• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #761065  autor: Zielony1910
 06 lis 2014, 17:39
Witajcie. Jakiś rok temu podpisałem umowę z T-Mobile. Nie chciałem mieć internetu w telefonie, bo nie jest mi kompletnie potrzebny. Od kilku miesięcy do rachunku doliczają mi... 15 zł za internet! Dzwoniłem na infolinię i UWAGA nic z tym nie mogą zrobić. Dodam, że przez kilka pierwszych miesięcy płaciłem normalną cenę abonamentu, dopiero od jakiś 3-4 miesięcy doliczają mi 15 zł za internet. Co w takim przypadku mi radzicie?

Jeśli napisałem post w złym temacie z góry przepraszam.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2014, 22:25 przez Zielony1910, łącznie zmieniany 1 raz.

#761218  autor: Horacy
 07 lis 2014, 09:51
Idź do salonu niech wyłączą, wyślij reklamacje na BOK.

#761283  autor: st.konsultant
 07 lis 2014, 14:30
Usługi "Bezpieczny Internet" nie da się wyłączyć. Usługa jest darmowa, płaci się dopiero w momencie jak telefon połączy się z internetem. Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie dostępu do sieci w telefonie.

#761365  autor: Micho
 07 lis 2014, 20:49
st.konsultant pisze:Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie dostępu do sieci w telefonie.
I nie odbierzesz mms`a.

#761502  autor: Zielony1910
 08 lis 2014, 15:23
Z tym, że nigdy ale to nigdy nie włączyłem przesyłania danych w telefonie! W salonie powiedzieli mi, że wyłączyli internet lecz znowu zostało naliczone 15 zł...

#761585  autor: st.konsultant
 08 lis 2014, 23:01
Zielony1910 pisze:Z tym, że nigdy ale to nigdy nie włączyłem przesyłania danych w telefonie! W salonie powiedzieli mi, że wyłączyli internet lecz znowu zostało naliczone 15 zł...
Usługa "Bezpieczny Internet" jest aktywna u wszystkich (chyba, że ktoś wybrał opcję z konkretnym pakietem internetowym). Jest to zapisana w umowie (w regulaminie promocji).

#761599  autor: bazooka
 09 lis 2014, 00:33
Micho pisze:I nie odbierzesz mms`a.
...to taki żart - czy T jest tak zacofana :?:

#761903  autor: Horacy
 10 lis 2014, 13:45
Pod takim względem, że bez aktywnego połączenia z siecią komórkową, nie wyślesz/nie odbierzesz MMS. Tak to wszystko działa...

#762017  autor: bazooka
 10 lis 2014, 20:53
Horacy, nie no jaja sobie robisz :?:
To po co jest osobny APN do MMSów :?:
http://www.jaktozrobic.org/mms-t-mobile ... figurowac/
Chcesz powiedzieć, że ludzie, którzy nie mają aktywnego połączenia z netem nie działa im w T-mobile usługa MMS :?:

#762072  autor: user_delete21
 11 lis 2014, 02:25
sebusy pisze:Chcesz powiedzieć, że ludzie, którzy nie mają aktywnego połączenia z netem nie działa im w T-mobile usługa MMS :?:
Do MMS nie potrzeba aktywnego połączenia z internetem. Problem leży w tym, że z poziomu sieci nie ma możliwości (w sensie tego, co sieć udostępnia klientowi, bo technicznie w systemach można) zablokowania konkretnych APN. Dostępna jest jedynie absolutna blokada połączeń pakietowych, co wycina zarówno internet, jak i mms.

Jeżeli ktoś nie chce w ten sposób, to musi blokować u siebie w telefonie.

#762080  autor: bazooka
 11 lis 2014, 08:30
...i to by było rozwiązaniem problemu autora tematu :), ale...

Jeśli jednak st.konsultant, ma rację i w umowie Zielony1910, ma zapis o którym mowa...:
st.konsultant pisze:Usługa "Bezpieczny Internet" jest aktywna u wszystkich (chyba, że ktoś wybrał opcję z konkretnym pakietem internetowym). Jest to zapisana w umowie (w regulaminie promocji).
...znaczy to, że należałoby zerknąć do umowy.
Jednak autor tematu pisze:
Zielony1910 pisze:Dodam, że przez kilka pierwszych miesięcy płaciłem normalną cenę abonamentu, dopiero od jakiś 3-4 miesięcy doliczają mi 15 zł za internet. Co w takim przypadku mi radzicie?
...a więc nie może być tak, że
st.konsultant pisze:Usługi "Bezpieczny Internet" nie da się wyłączyć. Usługa jest darmowa, płaci się dopiero w momencie jak telefon połączy się z internetem. Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie dostępu do sieci w telefonie.
bo w takim razie ktoś tu kogoś robi w bambuko :!:
Jeśli nawet sieć tj internet został wyłączony a opłata wciąż jest naliczona - należy napisać konkretną reklamację i cierpliwie domagać się swojego. Są bilingi tj historia połączeń, musisz to Zielony1910, sprawdzić oraz jeszcze raz całą umowę - spójrz też czy jakimś trafem nie aktywowałeś tego u siebie:
http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... y-internet
Czyli te 3-4 miesiące temu.
Jeśli faktycznie w historii nie ma połączeń internetowych, a są tylko MMS to kluczem musi być zapis w umowie (tylko dlaczego aktywowano to po roku :?:)
No i tu jest sprawa znowu zapisów w umowie, czy czasami nie masz, że bezpieczny internet o stawce 15zł nie był czasami bonusem, premią, darmową usługą na pierwszy rok umowy :!:

Zaciekawił mnie temat, bo nie lubię jak op robi swojego klienta w balona. Niektóre sytuacje mogą dać prawo klientowi wypowiedzenie umowy zatem wszystko co reklamowane i odpowiadane przez operatora musi być na piśmie. Nie dzwoń do konsultantów, nie chodź po salonach, trzep reklamacje pisemne jedna po drugiej... choć jedna porządna powinna wystarczyć - musisz mieć jednak dowody, i być pewnym, że nigdzie się na to po drodze nie zgodziłeś.

#762081  autor: user_delete21
 11 lis 2014, 08:45
sebusy pisze:Jeśli faktycznie w historii nie ma połączeń internetowych, a są tylko MMS to kluczem musi być zapis w umowie (tylko dlaczego aktywowano to po roku :?:)
Skąd ten wniosek? Autor wątku nic nie pisał o MMSach, tylko skarżył się na doliczanie 15 zł opłaty za internet. Wątek MMSów pojawił się później w kontekście możliwości zlecenia blokady transmisji pakietowej u operatora.
sebusy pisze:Zaciekawił mnie temat, bo nie lubię jak op robi swojego klienta w balona.
I znów zakładasz, że ktoś kogoś robi w balona. Można przypuszczać, że Zielony1910 ma jakiegoś smartfona – który mógł zacząć łączyć się z internetem przez sieć komórkową po (nawet nieświadomej) zmianie ustawień, czy w wyniku instalacji konkretnej aplikacji albo aktualizacji.

Dlatego wartoby najpierw sprawdzić rachunek szczegółowy (można pobrać za darmo z iBOA) i zobaczyć czy, kiedy i w jakiej ilości występuje transmisja danych do internetu.

#762084  autor: bazooka
 11 lis 2014, 09:04
datumplane, komentujesz, zwracasz mi uwagę również "przypuszczając" - ciekawe podejście, gratuluję, ale ja Twoich przypuszczeń krytykować nie będę to zbędne.
O MMSach można myśleć jeśli Horacy i Micho mają rację - i system T przyjmuje wysłanie MMS jak skorzystanie z internetu - dlaczego więc nie mogę zakładać :?:

P.S.
Jeśli nie ma nic takiego w umowie/nie aktywował itp, to operator robi klienta w balona naliczając z niewiadomego powodu to jest fakt niezaprzeczalny i należy z tym walczyć i nie piszę tego w kontekście akurat sieci T tylko wszystkich opów więc nie musisz się tak oburzać.

#762086  autor: user_delete21
 11 lis 2014, 09:29
sebusy pisze:O MMSach można myśleć jeśli Horacy i Micho mają rację - i system T przyjmuje wysłanie MMS jak skorzystanie z internetu - dlaczego więc nie mogę zakładać :?:
Przeczytaj jeszcze raz cały wątek w kontekście MMSów. I jeszcze raz. Nie ma podstaw do wysuwania dziwnych teorii o traktowaniu MMS jako korzystania z internetu – i nie widziałem jeszcze przypadku, by takie cuda się działy.

O MMSach mówiono w kontekście blokady transmisji pakietowej. Tylko tyle, bez związku z opłatami.
sebusy pisze:Jeśli nie ma nic takiego w umowie/nie aktywował itp, to operator robi klienta w balona naliczając z niewiadomego powodu/.../
Ale takie coś jak "bezpieczny internet" jest w cenniku od dawna. Problem autora wątku leży gdzie indziej – musi zlokalizować, dlaczego telefon nagle wykonuje połączenia do internetu.

#762088  autor: bazooka
 11 lis 2014, 09:42
Ale takie coś jak "bezpieczny internet" jest w cenniku od dawna. Problem autora wątku leży gdzie indziej – musi zlokalizować, dlaczego telefon nagle wykonuje połączenia do internetu.
Czyli mam ocenić Twoje założenie :?: Nic nie połączy się z internetem jeśli Ty nie zezwolisz na połączenie lub jego nie włączysz :!: Autor wyraźnie pisze:
Zielony1910 pisze:Z tym, że nigdy ale to nigdy nie włączyłem przesyłania danych w telefonie! W salonie powiedzieli mi, że wyłączyli internet lecz znowu zostało naliczone 15 zł...
Dlaczego zakładasz, że włączył :?:

O MMS zakładam mimo chodem - jeśli w T-mobile po wyłączeniu transmisji danych nie można wysłać MMS to jak umożliwić wysyłanie MMSa w T :?: Trzeba włączyć dostęp do sieci :?:

#762091  autor: user_delete21
 11 lis 2014, 10:08
sebusy pisze:Nic nie połączy się z internetem jeśli Ty nie zezwolisz na połączenie lub jego nie włączysz :!:
To skąd biorą się opłaty za internet na rachunku? :D Widziałem już zbyt wiele osób, które nie były świadome co robi ich telefon – szczególnie biorąc pod uwagę, że w wielu wersjach systemów nie ma jednego skutecznego przełącznika. I widziałem zbyt wiele przypadków, w których np. aktualizacja pobrana po WiFi zmieniła całkowicie zachowanie systemu odblokowując transmisję w innych okolicznościach.

Dzisiejsze telefony to nie Symbian 60v3, gdzie można było mieć pewność, że nie prześle ani 1 bajta bez wyraźnej zgody użytkownika.
sebusy pisze:O MMS zakładam mimo chodem - jeśli w T-mobile po wyłączeniu transmisji danych nie można wysłać MMS to jak umożliwić wysyłanie MMSa w T :?: Trzeba włączyć dostęp do sieci :?:
Zarówno internet, jak i MMS są realizowane w ten sam sposób – przez transmisję pakietową, tylko do różnych APNów. Jeżeli chcesz używać MMSów, musisz mieć aktywną usługę transmisji pakietowej.

Sieć nie oferuje klientom możliwości zablokowania konkretnego APNu, tylko globalnie całej transmisji pakietowej. Dlatego jeżeli problem z opłatami za internet rozwiązywać od strony sieci (przez blokadę) traci się również MMS.

#762093  autor: bazooka
 11 lis 2014, 10:25
datumplane pisze:Sieć nie oferuje klientom możliwości zablokowania konkretnego APNu, tylko globalnie całej transmisji pakietowej. Dlatego jeżeli problem z opłatami za internet rozwiązywać od strony sieci (przez blokadę) traci się również MMS.
Tego mi brakowało - dzięki za wyjaśnienie. Dlaczego T stosuje takie rozwiązanie - to kara za to, że się nie chce dać naciągnąć za internet :?: masakra
MMs nie równa się chcę internet - no cóż, być może to tylko moje zdanie.
datumplane pisze:To skąd biorą się opłaty za internet na rachunku?
Oto chodzi, że jeszcze nie wiemy czy takowe autor ma w bilingu - musi sprawdzić.
Trzeba by zwrócić się jeszcze do autora tematu by napisał jaki ma telefon, bo tego nie wiemy.

W międzyczasie możemy se pogdybać w których systemach te przełączniki są takie "nieskuteczne".
Z tą aktualizacją, która może coś odblokować to normalnie z nóg mnie ściąłeś - nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jeśli tak to każde wysunięte przez nas założenie może być trafne...

Zielony1910, odezwij się :!:

#762112  autor: user_delete21
 11 lis 2014, 12:02
sebusy pisze:Tego mi brakowało - dzięki za wyjaśnienie. Dlaczego T stosuje takie rozwiązanie - to kara za to, że się nie chce dać naciągnąć za internet :?: masakra
Nie tylko T. Nie wiem nawet czy jakakolwiek sieć działająca w Polsce oferuje blokadę wyłącznie na APN internet.

Dlaczego? Bo tak najprościej w systemach. I zasadniczo tylko na to jest zapotrzebowanie, głównie na kartach korporacyjnych. Sieci ogólnie nie są chętne do oferowania blokad czy ograniczeń, które abonent mógłby sobie sam dopasować.
sebusy pisze:Z tą aktualizacją, która może coś odblokować to normalnie z nóg mnie ściąłeś - nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jeśli tak to każde wysunięte przez nas założenie może być trafne...
Przykład znany z praktyki – na jakimś starszym SE po aktualizacji Androida miałem okazję coś takiego spotkać. I obstawiam, że zmiana zachowania telefonu to najbardziej prawdopodobna opcja, w przeciwieństwie do cudów u operatora.

#762117  autor: bazooka
 11 lis 2014, 12:14
W sumie masz rację - po co oferować jakieś blokady klientowi skoro to odcięcie się od dodatkowego zarobku.
A tak naprawdę samemu sobie może to zrobić - w zasadzie wystarczyłoby usunąć APN od neta, a zostawić MMS.
Co do tych aktualizacji - powtarzam, nie twierdzę, że to niemożliwe, ale raczej w 90% występuje pytanie i raczej zatwierdzenie pewnej operacji załączy transmisję - np instalujesz aplikację i pojawia się pytanie: "aplikacja wymaga dostępu do internetu czy na pewno chcesz kontynuować instalację?" - wówczas nasze TAK, oznacza załączenie.

W tym przypadku stawiam jednak na to, że po roku skończył się bonus w postaci darmowego "bezpiecznego internetu" - myślę, że tak jest ze względu na ten wpis:
Zielony1910 pisze:W salonie powiedzieli mi, że wyłączyli internet lecz znowu zostało naliczone 15 zł...

#762121  autor: user_delete21
 11 lis 2014, 12:29
sebusy pisze:A tak naprawdę samemu sobie może to zrobić - w zasadzie wystarczyłoby usunąć APN od neta, a zostawić MMS.
I tu można się ładnie naciąć, bo przy pustym APN również może działać. Albo telefon wybierze konfigurację domyślną, bo nie znajdzie żadnej ustawionej. Jak już mówiłem, to nie stary Symbian gdzie takie rzeczy były jasne i oczywiste...
sebusy pisze:W tym przypadku stawiam jednak na to, że po roku skończył się bonus w postaci darmowego "bezpiecznego internetu" - myślę, że tak jest ze względu na ten wpis:
Zielony1910 pisze:W salonie powiedzieli mi, że wyłączyli internet lecz znowu zostało naliczone 15 zł...
Nie przypominam sobie żadnej promocji, w której operator sprzedawałby coś w tym stylu. Albo się brało taryfę minutową (bez wliczonego pakietu internetowego), albo multimedialną (z pakietem na cały okres umowy).

Bezpieczny internet to usługa która w taryfach minutowych aktywuje się sama w każdym okresie rozliczeniowym, w którym wystąpi chociaż jedno połączenie do internetu. Nie da się tego ani włączyć ani wyłączyć. Można jedynie zlecić całkowitą blokadę wszelkiej transmisji pakietowej.

Raczej w salonie nie wiedzieli co robią, jak zwykle.

W każdym razie, nie ma co szukać spisku, tylko albo doprowadzić telefon do porządku (i zablokować skutecznie wszystkie próby komunikacji z internetem), albo zlecić globalną blokadę.