• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 272 z 624
  • 1
  • 270
  • 271
  • 272
  • 273
  • 274
  • 624
 #851656  autor: reggie
 17 lut 2016, 17:21
miarek pisze:Tak, polecam ten wpis oraz kilka wpisów poniżej niego. Najlepiej ze zrozumieniem. Polecam również zapoznanie się z cennikiem telefonów z tamtego okresu, podanym parę stron wcześniej (przypominam: http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 009099.pdf).
Skoro ten telefon wg cennika był za 1zł, to piszący nie miał rabatu na telefon i dostał na stacjonarne.
Po takim wyjaśnieniu wszystko się zgadza - zwracam honor.

Tym bardziej polityka cenowa TM jest niezrozumiała, gdyż obecnie właśnie HTC 820 kosztuje w Comforcie 149zł, czyli zamiast tanieć drożeje...

W tzw. "międzyczasie" odbyłem kolejną rozmowę z SUK, który zaproponował Relax:
Opcja nr 1:
abo 69,99zł (-10zł) i Z3C za 4grosze (-250zł od ceny internetowej), co daje łącznie rabat -490zł
Opcja nr 2:
abo 59,99zł (-20zł) i Z3C za 480zł (+230zł do ceny internetowej... :shock: ) co daje łącznie rabat -250zł
Nie trzeba być matematycznym geniuszem, żeby szybko obliczyć, że w opcji nr 2, dostając dalszą zniżkę na abo -10zł, jednocześnie muszę dopłacić 480zł za telefon, czyli drugie tyle...
Pan z SUK nie był w stanie logicznie wyjaśnić tej propozycji, bo jej się po prostu nie da logicznie zrozumieć...
Zatem kolejny raz podziękowałem za rozmowę.
Przystać mogę na warunki TM jeżeli dostanę Relax za 59,99zł i Z3C praktycznie za free, bo tylko wtedy jest to opłacalna dla mnie oferta.

Na marginesie wspomnieć wypada, że przecież SUK rozdaje Comfort za 49,99zł, który zawiera w sobie de facto warunki Relaxu, tj. full no limit + 5GB netu + navi, co dla mnie stanowi kolejną logiczną łamigłówkę TM :roll:
 #851658  autor: miarek
 17 lut 2016, 17:34
reggie pisze: W tzw. "międzyczasie" odbyłem kolejną rozmowę z SUK, który zaproponował Relax:
Opcja nr 1:
abo 69,99zł (-10zł) i Z3C za 4grosze (-250zł od ceny internetowej), co daje łącznie rabat -490zł
Opcja nr 2:
abo 59,99zł (-20zł) i Z3C za 480zł (+230zł do ceny internetowej... :shock: ) co daje łącznie rabat -250zł
Przystać mogę na warunki TM jeżeli dostanę Relax za 59,99zł i Z3C praktycznie za free, bo tylko wtedy jest to opłacalna dla mnie oferta.
Na marginesie wspomnieć wypada, że przecież SUK rozdaje Comfort za 49,99zł, który zawiera w sobie de facto warunki Relaxu, tj. full no limit + 5GB netu + navi, co dla mnie stanowi kolejną logiczną łamigłówkę TM :roll:
Raczej bym sugerował, że opcja nr 2 to był Comfort ze zniżką 10zł i minimalną zniżką za telefon. Inaczej trudno wyjaśnić zwyżkę ceny telefonu. Jak pisałem, nikt nie raportował zniżki 20zł na relax.
Wbrew pozorom więcej jest logiki w postępowaniu TM, niż Twoim. Policzmy:
Relax ma niższe ceny telefonów o kilkaset (Z3C 300)zł, do tego darmowe stacjonarne, więcej internetu, pakiet kids i jakieś inne śmieci. Przy różnicy 10zł chciałbyś dostać za 240zł: 300zł (tel) + stacjonarne + 2GB internetu + dodatki. Chyba jednak przy obecnych 20zł jest bliżej sensowności. Pomijam tu przypuszczenie, że sądzisz, że większość osób tu jest na tyle nierozgarnięta, że wybierałaby w takiej sytuacji Comfort?:)
 #851662  autor: wiosnalato
 17 lut 2016, 18:06
A ja z takim pytaniem....
Koniec umowy przypada na styczeń 2017, ale raty za telefon już spłacone. Czy dostane w takim razie ofertę na przedłużenie umowy?
 #851672  autor: reggie
 17 lut 2016, 18:56
miarek pisze:Wbrew pozorom więcej jest logiki w postępowaniu TM, niż Twoim. Policzmy:
Relax ma niższe ceny telefonów o kilkaset (Z3C 300)zł, do tego darmowe stacjonarne, więcej internetu, pakiet kids i jakieś inne śmieci. Przy różnicy 10zł chciałbyś dostać za 240zł: 300zł (tel) + stacjonarne + 2GB internetu + dodatki. Chyba jednak przy obecnych 20zł jest bliżej sensowności. Pomijam tu przypuszczenie, że sądzisz, że większość osób tu jest na tyle nierozgarnięta, że wybierałaby w takiej sytuacji Comfort?:)
Mam wrażenie, że Twoja logika z moją logiką raczej się nie spotkają... Policzmy:
Przy Comforcie za 49,99zł (rabat -20zł) TM ma przychód z klienta 24*50=1200zł
Przy mojej propozycji Relaxu (rabat -20zł) TM ma przychód z klienta 24*60=1440zł
Różnica wynosi zatem +240zł, które chciałbym otrzymać jako rabat na Z3C, tj. cena internetowa 249zł-240zł=9zł i tyle mogę zapłacić za ten telefon.
Wtedy TM będzie miał ze mnie przychód na poziomie 1200zł, czyli tyle samo, co z wielu osób, które otrzymały Comfort za 49,99zł ze składnikami, jak w Relaxie i jakiś telefon za 1zł.
Na marginesie Z3C w Relaxie kosztuje 249zł, 299zł to koszt z jakąś opaską fit, której nie chcę.

Na koniec - nic nikomu tutaj nie sugeruję, a już na pewno tego, kto co ma wybrać ani że ktokolwiek jest nierozgarnięty!
 #851694  autor: miarek
 17 lut 2016, 20:54
reggie pisze: Policzmy:
Przy Comforcie za 49,99zł (rabat -20zł) TM ma przychód z klienta 24*50=1200zł
Przy mojej propozycji Relaxu (rabat -20zł) TM ma przychód z klienta 24*60=1440zł
Różnica wynosi zatem +240zł, które chciałbym otrzymać jako rabat na Z3C, tj. cena internetowa 249zł-240zł=9zł i tyle mogę zapłacić za ten telefon.
Biorąc Z3C:
Przy Comforcie za 49,99zł (rabat -20zł) TM ma przychód z klienta 24*50+249=1449zł
Przy Relaxie za 69,99zł (rabat -10zł) TM ma przychód z klienta 24*70+0=1680zł

Przy Twojej propozycji Relaxu (rabat -20zł) TM miałby przychód z klienta 24*60+0=1440zł

Reasumując: w Relaxie (dodatkowe 2MB internetu, dodatkowe nielimitowane stacjonarne, dodatkowe pakiety player i kids) chciałbyś sumarycznie zapłacić mniej lub tyle samo, co w komforcie (1440 vs 1449). Zapomnij.
 #851707  autor: reggie
 17 lut 2016, 22:52
Przy pierwszej rozmowie z SUK w Comforcie za 49,99zł chcieli za Z3C -> ... uwaga ... -> 729zł...

Nikt mi nie powie, że na Comforcie za 49,99zł (z zawartością de facto Relaxu) TM nie zarabia, bo inaczej nie byłoby takiego rabatu, a rozdają go jak widać na forum raczej bez problemu.
Skoro w Relaxie chciałbym zapłacić 59,99zł, czyli o 10zł więcej niż w Comforcie, zatem na całej umowie TM ma +240zł przychodu, to już nie jest to możliwe...

Ja mogę bez problemu zapomnieć o mojej propozycji, ale wtedy TM zapomina o mnie jako kliencie i jego przychód wynosi ... 0zł.
Jak to mówią - lepiej mieć mniej niż nie mieć wcale :D

Reasumując ciekawostka:
Rok temu przedłużałem inny nr w Orange i dostałem rabat -30% na abo (full no limit, 2GB netu, 400 minut roaming) i -400zł na Z3. Płacę 61,5zł abo i 299zł Z3, tj. łącznie za 24 m-ce około 1775zł.
Nikt mi nie powie, że nie przynoszę operatorowi zysku, bo inaczej nie dałby mi takich warunków, a nie byłem jedynym z takimi rabatami. Da się? Da!

Jak widać TM ma nieco inną politykę cenową, ale o tym już rzeczywiście szkoda dywagować...
 #851713  autor: Lilbee
 17 lut 2016, 23:41
Witam ponownie, czy jest ktoś w stanie napisać mi coś o zniżkach na firmę? Cenniki internetowe a w salonach stacjonarnych bardzo się różnią, jestem w kropce a za tydzień umowa się kończy. Chciałabym wiedzieć ile mogę ugrać zniżki na abo i telefon w ofercie profirma m, profirma l i xl. I czy tak samo w salonie stacjonarnym co u konsultanta przez telefon.
Pozdrawiam.
 #851714  autor: Robak85
 17 lut 2016, 23:55
Problem polega na tym, że TM nie ma już w sprzedaży telefonu Sony Z3C :) Wczoraj były ostatnie dwa, a dziś już nie ma żadnego. Info od pani z SUK, bo też chciałem wybrać ten telefon :)
 #851722  autor: mrost13
 18 lut 2016, 01:54
Witam :D
Oto co udało mi się ugrać w SUK:
*abo 129zł/msc
* czas trwania 24 msc
*wszędzie wszystko nolimit (w tym stacjonarne)
*internet 10gb LTE
*Nawigacja, Tidal i inne dodatkowe usługi oferowane przez t-mobile w cenie abonamentu
*możliwość zmiany abonamentu/przeniesienia się do innej sieci bez opłat po upływie 18 cykli rozliczeniowych
Telefon: Samsung Galaxy S6 32gb za 0,04zł!
Paczka prawdopodobnie dotrze do mnie jutro :D
Pozdrawiam! :)
 #851743  autor: miarek
 18 lut 2016, 09:28
reggie pisze: Przy pierwszej rozmowie z SUK w Comforcie za 49,99zł chcieli za Z3C -> ... uwaga ... -> 729zł...
Wg starszego cennika Z3C kosztowała w Comforcie 749zł, więc dali 19zł zniżki. Identycznie, jak wczoraj pisałeś, że oferowali ją za 480 (cena obecna 499).
reggie pisze: Nikt mi nie powie, że na Comforcie za 49,99zł (z zawartością de facto Relaxu) TM nie zarabia, bo inaczej nie byłoby takiego rabatu, a rozdają go jak widać na forum raczej bez problemu.
Skoro w Relaxie chciałbym zapłacić 59,99zł, czyli o 10zł więcej niż w Comforcie, zatem na całej umowie TM ma +240zł przychodu, to już nie jest to możliwe...
Wczoraj pokazałem podliczenie. Chcesz za +240 przychodu dostać -250 rabatu za telefon i darmowe stacjonarne. A już wczoraj udowodniłem, ze nikt nie dostał zniżki na telefon i darmowych stacjonarnych w Comforcie. Jeśli tego nie rozumiesz, to przykre. Jeśli uważasz, że ludzie na tym forum są tak nierozgarnięci, że wybieraliby Comfort (i część dopłacała za stacjonarne 6zł/mc), gdyby suma abonament + cena telefonu była identyczna w Comfort i Relax to jest jeszcze bardziej przykre.
reggie pisze: Ja mogę bez problemu zapomnieć o mojej propozycji, ale wtedy TM zapomina o mnie jako kliencie i jego przychód wynosi ... 0zł.
Jak to mówią - lepiej mieć mniej niż nie mieć wcale :D
Reasumując ciekawostka:
Rok temu przedłużałem inny nr w Orange i dostałem rabat -30% na abo (full no limit, 2GB netu, 400 minut roaming) i -400zł na Z3. Płacę 61,5zł abo i 299zł Z3, tj. łącznie za 24 m-ce około 1775zł.
Lepiej nie mieć klienta, niż klienta przynoszącego straty. Orange w Święta miało super ofertę. Efekt? Strata za IV kwartał 2015r i kurs akcji najniższy w jej kilkunastoletniej historii giełdowej. Osoba o prymitywnym sposobie myślenia będzie myślała prymitywnie. Osoba myśląca sięgnie głębiej: Orange obecnie nastawia się na pozyskanie klientów, kosztem zysków (patrz ostatni raport kwartalny). Ale w dłuższym terminie nie jest w stanie tego robić, inaczej zbankrutuje.
reggie pisze:Jak widać TM ma nieco inną politykę cenową, ale o tym już rzeczywiście szkoda dywagować...
Tak, prezes tej firmy wielokrotnie się wypowiadał, że nie mają zamiaru konkurować cenowo za wszelką cenę.

Podsumowując: W TM nie zostaniesz, bo 20zł rabatu na Relax nie dadzą, a mniej nie przyjmiesz. Zresztą nawet gdybyś zaakceptował 10zł lub wybrał Comfort, to Z3C nie ma podobno (a jeśli będzie, to pewnie ze zwrotów). Możesz przejść do Orange, ale to warto byłoby zdecydować wczoraj, podczas promocji walentynkowej, zakończonej o północy. Dzisiaj już Z3C kosztuje 300zł więcej. Wolałeś upierać się przy dziecinnym "ja chcę", chociaż konsultant tego dać nie może, niż przyjąć ofertę (ponegocjować wielkość internetu, to by się dało) lub pójść gdzieś indziej. Teraz nie masz nic. :)
Na wiosnę wchodzą nowe modele telefonów, stare są wycofywane. Dostępność Z3C zawsze zresztą była problematyczna. Możesz nie zdążyć. :)
Ja obserwuję to forum (TM i Orange), aby wiedzieć, co warto wybrać. Ich oferty są często podobne, zależy od aktualnej promocji. Ale wiedząc maksymalne możliwości zwyczajnie albo potarguję się z TM, albo od razu przejdę do Orange bez dzwonienia do TM. Nie ma sensu tracić czasu na oczekiwanie czegoś, czego konsultant dać nie może.
 #851757  autor: Robak85
 18 lut 2016, 10:37
Coś w tym musi być co kolega wyżej napisał. Wcześniej pisałem, że pani z SUK daje mi za 49,99 zł komórki, stacjonarne, sms, mms i 5 gb i daje rabat 250 zł na tel. Niestety źle panią zrozumiałem, gdyż wg niej może mi tylko dać 2 rabaty, czyli np 250 zł na tel i 20 zł na abo. Chyba, że wezmę tani tel to wtedy może dać stacjonarne w abo i 20 zł na abo (49,99 zł).
 #851758  autor: reggie
 18 lut 2016, 11:10
miarek pisze:Jeśli tego nie rozumiesz, to przykre. Jeśli uważasz, że ludzie na tym forum są tak nierozgarnięci, że wybieraliby Comfort (i część dopłacała za stacjonarne 6zł/mc), gdyby suma abonament + cena telefonu była identyczna w Comfort i Relax to jest jeszcze bardziej przykre.
Przykre jest to, że Ty nie rozumiesz, że mogę mieć swoje zdanie, którego będę się trzymał, niezależnie od tego, czy się to komuś (szczególnie Tobie) podoba, czy nie, przy czym w przeciwieństwie do Ciebie potrafię uszanować zdanie innych, nie obrażając ich przy tym i nie twierdząc, kto jest, a kto nie jest i w jakim zakresie rozgarnięty.
miarek pisze:Osoba o prymitywnym sposobie myślenia będzie myślała prymitywnie.
Ta obraźliwa wypowiedź nie wymaga komentarza z mojej strony.
miarek pisze:Wolałeś upierać się przy dziecinnym "ja chcę"... Teraz nie masz nic.
Jak już napisałem, przy niczym się nie upieram, trzymam się swoich racji i tyle.
Teraz mam kolejne dwa miesiące na negocjacje, nigdzie się nie spieszę, będzie jeszcze w tym okresie nie jedna promocja zarówno w TM, jak i w Orange - na pewno w ten, czy inny sposób dostanę to, czego chcę.
Negocjacji z operatorem telefonii komórkowej nie traktuję, jak sprawę "życia i śmierci"...
Dla mnie to bardziej gra i zabawa, która przy okazji pozwala zaoszczędzić parę złotych :D

Z mojej strony "rozmowę" z Tobą uznaję za zakończoną, gdyż i tak nie wnosi już nic nowego do sprawy.

Pozdrawiam
 #851761  autor: miarek
 18 lut 2016, 11:21
reggie pisze: Z mojej strony "rozmowę" z Tobą uznaję za zakończoną
Nie dziwię się. Ani jedna odpowiedź na moje argumenty nie padła, bo nie masz ich, więc lepiej się obrazić. Jak dziecko. :)

PS. Napisz, jak dostaniesz rabat 20zł na Relax. :)
 #851883  autor: Ablissa
 18 lut 2016, 19:39
Cześć :)
Jestem nieco zielona w te klocki więc może ktoś kto się lepiej zna oceni ofertę, jaką dziś otrzymałam z SUK?
    Abonament 99 zł miesięcznie (obniżka o 10 zł)
    Nielimitowane na kom/stac., SMS itd.
    Internet LTE 10 GB
    120 min do EU
    Nawigacja
    Kurier za free
I oferta 4 telefonów do wyboru:
    Samsung S6 32 GB za 449 zł
    Xperia Z3 za 179 zł
    Xperia M5 za 1 zł
    Huawei P8 za 1 zł
Wolałabym niższy abonament, ale bardziej mi zależy na tanim telefonie który mi spokojnie starczy na 2 lata.

Jak myślicie, czy jest to dobra oferta, czy raczej słaba? Z góry bardzo dziękuję za opinie :)
 #851897  autor: adaszu
 18 lut 2016, 21:27
Witajcie,
dostałem dziś sms-a z info, że mogę zmienić taryfę bez przedłużania umowy (kończy mi się w grudniu tego roku). Posiadam aktualnie jump s, płacę 49,99- bez limitu wszystko + 250 MB. Za 59,99 oferują komfort z 5 GB. Warto?
 #851906  autor: Dziadulus
 18 lut 2016, 22:14
Ablissa pisze: I oferta 4 telefonów do wyboru:
    Samsung S6 32 GB za 449 zł
    Xperia Z3 za 179 zł
    Xperia M5 za 1 zł
    Huawei P8 za 1 zł
Wolałabym niższy abonament, ale bardziej mi zależy na tanim telefonie który mi spokojnie starczy na 2 lata.
Do czego ten telefon ma starczać przez dwa lata? Ma je "przetrwać", czy ma być na tyle dobry, żeby za dwa lata był nadal porównywalny co do parametrów z nowo wychodzącymi?

P8 i M5 powinny bardziej się opłacać przy niższym abonamencie. Teraz prawdopodobnie nie korzystasz w pełni ze zniżek. S6 wydaje mi się tutaj w całkiem już niezłej cenie, ale może ktoś się orientuje czy da się urwać więcej.

adaszu pisze:Witajcie,
dostałem dziś sms-a z info, że mogę zmienić taryfę bez przedłużania umowy (kończy mi się w grudniu tego roku). Posiadam aktualnie jump s, płacę 49,99- bez limitu wszystko + 250 MB. Za 59,99 oferują komfort z 5 GB. Warto?
Komfort można wytargować do 49,99.
 #851924  autor: miarek
 19 lut 2016, 09:13
Dziadulus pisze:
Ablissa pisze:
adaszu pisze:Witajcie,
Komfort można wytargować do 49,99.
Nie w tej sytuacji. Jeśli zmiana taryfy jest bez przedłużania umowy, TM nie ma żadnej korzyści ze zwiększenia internetu 20 razy w sytuacji, jeśli płaciłby dalej 49,99zł. A to nie jest firma znana z altruizmu.
Co innego, gdyby było przedłużenie umowy, wtedy bez problemu.
 #851937  autor: Dziadulus
 19 lut 2016, 11:01
miarek pisze: Nie w tej sytuacji. Jeśli zmiana taryfy jest bez przedłużania umowy, TM nie ma żadnej korzyści ze zwiększenia internetu 20 razy w sytuacji, jeśli płaciłby dalej 49,99zł. A to nie jest firma znana z altruizmu.
Co innego, gdyby było przedłużenie umowy, wtedy bez problemu.
Faktyczne. Przepraszam, nie doczytałem dokładnie.
  • Strona 272 z 624
  • 1
  • 270
  • 271
  • 272
  • 273
  • 274
  • 624
  • 1
  • 270
  • 271
  • 272