Strona 1 z 2

Siemens jako kamera internetowa.

Post:07 lut 2006, 20:21
autor: Klusek
[center]Istniejw sposób żeby z naszego Siemensa zrobić kamerkę internetową Nie jest to idealne rozwiązanie, ma sporo wad i lepiej traktować to jako ciekawostę niż pełnoprawne rozwiązanie zastępujące nam kamerę internetową.[/center]

Do całej zabawy potrzebujemy trzech programów:
AutoMove
TinyUpLoader
x65PapuaUtilsV073pl_by_Lopez

i jakiegoś konta FTP, możemy skorzystać z darmowego hostingu na www.cba.pl

1. Uruchamiamy PapuaUtilis
2. Wybieramy port COM do którego podłaczony jest nasz telefon
3. Przechodzimy do zakładki "Aparat"
4. Zaznaczamy "Auto zapis Jpeg" (zdjęcia będą się zapisywać w katalogu Papua w folderze "Jpegs")
5. Klikamy "Start" (od tego momentu zaczyna się zapisywanie zdjęć na dysku komputera)
6. Uruchamiany AutoMove (po restarcie komputera program będzie się automatycznie uruchamiał w trayu
7. Klikamy prawym klawiszem myszy, wybieramy Configure Watches.
8. następnie Watch :arrow: New (Ctrl + N)
9. W zakładce "Type of Operation" wybieramy "Move"
10. Zakładka "Directories" :arrow: "Source Path" :arrow: "Choose" :arrow: wybieramy folder Jpegs z katalogu Papua
11. W Moich dokumentach tworzymy folder "Webkamera" i w wskazujemy go "Target Path"
12. W "filters" wpisujemy *.jpg
13. W "target naming" wpisujemy "webkamera" i klikamy OK
14. Możemy zamknąć okno AutoMove
15. Klikamy prawym klawiszem na ikonkę AM w tray'u i wybieramy "Start Watching"
16. Uruchamiamy TinyUploader
17. W polu "User" wpisujemy nasz login na serwerze FTP
18. W polu "Password" wpisujemy nasze hasło
19. W polu "Web Adress" wpisujemy www.twoj_login.cba.pl (jeśli mamy konto na cba.pl)
20. Przy "source file" klikamy "file" i wybieramy plik webkamera.jpg z C:\Document and Settings\Twoja nazwa\Moje Dokumenty\Webkamera
21. W "destination file" wpisujemy /webkamera.jpg
22. Klikamy Add a potem Start
23. Tworzymy plik webcam.html z kodem


24. Wchodzimy na stronę www.twoj_login.cba.pl/webcam.html i jeżeli wszystko poszło ok cieszymy się obrazem z kamery :-D

Źródło: siemensmania.cz

Post:07 lut 2006, 20:37
autor: Kaczy
Stronka odświeża się co 2 sek.
Kod: Zaznacz cały
<meta http-equiv="refresh" content="2;">
, a z jaką częstotliwością wrzuca plik na serwer?

Ps. Ogólnie sposób bardzo, ale to bardzo ciekawy i sprytny :smt005 :smt005 :smt005

Musiałem wyedytować Twój post, bo się strona odświeżała co 2 sekundy :-D Klusek

Post:07 lut 2006, 20:42
autor: Klusek
Kaczy pisze:Stronka odświeża się co 2 sek.
Kod: Zaznacz cały
<meta http-equiv="refresh" content="2;">
, a z jaką częstotliwością wrzuca plik na serwer?

Ps. Ogólnie sposób bardzo, ale to bardzo ciekawy i sprytny
To już możesz ustawić sobie w TinyUpLoaderze, standardowo jest chyba jedna sekunda.

Post:07 lut 2006, 20:59
autor: kamil1221
A czy ten program zadziala z Sagemem myX6-2??
Zaraz sprawdze - ale watpie.
Czy bedzie dzialac przez bluetootha??

Post:07 lut 2006, 21:03
autor: Klusek
kamil1221 pisze:A czy ten program zadziala z Sagemem myX6-2??
Zaraz sprawdze - ale watpie.
Czy bedzie dzialac przez bluetootha??
Program Papua jest stworzony dla Siemensów i raczej nie powinien działać z Sagemem :)

Kamera internetowa z simensa

Post:14 lut 2006, 15:15
autor: Kiler
Sprytny pomysł ale czy będzie spółpracowało z moim simensam???( CXV70) ??? i ile klatek będzie na sekunde ?? :mrgreen:

Post:14 lut 2006, 15:23
autor: Klusek
Będzie działać. Klatek na sekundę będzie rewelacyjna ilość pół klatki na sekundę :) (bo strona jest odświeżana co 2 sekundy).

Post:22 lut 2006, 17:18
autor: shake
a z k700 zadziała??

Post:22 lut 2006, 17:26
autor: Klusek
Jeżeli znajdziesz jakiś program który będzie obraz z kamery zapisywał na dysku komputera to zadziała.

Post:23 lut 2006, 11:05
autor: shake
Znasz jakiś taki??

Post:23 lut 2006, 12:01
autor: orB
na k700 jest inny patent ;) jest taki program k700webcam ale nie testowałem go

c75 u minie coś mi to nie wychodzi

Post:03 maja 2006, 15:54
autor: Pan_telefonik
c75 u minie coś mi to nie wychodzi

Post:08 maja 2006, 19:13
autor: cema
u mnie pisze że trzeba jakis midlet Px65v4
Wiecie moze co to i jak to zdobyć?

Post:08 maja 2006, 19:20
autor: Klusek
cema pisze:u mnie pisze że trzeba jakis midlet Px65v4
Wiecie moze co to i jak to zdobyć?
Jeżeli robisz wszystko wg opisu to do niczego tego midletu nie potrzebujesz, alejak tak Ci na nim zależy to tam gdzie masz napisane, że go niby potrzebujesz masz też napisane skąd możesz go ściągnąć.

Post:08 maja 2006, 19:23
autor: cema
rozwine temat.Jak chcę kliknąć start to pisze ze cos tam nie tam z skey

Nur mit Berechneten SKEY möglich!