• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #755107  autor: muddy
 10 paź 2014, 14:14
Dość nietypowa sprawa... Potrzebuję z pewnych względów "zamienić" numery telefonów. Jeden z nich (A) jest numerem abonamentowym w Orange z ponad dziesięcioletnim stażem w sieci, obecnie w trakcie kontraktu (do końca jeszcze 10 miesięcy). Drugi numer (B) to Orange Free na kartę, zarejestrowany na tę samą osobę. Obydwa numery należą do tego samego HLR (10).

Czy jest jakakolwiek możliwość, by przypisać numer B do karty abonamentowej, a numer A do karty pre-paid? Podejrzewam, że nie istnieje oficjalnie taka procedura. Z punktu widzenia techniki nie powinno to być niemożliwe jeśli karty SIM są w tym samym HLR. Oczywiście pozostaje kwestia wszystkich systemów dodatkowych i związanych z tym ograniczeń... Niemniej jednak prosiłbym o jakiś komentarz w tej sprawie: czy ktoś próbował takiej operacji? Czy jakiś Orange Ekspert może się wypowiedzieć? ;-)

MM

#755521  autor: tuchas
 12 paź 2014, 15:31
Witaj,
Niestety nie ma możliwości przypisywania numerów.
Ewentualnie jeśli chodzi o Orange free które posiadasz możesz w prosty sposób zmienić za 4zł więcej informacji uzyskasz tu:
http://www.orange.pl/kid,4000377334,id, ... ticle.html

#755679  autor: orson_dzi
 13 paź 2014, 10:49
Oficjalnie, proceduralnie itd. nie można.

Ogólnie by się dało, ale to strasznie dużo roboty i musiałoby to być naprawdę coś poważnego żeby to przeszło. Inna sprawa, że naprawdę mało kto umiałby to zrobić.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#755703  autor: muddy
 13 paź 2014, 14:37
tuchas, nie chodzi o zmianę numeru, tylko ZAMIANĘ numerów przypisanych do kart.
orson_dzi, właśnie tak podejrzewałem... "Mało kto" - mam rozumieć, że to byłyby operacje bezpośrednio na "żywym" systemie operatora, a nie w aplikacjach "obsługowych" dostępnych w salonach, prawda?

MM

#755757  autor: tuchas
 13 paź 2014, 18:45
muddy pisze:tuchas, nie chodzi o zmianę numeru, tylko ZAMIANĘ numerów przypisanych do kart.
orson_dzi, właśnie tak podejrzewałem... "Mało kto" - mam rozumieć, że to byłyby operacje bezpośrednio na "żywym" systemie operatora, a nie w aplikacjach "obsługowych" dostępnych w salonach, prawda?
No ok przedstawiłem mu realia :)

#756062  autor: orson_dzi
 15 paź 2014, 10:31
muddy pisze:"Mało kto" - mam rozumieć, że to byłyby operacje bezpośrednio na "żywym" systemie operatora, a nie w aplikacjach "obsługowych" dostępnych w salonach, prawda?
Na tym samym co w salonach, a przynajmniej większości. Mało kto, bo trzeba mieć pomysł na to jak to zrobić i poprawnie wszystko wprowadzić.

I nie zrobiłbyś zamiany numerów, tylko zmianę zobowiązań na nich.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#756151  autor: Orange Ekspert
 15 paź 2014, 18:00
Taka zmiana nie jest możliwa