Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia 808 PureView z aparatem 41 Mpix! [wideo]

Nokia 808 PureView z aparatem 41 Mpix! [wideo]

LuiN 27 Lutego 2012 09:06

1 0

nokia 808 m Nokia zaprezentowała w Barcelonie smartfon Nokia 808 PureView z aparatem fotograficznym wyposażonym w sensor 41 Mpix z optyką Carl Zeiss i ksenonową lampą błyskową.

Najnowsze symbianowe dziecko Nokii podnosi poprzeczkę jakości mobilnych zdjęć na nieosiągalny do tej pory poziom. Oprócz niesamowitych zdjęć telefon oferuje nagrywanie dźwięku jakości CD i odtwarzanie dźwięku Dolby Digital Plus.

nokia 808 pureview nokia 808 pureview nokia 808 pureview nokia 808 pureview

Telefon oferuje nowatorskie technologie resamplowania zdjęć - jeden końcowy piksel tworzony może być z 7 pikseli zarejestrowanych przez matrycę. Dzięki technologii pixel over-sampling możliwe jest uzyskanie ostrych zdjęć pełnych detali, znakomitego działania w trudnych warunkach oświetleniowych oraz zapisu plików w kompaktowych rozmiarach idealnych do przesyłania za pomocą maila, wiadomości MMS lub umieszczenia w mediach społecznościowych.

nokia 808 sensor Zdjęcia zapisywane są w formacie, który pozwala na późniejsze ponowne wykadrowanie ujęcia - cyfrowe "zoomowanie". Końcowe pliki mają rozdzielczość (do wyboru): 5, 8 lub 38 Mpix (ze względu na kształt matrycy w jednym czasie nie są wykorzystywane wszystkie megapiksele). Przy ustawieniu proporcji zdjęć na 16:9, dostępne rozdzielczości to 2, 5, 8 i 34 Mpix.

Zobacz: inne filmy z kategorii Telefony


41-megapikselowy sensor uzbrojony jest w obiektyw Carl Zeiss (pięcioelementowy, jedna grupa, wszystkie soczewki są asferyczne, jedna wykonana została z wysokiej jakości niskodyspersyjnego szkła) o jasności f/2,4 i ogniskowej 8,02 mm, która w przeliczeniu na mały obrazek daje 26 mm przy formacie 16:9 i 28 mm przy formacie 4:3. Zakres ostrości wynosi od 15 cm do nieskończoności. Wielkość pojedynczego piksela wynosi 1,4 mikrona, a całej matrycy 1/1.2". Łączna liczba pikseli to 7728 x 5368.

Zobacz: inne filmy z kategorii Telefony


Nokia 808 PureView oferuje także technologię Nokia Rich Recording, która pozwala nagrywać pliki audio o jakości porównywalnej z jakością płyt CD oraz nagrywanie i odtwarzanie w jakości Full HD 1080p. Dodatkowo technologia Dolby Headphone sprawia, że pliki dźwiękowe stereo z telefonu odsłuchiwane na słuchawkach, zyskują nową, znakomitą jakość.

Duży sensor telefonu umożliwia stosowanie bezstratnego zoomu podczas nagrywania filmów. WQ przypadku filmów HD jest to 6-krotny zoom, a w przypadku filmów FullHD - 4-krotny.




Zobacz: inne filmy z kategorii Telefony


Nokia 808 PureView wyposażona jest w jednordzeniowy procesor taktowany zegarem 1,3 GHz i 512 MB pamięci RAM. Całością zarządza Symbian Belle. 4-calowy ekran telefonu ma rodzielczość 640 x 360 pikseli, wykonany został w technologii AMOLED i przykrywa go szkło Gorilla Glass. Wśród obsługiwanych technologii łączności nie zabrakło NFC, Wi-Fi, Bluetooth 3,0 i USB z funkcją USB on-the-go. Telefon ma 16 GB pamięci wewnętrznej.

Nokia planuje wprowadzenie zastosowanej w Nokii 808 PureView technologii również do urządzeń z Windows Phone.

Telefon będzie dostępny od maja w cenie 450 euro (cena netto).

Zobacz: inne filmy z kategorii Telefony


Przykładowe zdjęcia z telefonu udostępnione przez biuro prasowe Nokii:

nokia 808 pureview sample5 m nokia 808 pureview sample2 m nokia 808 pureview sample3 m nokia 808 pureview sample4 m

Przykładowe zdjęcia wykonane Nokią 808 PureView w pełnej rozdzielczości (uwaga, bardzo duże pliki):
 zdjęcie 1 9,24 MB
 zdjęcie 2 13 MB
 zdjęcie 3 11,8 MB
 zdjęcie 4 9,85 MB

Zobacz: dane techniczne i zdjęcia telefonu w katalogu.

Źródło tekstu: Nokia, wł     

Dodaj do:
w sumie: 166
  • 0

    159. ~Wavka  2012-02-28 15:34:49  host: 81-210-123-94.ip.netia.com.pl

    Psu nawet bym nie dał tego telefonu.

  • 0

    160. ~olo  2012-02-28 15:47:55  host: afck118.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ludzie Wam to się nie dogodzi, każdy broni swojego telefonu. 4S zły bo od apple, es dwójka blee bo plastik, enki bo symbian. Kupcie 3310 i przestańcie narzekać!

  • 0

    161. ~  2012-02-28 15:51:17  host: public-gprs284085.centertel.pl

    a tobie nawet psa bym nie dał

  • 0

    162. ~TOM  2012-02-28 15:52:14  host: user-109-243-153-71.play-internet.pl

    A JA SOBIE JĄ KUPIĘ JAK TYLKO BĘDZIE DOSTĘPNA W POLSCE :D

  • 0

    164. ~wlaw  2012-02-28 16:02:39  host: 178-159-163-136.tsm.tarnobrzeg.pl

    To nie jest kwestia tego czy ktoś komuś dogodzi, czy nie a negowanie totalnych bzdór ze strony producentów czy marketingowców. Ja mam na przykład pozytywne pierwsze wrażenia odnoście telefonu HTC one XL, o którym bardzo cichutko, a to telefon w pewnym sensie przełomowy bo z LTE i 28-nanometrowym procesorem. Na pewno nie można ulegać pierwszemu wrażeniu, ale na pewno HTC one XL jest nieporównywalnie ciekawszym telefonem niż 41 megapikselowa Nokia. No tak, ale w przypadku HTC są mniejsze, a więc mniej chwytliwe liczby :))).

  • 0

    165. ~adam  2012-02-28 16:02:43  host: ip54528cb8.adsl-surfen.hetnet.nl

    156-a co Ty bys chcial? 10rdzeni? Co bys z nimi robil? Jesli symbian moze dzialac sprawnie z prockiem 680 i 256(MB,nie KB)ramu,to czemu takie 1,3Ghz ma nie styknac. Poza tym nikt z Was nie mial go jeszcze w reku,a tu juz "dno","tandetna obudowa",zenujace podzespoly(?). Tylko nie ogarniam po co komu ponad 40mpix w tel. ... Juz z takic 10mpix mozna dobre odbitki miec.

  • 0

    166. ~wlaw  2012-02-28 16:07:13  host: 178-159-163-136.tsm.tarnobrzeg.pl

    do 163: proponuję Tobie zaawansowany aparat kompaktowy Panasonic LX5. Wejdzie Tobie do kieszeni i sprawi Tobie wiele radości.

  • 0

    167. ~  2012-02-28 16:07:23  host: ip54528cb8.adsl-surfen.hetnet.nl

    wlaw-co to jest rozdzielczosc obiektywu? Jaja sobie robisz,czy Ty tak na serio?

  • 0

    168. ~wlaw  2012-02-28 16:23:06  host: 178-159-163-136.tsm.tarnobrzeg.pl

    do 167: dokładnie jest to rozdzielczość optyczna obiektywu. Nie chcę się wdawać w szczegóły, ale mówiąc krótko i obrazowo jest to zdolność obiektywu do przeniesienia na matrycę określonej ilości megapikseli przy danej przesłonie aparatu. Rozdzielczość matrycy rozdzielczością matrycy, ale ważniejsze jest to ile megapikseli jest w stanie przyjąć obiektyw. Jeśli obiektyw przyjmie 2 megapiksele to też i tylko tyle szczegółów znajdzie się na matrycy, co najwyżej zostaną one powiększone. Czy mtryca będzie miała 100 megapikseli czy 2 megapiksele to zdjęcie wyświetlone na TV Full HD do 65" w jednym i drugim przypadku będzie miało taką samą jakość. Do wydruku standardowego zdjęcia 10x15 wystarczy na matrycy 3 megapiksele.

  • 0

    169. ~Mera  2012-02-28 16:58:53  host: cmc215.neoplus.adsl.tpnet.pl

    @156. ~Goral - nadwyręż troszeczkę proszę swojej WYBITNEJ INTELIGENCJI i zrozum to, że zarówno jeśli chodzi o Symbiana jak i o WP7 takie parametry są i tak na wyrost. Bo obydwa systemy są (oczywiście w porównaniu do kretyńsko - topowego bożka dla proletariatu, czyli Androida) genialnie zoptymalizowane. A słowne i rzeczywiste wyścigi na megaherce, ilości RAM-u czy wielkości wyświetlacza w temacie smartfonowym są dla normalnych myślących ludzi tym samym co wiejskie tuningi kaszlowatych 20-stoletnich BMW. Czyli obciachem i bezkresem wstydu z głupoty i podatności na buraczaną bezkrytyczną modę.

  • 0

    170. ~Mera  2012-02-28 17:03:05  host: cmc215.neoplus.adsl.tpnet.pl

    @168~wlaw - na dzień dzisiejszy w/g nauki radzieckiej i nie tylko znane jest tylko pojęcie JASNOŚĆ OBIEKTYWÓW. Chciałeś błysnąć ale cosik nie wyszło.Sorry. Współczuję stopnia niewiedzy i zacietrzewienia.

  • 0

    171.  2012-02-28 23:53:47

    przelicznik obiektywu 3x prawie jak w Nikonie 1

  • 0

    172. ~Szumi  2012-02-29 02:34:15  host: public94906.xdsl.centertel.pl

    @167,168,170: Myślę, że w przypadku obrazów albo matryc możemy mówić o ROZDZIELCZOŚCI - wyrażonej w punktach obrazu (np. 320x200) lub w punktach na cal (DPI). Natomiast w przypadku przyrządów (obiektywów, nie tylko fotograficznych, też w teleskopach) i w przypadku oka mówimy o ZDOLNOŚCI ROZDZIELCZEJ - która jest wielkością kątową, wyrażoną np. w sekundach łuku. Jest to kąt, przy jakim dwa punkty przestają być jednym.

  • 0

    174. ~suday  2012-03-01 13:13:47  host: z36-10.opera-mini.net

    @158 .Chciałbym, aby Nokia pochwaliła się rozdzielczością obiektywu tego aparatu., - tia rozdzielczosc obiektywu, masz ty w ogole rozum gimbusie?

  • 0

    175.  2012-03-03 10:02:11

    Ocieram łzę wzruszenia, gdyż chyba właśnie znalazłem następcę swojej Nokii N82 :)

  • 0

    176. ~jarek3460  2012-03-03 14:07:32  host: CMPC-089-239-101-071.CNet.Gawex.PL

    Nokia potwierdziła, że ich telefony mają najlepsze aparaty, chyba mało kto czyta newsy. Symbian nie potrzebuje tyle co Android, chyba większość z was nie zauważa tego. Mi osobiście wizualnie się telefon podoba. Hardware nie oceniam, bo nie wiem jak się sprawdza w rzeczywistości.

  • 0

    177. ~chhart  2012-03-06 20:42:45  host: 88-117-49-175.adsl.highway.telekom.at

    Czytałem sporo już na temat nowej technologi by Nokia -PureView- i to może być naprawdę rewolucja! Poza tym niewspomniany FM-transmiter, jakość odtwarzanej i nagrywanej muzyki, prawdopodobnie płynność interfejsu Belle poprzez 1.3MHz będzie też bez zarzutu! I choć 808mka noo.. nie powala designem to wydaje mi się że będzie to Hit;)

  • 0

    178. ~balou  2012-03-07 16:17:29  host: 94.42.200.130

    nokia jako jeden naprawde z nielicznych telefonow wprowadza lampe kxenonowa, ktora noca jest poprostu nie zastapiona. lubie robic zdjecia, zaczalem od se d750 pozniej byla nokia n82 pozniej satio teraz n8 nastepna bedzie nokia 808. przeciez nikt nie karze wam robic zdjecia w 41 mpx ( zajmowaly by wtedy ponad 10mn ) ja bede robic zdjecia w rozmiarze 8 lub 5mpx, wtedy na kazdy pixel tej fotografi bedzie przypadac 7 subpixeli, w ten sposób, zdjecia moga byc powalajace. transmiter czy USB ONE TO GO sa poprostu kosmicznym rozwiazaniem, za jednym razem mozemy podpiac klawiature i myszke i tv do HDMI i mamy "prawie" centrum multimedialne

  • 0

    179. ~zaraz  2012-03-15 16:29:13  host: public81927.xdsl.centertel.pl

    ale ziarno...

  • 0

    180. ~wtf  2012-05-30 17:50:23  host: bfs141.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Szumi gorzej od noki 6020. Mam samsunga wave i robi ładniejsze zdjęcia niż to coś.

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-80-137-187.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.

Ankieta

Jak oceniasz nową generację iPhone'ów Apple'a?

Apple iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus zaprezentowane

 

Zobacz wynik | Opinie (7)

Archiwum Ankiet