących numer, lepsze pakiety w ofercie na karte) niż stali użytkownicy mimo ze jesteśmy "niewiadoma".
Do tego może warto rozważyć wyższy abonament z telefonem + jakiś rabat 20% i szalone dni. Wtedy po sprzedaży aparatu abonament efektywnie wychodzi tanio (a nawet bardzo tanio) według tego co piszą na forum.
 #860425  autor: Lightman
 06 kwie 2016, 14:10
Gregrin pisze:A ja wam powiem ze nie rozumiem takiego podejścia. Dlaczego tacy klienci są z góry traktowani jak "zero" ??
Z jednego prostego powodu - dziadek kupił w 1998 roku starter, doładowuje go bo nie umie włączyć np. roku ważności konta, nie potrzebuje abonamentu, a jak już ma dość oddaje numer wnuczkowi. Wnuczek ma numer z 20 letnim stażem, mimo, że numer ma od 2 dni...
To tylko przykład, natomiast gdyby faktycznie była możliwa i łatwo dostępna weryfikacja o której piszesz:
Gregrin pisze:System powinien go podsumować tak z 6-24m-cy wstecz żeby zobaczyć ile średnio miesięcznie wydaje, jaka ma tendencje i czy nie warto mu dać tego 1GB więcej i darmowej aktywacji skoro sam się pcha do naszej sieci na umowę.
to by miało więcej sensu, choć wciąż nie wiadomo kto generuje ten ruch. Abonament niby też można wziąć dla kogoś, ale wtedy bierze się też odpowiedzialność za ten numer.

Druga strona biurka - wcześniej Plus, aktualnie T-Mobile
 #860481  autor: reach88
 06 kwie 2016, 18:27
Mam zarejestrowaną kartę - tzn. mam konto na Orange i regularnie je doładowuję.
Chcę zmienić kartę na abonament bo nie lubię tego ciągłego doładowywania. Mam stały dochód więc abonament sobie mogę opłacić co miesiąc - no problem.

Nie mówię, że chcę wszystko za darmo bo jestem takim "za....stym" klientem i w ogóle.

Pytam tylko co realnie mogę ugrać; nie chcę być takim co to pierwszą z brzegu ofertę bierze, ale też nie chcę się ośmieszać. Jak pisałem już, nie jestem na bieżąco w tych sprawach i po długim czasie chcę sobie kupić nowy telefon, póki co nawet nie mam smartfona.

Znajomi, Ci bardziej w temacie powtarzają mi żeby zawsze negocjować te oferty od operatorów a nie brać pierwsze lepsze.

Zauważyłem, że np. plus ma niezłą ofertę i w tym abonament 0 zł za 6 miesięcy, ale tylko dla klientów, którzy przenoszą numer z innej sieci z abonamentu, czyli w moim przypadku to nie zadziała, a wtedy oferta już nie jest tak korzystna.

No i tyle:)
 #860483  autor: zielony71
 06 kwie 2016, 18:37
Poczekaj aż będą dostępne kody rabatowe, to parę dni i wtedy przejdziesz na abonament w sklepie internetowym bez niczyjej łaski.
 #860881  autor: reach88
 08 kwie 2016, 22:33
A czy sprzedawca w salonie może dać ofertę (korzystną dla klienta), która jest niezgodna z regulaminem?

Dziś bylem w salonie Orange i zaproponowali mi ofertę z telefonem na raty:

- abonament 49,99,

- rata miesięczna za wybrany model 20 zł (i tu wynika z cennika i regulaminu, że jest to rabat promocyjny 15 zł, bo normalnie rata to 35 zł),

- dodatkowa usługa +5GB netu (LTE FreeNet za 19.99 z rabatem 50% za łączenie usług czyli za 10 zł),

-dodatkowo rabat 20% do abonamentu (kod rabatowy)

czyli

69,99 (telefon+rata)+10 (internet) =79,99 zł.

od tego policzyła mi rabat 20% czyli miesięcznie do zapłaty pozostaje 63,99 zł. Czyli chyba całkiem nieźle.

I teraz kilka ale:

doczytałem w regulaminie, że rabat 15 zł na ratę za telefon nie może być łączony z promocjami z kodów rabatowych, czyli nie mogę mieć promocyjnej raty 20 zł/mies. i do tego jeszcze kodu z rabatem 20% na abonament.
A wtedy już nie jest tak fajnie.

Pytanie więc czy, mimo sprzeczności z regulaminem, ta konsultantka może mi dać tę ofertę, czy po prostu się pomyliła (celowo lub nie) a jak przyjdzie pierwszy rachunek to będzie zdziwko...?
 #860926  autor: Rogi
 09 kwie 2016, 11:25
Argument o konieczności ciągłego doładowywania prepaid w tych czasach jest głupi, sorry.

Co to za telefon? Dla przenoszących w Orange na kartę masz pakiet za 28 zł (no-limit połączenia, SMS i 8GB + 6GB za doładowanie. Robisz co chcesz, jak chcesz i kiedy chcesz. Wiem, tu lekka kombinacja z przenoszeniem. Nie lepiej wybrać telefon jaki Ci pasuje na raty w sklepie, niż się pakować w takie coś?
 #860927  autor: Gregrin
 09 kwie 2016, 11:27
reach88 pisze:A czy sprzedawca w salonie może dać ofertę (korzystną dla klienta), która jest niezgodna z regulaminem?
Raczej nie ale ja bym się zastanawiał czy dobrze interpretujesz regulamin. Ja się na abonamentach nie zanan wiec musisz czekać aż ktoś bardziej z tym obyty się wypowie albo potwierdzić to w innych źródłach BOK orange, może http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... hilit=czat albo gdzieś na stronie orange (tam sklep tez czasami chce się z nami skontaktować przez czat).
reach88 pisze:Chcę zmienić kartę na abonament bo nie lubię tego ciągłego doładowywania

Jeśli tylko to ci przeszkadza, to wystarczy w banku comiesięczne zlecenie stale na 30zl na dzień przed aktywacja pakietu. Pakiet jest samoodnawialny, doładowanie tez będzie automatyczne. Wystarczy tylko ze zrobisz sobie RWK i bonusu i masz spokój przez rok.

Jeśli jednak chcesz abonament (z telefonem), to śledź blog zielony71. On na bieżąco opisuje promocje Orange. Np: http://zielony71.blogspot.com/2016/03/m ... kazje.html
 #860928  autor: zielony71
 09 kwie 2016, 11:33
reach88 pisze:A czy sprzedawca w salonie może dać ofertę (korzystną dla klienta), która jest niezgodna z regulaminem?

Dziś bylem w salonie Orange i zaproponowali mi ofertę z telefonem na raty:

- abonament 49,99,

- rata miesięczna za wybrany model 20 zł (i tu wynika z cennika i regulaminu, że jest to rabat promocyjny 15 zł, bo normalnie rata to 35 zł),

- dodatkowa usługa +5GB netu (LTE FreeNet za 19.99 z rabatem 50% za łączenie usług czyli za 10 zł),

-dodatkowo rabat 20% do abonamentu (kod rabatowy)

czyli

69,99 (telefon+rata)+10 (internet) =79,99 zł.

od tego policzyła mi rabat 20% czyli miesięcznie do zapłaty pozostaje 63,99 zł. Czyli chyba całkiem nieźle.

I teraz kilka ale:

doczytałem w regulaminie, że rabat 15 zł na ratę za telefon nie może być łączony z promocjami z kodów rabatowych, czyli nie mogę mieć promocyjnej raty 20 zł/mies. i do tego jeszcze kodu z rabatem 20% na abonament.
A wtedy już nie jest tak fajnie.

Pytanie więc czy, mimo sprzeczności z regulaminem, ta konsultantka może mi dać tę ofertę, czy po prostu się pomyliła (celowo lub nie) a jak przyjdzie pierwszy rachunek to będzie zdziwko...?
Jest tu tak namieszane, że nawet mnie jest trudno się zorientować ze 100% pewnością, ale na 99% po pierwszej fakturze będzie zdziwko;-)
 #860943  autor: reach88
 09 kwie 2016, 12:34
Cześć,

no właśnie, oferta jest nieprzejrzysta.

Oferta na kartę w Orange wydaje się ciekawa, zwłaszcza że w RWK przechodzą pakiety GB na następny miesiąc. Jednak roaming chyba nie jest zbyt atrakcyjny w tej ofercie.

A i taka wątpliwość: w orange free z RWK jak załaduję konto za 30 zł to mam 6GB, następnie wybieram pakiet no limit za 30 zł i mogę rozmawiać i sms no limit ze wszystkimi, ale mam 0 na koncie i czy to jest wtedy jakiś problem (poza tym, że nie mogę mms'ować i dzwonić na stacjonarne)?

Co do telefonu, to interesuje mnie P8 lite. Obecnie mam kartę właśnie w orange (Pop ) z zwykłym telefonem (niesmartfon).

Aha jeszcze kwestia zakupów w Orange: czy jak kupię usługę (z tel lub bez) w sklepie internetowym orange ale wybiorę odbiór w wybranym salonie orange to nadal mi przysługuje 14 dni rezygnacji?

Czytając regulamin zrozumiałem, że nadal mi to prawo rezygnacji w ciągu 14 dni przysługuje, ale wolę się upewnić :)
Aktualizacja: możliwe, że niekoniecznie, regulamin mówi, że prawo rezygnacji dotyczy ZPO (zewnętrzny punkt odbiorczy) i to chyba nie musi być salon. Niestety nie mogę znaleźć gdzie są te punkty ZPO.
 #861068  autor: Gregrin
 10 kwie 2016, 13:42
reach88 pisze:poza tym, że nie mogę mms'ować i dzwonić na stacjonarne)?
Stacjonarne tez są w tej ofercie. Tu masz to (chyba) przejrzyście pokazane [Zestawienie] Opcje FULL No-Limit w ofertach na karte ~30zl.
reach88 pisze:Jednak roaming chyba nie jest zbyt atrakcyjny w tej ofercie.
W nju są jakieś usługi na obniżenie roamingu (http://www.njumobile.pl/oferta/nju-na-k ... -dodatkowe) a z racji tego ze stawka podstawowa jest 19gr to od maja wychodzące w roamingu będą kosztować pewnie 44gr (w orange 54gr).
 #861108  autor: Vieslav
 10 kwie 2016, 19:33
Nic nadzwyczajnego nie ugrasz, więc wejdź sobie na stronę internetową i pooglądaj oferty. Masz następujące opcje:
- przenosisz numer i dostajesz 6 miesięcy abo gratis (większość ofert ma taką promocje)
- czekasz na kody rabatowe i obniżasz sobie abonament o 20-30%, kody pojawiają się raz na jakiś czas, trzeba samemu sobie pilnować i szukać (tutaj na forum na pewno będzie o tym głośno)
- czekasz na promocje "Szalone dni w Orange" i wyrywasz fajny telefon za bardzo korzystną cenę

Opcje 2 i 3 można łączyć.
 #861219  autor: orson_dzi
 11 kwie 2016, 13:09
reach88 pisze:Czytając regulamin zrozumiałem, że nadal mi to prawo rezygnacji w ciągu 14 dni przysługuje, ale wolę się upewnić :)
Aktualizacja: możliwe, że niekoniecznie, regulamin mówi, że prawo rezygnacji dotyczy ZPO (zewnętrzny punkt odbiorczy) i to chyba nie musi być salon. Niestety nie mogę znaleźć gdzie są te punkty ZPO.
ZPO, to np. Poczta. Odbierając w salonie nie możesz odstąpić.

#861832  autor: reach88
 14 kwie 2016, 19:49
Dzięki Wam za wszystkie podpowiedzi.

Póki co wybrałem w końcu telefon i abonament w szalonych dniach w orange. Była to najlepsza oferta na ten moment dla mnie.

Pytanie jeszcze do rabatów: abonament kosztuje 65,98 zł. Dopiero po rabatach wychodzi cena ze strony - 49,99 zł.
Czy te wszystkie rabaty sa wyszczególnione w umowie i na fakturze?
To też jest trochę nieprzejrzyste; nie wiem czy na pewno przyznali mi rabat za podpisanie umowy na czas określony ( na stronce cały czas było napisane, że koszt ostateczny to 49,99 zł, ale wolę mieć to czarno na białym).
 #861860  autor: orson_dzi
 14 kwie 2016, 22:04
Nie, na umowie nie będzie rabatu za e-fakturę i terminową płatność oraz za zgodę marketingową. Są to rabaty ruchome, czyli zależne od Ciebie. Nie zapłacisz w terminie, wycofasz zgodę, rabatu nie będzie. Więc nie mogą one być na umowie. Są w regulaminie Smart Planu LTE, punkt bodajże 3.6.

Reszta będzie wypisana.

#861997  autor: reach88
 15 kwie 2016, 20:23
Ok dzięki.
Zgadza się wszytko jest wypisane w umowie.

A jeszcze kwestia telefonu:

w P8 lite są dwa sloty SIM microSIM i nanoSIM/microSD. Ten slot nanoSim nie obsługuje 4G.
Przysłali mi kartę nanoSIM niestety i pytanie czy zgłosić to do wymiany czy po prostu kupić sobie adaptery nano na mikro za 5 pln (będzie chyba działać :))?
 #864433  autor: jacabad
 02 maja 2016, 17:13
Witam pytanko czy to prawda że jeśli mamy abonament wtedy i zasięg jest lepszy czy to prawda ze w abonamencie klienci maja wyższe priorytety dla zasięgu niż np na karty u wirtualnych operatorów ?