• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #869681  autor: Ruben
 05 cze 2016, 20:51
galtom pisze:Reasumujac: nie liczac wyjatkowych ofert na konkretne modele jak sadze glownie ze sredniej polki nadal nic sie nie zmienilo i nie ma sensu wiazac sie umowa po to by "dostac" telefon.
Dużo w tym prawdy ponieważ w przypadku telefonów na raty z reguły nie jest to opłacalne a na pewno nie tak jak to było rok czy dwa lata temu.
Mimo wszystko są jeszcze okazje jak np. w znienawidzonym na tym portalu T-Mobile, gdzie w przypadku umowy na 12m-cy, w abonamencie za 69,99pln jest Huawei P9 Lite za 199pln.
Płacąc 12x69,99pln+50pln opłata aktywacyjna = 1088,88pln całkowitego zobowiązania. Uwzględniając wartość telefonu min. 1000pln, to średnie zobowiązanie za no limit+5GB wynosi 7,40pln/m-c. Jeżeli nie ma na stronie błędu, to przymierzam się właśnie na taki zestaw.

Generalnie ostatnimi czasy oferta na kartę znacznie się zbliżyła warunkami do abonamentu a często jest korzystniejsza. Jednak osób pasjonujących się tym jest w skali kraju kilka procent. Ceny spadły już na tyle, że nie każdy dla 5-8pln/m-c będzie rezygnował z abonamentu na rzecz karty.
Kiedyś korzystałem z prepaid ale codziennie obowiązki spowodowały, że wybrałem abonamenty. Nie chce mi się zwyczajnie pamiętać kiedy i jaki pakiet włączyć. Póki co nie przepłacam w stosunku do prepaid w żadnym abonamencie a wręcz przeciwnie nadal oszczędzam a co będzie dalej, to się okaże ale na prepaid raczej nie wrócę chyba, że te różnice będą większe.
Jednak jeżeli ktoś wie, że zarządzanie kontem prepaid nie będzie stanowić problemu i lubi brak zobowiązań, to teraz jest idealna okazja do takich zmian.
 #869722  autor: galtom
 06 cze 2016, 07:25
Ruben pisze:
galtom pisze:Ceny spadły już na tyle, że nie każdy dla 5-8pln/m-c będzie rezygnował z abonamentu na rzecz karty.

Jakie 5-8 zl??? Widziales roznice dla Z5 w poscie nr 1?
To ponad 1000 zl roznicy!

Pozdrawiam,
Galtom
 #869891  autor: Lukaszsz
 06 cze 2016, 16:02
To wszystko zależy od konkretnej oferty. Sam mam kilka numerów w Orange dla Firm i w ofercie indywidualnej. Ostatnio korzystając z kuponu 20% wziąłem telefon dla nastolatka (przeniesienie z karty na abo), najniższy koszt telefonu w sklepach w dniu przedłużenia - 799 zł (LG K10), a koszt całej dwuletniej umowy z opłatą aktywacyjną, opłatami za abo i telefon = 868,20. Abonament nolimit rozmowy i sms w polsce oraz 1 GB internetu. Wyszło mi za 69,20 zł opłaty przez całą umowę za usługi, czyli 2,88 miesięcznie. Gdzieś taniej? :)

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8
 #869929  autor: Ruben
 06 cze 2016, 17:48
Jakie 5-8 zl??? Widziales roznice dla Z5 w poscie nr 1?
To ponad 1000 zl roznicy!
Wyrwałeś jedno zdanie z kontekstu i do niego się odnosisz :)
Wydźwięk mojego posta jest zupełnie inny i potwierdzam, że abo z telefonem nie są już tak opłacalne chociaż nadal są wyjątki i jeden przykład podałem.
 #869935  autor: SACZI
 06 cze 2016, 18:16
Ruben pisze:...
Kiedyś korzystałem z prepaid ale codziennie obowiązki spowodowały, że wybrałem abonamenty. Nie chce mi się zwyczajnie pamiętać kiedy i jaki pakiet włączyć.
...

Jednak jeżeli ktoś wie, że zarządzanie kontem prepaid nie będzie stanowić problemu i lubi brak zobowiązań, to teraz jest idealna okazja do takich zmian.
No właśnie, że ostatnie cykliczne pakiety spowodowały, że prepaid stał się jak abonament!
W takim Playu zasilasz konto 30 PLN/m-c i masz pełny no limit z mms'ami włącznie (miesięcznie wysyłam max 20 mms'ów więc te 5PLN na nie przeznaczam).
Kiedyś też miałem prepaidy, ale sprawdzanie stanu konta było udręką, a suma doładowań w miesiącu przeważnie przekraczała założoną kwotę.
Przeszedłem więc na abonament i miałem spokój.
Przy aktualnych ofertach pakietów cyklicznych, na samej usłudze jestem do 25 PLN/m-c do przodu względem abonamentu (pomijam wysępione w SUK/DUK taryfy typu 30 PLN no limit + 8GB w Plus).
Więc policzmy: 24*25 + 24* 50 + kwota za telefon (ostatnio 600 PLN).
Daje mi to 1800 PLN - tyle kosztuje teraz na Allegro Xperia Z5 ...
O 600 PLN nawet nie piszę...
Jakie są ceny tego telefonu w abonamentach ... ?
 #869936  autor: SACZI
 06 cze 2016, 18:17
galtom pisze:N...
S6 (nie Edge) tez ma rozne wersje? Bo sie zasyanawiam - Z5, S6 czy 950...
Tak, są wersje Exynos + Mali i Snapdragon + Adreno.
Exynos w testach jest szybszy. W realu nie wiem, ale może być tak samo.
 #869971  autor: Ruben
 06 cze 2016, 19:37
Więc policzmy: 24*25 + 24* 50 + kwota za telefon (ostatnio 600 PLN).
Daje mi to 1800 PLN - tyle kosztuje teraz na Allegro Xperia Z5 ...
O 600 PLN nawet nie piszę...
Jakie są ceny tego telefonu w abonamentach ... ?
To dobrze, że znalazłeś ofertę, z której jesteś zadowolony. O to właśnie chodzi, oferta ma być do nas dopasowana.
Cen wszystkich telefonów nie znam, bo nie wszystkie mnie interesują. Podałem przykład oferty w TM smartfon na 12m-cy z P9 Lite i jeżeli się zdecyduję na abo z telefonem, to właśnie w takiej konfiguracji.
 #869987  autor: galtom
 06 cze 2016, 20:09
Ruben pisze:[Nie chce mi się zwyczajnie pamiętać kiedy i jaki pakiet włączyć.
U mnie zero takich magii.
Raz na miesiac (chyba, echce zrobic wiekszy przelew) przelewam kase i juz. Reszta robi sie sama.
Dokladnie tak jak w abo, tylko, ze facture dostaje po przelewie a nie przed.
A na telefon i tak przychodzi przypomnienie przed czasem.

Pozdrawiam,
Galtom
 #870018  autor: Ruben
 06 cze 2016, 21:26
@galtom,
nie neguję prepaid, bo sam wiele lat korzystałem i odpowiadało mi to. Nadal zresztą zarządzam kilkoma kontami prepaid dla bliskich i w związku z tym czasem właśnie tutaj dopytuję ponieważ nie mam zwyczajnie ani ochoty ani czasu na szukanie aktualnych promocji. Telefon stał się mało istotnym elementem w życiu i szkoda czasu na analizy. Nie wykluczam, że to się może zmienić ale póki co jest mi wygodniej ogarnąć ofertę na 1-2lata ;)
Rynek teraz przechyla się na korzyść prepaid, niewykluczone, że ma to związek z koniecznością rejestracji właśnie.
 #870591  autor: zarathos
 08 cze 2016, 20:09
Finansowo to chyba nigdy. Ale kasa to nie wszystko. Teraz tego nie czuć ale za daaawnych czasów jak jeszcze Nokia 3310 o doładowanie nie było łatwo. Stonek nie było, kasy fiskalne to na większych stacjach, a w sklepikach zeszyt. Internet na modem co najwyżej i tak dalej. Trzeba było latać za doładowaniem po kioskach i mieć nadzieje, że będą jakieś, a najlepiej naszej sieci :D Abo dawał po prostu bezpieczeństwa.

Od tamtej pory sporo się zmieniło jednak :)
 #870756  autor: perdos1
 09 cze 2016, 13:31
Do końca marca tego roku bardzo opłacało się brać abonament z telefonem w orange podczas promocji (szalone dni). Do tego dostawało się poł roku abonamentu gratis i czasami dało się to połączyć ze zwrotem pieniędzy za posiadanie konta w mbanku. Całkowity koszt umowy był równy cenie telefonu na wolnym rynku a czasami nawet był sporo niższy. W efekcie dostawało się no limit na 2 lata praktycznie za darmo (a czasami można było jeszcze na tym zarobić). Niestety teraz operatorzy wprowadzili kompletnie nieopłacalne oferty ratalne, rzadko zdarzają się wyjątki. W większości przypadków prepaid+telefon na raty na wolnym runku wychodzą dużo taniej.
 #872664  autor: Gregrin
 20 cze 2016, 17:46
A ja jeszcze napisze jedno swoje przemyślenie w temacie abo VS prepaid. Obecnie sytuacja jest korzystna dla prepaid bo tendencja jest spadkowa i ceny lecą w dol a ta oferta jest w stanie szybciej reagować na zmiany. Niezadowolenie będzie jak ceny podskoczą a abonamentowcy będą jeszcze na długich umowach i ich podwyżki dotkną ze sporym opóźnieniem. Chociaż, jak widzę ze każdy operator rozdziela raty od abo to te oferty nie są aż tak "pewne" jak kiedyś.
 #872772  autor: galtom
 21 cze 2016, 09:18
Dokladnie. Zmienia umowę w trkacie. Nie pasuje - spadaj, tyle, ze za telefono (osobna umowa) i tak musisz zaplacic.

A to, ze ceny pojda w gore jest raczej pewne.

Pozdrawiam,
Galtom