Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia Lumia 920 i technologia PureView drugiej generacji - nowe możliwości [wideo]

Nokia Lumia 920 i technologia PureView drugiej generacji - nowe możliwości [wideo]

Q! 5 Września 2012 21:57

0 0

nokia lumia 920Wraz z premierą Nokii Lumia 920, Nokia zaprezentowała nowości związane z technologią PureView. Nie ma tutaj oszałamiającej liczby pikseli, jest za to kilka zupełnych nowości na rynku mobilnym.

Obecnie technologia PureView weszła w swoją drugą fazę rozwoju. W pierwszej, główne skrzypce grała rozdzielczość wynosząca aż 41 Mpix. Szerzej o tym pisaliśmy w tej wiadomości.

nokia lumia 920 pureviewW drugiej fazie na główny plan wysuwa się kilka osiągnięć inżynierów Nokii. Należą do nich optyczna stabilizacja obrazu (OIS), lepsza jakość zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz stabilny obraz wideo bez względu na warunki oświetleniowe. Dodatkiem jest tutaj dioda LED o wysokiej mocy i krótkim błysku.

Zobacz: inne filmy z kategorii Reklamy


Z czystej ciekawości warto zapoznać się z parametrami technicznymi aparatu fotograficznego znajdującego się na wyposażeniu smartfonu Nokia Lumia 920:
optyka Carl Zeiss,
optyczna stabilizacja obrazu (OIS),
ekspozycja zdjęcia - do 3 kroków EV (8x dłuższa migawka),
ogniskowa - 3,73 mm,
ekwiwalent dla 35 mm - 26 mm (16:9) i 28 mm (4:3),
przesłona - f/2.0,
zakres ostrości - 8 cm do nieskończoności,
konstrukcja - 5 elementów w 1 grupie, wszystkie soczewki asferyczne,
wielkość matrycy - 1/1.2",
czujnik - BSI (wstecznej iluminacji),
rozmiar piksela - 1,4 mikrona.




Przykładowe zdjęcia porównawcze (obecnie brak jest zdjęć w pełnej rozdzielczości):

nokia lumia 920 pureview foto nokia lumia 920 pureview foto nokia lumia 920 pureview foto

Więcej o telefonia Nokia Lumia 920 pisaliśmy w tej wiadomości.

Zobacz: dane techniczne i zdjęcia telefonu Nokia Lumia 920 w katalogu.

Źródło tekstu: Nokia, Extreme Tech, wł     

Dodaj do:
w sumie: 17
  • 1

    1.  2012-09-05 22:10:36

    No to teraz przydał by się telefon łączący i pierwszą i drugą generację PureView...

  • 1

    2. ~Dentej  2012-09-05 22:17:15  host: 89-78-241-228.dynamic.chello.pl

    Czekam na prawdziwy test zrobiony przez Telepolisa, a nie zdjęcia od noki.

  • 0

    3. ~Dentej  2012-09-05 22:18:32  host: 89-78-241-228.dynamic.chello.pl

    Telepolis*

  • 1

    4.  2012-09-05 22:33:57

    Żaden LED nawet najlepszy nie zastąpi ksenona, ale poczekajmy na porządne porównania portali niezależnych.

  • 1

    5.  2012-09-05 23:19:56

    @romek LEDy idą tak do przodu, że kto wie, może w przyszłości to właśnie LED zastąpi ksenona :)

  • -1

    6. ~arayan  2012-09-05 23:35:54  host: dynamic-78-8-4-197.ssp.dialog.net.pl

    Bzdura, LED od dawna bije na głowę ksenony, w życiu obecnie nie kupiłbym telefonu z takim bezsensownym przeżytkiem jak ksenon :)

  • 0

    7. ~Paku  2012-09-06 00:45:40  host: dynamic-78-8-51-243.ssp.dialog.net.pl

    @6 Tak bzdury, ale Ty je napisałeś. Ksenon w lampach błyskowych nadal bije na głowę LEDy. Widziałeś jakiś aparat w tym lustrzanki z ledowym błyskiem? LEDy tak, do doświetleń, powoli wypierają halogeny. W telefonach nie masz ksenonu z powodu wysokiego poboru prądu.

  • -1

    8. ~takale  2012-09-06 03:36:35  host: z39-13.opera-mini.net

    niby ok, ale system do d*

  • 1

    9.  2012-09-06 06:22:54

    ksenony sa lepsze lecz ledy są coraz lepsze,technologia do przodu idzie

  • 1

    10.  2012-09-06 07:58:02

    przypatrzcie się dokładnie co widać na 0:27 w lustrze (prawy kadr nagrania) - samochód z profesjonalną kamerą - hahaha FAIL ROKU!

  • 1

    11. ~lookaty  2012-09-06 08:14:22  host: dvq202.internetdsl.tpnet.pl

    @rain86 Jak widać w pierwszych sekundach, jedzie obok nich samochód, bo niby kto miał ich kamerować? rain, fail roku '86 :P

  • 1

    12.  2012-09-06 08:16:51

    @11 To jest niby pokaz tego co potrafi stabilizacja tego telefonu (nokia twierdziła, że to filmik z telefonu) a jak widać tak nie jest bo to nagranie z profesjonalnej kamery - zatem zanim zabierzesz głos naucz się czytać ze zrozumieniem - zamiast siedzieć na necie wracaj do szkoły

  • 0

    13.  2012-09-06 08:23:30

    Jaka firma i produkty takie reklamy.

  • 1

    14.  2012-09-06 09:22:24

    @10 Widzę :D No to ładnie :D LOL

  • 0

    15. ~lookaty  2012-09-06 09:26:15  host: dvq202.internetdsl.tpnet.pl

    @12 i co, czujesz się lepszy wyzywając kogoś starszego od Ciebie od gimnazjalistów? ;) Oglądnij cały film, na samym początku gdy kręcona jest i dziewczyna i chłopak, oni są kamerowani z samochodu, dlatego później ten samochód widać w szybie. Inna sprawa to to, że nokia potwierdziła że reszta też jest ze zwykłej kamery

  • 0

    16.  2012-09-06 14:50:33

    Wady: mniejsza niż w 808 matryca. Zalety: matryca nadal jest duża na standardy telefoniczno-kompaktowe, technologia BSI, rozsądna rozdzielczość matrycy, jasny obiektyw, stabilizacja obrazu. Szkoda, że Nokia nie pochwaliła się możliwościami tej kamerki tylko marketingową papką. Nie zostało to dokładnie i szczegółowo przedstawione, więc pytanie: czy posiada autofokus, czy może promowany przez Nokię jego brak, pod nazwą "Fixed-fockus".

  • 0

    17. ~fotograf  2012-09-07 08:13:29  host: acbg14.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Widać, że specyfikację pisał... znawca samochodów, fachowiec od samolotów? Ale nie ktoś ktoś ma pojęcie o nazewnictwie w fotografii. Wg mnie wygląda to trochę jak uzyskane z Google Translator. I tak utrwala się w ludziach określenia w języku "zulu gula"...

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-198-86-28.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.

Ankieta

Czy uważasz, że Play zdąży pokryć własnym zasięgiem całą Polskę do 2020 roku?

Play ma 6000 stacji BTS

 

Zobacz wynik | Opinie (4)

Archiwum Ankiet