• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #752162  autor: onifer2
 28 wrz 2014, 00:08
Proszę wybaczyć jeśli nie ten dział ale nie mogłem znaleźć bardziej odpowiedniego.

Prosiłbym o pilną odpowiedź. Jestem umówiony w dniu jutrzejszym na sprzedaż telefonu z odbiorem osobistym.
Telefon był brany w Orange, mam do niego kartę gwarancyjną Nokia z numerem IMEI z adnotacją, że jest ona ważna z fakturą nr ......
W karcie gwarancyjnej jest zapis że jest ona ważna tylko z oryginałem faktury.

Mam w związku z tym pytanie, czy sprzedając telefon mogę dać kupującemu oryginał faktury. Czy nie będę miał z tego tytułu jakichś nieprzyjemności.

Niby na fakturze nie ma takich danych jak pesel, jest tylko moje imię i nazwisko oraz adres i to wszystko. Proszę o odpowiedź osoby zorientowane w temacie.

#752163  autor: piokuk
 28 wrz 2014, 00:41
Nie przesadzajmy. Bez oryginalnej faktury pozbawisz kupującego uprawnień z tytułu rękojmi/niezgodności towaru z umową oraz gwarancji. Od tysięcy lat ludzie sporządzają umowy, w których podają swoje dane, a teraz nastała jakaś psychoza ukrywania się za ochroną prywatności.

#752165  autor: data17
 28 wrz 2014, 01:20
Nic ci nie grozi. Przecież nikt nie weźmie kredytu czy nawet abonamentu innego na samą fakturę, musi być jakiś dokument tożsamości jeszcze.

#752170  autor: Sig
 28 wrz 2014, 07:54
Jakąś wartość (ale i nie przesadnie wielką) ma PESEL, czy seria i numer dowodu osobistego, ale ty go nie podajesz. Adres i nazwisko nie jest żadną tajemnicą. Gdybyś sprzedawał towar przez Allegro, to by odbiorca takie dane i tak poznał (chyba, ż ekonto założone na słupa). Jeżeli masz problemz ujawnieniem takich danych, to po prostu nie sprzedawaj telefonu, LUB sprzedaj go odpowiednio taniej, jako takiego bez gwarancji.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#752183  autor: onifer2
 28 wrz 2014, 09:26
Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie dołączę fakturę oryginal. Temat można zamknąć.