Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Zbliża się Nokia Lumia PureView

Zbliża się Nokia Lumia PureView

LuiN 5 Marca 2012 17:29

0 0

nokia 808 pureviewJo Harlow, wiceszefowa działu smartfonów Nokii, przekazała fińskiej gazecie Aamulehti, że technologia PureView trafi do najnowszego smartfonu windowsowej serii Lumia. Na uzbrojoną w 41-megapikselowy aparat Lumię podobno nie będziemy musieli długo czekać.

Sprawa jest o tyle prosta, że już zainstalowane w telefonie Nokia 808 PureView podzespoły (jednordzeniowy procesor 1,3 GHz i 512 MB pamięci RAM) wystarczą by udźwignąć Windows Phone 7.5. Napewno wymieniony musiały być jednak wyświetlacz, bo 360 x 640 pikseli to już dla mobilnych okienek za mało.

Informacje dotyczące wykorzystania PureView w telefonach z Windows Phone pojawiły się już na konferencji, podczas której zaprezentowana została Nokia 808 PureView. Logicznym wydaje się najpierw wypromowanie symbianowej 808-mki, ale nie da się ukryć, że "magiczne" 41 Mpix mogłoby też szybko spopularyzować telefony z Windows Phone, na czym Nokii bardzo zależy.




Zobacz: dane techniczne i zdjęcia telefonu Nokia 808 PureView w katalogu.

Źródło tekstu: Aamulehti, GSMArena, wł     

Dodaj do:
w sumie: 7
  • 0

    1.  2012-03-05 17:40:40

    Nieeeee! I pewnie będą bardziej promować Lumię niż 808 patafiany;/ Chociaż z Tango to będzie?

  • 0

    2. ~d  2012-03-05 17:55:51  host: ip9135ec9d.adsl-surfen.hetnet.nl

    na tych samych podzespołach? 512 ramu? Dołożą drugie tyle i podwoją piksele na wyświetlaczu i będzie dobrze.

  • 0

    3.  2012-03-05 18:14:15

    @2 tylko po co więcej jak 512MB RAM? System jest tak zaprojektowany żeby chodził płynnie na 256MB więc 512MB to i tak nadto. To nie android gdzie przy takiej specyfikacji telefon potrafi się przyciąć.

  • 0

    4. ~Prz  2012-03-05 19:09:48  host: CLIENT-ppk-2.wroclaw.dialog.net.pl

    Znając triki nokii z tym samym wyglądem n9 i 800, to 808 z windowsem będzie wyglądać tak jak 808.

  • 0

    5. ~Fobos  2012-03-06 01:04:45  host: 89-76-129-217.dynamic.chello.pl

    To możliwe, tylko przyciski fizyczne znikną. Brzydki nie jest tak czy inaczej ;)

  • 0

    6. ~cbf  2012-03-25 23:15:18  host: afcp99.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Paskudna jak cholera ,totalny syf -wygląd.

  • 0

    7. ~Anonim  2012-04-09 20:18:01  host: ip-93-154-196-110.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Kto by pomyślał że Nokia wróci do starej ery ceglastych telefonów :)

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-224-200-104.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.