• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #784473  autor: Mediana
 13 lut 2015, 12:28
Mam ten sam numer od kilkunastu lat i nie chcę go stracić.
I jednocześnie chcę uzyskać dobre warunki przedłużenia numeru w Orange.
Czy, jak wypowiem umowę na świadczenie usług telekomunikacyjnych (bez przejścia na kartę) to, jak długo mogę "przytrzymać" Orange, żebym jednocześnie nie stracił numeru telefonu.
Dajmy na to umowa kończy mi się 28 lutego, okres rozliczeniowy to 25 każdego miesiąca.
Czy mój numer wygaśnie 18 lutego czy już 25 lutego ?
 #784618  autor: Jedrker
 14 lut 2015, 09:49
Mediana pisze:Dajmy na to umowa kończy mi się 28 lutego, okres rozliczeniowy to 25 każdego miesiąca.Czy mój numer wygaśnie 18 lutego czy już 25 lutego ?
Skoro umowa kończy Ci się 28 lutego, to tego dnia odłączą ewentualnie telefon od sieci ;-)
 #784702  autor: Leo
 14 lut 2015, 14:44
Moim zdaniem umowa zakończy się 25 marca. Umowy kończą się z zakończeniem pełnego okresu rozliczeniowego i zawierane są typowo na 24 pełne okresy rozliczeniowe. Pierwszy niepełny okres korzystania z usług z reguły nie jest liczony do okresu podstawowowego umowy.

Przy okazji pytanie zagadka. Ktoś przenosi numer do Orange, podpisuje umowę zdalnie przez Orange.pl. Dostaje 6 miesięcy gratis. Po 13 dniach rezygnuje z umowy zgodnie z prawem. Czy zapłaci jakieś opłaty za te 13 dni czy nie ?
 #785198  autor: orson_dzi
 16 lut 2015, 20:01
Leo pisze:Moim zdaniem umowa zakończy się 25 marca. Umowy kończą się z zakończeniem pełnego okresu rozliczeniowego i zawierane są typowo na 24 pełne okresy rozliczeniowe.
Tak będzie.
Leo pisze:Przy okazji pytanie zagadka. Ktoś przenosi numer do Orange, podpisuje umowę zdalnie przez Orange.pl. Dostaje 6 miesięcy gratis. Po 13 dniach rezygnuje z umowy zgodnie z prawem. Czy zapłaci jakieś opłaty za te 13 dni czy nie ?
Nie zapłaci, pójdzie w koszta ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)
 #790217  autor: Adamos88
 12 mar 2015, 18:56
Proszę o wyjaśnieniem.

Mam umowę do XX.YY. Składam wypowiedzenie zgodnie ze wzorem jaki jest w internecie.
1. Nie dogaduje się do XX.YY - co się dzieje dzień po XX.YY
2. Jak to zrobić by nie stracić numeru jeśli nie dogadam się do dnia XX.YY.
3. A może jeśli umowa kończy się XX.YY to jest jeszcze jakiś przedział ochronny przez 30 dni? Taka 30 dniowa umowa na warunkach bez promocji.
 #790227  autor: Luq1234
 12 mar 2015, 20:47
Leo pisze:Przy okazji pytanie zagadka. Ktoś przenosi numer do Orange, podpisuje umowę zdalnie przez Orange.pl. Dostaje 6 miesięcy gratis. Po 13 dniach rezygnuje z umowy zgodnie z prawem. Czy zapłaci jakieś opłaty za te 13 dni czy nie ?
Nie zapłaci, pójdzie w koszta ;) .
Zapłaci, ale tylko w przypadku przekroczenia abonamentu.
 #790229  autor: Luq1234
 12 mar 2015, 20:55
Adamos88 pisze:Proszę o wyjaśnieniem.

Mam umowę do XX.YY. Składam wypowiedzenie zgodnie ze wzorem jaki jest w internecie.
1. Nie dogaduje się do XX.YY - co się dzieje dzień po XX.YY
2. Jak to zrobić by nie stracić numeru jeśli nie dogadam się do dnia XX.YY.
3. A może jeśli umowa kończy się XX.YY to jest jeszcze jakiś przedział ochronny przez 30 dni? Taka 30 dniowa umowa na warunkach bez promocji.
Ad.1 Zależy kiedy złożyłeś wypowiedzenie i jaki masz okres rozliczeniowy. Jeżeli wypowiedzenie wejdzie w życie to numer jest dezaktywowany.
Ad.2 W wypowiedzeniu dodajesz informację, że chcesz aby numer pozostał w ofercie na kartę.
Ad.3 Jeżeli Umowa się skończyła, a Ty nie złożyłeś wypowiedzenia to przechodzi ona na czas nieokreślony. Nadal korzystasz z tej samej oferty ale już bez rabatów, bonusów, itp.
 #790260  autor: jadrian
 13 mar 2015, 07:24
Mam pytanie. Umowa z Orange kończy mi się 30.06.2015r. - zniżki mam przyznane do 7.07.2015r. Wypowiedzenie złożyłem 10.03.2015r. z adnotacją iż rozwiązuję umowę z końcem jej trwania i numer chcę przenieść do oferty na kartę. Pismo złożyłem w salonie(data wpływu, pieczątka itp). Teraz pytanie czy umowa skończy mi się 30.06.2015 czy tak jak przyznane są zniżki? I po jakim okresie dostanę info iż wypowiedzenie zostało zarejestrowane w systemie?
Pozdrawaim

EDIT

Własnie dostałem sms od Orange, że przeniesienie numeru na kartę mogę złożyć jedynie w salonie nie wcześniej niż na 30 dni przed końcem umowy.

Dlaczego nie mogę tego zrobić wcześniej?
 #790517  autor: Adamos88
 14 mar 2015, 12:15
Umowa do 26.06 a okres rozliczeniowy do 3 dnia każdego miesiąca.

Prosiłbym o wzór wypowiedzenia z przeniesieniem na kartę. Utrata numeru nie wchodzi w grę. Kiedy można złożyć wypowiedzenie z opcją przeniesienia na kartę?
 #790547  autor: kamil1221
 14 mar 2015, 13:43
@jadrian
Bo po prostu nie możesz i tyle. Nie warto się zagłębiać w szczegóły. Taka procedura i tyle. Przeniesienie na kartę jest możliwe wyłącznie podczas wizyty w salonie. Twoje pismo informujące o chęci przejścia na kartę nic tu nie da. Na 30 dni przed zakończeniem umowy, podejdź do salonu. Pamiętaj - musisz mieć rachunki uregulowane na 0zł, w innym przypadku system nie przepuści dyspozycji.
 #790558  autor: jadrian
 14 mar 2015, 14:10
kamil1221 pisze:Bo po prostu nie możesz i tyle. Nie warto się zagłębiać w szczegóły. Taka procedura i tyle.
No bez jaj ;/ Nie bo nie? A jak np. złożę 29 dni przed końcem trwania umowy? To rozumiem, że na kartę będę mógł przejść, ale umowa przedłuży mi się o jedne pełny okres rozliczeniowy?