Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia: Wszystkie nowe telefony Lumia i PureView będą wodoodporne

Nokia: Wszystkie nowe telefony Lumia i PureView będą wodoodporne

LuiN 28 Maja 2012 14:59

0 0

Jak poinformował Conor Pierce, wiceszef Nokii w Europie Wschodniej, fiński producent telefonów pracuje nad nową generacją obudów i ekranów, które pokryte byłyby hydrofobową powłoką. Przyszłe smartfony Nokii mają być wodoodporne.

To, co się dzieje z kroplą wody spadającą na liść lotosu intryguje naukowców od pokoleń. Nasz zespół działający w Cambridge w Wielkiej Brytanii przygotował analogiczne rozwiązanie - mówi Conor Pierce.

Całość opiera się o nanotechnologie, którymi Nokia chwaliła się już kilka lat temu. Technologia superhydrofobowa sprawia, że krople wody nie wnikają w szczeliny obudowy, lecz odbijają się od obudowy nie zostawiając śladu.




Podczas zeszłorocznego Nokia World zobaczyć można było jak działa to w praktyce:

Zobacz: inne filmy z kategorii Telefony


Teraz Nokia chce by wszystkie przyszłe telefony Lumia i PureView pokryte były właśnie taką hydrofobową nanowarstwą.

Źródło tekstu: somobile, wł     

Dodaj do:
w sumie: 18
  • 1

    1. ~as  2012-05-28 15:27:39  host: public-gprs509554.centertel.pl

    to jeszcze do szczęścia brakuje tylko powłoki antybakteryjnej

  • 0

    3. ~  2012-05-28 15:38:51  host: 89-70-32-47.dynamic.chello.pl

    "...nasz team..."-a nie lepiej "...nasz zespół..."-tak jakoś bardziej swojsko brzmi...

  • 0

    4. ~BartekGib  2012-05-28 15:56:50  host: 031011207006.warszawa.vectranet.pl

    No i brawo - oby Nokia do przodu :)

  • 0

    5.  2012-05-28 16:06:03

    3, Zdecydowanie przyznaję rację. Poprawka już wrzucona. Dzięki!

  • 0

    6.  2012-05-28 16:07:28

    Pewnie na wyłączność Orange :)

  • 0

    7. ~kolosz  2012-05-28 16:27:06  host: d12-58.static.icpnet.pl

    i pewnie gorilla glass zabraknie

  • 1

    8. ~Mera  2012-05-28 17:34:24  host: public-gprs19391.centertel.pl

    @2 - błysnąłeś dowcipem strasznym ;=/ i zapewne łudzisz się, że jesteś śmieszny. Nie jesteś. Żałosny - owszem.

  • 0

    9. ~NG  2012-05-28 17:39:29  host: 94.42.236.11

    I już się dorosłe dzieci kłócą. Porażka z Wami, Internauci :D Tacy malutcy, a tak ujadają... :/

  • 0

    10. ~r  2012-05-28 19:09:04  host: 89-78-84-236.dynamic.chello.pl

    pewnie jak wszystkie powłoki u nokii będzie się złuszczać płatami.

  • 0

    11. ~asd  2012-05-28 19:19:57  host: ivb90.internetdsl.tpnet.pl

    @10 a co sie zluszczalo do tej pory w nokii?

  • 0

    12. ~Mike  2012-05-28 19:32:05  host: 87-205-139-19.adsl.inetia.pl

    Łupież Elopa.

  • 0

    13.  2012-05-28 23:47:39

    Bardzo dobra wiadomość. Jeśli o wodoodporne smartfony chodzi to straszna posucha panuje. Ot kilka Motoroli i jeden SE.

  • 0

    14. ~mrówa  2012-05-29 04:09:32  host: z41-03.opera-mini.net

    jest jeszcze szajsung xcover :-[

  • 0

    15.  2012-05-29 08:04:47

    @14 no tak. Ale i tak to bardzo mało.

  • 0

    16.  2012-05-29 09:16:30

    To raczej nie ma nic wspólnego z wodoodpornością. Na razie to tylko bajer. Ja bym sobie życzył telefon jak zegarek: wodoodporny na 300 metrów i odporny na rzucanie.

  • 0

    17. ~  2012-05-29 09:40:31  host: z51-04.opera-mini.net

    16 Uważaj bo jeszcze spotkasz dziewczynę odporną na rzucanie, he he

  • 0

    18.  2012-05-29 16:12:53

    @16 takie rzeczy jeśli istnieją to albo w Kraju Kwitnącej Wiśni albo w Kraju Kwitnącego Ryżu.

  • 0

    19.  2012-05-30 08:16:52

    a nikt nie pomyslal o styku przy baterii? musieliby wyprodukowac baterie z zupelnie innym zlaczem, przeciez nie pokryja styku ta substancja. z reszta jesli to woda bedzie zanieczyszczona o mniejszym napiecu powierzchniowym juz nie bedzie tak wesolo.

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-80-211-135.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.