• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #834268  autor: ManiacGSM
 10 lis 2015, 11:39
Witam w przeciągu tego miesiąca już czwarty raz! dzwonił do mnie automat- postanowiłem odebrać. Pani się przedstawiła z imienia i nazwiska i ,że jest z firmy Orange. Tutaj typowa regułka ,że rozmowy są nagrywane i takie tam. Po czym spytała czy na pewno rozmawia z właścicielem numeru na który się dodzwoniła- tutaj podała moje imię i nazwisko. Odpowiedziałem ,że jak najbardziej jestem właścicielem. Ona do mnie ,że firma Orange rezygnuje z papierowych faktur i chciała tylko uzgodnić ze mną na jaki adres e-mail ma wysyłać e-faktury. Hehe burdel mają pomiędzy swoimi działami niesamowity, ponieważ jestem w trakcie rezygnacji z tego abonamentu, a numer zostanie przeniesiony. Czekam na ostatni okres rozliczeniowy i zarazem ostatnią fakturę. A 5-go grudnia tego roku numer będzie w puli Play. Oczywiście babeczka się oburzyła ,że jak to tak ,że ona ma mnie w swoim systemie i że ''muszę'' jej podać jakiś e-mail ,żebym mógł odbierać faktury i dokonywać wpłat. I moje pytanie czy Orange rzeczywiście rezygnuje z papierowych faktur??? W sumie mógłbym pomyśleć, że laska chce mnie naciągnąć i wysyłać mi lewe faktury na maila ,ale w sumie znała moje imię i nazwisko a sam numer z którego dzwonił automat można łatwo ''wyguglować'' Powiedziałem jej stanowczo i huknąłem na nią,że nie zgadzam się na rezygnację z papierowych po czym się rozłączyłem bo uznałem ,że dalsza rozmowa to strata czasu i niepotrzebne wkurzanie się.

http://www.tellows.pl/num/618846571

http://www.nieznany-numer.pl/Numer/618846571

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.
 #834272  autor: maker3
 10 lis 2015, 12:00
Dla bezpieczeństwa adres email dodaj na stronie orange.pl

Orange już dawno odeszło od papierowych faktur. Musisz mieć bardzo starą umowę, że o tym nie wiesz, albo zawsze wolałeś płacić jakieś abstrakcyjne kwoty za aktywacje byle mieć papierową fakturę.
 #834273  autor: KC-KARLOS
 10 lis 2015, 12:06
Operator bez zgody Abonenta nie ma prawa włączać faktur elektronicznych, gdy jest przesyłana faktura papierowa. Opłata za fakturę papierową ma poniekąd zmusić Abonenta na zmianę, lecz nie wolno zmuszać do przejścia na "e".
Sprawa prosta.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #834274  autor: KR2615
 10 lis 2015, 12:08
Trend odchodzenia od papierowych faktur występuje u każdego operatora. Dziwi mnie tylko fakt, dlaczego sami o tym informują użytkowników. Nie jest to bynajmniej w ich interesie. Mnie osobiście przyznali rabat w wysokości ok. 5 zł za ten przywilej a koszt wysyłki masowej inPostem schodzi już prawie do złotówki (idzie wynegocjować 1,15 PLN już przy 40 000/mc jak dobrze pamiętam)
 #834283  autor: maker3
 10 lis 2015, 12:50
VIP-Card pisze:Dziwi mnie tylko fakt, dlaczego sami o tym informują użytkowników. Nie jest to bynajmniej w ich interesie.
Jest też coś takiego jak społeczna odpowiedzialność biznesu i ochrona środowiska.
 #834285  autor: KR2615
 10 lis 2015, 13:16
CSR? A po co to komu? W ramach tego drugiego widziałem, jak niektórzy operatorzy umieszczają zielone nadruki na szarych kopertach. Ale żeby rezygnować z 5zł profitu...
 #834297  autor: Leo
 10 lis 2015, 14:19
W temacie: Orange zmienia okresy rozliczeniowe telefonów stacjonarnych aby je dostosować do posiadanego okresu rozliczeniowego telefonii komórkowej. Będzie chyba jedna, wspólna faktura.
 #834332  autor: iPlus
 10 lis 2015, 20:28
VIP-Card pisze:Trend odchodzenia od papierowych faktur występuje u każdego operatora. Dziwi mnie tylko fakt, dlaczego sami o tym informują użytkowników. Nie jest to bynajmniej w ich interesie. Mnie osobiście przyznali rabat w wysokości ok. 5 zł za ten przywilej a koszt wysyłki masowej inPostem schodzi już prawie do złotówki (idzie wynegocjować 1,15 PLN już przy 40 000/mc jak dobrze pamiętam)
może inPostem wyślą za 1,15 zł ale dolicz jeszcze koszty pracowników do drukowania, utrzymanie i konserwacja maszyn do drukowania, czas na wydrukowanie, wysłanie aż listonosz włoży do skrzynki fakture,

ja od dawna aktywowałem e faktury nawet jak nie liczyli za papierowe dodatkowych opłat, tak jest wygodniej,

no i wszystkie firmy chcą wysyłać e faktury a nie tylko Orange
 #834372  autor: Mart87
 11 lis 2015, 09:23
Firmy od dawna zalecają e-faktury. Nie ze względu na środowisko, a właśnie oszczędność produkcji tych faktur. Większości użytkownikom to się opłaca, bo zgarniają rabat 5zł za e-fakturę (przynajmniej tak jest w Play) i prosto mogą opłacić przelewem lub ustawić automatyczne opłacanie rachunków na poziomie banku. Ja mam e-fakturę, którą potem i tak drukuję w salonie play za darmo. Mam rabat 5zł, a i tak płacę w tradycyjny sposób.:)
 #834379  autor: pakierhakierxd
 11 lis 2015, 10:11
Wszyscy teraz promują e-fakturę ale nikt nie wyłącza możliwości papierowych faktur :) ,nie każdy używa komputera/smartphona przecieżi i ma @.
Lipa tylko jest że zazwyczaj 5zł miesięcznie więcej jest jak wybierzesz papierową,właśnie dlatego większość decyduje się na e-fakturę ...

Pozdrawiam :)
 #834383  autor: kowal2200
 11 lis 2015, 10:49
Kiedy miałem usługi stacjonarne w Orange to co jakiś czas otrzymywałem telefony z próbą wymuszenia włączenia e-faktry, za każdym razem nie kończyło się to miło dla konsultantki która na chama próbowała mi ją wcisnąć. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi nie o promowanie ekologii, tylko kasę dla orangutanów, a w zasadzie szukanie oszczędności u klienta a nie u siebie. Niech płacą za papier, kopertę, toner i wysyłkę, mnie z tego tytułu żadnego rabatu nie przyznawali.
 #834384  autor: Mart87
 11 lis 2015, 11:03
Jeśli ktoś ma Neostradę to raczej ma Internet.Na te e-faktury i tak muszę drukować. Jak ktoś wyżej napisał ludzie wybierają e-fakturę ze względu na rabat.
 #834476  autor: iPlus
 11 lis 2015, 19:03
Mart87 pisze:Jeśli ktoś ma Neostradę to raczej ma Internet.Na te e-faktury i tak muszę drukować. Jak ktoś wyżej napisał ludzie wybierają e-fakturę ze względu na rabat.

dlaczego musisz drukować fakturę - masz firmę i drukujesz, żeby trzymać do kontroli skarbowej dowód że opłacasz fakture bo robisz odliczenia czy drukujesz opłacasz i wyrzucasz do kosza ?
 #834543  autor: molibden
 12 lis 2015, 08:37
Operator bez zgody Abonenta nie ma prawa włączać faktur elektronicznych, gdy jest przesyłana faktura papierowa
Nie może, ale może ukryć taką opcję w przedłużeniu umowy tak że niczego nieświadomy użytkownik ją przyklepie i dowie się dopiero przy pierwszej fakturze. ja tak kiedyś przyklepałem e-fakturę przy przedłużaniu neostrady. Zmyślny operator wyręczył mnie w postawieniu ptaszka w odpowiedniej rubryce której nijak nie zauważyłem bo byla ukryta w rozwijanej liście. ktoś kto ma stare, nieaktualizowane przeglądarki nawet tego nie zobaczy bo taka mu po prostu tego nie wyświetli,ale skandalem było to że ta opcja była domyślnie włączona
 #834664  autor: iPlus
 12 lis 2015, 20:04
ludzie, nie lepiej wam zrobić polecenia zapłaty żeby rachunki płaciły się same bez sprawdzania faktur ?

skoro i tak tyle samo płacicie co miesiąc to po co wam sprawdzać te faktury, nie wystarczy sprawdzić w histori rachunku bankowego że sieć pobrała kase ?
 #834670  autor: ManiacGSM
 12 lis 2015, 20:42
Akurat ja miałem w mBanku polecenie zapłaty na jeden numer który od lat jest Plus-ie. I miałem mieć za darmo- a jak się po kilku miesiącach okazało doliczali sobie za polecenie zapłaty 1zł miesięcznie-tak więc Ja dziękuję za taką darmochę ;-) Od tamtej pory wolę ręcznie wpisywać te kwoty i numery faktur. Poza tym lubię popatrzeć na dołączonym wydruku gdzie i ile było dzwonione. Zanim mnie ktoś posądzi o mega-cebulactwo dodam ,że niby to tylko złotówka ale doliczcie sobie jeszcze to ,że płacę za pakiet sms (powiadomień) dodtatkowo jak nie zrobię obrotów na karcie w ciągu miesiąca na 300 zł znowu coś tam dla siebie kasują, potem wypłata ''ze wszystkich bankomatów'' kolejne 5zł miesięcznie i niezła sumka co roku się uzbiera, poza tym mam jeszcze konto w BPH gdzie też tanio nie (9,99 miesięcznie) jest oraz w T-mobile -które od połowy tego roku ,też mnie załatwiło i przestało być darmowe (kolejne 6zł miesięcznie)

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.
 #834673  autor: KR2615
 12 lis 2015, 20:57
Jeśli jest równa kwota wystarczy przelew cykliczny. Polecenie zapłaty to jakby taka zgoda, zeby sieć mogła zarządać co miesiac sciagniecia kwoty z rachunku.
 #834695  autor: iPlus
 13 lis 2015, 00:36
w mBank jest 1 zł niezależnie czy masz 1 polecenie zapłaty czy 100, więc ta opłata jest ok,

w inteligo nie ma w ogóle opłat za polecenie zapłaty,

z pewnością jest jeszcze troche banków w których polecenie zapłaty jest darmowe, a 1 zł za wygode kiedy płacisz inne rachunki to nie tragedia,

po co pakiet powiadomień sms za 5 zł skoro możesz sprawdzić stan konta bankowego
przez kompa,
laptola,
smartfona,
tableta,
nawet telefonicznie ?

gdybyś zapłacił 1 zł zamiast 5 zł wyszłoby korzystniej
 #835004  autor: pakierhakierxd
 15 lis 2015, 15:01
Ja tam płace z konta internetowego tak że mam przelew zdefiniowany -pobieram fakturę i płace ;) ,gdyby kwota była stała jak za tv czy coś to by był jako przelew cykliczny ale czasem się zmienia.

Pozdrawiam :)
 #835028  autor: iPlus
 15 lis 2015, 17:42
ja mam polecenie zapłaty i ile jest do zapłaty tyle sieć pobiera, po co mam płacić faktury skoro mogą się płacić same :),

od ponad 10 lat korzystam z polecenia zapłaty i tak zostanie :),

wystarczy raz wysłać zgodę na polecenie zapłaty i później same się płacą rachunki :),

e-faktury ostatnio sprawdzałem na tablecie choć nie musiałem :),

zawsze mogę sprawdzić stan konta z którego się same płacą rachunki też telefonicznie i z tego korzystam :),

żadnego drukowania faktur mi nie trzeba, a potwierdzenia opłaty faktur mam w rachunku bankowym i mogę wydrukować do pdf historie płatności :),

dziwi mnie opór ludzi którzy koniecznie muszą mieć papierową fakture do opłaty choć ją wyrzucą do kosza i tak w kółko co miesiąc :),
jedyny wyjątek to firma która musi mieć dowód wpłaty jeśli robi odliczenia, osobie prywatnej faktura nie jest potrzebna bo do czego jeśli się może opłacić sama