• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #755989  autor: Jakki
 14 paź 2014, 20:18
Witam.
Dawno temu skończyła mi się umowa w Plusie i jej nie przedłużyłem ani nigdzie nie przeniosłem przez co mam drogie smsy i rozmowy. Teraz zepsuł mi się telefon (stara nokia 5310, której używałem tylko do dzwonienia i pisania sms-ów) więc postanowiłem, że przejdę do Play. Chciałbym się Was poradzić jaką ofertę najlepiej wybrać i jaki telefon.
Myślę o abonamencie w Play za 30zł miesięcznie oraz Nokii Lumii 630 lub 530:
http://www.play.pl/telefony/nokia-lumia ... _FOR250_PL
http://www.play.pl/telefony/nokia-lumia ... _FOR250_PL
Która z nich jest lepsza?

Nie mam teraz za dużo kasy, żeby wyłożyć na telefon a ta Nokia w tym przedziale cenowym wydaje się sensowna. Szukam jakiegoś podstawowego smartphone, mam zamiar używać go głównie do neta, słuchania muzyki, żeby też dało radę zrobić w miare sensowne zdjęcie i żeby był w miarę prosty w obsłudze.
Abonament też zależy mi, żeby płacić możliwie jak najmniej.

W Play jest też ciekawa oferta bez telefonu za 30 zł na 6 miesięcy:
http://www.play.pl/oferta/kampanie/form ... siecy.html

Tylko jak pisałem nie mam za dużo kasy na smartphone. Nokia Lumia normalnie kosztuje 400 - 500 zł, więc jeśli kupiłbym osobono telefon i wziął ofertę bez telefonu czy byłoby to mocno opłacalne? Szczerze mówiąc na chwile obecną wygodniejsza wydaje mi się opcja z telefonem.

Z góry dzięki za opinie i porady.

#755998  autor: hdfunpack
 14 paź 2014, 20:48
Zdecydowanie Lumia 630.

Co do abonamentu to możesz sobie wziąć np nju mobile - za 29zł masz nielimitowane rozmowy (tylko komórki) i smy. Telefon moim zdaniem zawsze lepiej kupić osobno, bo się ma oryginalne i niezaśmiecone oprogramowanie i szybciej dostajesz aktualizacje.

#756001  autor: Scorpion182
 14 paź 2014, 20:59
Przenieś numer do orange, dostaniesz 6 miesięcy abonamentu za darmo. Pozostałe 18 miesięcy po 49,9zł co daje średnio ok 37zł na miesiąc. 200 minut/sms do wszystkich, do orange za free i 0,5 GB. Do tego lumia 635 za 29zł.

#756119  autor: data17
 15 paź 2014, 16:30
wyjątkowo beznadziejny abonament tylko bez limitu do play i 250mb
pierwszy miesiac masz pakiet 50min albo 50sms do wszystkich za 0zł potem płacisz 10zł dodatkowo
czyli 39.9 za bez limitu do play 250mb i 50min/50 sms do wszystkich.
Co to jest tak naprawde 50minut? cale nic. Skonczy cie tym ze bedziesz miec rachunek co miesiac na poziomie 50-60zl jak nie wiecej.
Ta opcja z orange za 49zl to juz cos bardziej sensownego.

#756131  autor: hdfunpack
 15 paź 2014, 16:39
@up Popieram

tylko należy pamiętać o simlocku, ale dla przeciętnego użytkownika to nic nie znaczy.

#756178  autor: Jakki
 15 paź 2014, 19:59
Calm7 pisze:1). Mam drogie rozmowy i smsy.
Ad. A ile tych minut i smsów?
I jaki operator u Twoich znajomych? Wszyscy w Plusie..? W pleju?
Drogie rozmowy i smsy i nie mam żadnych minut ani smsów, bo jak pisałem - jakieś 2 - 3 lata temu skończyła mi się umowa w plusie mix i jej nie przedłużyłem ani nigdzie nie przeszedłem... W ogóle to bardzo mało rozmawiałem i smsowałem - głównie kontaktowałem się ze znajomymi za pomocą facebooka, a jak musiałem gdzieś zadzwonić to doładowywałem konto przez co mam teraz ok. 100zł na koncie (nieaktywne, bo jak najszybciej muszę coś podpisać) i zepsuty telefon, więc bardziej opcja z telefonem.
A znajomi szczerze mówiąc nie wiem w jakich sieciach, ale większość raczej w play.

Co do Orange, wolałbym coś na krótszy okres czasu. Czy tańszy abonament w Orange też bardziej się opłaca niż w Play?

#756182  autor: Scorpion182
 15 paź 2014, 20:11
Jeśli chodzi o simlocka to Lumie go nie mają, a nawet jeśli to jeżeli przenosisz numer dostaniesz za darmo kod na ściągnięcie.
Wydaje mi się że trochę bujasz w obłokach, chciałbyś dobry telefon, tani abonament i jeszcze może na 12 miesięcy? W play dostaniesz abonament z telefonem na mniej niż 24 miesiące? Tak jak pisałem wcześniej abonament w orange wychodzi średnio 37zł do tego są aktualnie szalone dni i masz wyższy model Lumii w dobrej cenie.
Chyba że poczekasz aż pojawi się zniżka w orange 30% na abonament, wtedy abo wyniesie ok 35zł miesięcznie.

#756207  autor: Jakki
 15 paź 2014, 21:51
Scorpion182 pisze: W play dostaniesz abonament z telefonem na mniej niż 24 miesiące?
W Play jest na 15 miesięcy za 30zł i Lumia 630 za 59zł.
http://www.play.pl/oferta/przejdz-do-pl ... ited2.html

W Orange też jest za 30zł ale na 2 lata, z czego 3 miesiące za free:, ale wtedy nokia kosztuje 369 zł - więc odpada:
http://www.orange.pl/kid,4002009272,id, ... ticle.html

Jeszcze najwyżej dopytam w Orange, bo kiedyś tam pracowałem przez krótki okres czasu, ale nie jako konsultant.

#756208  autor: Scorpion182
 15 paź 2014, 22:01
Chyba nie zauważyłeś, że na 15 miesięcy jest:
Nowa FORMUŁA 4.0 UNLIMITED TYLKO SIM
czyli bez telefonu.

#756223  autor: Jakki
 16 paź 2014, 00:32
Faktycznie nie dopatrzyłem - sorry.

Tak czy siak ta Nokia w Orange jest dużo droższa przy 30zł na 24 miesiące niż w Play. (chyba, że znowu nie dopatrzyłem :D)

Jednak może nie ma sensu kombinować i faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie ten za 49,9zł o którym wspominałeś skoro pierwsze 6 miesięcy za darmo..

#756227  autor: ?T
 16 paź 2014, 02:50
Jak masz większość kontaktów w play, to weź jakiś prepaid z play z gratisowymi rozmowami i sms w play (minimax, play na kartę 0 zł do play). Minimax to limit wydatków do wszystkich sieci na poziomie 29 zł za rozmowy i 9 zł sms, play na kartę nie zatrzymuje licznika, ale dość łatwo tam nabić środki na promocyjnym koncie (przykładowo wczoraj doładowałem znajomemu za 100 zł, dostał na konto główne 100, na promocyjne dodatkowo jeszcze 130 (aktywny program doładować czy jakoś tam, konto ważne 150 dni, środki promocyjne łatwo przedłużyć).
A telefon, jak nie masz dużo dziengów, a chcesz koniecznie smartfon, to weź lumię 520. Na pewno wyjdzie taniej, niż cokolwiek w abonamentach niskich.
A, i jeszcze bodajże za przeniesienie do play dostaniesz 60 zł na konto bonusowe (po pierwszym doładowaniu za choćby piątaka)

#756275  autor: Scorpion182
 16 paź 2014, 11:25
Jakki pisze: Tak czy siak ta Nokia w Orange jest dużo droższa przy 30zł na 24 miesiące niż w Play. (chyba, że znowu nie dopatrzyłem :D)
Smart Plany Multi w orange są to oferty priorytetowe, dlatego mają troche lepsze warunki i tańsze telefony. Niskich abonamentów w orange nie polecam Ci wogóle, ponieważ nie ma w nich pakietów internetowych co wiąże się z dodatkowymi kosztami, jest mało minut, a telefony są drogie. Summa summarum jeśli weźmiesz najtańszy abonament, to na 99% zdarzy ci się go przekroczyć.
 #773106  autor: Jakki
 27 gru 2014, 14:59
Sorry za odświeżenie, ale znalazłem wtedy inny zapasowy telefon i nie miałem kiedy podpisać tej umowy.

Zapomniałem zapytać o jeszcze jedną rzecz - o zasięg. Tu gdzie mieszkam często go nie mam (aktualnie dalej sieć plus) a ponoć w play zasięg jest dobry. I kilka osób mówiło mi, że miało w orange jakieś problemy i poprzenosili się do play.
Więc jaki operator jest teraz najlepszy i jeśli chodzi o play to jaką ofertę polecacie?
 #773415  autor: hdfunpack
 28 gru 2014, 20:23
Jakki pisze:Zapomniałem zapytać o jeszcze jedną rzecz - o zasięg.
Rada jest taka - żeby sie nie męczyć przez 2 lata, kup sobie 4 startery każdego operatora i po kolei sprawdź zasięg.
 #773983  autor: Jakki
 30 gru 2014, 16:57
hdfunpack, bez złośliwości. :) Może faktycznie niepotrzebnie skreśliłem Orange sugerując się opiniami innych, bo jak przeglądam to obiektywnie mają korzystniejsze oferty niż Play i Lumia jest tańsza.

Tylko nie widzę nigdzie oferty o której pisaliście na początku tego wątku:
Scorpion182 pisze:Przenieś numer do orange, dostaniesz 6 miesięcy abonamentu za darmo. Pozostałe 18 miesięcy po 49,9zł co daje średnio ok 37zł na miesiąc. 200 minut/sms do wszystkich, do orange za free i 0,5 GB. Do tego lumia 635 za 29zł.
Wie ktoś czy nadal jest aktualna? Jeśli tak to poproszę link.
Tutaj są oferty dla przenoszących numer:
http://www.orange.pl/kid,4002009272,id, ... ticle.html
Jeśli nie ma już tej o której pisał Scorpion to którą z dostępnych polecacie?
 #774018  autor: data17
 30 gru 2014, 18:04
beta.btsearch.pl
tu masz stronke wybierasz operatore bierzesz opcje "gsm" i przyblizasz miejsce zamieszkania i wyskakuja ci nadajniki operatora ktore sa w poblizu
Jesli nadal chcesz ta lumie 630 to na orange.pl jest promocja w abo 39.9 jest za 1zl
http://www.orange.pl/kid,4002009278,id, ... ticle.html
jeszcze sobie za 5zl wykupisz obnizke abo -20%
http://kup-orange.pl/kup_rabat

czyli to daje jakies 31zl przez caly abonament :D