• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #751239  autor: blackmalder
 24 wrz 2014, 12:35
Witam,

Aktualnie jestem w Red bull mobile za 29,50 z nielimitowane rozmowy i bule rachunki miesięczne ok 150-200zł bo siedzę często za granicą. myślałem, aby przenieść numer (gdyż zależy mi na nim) i zmienić abonament na Nowa FORMUŁA Europa Unlimited Tylko SIM za 69,99zł gdzie mam 1000 minut roamingu odbioru UE i 3GB internetu, który jest niezbędny do nowej Z3 Compact, która zawita do mnie za kilka dni (tak, chwale się).

Moje pytania są następujące:

1. Czy jest 'już', (bo kiedyś ' nie była') możliwość przeniesienia numeru z RBM do PLAY, jeśli nie to jak mogę to obejść?
2. Czy konkurencja posiada lepszą ofertę, bądź podobną?
3. Czy wyżej wymieniona oferta jest taka, za jaką się podaje.

Zależy mi na internecie, i możliwości wykonywania/odbierania tanich bądź darmowych połączeń za granicą na terenie UE.

#751391  autor: rosmaryna
 24 wrz 2014, 22:08
szukam czegoś podobnego - net i minuty w EU ale nie ma nic sensownego, jedynie t-mobile ale w bardzo wysokich abo dla firm. ta oferta którą podałeś to 1000min ale tylko na odebrane w EU. 3GB tylko w PL. orange ma smart plan multi tylko sim gdzie masz 400min wych/przych (rozliczane co min) za 59zl ale nie ma tam pakietów na internet. za granicą na razie używam tel dual sim i w drugim slocie mam Lebarę - 19gr za min przych/wych i 19gr 1MB. nic lepszego nie znalazłem

#751396  autor: okti51
 24 wrz 2014, 22:28
blackmalder, pakiet internetu w Play obejmuje tylko Polskę.
Ile potrzebowałbyś miesięcznie minut przychodzących/wychodzących w EU?

#751403  autor: blackmalder
 24 wrz 2014, 22:56
okti51 pisze:blackmalder, pakiet internetu w Play obejmuje tylko Polskę.
Ile potrzebowałbyś miesięcznie minut przychodzących/wychodzących w EU?
Tak wiem, że obejmuje tylko Polskę. Minut potrzebowałbym w okolicach 200-300. Najlepiej wychodzących, ale przychodzącymi bym nie pogardził. Oprócz tego nielimitowane rozmowy i smsy w Polsce, oraz ten internet, jak najwięcej minimum 2GB.
rosmaryna pisze:orange ma smart plan multi tylko sim gdzie masz 400min wych/przych (rozliczane co min) za 59zl ale nie ma tam pakietów na internet.
te minuty wych/przych rozumiem, że na połączenia w roamingu? Może jest możliwość dokupienia pakietów internetowych? Słyszałem również, że można dorwać jakieś zniżki na abonament 30% w Orange.

No i co z tym przeniesieniem numeru? Słyszałem, że mogę np. przenieść do Orange/Plusa/T-mobile na karta a potem do Playa. Czy taki myk przejdzie? nie ma jakiegoś czasu, który trzeba przeczekać zanim znowu przeniosę numer?

#751405  autor: okti51
 24 wrz 2014, 23:21
W takim wypadku najbardziej opłaca się Smart Plan Multi z Orange.
Bez limitu rozmowy/SMS/MMS, 2 GB internetu, kolejne 3 GB - 10 zł(razem 5GB) i 400 minut na odbieranie i wykonywanie połączeń w UE.
Jest kilka wariantów kwotowych. Jeżeli brałbyś abonament z telefonem to płaciłbyś 89,98 zł, lecz możesz to tego dokupić rabat 30% na abo, czyli będziesz płacić 63 zł.
Możesz też wziąć ofertę z telefonem, lecz zamiast 30% rabatu skorzystać z promocji 6 miesięcy gratis dla przenoszących numer. (promocja nie łączy się z 30%)
Jeśli nie potrzebujesz telefonu to wtedy ten abonament kosztuje 59,98 zł. Do niego możesz dobrać 6 miesięcy gratis abonamentu. Niestety do oferty bez telefonu nie można dobrać rabatu 30%. W tym wypadku umowa na 18 lub 24 miesiące.

#751406  autor: blackmalder
 24 wrz 2014, 23:45
okti51 pisze:W takim wypadku najbardziej opłaca się Smart Plan Multi z Orange.
Bez limitu rozmowy/SMS/MMS, 2 GB internetu, kolejne 3 GB - 10 zł(razem 5GB) i 400 minut na odbieranie i wykonywanie połączeń w UE.
Ta oferta wydaje się atrakcyjniejsza od Play'a, martwi mnie tylko pomarańczowy nadruk "tylko w orange" przy roamingu 400 minut. Czy to oznacza, że roaming mogę wykonywać i odbierać tylko na numery orange?
okti51 pisze:Jest kilka wariantów kwotowych. Jeżeli brałbyś abonament z telefonem to płaciłbyś 89,98 zł, lecz możesz to tego dokupić rabat 30% na abo, czyli będziesz płacić 63 zł.
Jeśli nie potrzebujesz telefonu to wtedy ten abonament kosztuje 59,98 zł. Niestety do oferty bez telefonu nie można dobrać rabatu 30%. W tym wypadku umowa na 18 lub 24 miesiące.
Ogólnie abonament 59,98zł mi odpowiada, ale zastanawiam się czy nie warto dopłacić te 3,02zł miesięcznie i zgarnąć jakiś telefon za 1zł dla narzeczonej. Pytanie tylko brzmi gdzie i za ile załatwię sobie ten rabat 30% (koszt zniżki musi być ustosunkowany do ceny telefonu), oraz czy również pozostaje mi możliwość decyzji okresu abonamentu na 18 bądź 24 miesiące.

#751410  autor: rosmaryna
 25 wrz 2014, 00:23
martwi mnie tylko pomarańczowy nadruk "tylko w orange" przy roamingu 400 minut. Czy to oznacza, że roaming mogę wykonywać i odbierać tylko na numery orange?
to raczej znaczy "taka oferta tylko u nas" czyli na połączenia do wszystkich, ale sprawdziłbym jeszcze w regulaminach. pakietów na net w EU sensownych niestety nie ma. jakby ktoś znał lepszą ofertę to poproszę o info. pakiet 200-300MB w EU w sumie załatwiłby sprawę.

#751419  autor: okti51
 25 wrz 2014, 07:12
blackmalder pisze:
Ogólnie abonament 59,98zł mi odpowiada, ale zastanawiam się czy nie warto dopłacić te 3,02zł miesięcznie i zgarnąć jakiś telefon za 1zł dla narzeczonej. Pytanie tylko brzmi gdzie i za ile załatwię sobie ten rabat 30% (koszt zniżki musi być ustosunkowany do ceny telefonu), oraz czy również pozostaje mi możliwość decyzji okresu abonamentu na 18 bądź 24 miesiące.
Rabat można kupić na allegro za 50 zł lub poszukać czy na forum ktoś nie ma.
Jeżeli oferta z telefonem to na 24 miesiące.