galtom pisze:Reasumujac: nie liczac wyjatkowych ofert na konkretne modele jak sadze glownie ze sredniej polki nadal nic sie nie zmienilo i nie ma sensu wiazac sie umowa po to by "dostac" telefon.
Dużo w tym prawdy ponieważ w przypadku telefonów na raty z reguły nie jest to opłacalne a na pewno nie tak jak to było rok czy dwa lata temu.
Mimo wszystko są jeszcze okazje jak np. w znienawidzonym na tym portalu T-Mobile, gdzie w przypadku umowy na 12m-cy, w abonamencie za 69,99pln jest Huawei P9 Lite za 199pln.
Płacąc 12x69,99pln+50pln opłata aktywacyjna = 1088,88pln całkowitego zobowiązania. Uwzględniając wartość telefonu min. 1000pln, to średnie zobowiązanie za no limit+5GB wynosi 7,40pln/m-c. Jeżeli nie ma na stronie błędu, to przymierzam się właśnie na taki zestaw.
Generalnie ostatnimi czasy oferta na kartę znacznie się zbliżyła warunkami do abonamentu a często jest korzystniejsza. Jednak osób pasjonujących się tym jest w skali kraju kilka procent. Ceny spadły już na tyle, że nie każdy dla 5-8pln/m-c będzie rezygnował z abonamentu na rzecz karty.
Kiedyś korzystałem z prepaid ale codziennie obowiązki spowodowały, że wybrałem abonamenty. Nie chce mi się zwyczajnie pamiętać kiedy i jaki pakiet włączyć. Póki co nie przepłacam w stosunku do prepaid w żadnym abonamencie a wręcz przeciwnie nadal oszczędzam a co będzie dalej, to się okaże ale na prepaid raczej nie wrócę chyba, że te różnice będą większe.
Jednak jeżeli ktoś wie, że zarządzanie kontem prepaid nie będzie stanowić problemu i lubi brak zobowiązań, to teraz jest idealna okazja do takich zmian.