• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #738799  autor: Arlon
 08 sie 2014, 11:54
Witam. Mam kilka wątpliwości odnośnie tej oferty i chciałbym wszystko wyjaśnić.

1) Sytuacja wygląda następująco: - jeden użytkownik wziął około miesiąca temu abonament z telefonem w play
-drugi użytkownik mający być w formule zmieni ofertę z prepaida w playu na abonamentową
-trzeci użytkownik aktualnie ma nr u innego operatora, ale rozwaza nowy numer w play (u innego operatora kończy się dopiero pod koniec roku, a ta oferta nie jest tak korzystna jak formula rodzina w play)

Czy biorąc pod uwagę tą 3 użytkowników przy przejściu wszystkich na formułę przysługuje nam jeszcze jakiś telefon/dwa?

2) Jak to jest z użytkowaniem internetu w telefonie? Jeden z użytkowników do tej pory co miesiąc kupuje pakiet internetowy w ofercie na kartę i chciałby dalej mieć mozliwość korzystania z internetu w swoim telefonie na swojej sim (nie przez routery, dodatkową kartę etc).

3) Dopłacając za nielimitowane smsy 10zł czy one będą aktywne tylko dla jednego użytkownika, czy całej trójki?

Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę- z góry dziękuję za odpowiedź na powyższe pytania :P

#738862  autor: david4nal
 08 sie 2014, 16:52
@1) Z tego co wiem to, możesz wziąć telefon do tego ale abonament wzrasta o dodatkowe 20 zł/msc, a numery można przenosić z innej sieci, nie wcześniej niż na 3 miesiące przed końcem umowy.

Oczywiście możesz już teraz wziąć a numer który chcesz dodać dołączyć później, i tak masz 6 miesięcy abonamentu za 0 zł.

@2) Masz wspólny pakiet 10 lub 25 GB na wszystkie karty, z czego na kartach telefonicznych możesz normalnie korzystać z internetu w sieci play oraz w roamingu krajowym tej sieci (np. T-mobile). Natomiast przy karcie dedykowanej do internetu możesz korzystać tylko z zasięgu własnego Play. Możesz przypisać do danej karty ile GB dla niej ma być. (Tak przynajmniej twierdził konsultant, którego pytałem o to.)

@3) Tutaj chyba możesz mieć smsy za 30 zł, ale nie wiem dokładnie o to się nie pytałem.

Też rozważam poprzenosić tam numery bo oferta, zwłaszcza po dodaniu do niej internetu zrobiła się naprawdę ciekawa. ;)

#738884  autor: Rysiob
 08 sie 2014, 17:26
Arlon pisze:Czy biorąc pod uwagę tą 3 użytkowników przy przejściu wszystkich na formułę przysługuje nam jeszcze jakiś telefon/dwa?
Oczywiście. Stawki na stronie to kwota abonamentu, za telefon możesz dopłacić miesięcznie minimum 20 zł, maksymalnie 120 zł/m-c. Możesz wziąć jeden, dwa telefony albo... telewizor 42" z telefonem.
Arlon pisze:2) Jak to jest z użytkowaniem internetu w telefonie? Jeden z użytkowników do tej pory co miesiąc kupuje pakiet internetowy w ofercie na kartę i chciałby dalej mieć mozliwość korzystania z internetu w swoim telefonie na swojej sim (nie przez routery, dodatkową kartę etc).
Tak, jak napisał david4nal, internet jest przypisany do wszystkich kart SIM, więc jak bierzesz np. Formułę Rodzina 4.0 to masz 10 GB do podziału między wszystkich użytkownikow ;-) A jak jesteś w zasięgu LTE i masz urzadzenie z LTE, to 6 m-c no limit neta :D (tzn. jest limit, 20 GB, potem zwalnia).
Arlon pisze:3) Dopłacając za nielimitowane smsy 10zł czy one będą aktywne tylko dla jednego użytkownika, czy całej trójki?
Dopłata za no limit sms można przypisać do wybranych kart SIM, albo dla wszystkich. 15 zł/mc dla jednej, 30 zł dla wszystkich :)

#738899  autor: Wiksa11
 08 sie 2014, 18:41
RysioB mówisz że w LTE 20 GB, a nie jest to czasem 200GB a później prędkosć max 2mbit/s?
Jeśli chcesz formułę rodzina z smsami to lepiej wziąć 4.0+, co prawda wychodzi 10 zł drożej ale masz 15 GB internetu dodatkowo. Za 10 zł miesięcznie możesz dobrać sobie router/modem LTE (ta kwota jest również rabatowana przez 6 m-cy).

Orange - sieć Januszy.

#738904  autor: Rysiob
 08 sie 2014, 19:04
200 GB dotyczy ofert Play Online.

Przedmówca wyżej ma rację - jeśli potrzebne są nielimitowane smsy to lepiej wybrac Formule 4.0+.

Nie jestem pewny, co do rabatowania 10 zl/mc za modem/router.

#738908  autor: Wiksa11
 08 sie 2014, 19:24
Rysiob pisze:200 GB dotyczy ofert Play Online.

Przedmówca wyżej ma rację - jeśli potrzebne są nielimitowane smsy to lepiej wybrac Formule 4.0+.

Nie jestem pewny, co do rabatowania 10 zl/mc za modem/router.
Formuła rodzina: http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 7_2014.pdf
Co do 200 GB w LTE:
punkt 6.6.
"(...)i po przekroczeniu przez niego 200 GB transmisji danych w technologii LTE(...)"

Co do rabatowania routera:
Tabela nr 1, oraz Tabela nr 2 i pod nią: " Przy wyborze opcji z routerem/modemem, Abonament pobierany od siódmego pełnego Okresu Rozliczeniowego jest wyższy o 10 PLN."
Oj coś słabo was tam szkolą ;)

Aha no i w zwykłej taryfie dla jednego użytkownika też jest 200 GB. Więc nie tylko w Play Online a wszędzie :)

Orange - sieć Januszy.

#738938  autor: Arlon
 08 sie 2014, 20:33
Niestety temat do zamknięcia, bo przy braniu abonamentu przez rodziców nie zostali poinformowani, że jeśli nei stworzą grupy na tym numerze to będą mogli później go dodać do grupy.

Można dodać rzekomo tylko numery, którym zostało max 3 miesiące do końca umowy- sprzedawca nie udzielił dokładnych informacji i jak dzisiaj poszedłem to się dość mocno zraziłem, bo nie można dodać numeru wziętego 22.07 ._. Bezsens...