Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia Lumia 920 i technologia PureView drugiej generacji - nowe możliwości [wideo]

Nokia Lumia 920 i technologia PureView drugiej generacji - nowe możliwości [wideo]

Q! 5 Września 2012 21:57

0 0

nokia lumia 920Wraz z premierą Nokii Lumia 920, Nokia zaprezentowała nowości związane z technologią PureView. Nie ma tutaj oszałamiającej liczby pikseli, jest za to kilka zupełnych nowości na rynku mobilnym.

Obecnie technologia PureView weszła w swoją drugą fazę rozwoju. W pierwszej, główne skrzypce grała rozdzielczość wynosząca aż 41 Mpix. Szerzej o tym pisaliśmy w tej wiadomości.

nokia lumia 920 pureviewW drugiej fazie na główny plan wysuwa się kilka osiągnięć inżynierów Nokii. Należą do nich optyczna stabilizacja obrazu (OIS), lepsza jakość zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz stabilny obraz wideo bez względu na warunki oświetleniowe. Dodatkiem jest tutaj dioda LED o wysokiej mocy i krótkim błysku.

Zobacz: inne filmy z kategorii Reklamy


Z czystej ciekawości warto zapoznać się z parametrami technicznymi aparatu fotograficznego znajdującego się na wyposażeniu smartfonu Nokia Lumia 920:
optyka Carl Zeiss,
optyczna stabilizacja obrazu (OIS),
ekspozycja zdjęcia - do 3 kroków EV (8x dłuższa migawka),
ogniskowa - 3,73 mm,
ekwiwalent dla 35 mm - 26 mm (16:9) i 28 mm (4:3),
przesłona - f/2.0,
zakres ostrości - 8 cm do nieskończoności,
konstrukcja - 5 elementów w 1 grupie, wszystkie soczewki asferyczne,
wielkość matrycy - 1/1.2",
czujnik - BSI (wstecznej iluminacji),
rozmiar piksela - 1,4 mikrona.




Przykładowe zdjęcia porównawcze (obecnie brak jest zdjęć w pełnej rozdzielczości):

nokia lumia 920 pureview foto nokia lumia 920 pureview foto nokia lumia 920 pureview foto

Więcej o telefonia Nokia Lumia 920 pisaliśmy w tej wiadomości.

Zobacz: dane techniczne i zdjęcia telefonu Nokia Lumia 920 w katalogu.

Źródło tekstu: Nokia, Extreme Tech, wł     

Dodaj do:
w sumie: 17
  • 1

    1.  2012-09-05 22:10:36

    No to teraz przydał by się telefon łączący i pierwszą i drugą generację PureView...

  • 1

    2. ~Dentej  2012-09-05 22:17:15  host: 89-78-241-228.dynamic.chello.pl

    Czekam na prawdziwy test zrobiony przez Telepolisa, a nie zdjęcia od noki.

  • 0

    3. ~Dentej  2012-09-05 22:18:32  host: 89-78-241-228.dynamic.chello.pl

    Telepolis*

  • 1

    4.  2012-09-05 22:33:57

    Żaden LED nawet najlepszy nie zastąpi ksenona, ale poczekajmy na porządne porównania portali niezależnych.

  • 1

    5.  2012-09-05 23:19:56

    @romek LEDy idą tak do przodu, że kto wie, może w przyszłości to właśnie LED zastąpi ksenona :)

  • -1

    6. ~arayan  2012-09-05 23:35:54  host: dynamic-78-8-4-197.ssp.dialog.net.pl

    Bzdura, LED od dawna bije na głowę ksenony, w życiu obecnie nie kupiłbym telefonu z takim bezsensownym przeżytkiem jak ksenon :)

  • 0

    7. ~Paku  2012-09-06 00:45:40  host: dynamic-78-8-51-243.ssp.dialog.net.pl

    @6 Tak bzdury, ale Ty je napisałeś. Ksenon w lampach błyskowych nadal bije na głowę LEDy. Widziałeś jakiś aparat w tym lustrzanki z ledowym błyskiem? LEDy tak, do doświetleń, powoli wypierają halogeny. W telefonach nie masz ksenonu z powodu wysokiego poboru prądu.

  • -1

    8. ~takale  2012-09-06 03:36:35  host: z39-13.opera-mini.net

    niby ok, ale system do d*

  • 1

    9.  2012-09-06 06:22:54

    ksenony sa lepsze lecz ledy są coraz lepsze,technologia do przodu idzie

  • 1

    10.  2012-09-06 07:58:02

    przypatrzcie się dokładnie co widać na 0:27 w lustrze (prawy kadr nagrania) - samochód z profesjonalną kamerą - hahaha FAIL ROKU!

  • 1

    11. ~lookaty  2012-09-06 08:14:22  host: dvq202.internetdsl.tpnet.pl

    @rain86 Jak widać w pierwszych sekundach, jedzie obok nich samochód, bo niby kto miał ich kamerować? rain, fail roku '86 :P

  • 1

    12.  2012-09-06 08:16:51

    @11 To jest niby pokaz tego co potrafi stabilizacja tego telefonu (nokia twierdziła, że to filmik z telefonu) a jak widać tak nie jest bo to nagranie z profesjonalnej kamery - zatem zanim zabierzesz głos naucz się czytać ze zrozumieniem - zamiast siedzieć na necie wracaj do szkoły

  • 0

    13.  2012-09-06 08:23:30

    Jaka firma i produkty takie reklamy.

  • 1

    14.  2012-09-06 09:22:24

    @10 Widzę :D No to ładnie :D LOL

  • 0

    15. ~lookaty  2012-09-06 09:26:15  host: dvq202.internetdsl.tpnet.pl

    @12 i co, czujesz się lepszy wyzywając kogoś starszego od Ciebie od gimnazjalistów? ;) Oglądnij cały film, na samym początku gdy kręcona jest i dziewczyna i chłopak, oni są kamerowani z samochodu, dlatego później ten samochód widać w szybie. Inna sprawa to to, że nokia potwierdziła że reszta też jest ze zwykłej kamery

  • 0

    16.  2012-09-06 14:50:33

    Wady: mniejsza niż w 808 matryca. Zalety: matryca nadal jest duża na standardy telefoniczno-kompaktowe, technologia BSI, rozsądna rozdzielczość matrycy, jasny obiektyw, stabilizacja obrazu. Szkoda, że Nokia nie pochwaliła się możliwościami tej kamerki tylko marketingową papką. Nie zostało to dokładnie i szczegółowo przedstawione, więc pytanie: czy posiada autofokus, czy może promowany przez Nokię jego brak, pod nazwą "Fixed-fockus".

  • 0

    17. ~fotograf  2012-09-07 08:13:29  host: acbg14.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Widać, że specyfikację pisał... znawca samochodów, fachowiec od samolotów? Ale nie ktoś ktoś ma pojęcie o nazewnictwie w fotografii. Wg mnie wygląda to trochę jak uzyskane z Google Translator. I tak utrwala się w ludziach określenia w języku "zulu gula"...

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-80-137-168.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.