Strona 2 z 2

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:29 maja 2018, 10:59
autor: eneduerike
Okej zrobiłem aktualizację do OREO. Ustawienia sieciowe też zresetowałem. Po krótkich testach problem znowu się ujawnił. Nie rozumiem tylko dlaczego przesyłanie danych działa, a połączenia wiszą na tylko alarmowe.

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:29 maja 2018, 11:17
autor: weissmann
No więc wg mnie robisz tak, nagrywając cały czas jakimś telefonem całą akcję:
1) bierzesz telefon sprawny, leżący obok niesprawnego, wkładasz do niego kartę SIM, odpalasz, filmujesz że działa, wyłączasz
2) wkładasz do uszkodzonego telefonu, odpalasz, filmujesz dopóki nie wystąpi problem; wyłączasz;
3) powtarzasz punkt 1), i wtedy jest czarno na białym, że telefon jest niesprawny, i mają obowiązek naprawić, wymienić na nowy lub oddać pieniądze.

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:29 maja 2018, 11:31
autor: eneduerike
Raczej będzie ciężko coś takiego nagrać. Telefon jak jest w dobrym zasięgu i sieć jest ręcznie odświeżona to nie wskoczy w tryb "tylko alarmowe". Dopiero wejście z nim w martwe pole (gdzie zgubi zasięg) po czym wyjście z niego ujawnia problem. Będę miał pełny zasięg i przesyłanie danych ale połączenia będą alarmowe dopóki ręcznie nie odświeżę sieci (np. wł/wył tryb samolotowy)

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:29 maja 2018, 12:17
autor: marcin19883
Włącz testowo na kilka godzin w ustawieniach sieci, tylko 2G

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:29 maja 2018, 12:46
autor: eneduerike
marcin19883 pisze:Włącz testowo na kilka godzin w ustawieniach sieci, tylko 2G
Ok włączam, dam znać za jakiś czas czy to coś da.

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:29 maja 2018, 13:11
autor: eneduerike
ok więc tak z tego co widzę jest tak jak było nawet na 2G. Ale pojawiła się dziwna rzecz, od czasu do czasu w momencie kiedy mam "tylko alarmowe" to na pasku powiadomień dostaje komunikat "niedozwolony telefon" ikona z wykrzyknikiem i dwoma literami MM. Nigdy wcześniej tego nie było - przed aktualizacją. Telefon nie może być zablokowany bo po restarcie sieci normalnie łąpie zasięg i można go używać.

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:29 maja 2018, 13:54
autor: eneduerike
Miałem okazję przed momentem przetestować kartę sim w takich samych warunkach ale na telefonie Huawei. Wszystko działa idealnie, nie ma żadnych "połączeń alarmowych", tam gdzie ma być zasięg to jest, a tam gdzie nie to niema. Jak mam walczyć z samsungiem skoro oni nie widzą problemu?

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:30 maja 2018, 00:26
autor: marcin19883
Na początku do rzecznika praw konsumenta się udaj

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:12 gru 2018, 17:35
autor: roslanm1036879
MAM TO SAMO I TAK SAMO TELEFON W PLAY .
KUPIŁEM SMARTFON Z ALLEGRO Z PEŁNĄ FAKTURĄ VAT.
TAKIE SAME OBJAWY JAK WYŻEJ.
3 RAZ WRACA TELEFON Z SERWISU , PIERWSZY RAZ WYMIENILI PŁYTĘ GŁÓWNĄ , A TERAZ NIE ZNAJDUJĄ ŻADNYCH USTEREK.
A CIĄGLE SIĘ TO SAMO DZIEJE. PARANOJA
ZLEWAJĄ KLIENTA ŻE AŻ SIĘ CHCIAŁOBY SERWISANTOWI ........

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:12 gru 2018, 17:57
autor: marcin19883
Jeśli wymienili płytę główną, to tak jakby telefon nowy. Więc to może problem z softem na telefon. Najlepiej wgraj najnowszy rom przez Odina z kompletnym czyszczeniem telefonu. Nie zmieniaj ustawień sieciowych. Niech na automacie jest. Może kartę SIM zmień, jeśli stara? Ktoś tu na forum ma ten telefon w PLAY i zero problemów. Nawet ostatnio Volte w PLAY weszło. Mam jeszcze znajomego z tym telefonem, i zasięg jest normalnie.

Re: Problem z siecią w A5 2017

Post:28 gru 2018, 08:37
autor: Anthrax
Kolego drogi, nie wiem, czy to może być przyczyną, ale sprawdź, czy telefon, który zakupiłeś, przypadkiem nie jest z "niespodzianką" od sieci Plus GSM. Piszę, z uwagi iż uznałem, że sklep o którym piszesz, może być też komisem, który przejął ten telefon, a potem Ty go kupiłeś.
Otóż sieć Plus wprowadziła manewr, zgodnie z którym dopóki nie spłacisz rat - nie jesteś właścicielem. W praktyce - ktoś odda telefon, nie płaci rat - zakładają blokadę i jesteś bezradny.
Pozdrawiam