Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia 808 PureView w UK bez dotacji operatorów

Nokia 808 PureView w UK bez dotacji operatorów

Q! 28 Czerwca 2012 09:47

0 0

Najwięksi operatorzy w Wielkiej Brytanii nie chcą dotować sprzedaży smartfonu Nokia 808 PureView - informuje Wired. Czy to już koniec Symbiana?

Bez dwóch zdań Nokia 808 PureView oferuje obecnie najlepszy na rynku aparat fotograficzny. Jednak to nie przekonało największych operatorów w Wielkiej Brytanii - 808 nie będzie przez nich oferowana.

Takie stanowisko wyrazili przedstawiciele sieci O2, T-Mobile, Orange oraz Vodafone. W przypadku sieci Three żadna decyzja jeszcze nie zapadła. W czym tkwi problem?




Wired dotarł do informacji zbliżonych do źródła które mówią, że powodem niechęci O2 do 808 jest przestarzały system operacyjny. Jaki będzie tego efekt? Nietrudno się domyślić.

Fakty są jednak takie, że jeden z ostatnich bastionów Symbiana i telefon z najlepszy na rynku aparatem fotograficznym nie będzie promowany i sprzedawany przez operatorów na najbardziej konkurencyjnym rynku zarówno w Europie, jak i na świecie.

Źródło tekstu: Wired, wł     

Dodaj do:
w sumie: 25
  • 3

    6. ~me  2012-06-28 10:17:13  host: 194.114.62.72

    Początku kryzysu Nokii winny jej poprzedni prezes, ale kontynuacji już tylko Elop. Trzeba było nie obwieszczać końca systemu, nie mając jeszcze niczego w zamian na wysokim poziomie.

  • 1

    7. ~Prz  2012-06-28 10:30:46  host: public-gprs363800.centertel.pl

    A w polskin orange jest, prestiż i polskie bogactwo!

  • 5

    8. ~Anastazja  2012-06-28 10:34:38  host: lazienki-krolewskie.pl

    Dziwne podejście...jest masa telefonów z Androidem które nigdy nie dostały aktualizacji a jakoś są sprzedawane...Symbian dostaje a mimo to nie chcą go sprzedawać :-/

  • 3

    9. ~  2012-06-28 10:37:54  host: z33-02.opera-mini.net

    Moga juz szykowac nowe modele kaloszy na przyszly sezon.

  • 0

    10. ~Mucus  2012-06-28 10:42:52  host: host86-174-7-53.range86-174.btcentralplus.com

    Pisalem ze bedzie klapa!! Dziwne do tej pory jak bylo cos o tej Nokii to byly ochy i achy a teraz co?!? Ten model to DNO i wodorosty, £500 za co pytam sie?! Nokia musi se w koncu zdac sprawe ze dni KULTU sie skonczyly, nawet w takim fanatycznym (Nokio) kraju jak Polska

  • -1

    12. ~smmog  2012-06-28 11:07:16  host: 4.net.igaz.net

    Partnerstwo z M$ tez noki hyba vokiem wychodzi jak po ostaniej konferencji M$ zaprezentowal swoj tablet WP8 i nie wspomnial o Noki ani slowa, a na dobicie oswiadczyl ze WP7,5 nie bedzie aktualizowane do WP8 - co napewno pomoze sprzedawac obecne telefony z serii Lumia. Statek idzie na dno

  • -4

    13.  2012-06-28 11:09:00

    a nie mowilem...

  • 3

    14. ~a_lex  2012-06-28 11:42:30  host: dvi202.internetdsl.tpnet.pl

    I tak wszyscy operatorzy na tak dużym i zróżnicowanym rynku RAZEM doszli do takich samych wniosków?? Przecież działają na konurencyjnym rynku i, jeśli inni nie, to przynajmniej jeden operator powinien wprowadzić żeby przyciągnąć część klientów którym zależy właśnie na tym telefonie. Dziwny kraj to GB gdzie operatorzy tak sobie razem zgodnie działają.

  • 0

    15. ~Lalo  2012-06-28 12:26:16  host: 87-205-133-23.adsl.inetia.pl

    Mam Wave 3 na Badzie, to też jest trup i jakoś operatorzy ją pakują na chama. Mam też One X-a i jest to naprawdę super sprzęt w sensie kieszonkowego komutera. Niemniej, gdybym potrzebował smartfonu tylko do podstawowych funkcji, to wybrałbym właśnie Badę, bo ma wszystko co potrzebne bez potrzeby instalowania zewnętrznych aplikacji. A 808 to jest taki Nikon z funkcją telefonu, produkt niszowy, adresowany do konkretnej grupy odbiorców. Ja na pewno go kupię, bo nie wszędzie niestety mogę udać się z 2 kg lustrem i 2 obiektywami, a 808 niewiele mu ustępuje.

  • 3

    16. ~  2012-06-28 12:37:03  host: z25-05.opera-mini.net

    @15 Niektórzy żyją tylko po to, aby instalować "apki" na "andku", więc nie zrozumieją. Nie wiem co robili wcześniej, jak nie było tylu apek do zainstalowania. Prawdopodobnie grali w węża.

  • 4

    17. ~Qki  2012-06-28 12:43:59  host: 92.60.132.22

    @krytycy nokii Nie koleżki, nie to jest przyczyną. Operatorom nie opłaca się po prostu subsydiować telefonu, który nie wymaga połączenia z internetem do włączenia menu w telefonie. Symbiany zachowują funkcjonalność nawet w trybie offline w związku z tym potencjalne zyski z transmisji danych są niższe niż na telefonach np z androidem, gdzie nie ma domyślnie zainstalowanych map nie wymagających dostępu do internetu do poprawnej pracy. Operatorom zdecydowanie bardziej opłaca się subsydiować androidy, które już przy pierwszym uruchomieniu wymagając połączenia zeby zalogować się na koncie google. Prawda, że fajne? Płaćcie, płaćie, frajerzy - ja wolę Nokie

  • 0

    18. ~KanonierKa  2012-06-28 12:47:54  host: 037008207137.oswiecim.vectranet.pl

    Po pierwsze i ostatnie: żaden operator NIE dotuje telefonów !

  • 2

    19. ~lalo  2012-06-28 12:54:48  host: 87-205-133-23.adsl.inetia.pl

    On je w pewnym stopniu kredytuje.

  • 0

    20.  2012-06-28 12:59:14

    @15, Wave 3 w Polsce został wprowadzony tylko przez T-Mobile i Play, a szkoda, bo telefon jest zacny, choć, jak mówisz, trup :).

  • 0

    21.  2012-06-28 19:55:22

    Elop - disconnecting people...

  • 0

    22.  2012-06-28 20:06:33

    @21 Raczej disconnecting shareholders :-)

  • 0

    24. ~  2012-06-28 21:06:05  host: ehx180.neoplus.adsl.tpnet.pl

    18, czepiasz sie slowek, czy wskazesz zrodlo, gdzie mozna kupic galaxy mini2 za zlotowke?

  • 0

    25. ~Adam  2012-06-29 11:32:44  host: www2.euron.pl

    Zgadnijcie ile 808 PureView sprzedano już w Rosji (jest tam dostępna od kilku miesięcy). Sadzę że się GB specjalnie nie będą przejmować. :) Ludziska już przywożą 808 zza wschodniej granicy - kupiona w komisie wychodzi 1500-1900PLN.

  • 0

    26.  2012-06-29 11:38:06

    @25 1,5k za kompakta do robienia zdjec z funkcja telefonu? Gruba przesada. Nie dziwie sie, ze w GB maja glowe na karku i tego nie oferuja z umowami. Nokia dalej zyje w swoim swiecie gdzie wydaje jej sie, ze nie ma konkurencji, a kazdy wyda dowolna kwote na jej sprzet. Wyniki finansowe niczego ich nie nauczyly...

  • 0

    27. ~jedrek  2012-06-30 00:47:45  host: 77-252-240-119.ip.netia.com.pl

    Dziwię się, że nokia tak mocno wchodzi w Windows Phone, mając Symbiana Belle. Myślę, że nie powinna rezygnować z Symbiana. Osobiście używam Nokii 700 i Nokia Belle jest dla mnie rewelacyjnym OS: super płynność i szybkość, ładny wygląd, intuicyjna obsługa i ogromna funkcjonalność (mnóstwo ciekawych funkcji ukrytych w oprogramowaniu i ułatwiających codzienne życie), możliwość dowolnej personalizacji, i mnóstwo aplikacji i widżetów już wgranych fabrycznie (m.in. bardzo dobre, dokładne i darmowe mapy z nawigacją, genialna książka adresowa) oraz ogromna funkcjonalność. Niedowiarkom polecam wypróbować Nokia Belle. Fakt, wcześniejsze wersje Symbianów były mocno niedopracowane do telefonów dotykowych, np. w C5-03 którego też użytkowałem, ale Belle to już zupełnie inna jakość. Jest naprawdę dobrze przemyślanym i dopracowanym systemem.

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-162-44-105.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.