Strona 21 z 22

Post:21 maja 2014, 20:41
autor: bolek2004
Mam dziwny problem z tym telefonem, co prawda nie ja go używam, ale sytuacja wygląda tak że w telefonie jest zasięg wszystko działa, ale nie można nawiązać połączenia, jest tylko 3 piknięcia i koniec, to samo jak się dzwoni na ten numer to włącza się poczta głosowa, tak jakby był w ogóle telefon wyłączony. Przywróciłem ustawienia fabryczne i zaczęło działać ale po kilku godzinach znów ta sama sytuacja. Nie wiem może jest jakiś skrót klawiszowy który to powoduje i ta osoba nieświadomie go klika, na pewno telefon nie jest w trybie samolotowym. Może ktoś coś doradzić, bo jak nie to pójdzie na gwarancję.

Post:01 cze 2014, 17:28
autor: goral2099
Ja swoją sztukę oddałem po raz trzeci, tym razem niezgodność towaru z umową i żądanie zwrotu kaski. Zobaczymy jak Euro się popisze...
Mam już serdecznie dość tego złomu. Pare razy byłem bliski rozwalenia go o ziemię... :)

Post:02 cze 2014, 12:52
autor: bolek2004
Ojcu oddali z serwisu i na razie działa, z tego co mówił to wgrali od nowa soft, czyli wychodzi na to że albo to wina aktualizacji przez ota, albo zrobili coś innego z tym telefonem, a tak tylko mówią.

Post:02 cze 2014, 12:56
autor: Xavi
Ja ostatnio ponownie korzystam z tego modelu i jest dużo lepiej. Pobiłem rekord działania na baterii owszem nie za dużo w tym czasie rozmawiałem ale bez wyłączania na noc wytrzymał od pełnego naładowania w ubiegły wtorek rano do wieczora w czwartek czyli ok 9 dni. Jak dla mnie super a korci mnie kupić L925 tylko jak pomyśle o baterii to strach.

Post:27 cze 2014, 23:00
autor: davidini
Witam
Przejrzałem temat, jednak nie znalazłem rozwiązania. Czy ktoś może mi wyjaśnić łopatologicznie, jak zaktualizować ten tel? Najlepiej przy użyciu karty aero2. Jestem w zasięgu (nadajnik plus i roaming). Telefon jest w wersji RM-840, oprogramowanie v 02.51 i mam oczywiście problem ze zbyt szybko zdychającą baterią. 4 letnia e52 trzyma lepiej niż ten nowy telefon.

Post:28 cze 2014, 15:40
autor: goral2099
davidini: Oprogramowania nie zaktualizujesz jeżeli używasz karty będącej w roamingu krajowym (przynajmniej ja nie mogę). Dostaniesz komunikat: Będąc za granicą aktualizacja niemożliwa czy coś w tym stylu. A więc BDI odpada...a jeżeli chodzi o karty działające we własnej sieci to: MENU->USTAWIENIA->TELEFON->AKTUALIZACJE URZĄDZENIA->POBIERZ OPROGRAMOWANIE.

Moja trzysta jedynka wróciła z gwarancji...oczywiście wg serwisu wszystko w porządku. Trzeba będzie chyba kręcić filmiki i udać się do rzecznika konsumentów...chociaż nie chce mi się.

Post:30 cze 2014, 08:39
autor: davidini
Czyli trzeba mieć kartę plus/play/orange/tmobile? Żaden virgin ani nic innego co nie ma swojego zasięgu nie zadziała?

Post:30 cze 2014, 15:35
autor: sa
davidini pisze:Czyli trzeba mieć kartę plus/play/orange/tmobile? Żaden virgin ani nic innego co nie ma swojego zasięgu nie zadziała?
Ależ może być Virgin ale na zasięgu playa jako macierzystym bo tak jest identyfikowany sim, i działa jak najbardziej(przetestowane) aktualizację przez fota można zrobić czyli neta bezpośrednio z telefonu ,jak wyżej kolega opisał...cyt"MENU->USTAWIENIA->TELEFON->AKTUALIZACJE URZĄDZENIA->POBIERZ OPROGRAMOWANIE. ".a jak pobierze to jest jeszcze Zainstaluj.
Bardzo prosta procedura we wszystkich nowszych nokiach na systemie s40 edition 6 i wyżej działa to identycznie.
Nie wiem jak wygląda to w sytuacji z areo ale w virgin najpierw trzeba wybrać zasięg playa i potem aktualizować i jest dobrze.W przypadku np.nju lyca, mbanku,biedronki czy klucza jest jeden zasięg "własny"plusa czy orange lub t-mobile i nic nie trzeba przerabiać bo to zasięg sieci macierzystej,i simy tak są właśnie identyfikowane obojętnie czy wirtualny czy zwykły op.Warunek musisz mieć prawidłowo skonfigurowane ustawienie netowe z areo na 301 i wcześniej sprawdź czy net dział zarówno na przeglądarce wbudowanej jaki operze mini a dopiero potem aktualizuj.

Post:01 lip 2014, 00:38
autor: goral2099
sa: No właśnie w przypadku Lycamobile nie mogę zaktualizować oprogramowania, bo karta jest w roamingu. 301 nie pokazuje tego, ale w innych telefonach mam literkę "R" przy zasięgu...

Post:01 lip 2014, 12:04
autor: bolek2004
Lepiej to zrobić przez Nokia Software Updater na kompie, potrzebny tylko ten program i kabel micro usb-usb, no i dostęp do netu żeby pobrać aktualizację. Pisałem wyżej że nie mogłem przez nsu zaktualizować ale okazało się że to wina kabla natomiast po aktualizacji przez OTA telefon trochę podziałał a i tak wylądował w serwisie, ktoś wyżej też pisał że po aktualizacji OTA miał problemy z tym telefonem. Ja bym to zrobił na kompie teraz bo OTA to tak jak łatki do windowsa które ukazują się raz w miesiącu natomiast przez NSU wgrywamy czystą najnowszą wersję oprogramowania.

Post:01 lip 2014, 15:05
autor: sa
goral2099 pisze:sa: No właśnie w przypadku Lycamobile nie mogę zaktualizować oprogramowania, bo karta jest w roamingu. 301 nie pokazuje tego, ale w innych telefonach mam literkę "R" przy zasięgu...
To dziwne bo plus to zasięg macierzysty lyca,a na virgin działa jak wybiera się zasięg playa... czyżby wirtualni na plusie nie są traktowani jak klienci zwykli tylko roamingowi :?: Ciekawe jak to wygląda na kartach innych wirtualnych...

Post:15 lis 2014, 12:29
autor: maniek89
Czy aktualizacje wyeliminowaly problemy z zasięgiem i baterią? Zastanawiam się nad kupnem telefonu jako prezent gwiazdkowy w wersji single sim.

Post:17 lis 2014, 08:24
autor: Kryniczanin
sa, Tylko lyca i CP pokazują R

Re: [Nokia 301] Temat ogólny.

Post:31 gru 2014, 10:19
autor: maniek89
Dobra - rodzice użytkują już tydzień zakupione przeze mnie dwie nokie 301 i mogę się wypowiedzieć na temat tych telefonów.
Zakupione na allegro z przedłużenia umowy w Plusie - działają w Play. HD Voice jak najbardziej działa - może minimalnie bardziej metalicznie- w smartfonach głos w HD Voice jest bardziej miękki w moim odczuciu, ale jest czyto i głośno. Wygodna klawiatura, dobre spasowanie elementów ale słaba plastikowa szybka chroniąca ekran - nie zdejmujemy więc folii ochronnej. Głośne dzwonki, przyzwoitej jakości głośnik jak na tę klasę urządzenia, ładowarka z zestawu mogłaby mieć dłuższy kabel ale nie ma problemu z ładowaniem inną ze standardem micro usb ;)
Co do baterii: telefony przyjechały z softem 2.51. Odpalone w Wigilię. ;) (prezent) Fabrycznie naładowane baterie miały w obu telefonach po 2 kreski -wytrzymały dwie doby standardowego użytkowania -wigilia i 2 dni świąt (zmiana ustawień, kilkanascie minut rozmów, pare zdjęć) Teraz po naładowaniu do pełna telefony trzymają do tej pory i dziś będą naładowane drugi raz. Także bateria jest ok - w wolnej chwili zaktualizuje rodzicom softy do najnowszej wersji 8.02, która ponoć jeszcze bardziej poprawia osiągi w tej kwestii. Co do zasięgu - czasem nieznacznie faluje ale telefony go nie gubią. Byliśmy w święta w miejscu o słabym zasięgu i nie było problemu z utrzymywaniem połączeń. Ogólnie pierwsze wrażenia in plus. Telefony w wersji na jedn a karte sim.

Re: [Nokia 301] Temat ogólny.

Post:08 kwie 2015, 16:19
autor: davidini
Witam. Proszę o pomoc, jak skonfigurować połączenie z Internetem dla sieci Play. Automatyczna konfiguracja nie dociera. Przy połącznie wyrzuca błąd 005.