Co jest bardziej opłacalną opcją Waszym zdaniem/ Raty w sklepie czy abonament?
- Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
Abonament, pod warunkiem, że wykorzysta się odpowiednio promocje, a nie bierze co dają.
zielony71
Abonament z ratami za słuchawkę u opa? To najbardziej szkodliwy wariant dla klienta.
Abonament z ratami za słuchawkę u opa? To najbardziej szkodliwy wariant dla klienta.
Niby dlaczego raty u opa są gorsze niż raty w sklepie?
A choćby dlatego że abonament + raty jest drożej niż abonament bez telefonu.Dlaczego?
Ta sama oferta w orange różni się o 5zł. Niby niedużo ale dlaczego jest różnica gdy płacę osobno ratę za telefon? Nie mówiąc już że w ofercie z telefonem jest to niby promocja
http://www.orange.pl/kid,4002009272,id, ... ticle.html
Ta sama oferta w orange różni się o 5zł. Niby niedużo ale dlaczego jest różnica gdy płacę osobno ratę za telefon? Nie mówiąc już że w ofercie z telefonem jest to niby promocja

http://www.orange.pl/kid,4002009272,id, ... ticle.html
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2016, 12:26 przez szunaj, łącznie zmieniany 1 raz.
A to, że to kolejne 120 zł. przy umowie na 24 miesiące świadczące na korzyść oferty bez telefonu.
A nie zauważyłeś, że te raty za telefon są jakby nieco niższe u opa niż w sklepie?
Tak jednoznaczne stwierdzenia z góry są nieprawdziwe ...Kryniczanin pisze:Oczywiście że sklep.
Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie, dlaczego nagle operatorzy tak "pokochali" ratalną sprzedaż sprzętu.zielony71 pisze:Niby dlaczego raty u opa są gorsze niż raty w sklepie?
Chodzi oczywiście o kasę i tylko o kasę.
Po pierwsze, sprzedaż ratalna wiąże się z zawieraniem dwóch umów z klientem, a zatem otwiera opom drogę do zmiany warunków umów (tych telekomunikacyjnych) bez ryzyka utraty części pieniędzy ze sprzedaży sprzętu co skutecznie udowodnił T-Mobile wypowiadając - zmieniając warunki taryf ProFirma.
Po drugie, ceny podskoczyły w górę jeżeli chodzi o same usługi.
Ciężko teraz znaleźć umowę na 12 m-cy w kwocie 30-40 PLN.
Wszystko zaczyna się od 50-60 PLN i 24 miesięcznych umów.
(Mam na myśli nielimitowane usługi głosowe do wszystkich sieci w kraju, mms/sms i minimum 5GB transmisji danych)
Po trzecie, telefony w większości przypadków sprzedawane są teraz w cenach rynkowych.
Koszty tego kredytu to te 10 PLN w abonamencie.
Sedno wątku: raty w sklepie vs raty u operatora.
Żadne się nie opłacają!
Tylko zakup za gotówkę jest najtańszą jego formą (ewentualnie kartą kredytową i spłata w ciągu 1 okresu rozliczeniowego / 2 miesięcy - bez odsetek).
I operator i sklepy pobierają odsetki od kredytu w formie jawnej, lub najczęściej w formie ukrytej.
Jeżeli ktoś sprzedaje w kredycie 0%, to radzę przeczytać drobnym druczkiem, czy aby nie jest wymagane wykupienie dodatkowego ubezpieczenia (około 30% wartości kredytu lub spłata nie odbywa się na kartę kredytową).
Raty u operatora opłacać się mogą tylko wtedy, gdy sprzęt będzie tańszy jak w sklepie.
Suma rat sprzętowych + 24 miesiące abonamentu nie powinna być wyższa jak cena rynkowa telefonu i 30-35 PLN za usługę (teraz standard to no limit voice + min 5GB neta)
To chyba oczywiste, biorąc pod uwagę to ile muszą zapłacić za LTE (jeśli mnie pamięć nie myli to najwyższe stawki w Europie).SACZI pisze:...
Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie, dlaczego nagle operatorzy tak "pokochali" ratalną sprzedaż sprzętu.
Chodzi oczywiście o kasę i tylko o kasę.
Tak ogólnie to się całkowicie z Tobą zgadzam.
Raty sklepowe dotyczą umowy na sprzęt bez brandu, dodatkowo dają kompletną dowolność w wyborze operatora.
A co do miłości do rat - nie tylko LTE, kłania się też 12pln za godz na umowie zlecenie.
A co do miłości do rat - nie tylko LTE, kłania się też 12pln za godz na umowie zlecenie.
Dodatkowo w sklepach bardzo często można jednak znaleźć jednak raty 0% bez jakichkolwiek kruczków, tzn. spłacamy tyle ile telefon kosztował, bez żadnych ubezpieczeń, itp.
Zgadzam się w całości z tym, co napisał SACZI. Z dwojga złego brałbym raty w sklepie, chociaż czasem można natrafić na dobrą promocję abonamentową, która będzie naprawdę opłacalna.
c35i; c45i; 3310; 6310i; t610; v360; gx17; k600i; n73; p1i; i900 omnia; c905; hero; v3; 9700; e52; 9780; 9800; F480; Nexus 4; One (M7); Moto G; iPhone SE; Xcover 3; s7; J5 2017; S9 Plus; Iphone XS; A40 ---> Iphone 14 Pro + A53 + 9900
Przykład "korzystnych rat", choćby na Xperię Z3C:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/trzy ... 36018.html
Ja dokładnie rok temu podpisałem umowę z Plusem i ten telefon "dostałem" za 600 PLN + 18 miesięcy abonamentu po 100 PLN (24 mc umowa).
Koszt umowy: 2400 PLN.
Ja dokładnie rok temu podpisałem umowę z Plusem i ten telefon "dostałem" za 600 PLN + 18 miesięcy abonamentu po 100 PLN (24 mc umowa).
To akurat nienajlepszy przykład. Z tym telefonem Orange tak nakręciło, że można go kupić także za tą samą cenę (czyli 179 zł) + 24 miesiące opłat po 70 zł. Koszt umowy 1859 zł.SACZI pisze:Przykład "korzystnych rat", choćby na Xperię Z3C:
A może być jeszcze taniej jeżeli użyje się kuponu rabatowego 20% rabatu na abonament.
Ja również nie zdecydowałbym się chyba na abonament. Wydaje mi się,że kiedyś były o wiele korzystniejsze oferty. Obecnie jest z tym trochę słabo. Telefony w abonamencie są po prostu drogie. ratami też może być zresztą problem bo wiele sklepów już nie ma w ofercie darmowych rat. Czyli albo raty są z ubezpieczeniem albo odbijają to sobie w wysokiej cenie sprzetu.
jedynym sklepem, który obecnie ma raty 0% bez ubezpieczenia i w miarę dobre ceny sprzętu jest rtv Euro agd. Gdzie zresztą sam kupowałem swój telefon.
jedynym sklepem, który obecnie ma raty 0% bez ubezpieczenia i w miarę dobre ceny sprzętu jest rtv Euro agd. Gdzie zresztą sam kupowałem swój telefon.
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.