• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #848244  autor: maff_911
 30 sty 2016, 16:14
Witam,
chcę przenieść kolejny numer do Orange, byłby to trzeci numer komórkowy, a w sumie piąta usługa, więc chyba można mnie uznać za dobrego klienta.
Od jakiegoś czasu na stronie sklepu internetowego widnieje Odnowiony iPhone 6 w dość dobrej cenie 599 zł w interesującym mnie abonamencie 59,99 zł z rabatem za usługi stacjonarne. Nie da się go jednak fizycznie zamówić - ciągle widnieje informacja o chwilowym braku w magazynie. Wybrałem oczywiście na stronie opcję powiadomienia o dostępności, jednakże od długiego czasu od kiedy śledzę temat, nie otrzymałem niczego co dotyczy interesującej mniej oferty oprócz spamu z Orange.

Dzwoniłem kilkukrotnie w tej sprawie na infolinię sklepu internetowego, byłem również w salonie, zostałem przełączony na inną infolinię oraz do działu utrzymania klienta, jednakże każdy konsultant odsyła mnie do innego działu po tym jak stwierdzi, że nic nie może zrobić i kończy się to powrotem do punktu wyjścia będącego infolinią sklepu internetowego. Jedna z osób, z którą rozmawiałem przekazała mi informację, że aby telefon był dostępny musi być na stanie w co najmniej 10 sztukach, inaczej widnieje w systemie jako niedostępny żeby sklep był w stanie obsłużyć klientów.

Chciałbym się od Was dowiedzieć czy macie jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić by skorzystać z tej oferty? Jeśli faktycznie jest jakiś limit sztuk, aby telefon pojawił się w systemie, to czy nie mogę kupić jednej sztuki z tych które już są w magazynie, jednakże poniżej limitu?

Czy da się chociaż jakkolwiek zarezerwować interesujący mnie produkt, tak abym z chwilą pojawienia się go w magazynie miał możliwość złożenia zamówienia?

Pozdrawiam i proszę o radę :)
 #848261  autor: orson_dzi
 30 sty 2016, 18:35
Jedynym miejscem, który udzieli Ci pewnych informacji jest sklep internetowy. Czyli piszesz pod adres [email protected] lub dzwonisz pod 510700700.
Salon ma inne magazyny, podobnie jak sprzedaż telefoniczna pod *400 lub normalnie w BOK pod *100. Tam nic Ci w tej sprawie nie powiedzą, bo zwyczajnie nie mają żadnych informacji na temat tego, co ma sklep internetowy.

Poza tym, obecnie w sprzedaży telefonicznej wszystkie telefony są na raty, nie można ich kupić inaczej.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)
 #848268  autor: maff_911
 30 sty 2016, 19:49
Dzięki za odpowiedź :)
orson_dzi pisze:Jedynym miejscem, który udzieli Ci pewnych informacji jest sklep internetowy. Czyli piszesz pod adres [email protected] lub dzwonisz pod 510700700.
Właśnie pod ten numer sklepu internetowego dzwoniłem, stamtąd zostałem przełączony do BOKu, a następnie do Działu Utrzymania Klienta. Jedynie nie próbowałem pisać maili, zwykle giną w korpo.
Niestety niczego konkretnego nie udało mi się załatwić, tak jak mówisz dwa ostatnie działy nie mają podglądu, a konsultant sklepu internetowego nie mógł mi bardziej pomóc czyli np. zarezerwować telefonu gdy tylko się pojawi na stanie czy sprzedać egzemplarza, który prawdopodobnie jest w magazynie, ale w za małej ilości by był widoczny w systemie jako dostępny.
Stąd całe to 'zamieszanie', napisałem ten post w nadziei, że może któraś z udzielających się tutaj osób pracujących w Orange jest w stanie coś podpowiedzieć w tej sprawie.

Pozdrawiam :)
 #848301  autor: maff_911
 31 sty 2016, 00:42
Leo pisze:Sprzedaż ratalną sugeruje DUK (dział utrzymania) dla przedłużających.

W sklepie internetorym i telesprzedaży jest dostępna normalna oferta bez rat. Tu cennik http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 579602.pdf
Ale ja nie miałem na myśli żadnych rat. Do tego byłaby to nowa aktywacja w Orange przenoszona z T-mobile, a nie przedłużenie.
Wybrałem na stronie abonament, który mnie interesuje i dostępne w nim telefony:
http://www.orange.pl/klienci_ind/telefo ... u_telefony
I tu na liście pojawia się chwilowo niedostępny iPhone 6 16GB Odnowiony za 599 zł.
 #848321  autor: zielony71
 31 sty 2016, 10:19
To, że się pojawia jako chwilowo niedostępny oznacza tylko, że był przez chwilę w sprzedaży.
Telefony które były w sklepie internetowym ale się wyprzedały zawsze przez jakiś czas pokazują się jako chwilowo niedostępne. Czasami ma chwilę wracają- wtedy gdy zamówienie po weryfikacji zostaje odrzucone. Ale jeżeli telefon odnowiony wisi jako niedostępny dłużej niż 2 dni to raczej nie czekaj. Kiedyś się jeszcze pojawi jak będzie następna partia, ale to może nastąpić nawet za 6 miesięcy albo wcale.
 #848401  autor: orson_dzi
 31 sty 2016, 18:08
Leo pisze: Sprzedaż ratalną sugeruje DUK (dział utrzymania) dla przedłużających.
Wyczytałeś te mądrości na jakimś forum?

Nie ma czegoś takiego. Wszystkie dostępne telefony w sprzedaży telefonicznej są na dzisiaj przesunięte do oferty ratalnej. Bez rat możesz kupić tylko Alcatel Watcha. Możliwe, że za parę dni to się zmieni, bo sytuacja jest absurdalna.

#848435  autor: Leo
 31 sty 2016, 21:16
No może nie wszystkie. W tym cenniku jest wiele telefonów dostępnych w telesprzedaży detalicznej. Jest też prawdą, że wielu najbardziej chodliwych tam nie ma.

"Cennik produktów w ofertach Smart Plan LTE i Smart Plan LTE Wspólny oraz w promocji „Smart Plan LTE Open” obowiązujący przy zawieraniu nowej umowy i przenoszeniu numeru na 24 miesiące w telesprzedaży od 26 stycznia 2016r. do odwołania"

Nie dotyczy to jednakże iPhonów :D
 #848475  autor: orson_dzi
 01 lut 2016, 07:57
W cenniku, jak i na liście telefonów dostępnych bezpośrednio w Orange znajdziesz m.in. Samsunga Galaxy S4, albo Xperię Z1 Compact bez rat w naprawdę konkretnych cenach. Myślisz, że którykolwiek z nich kupisz? ;)

#848500  autor: Leo
 01 lut 2016, 10:59
Zgadza się. Od dawna cenniki Orange nadają się do "przeczyszczenia" bo są tam telefony historyczne. Pisałem już gdzieś w jednym z tematów na forum, że wprowadzone raty w telefonach które kosztują w normalnej sprzedaży 1 zł to głupota. Obniża się abonament o 10 zl i dodaje ratę 10 zł a w konsekwencji usuwa się telefon z telesprzedaży. Całkowicie się zgadzam z absurdalnością takiego postepowania Orange.

Być może chodzi o to, że dużo osób przedłużających umowy korzysta z telesprzedaży a zatem te osoby nie mają wyjścia i muszą skorzystać z rat. W ratach łatwiej ukryć podwyżkę. Do tej pory mieliśmy chyba te same cenniki w telesprzedaży i sklepie internetowym. Teraz już nie.
 #848561  autor: kaczi26
 01 lut 2016, 15:57
Leo pisze:Być może chodzi o to, że dużo osób przedłużających umowy korzysta z telesprzedaży a zatem te osoby nie mają wyjścia i muszą skorzystać z rat. W ratach łatwiej ukryć podwyżkę. Do tej pory mieliśmy chyba te same cenniki w telesprzedaży i sklepie internetowym. Teraz już nie.
Oby się nie przeliczyli. Ja płacę miesięcznie Orange za 3 telefony ponad 170 zł, nigdy nic nie kupiłem na raty (taką mam zasadę) i ja już się rozglądam za konkurencją. Nie chcą mojej kasy trudno, ktoś inny ją będzie miał. 1 umowa kończy mi się we wrześniu i mam nadzieję że do tego czasu zmądrzeją.
 #848583  autor: orson_dzi
 01 lut 2016, 18:36
Leo pisze:Być może chodzi o to, że dużo osób przedłużających umowy korzysta z telesprzedaży a zatem te osoby nie mają wyjścia i muszą skorzystać z rat. W ratach łatwiej ukryć podwyżkę. Do tej pory mieliśmy chyba te same cenniki w telesprzedaży i sklepie internetowym. Teraz już nie.
Leo pisze:Całkowicie się zgadzam z absurdalnością takiego postepowania Orange.
Absurd polega na zupełnie czym innym. W sprzedaży telefonicznej dostępne są wyłącznie oferty ratalne (aktywacja, przedłużenie, MNP). Żeby wziąć coś na raty musisz w jakiś sposób pokazać, że Cię na nie stać. Jeśli to przedłużenie lub kolejna umowa, to ok, Orange wie, że jesteś wypłacalny, bo opłacasz faktury.

Ale jak jest to nowa aktywacja, albo przeniesienie numeru i jesteś zupełnie nowym klientem, to dział aktywacji odrzuci umowę, albo wrzuci wymóg depozytu na 700 zł, bo nie ma żadnego pokrycia Twojej zdolności. I to jest absurd, bo w tym momencie zupełnie nowy klient nie może od kilku dni zamówić nowej aktywacji z telefonem, bo dostępne są tylko oferty ratalne.