• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #856484  autor: ManiacGSM
 15 mar 2016, 23:05
Witam kilka dni temu zamówiłem na stronie Orange abonament w trakcie trwania promocji ''szalone dni'' Miałem zniżkę abonamentu -20% i jestem od kilku godzin oto szczęśliwym posiadaczem Motoroli g3 . Niestety koszt abonamentu się nie zgadza. Chyba ,że dodali mi jakieś usługi których nie chciałem.

Pierwszy obrazek pokazuje co zamówiłem:
(w prawym dolnym rogu jest koszt 37,79 zł.

Obrazek

a oto co dostałem od kuriera przy odbiorze przesyłki:

Obrazek

Jak widać jest tam kwota 48,79 zł.

Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? ,zanim zacznę pisać pisma z prośbą o wyjaśnienie.

I tylko proszę mi nie wyjeżdżać z durnymi komentarzami -typu -trzeba było nie podpisywać.
Bo telefon chciałem i numer również chciałem aby wrócił do puli Orange.

Dodam również ,że moje dane na kwitach się zgadzają , jak i sam numer docelowy , który ma być przeniesiony.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.
 #856510  autor: perdos1
 16 mar 2016, 02:37
Nie umiesz czytać?
Prezentowana kwota abonamentu nie uwzględnia potencjalnego rabatu z tytułu wyboru usługi eFaktura oraz rabatu za zgodę marketingową...
Dla przypomnienia napiszę jak obliczana jest końcowa kwota abonamentu w Orange:

65,98 - kwota abonamentu bez uwzględnienia:
- Rabatu za korzystanie z elektronicznej formy faktury i terminową płatność rachunków (potencjalny rabat 5,01 zł)
- Rabatu za wyrażenie zgody na kontakt na numery telefoniczne dostępne Orange Polska S.A. w celu przedstawienia oferty Orange (potencjalny rabat 5,99 zł)
- Rabatu za przeniesienie numeru do Orange z innej sieci - rabat 4,99 zł

Użyłeś kodu -20%, zniżkę obliczasz od podstawy abonamentu pomniejszonego o rabaty, z których nie można zrezygnować (w twoim przypadku rabat za przeniesienie numeru):
(65,98-4,99)*0,8=48,79 i to jest kwota na umowie. Do tej kwoty można doliczyć POTENCJALNY rabat 5,99 za zgodę marketingową i POTENCJALNY rabat 5,01 za e-fakturę. Uwzględniając te rabaty abonament wyniesie 37,79 zł. Umowa musi być tak skonstruowana, ponieważ klient może nie wyrazić zgody na te 2 rabaty.
 #856535  autor: zielony71
 16 mar 2016, 10:09
perdos1 pisze:Nie umiesz czytać?...
Świetnie to wszystko wytłumaczyłeś, ale nie wystarczy umieć czytać.
Orange jakoś skwapliwie ukrywa cenę abonamentu przed wszystkimi rabatami. Pokaż mi ją chociaż w jednym miejscu na ich stronie;-) Trzeba otwierać pdf z regulaminem.
Bardzo wielu ludzi jest zaskoczonych kiedy dostaje umowę do podpisania.
A że błędy w Orange to rzecz powszechna, to wielu sądzi, że to kolejny błąd;-)
Akurat dzisiaj na moim blogu napisałem jak to wszystko policzyć:-)
 #856684  autor: ManiacGSM
 16 mar 2016, 21:48
-''Nie umiesz czytać?''
do tej pory wydawało mi się ,że umiem.

Skoro zamawiam daną rzecz przez internet i widzę jaka jest cena końcowa to myślałem ,że umiem czytać.

Po za tym jak widzisz inne kwoty na umowie -jak w moim przypadku ,to nie wgłębiałem się już dokładnie w szczegóły tego pisma. Jestem niestety człowiekiem który szybko się denerwuje i chwilami potrafię bez namysłu zrobić burzę w szklance wody z byle powodu.

Okej ,dzięki wszystkim-nie chcę tutaj się z nikim kłócić-, poza tym mogłeś to wytłumaczyć bardziej dosadnie i w łopatologiczny sposób. Teraz po niemal całym dniu ochłonąłem i zacząłem rozumieć matematykę Orange , oraz treść tego pisma.

#856697  autor: perdos1
 16 mar 2016, 23:11
ManiacGSM pisze:Po za tym jak widzisz inne kwoty na umowie -jak w moim przypadku ,to nie wgłębiałem się już dokładnie w szczegóły tego pisma.
Informacja o tym, które rabaty nie zostały odliczone widnieje zaraz pod informacją o kwocie abonamentu, niczego nie trzeba szukać :) .
ManiacGSM pisze:poza tym mogłeś to wytłumaczyć bardziej dosadnie i w łopatologiczny sposób.
No sorry, ale lepiej to się chyba tego nie dało wytłumaczyć. Pisałem to nie tylko do ciebie, ale na przyszłość do innych, żeby nie powstało więcej takich tematów.
 #856699  autor: ManiacGSM
 16 mar 2016, 23:32
perdos1 pisze:
ManiacGSM pisze:Po za tym jak widzisz inne kwoty na umowie -jak w moim przypadku ,to nie wgłębiałem się już dokładnie w szczegóły tego pisma.
Informacja o tym, które rabaty nie zostały odliczone widnieje zaraz pod informacją o kwocie abonamentu, niczego nie trzeba szukać :) .

Uwierz mi , lub nie- miałem taki mega-wk***w , że miałem białą plamę przed oczami . Jak tylko ujrzałem tą kwotę , cisnąłem tymi papierami o ścianę i nie wgłębiałem się w ich treść, sądząc ,że Orange mnie wydymało wciskając mi umowę z inną kwotą abonamentu niż zamawiałem. :angel4:

Jeszcze pozwolę sobie zapytać -dlaczego przenosiny numeru tak długo trwają? Mam na razie numer tymczasowy (leży w szufladzie) a mój numer docelowy -przewidziany termin jest na 23 marca , jak dla mnie trochę długo. Żeby nie siać zamętu, nie podaję znajomym numeru tymczasowego.

#856714  autor: perdos1
 17 mar 2016, 01:26
No niestety tak to już jest w Orange. Jak przenosisz przez salon ponoć trwa to trochę szybciej, ale w salonie nie masz rabatów i szalonych dni.

Są też dobre strony, do czasu przeniesienia numeru masz numer tymczasowy i jeśli go nie używasz to nie płacisz, a czas trwania umowy już leci. Można przenieść numer za 6 miesięcy i w efekcie zapłacić abonament tylko za 18 miesięcy :) .