Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia 808 PureView w sklepach jeszcze w maju

Nokia 808 PureView w sklepach jeszcze w maju

LuiN 4 Maja 2012 10:00

0 0
nokia 808 pureview Pracująca pod kontrolą Symbiana Belle Nokia 808 PureView jeszcze w maju trafi na sklepowe półki. W pierwszej kolejności 41 Mpix w telefonie przetestować będą mogli mieszkańcy Rosji i Indii.

Nokia wyceniła swój nowy telefon na 450 euro netto. Za te pieniądze dostajemy ciekawą hybrydę smartfonu i kompaktowego aparatu fotograficznego z niezbyt kompaktową matrycą 41 Mpix.

Zobacz: inne filmy z kategorii Reklamy


Szerzej o tym modelu pisaliśmy w tej wiadomości.

Zobacz: dane techniczne i zdjęcia telefonu w katalogu.




Źródło tekstu: Nokia, wł     

Dodaj do:
w sumie: 36
  • 0

    17.  2012-05-04 12:56:20

    11 freq - to taka gra słów. Ile kompaktów widziałeś z matrycą 41 Mpix? :)

  • 1

    18. ~baboso  2012-05-04 13:08:18  host: 89-78-160-252.dynamic.chello.pl

    Test tego telefonu na telepolis z pewnością będzie zawierał będzie sformułowania "archaiczny system", "brak choćby ściereczki" czy "słaby procesor" lub "poważne kłopoty Nokii" :) Jeśli chodzi o cenę, to wystartuje pewnie od pułapu około 2300 pln.

  • 0

    19. ~  2012-05-04 13:10:15  host: z03-14.opera-mini.net

    tak sie sklada ze akurat pisze z e90:) Symbian anna/belle obsluguje inne rozdzielczosci, jak chociazby w e6, ale gry sa niekompatybilne (przynajmniej nie wszystkie)

  • 0

    20.  2012-05-04 14:15:40

    @10 ludzie nie lecą na cyferki? To po jaką cholerę pchają do telefonów 4 rdzenie jak dwóch wykorzystać nie potrafią jeszcze skoro ludzie nie lecą na cyferki?!

  • 0

    21.  2012-05-04 14:42:59

    @16+.. dotykową wersje symbiana ma także Fujitsu Loox F-07C które ma 4-calowy ekran 600 x 1024 i działa podInel Atom :

  • 0

    22. ~pff  2012-05-04 14:57:54  host: public-gprs533656.centertel.pl

    Ciekawe czy głównym mottem tego telefonu będzie "proszę czekać" tak, jak to ma miejsce w E72. Ale sprzętowe przyciski słuchawek to bardzo dobry pomysł, tym wygrywa z ajfonem i innymi podobnymi smartfonami.

  • 0

    23.  2012-05-04 15:42:23

    @LiuN-jesli gra slow to ok. Ile kompaktow-zadnego ale cofnij sie do np. 2006 roku-ile widziales kompaktow 8 mpix? ;)

  • 0

    24. ~  2012-05-04 18:35:53  host: 178-37-69-216.adsl.inetia.pl

    w androidzie można kończyć połączenia przyciskiem "power". trzeba wejść w ustawienia następnie w "dostępność" lub "ustawienia dostępu" i zaznaczyć "koniec połączenia". korzystam z tego. super sprawa.

  • 0

    25. ~Mucus  2012-05-04 21:36:43  host: host86-129-139-188.range86-129.btcentralplus.com

    @20 jakos iphone sie sprzedaje w milionach egzemplarzach i nie ma 6ciu rdzeni! Blackberry 10 tez nie a system jak go skoncza bedzie smigal! Mo samo MS, tylko nieudolny i powolny Android w wersji Jelly Bean bedzie potrzebowal 8 rdzeni!!! Fact! A walka na pixele skonczyla sie ze smiercia SonyEricssona...

  • 1

    26. ~Fort-un  2012-05-05 00:11:20  host: 41.158.128.190

    do Mucus (z nr 25.) W Nokia już w modelu N8 skończyła z pustym i bezsensownym wyścigiem na megapiksele - przed Nokią N8 upychano coraz to więcej megapikseli przy praktycznie tej samej wielkości fizycznej matryc. Tymczasem w modelu N8 zastosowano sensor obrazu (matrycę), której rozmiary fizyczne zdecydowanie przewyższały to co było do tego momentu stosowane! Co więcej od wprowadzenia na rynek Nokii N8 konkurencja nie tylko nie dogoniła w tym obszarze Nokii, ale w kwestii jakości matrycy nawet się do niej nie zbliżyła - na przykład taki iPhone poszedł w kierunku pozorowanych rozwiązań o charakterze softwareowym - czyli wciskając do swojego gadżety zamiast porządnej matrycy i optyki oprogramowanie do ulepszania zdjęci - w efekcie czego ostateczny wynik pstrykania fotek "ajfonem" to zdjęcie przejaskrawione, przekoloryzowane i po prostu sztuczne. Jeśli zaś chodzi o Nokię 808 i zastosowaną w niej technologię Pure View to zarówno sam smartfon został nagrodzony na Mobile World Congress 2012 prestiżową nagrodą "Best New Mobile Handset, Device or Tablet at Mobile World Congress 2012". Natomiast technologia Pure View została kilkanaście dni temu uznana przez Technical Image Press Association (TIPA) za najlepszą innowację w dziedzinie obrazowania - między innymi z powodu zastosowania stosunkowo ogromnego sensora obrazu (jeszcze większego niż w Nokii N8) – zarówno pod względem wymiarów fizycznych (1/1.2 cala), jak i rozdzielczości (41 Megapikseli). Poza tym doceniono fakt, że Technologia Nokia PureView wykorzystuje również technikę inteligentnego oversamplingu pikseli – dla uzyskania bezstratnego zoomu cyfrowego oraz zdjęć i filmów wolnych od szumów i zakłóceń.

  • 0

    27. ~Lolek  2012-05-07 12:49:16  host: 212.160.172.70

    w skrócie...poraz kolejny nokia zabiła konkurencje dajac aparat,którego nie dościgna inni przynajmniej narazie;)

  • 0

    28. ~obserwator  2012-05-07 15:08:17  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    zdecydowalem juz ze to moj nastepny telefon. idiotyczne tlumaczenia w stylu cyfra do zdjec, mp3 do muzy, latarka do swiecenia, gps do nawigacji sa smieszne. tutaj mam to wszystko w 1. i jedynym mankamentem moze byc co najwyzej brak zoomu optycznego. taki telefo to gratka zwlaszcza dla ludzi ktorzy sa rodzicami. owszem widzialem osoby ktore lataly z lustrami ale dam sobie uciac kilka wlosow ze zwykly s miertelnik gdyby zobaczyl fotki z lustra a tej nokijki to nie zauwazylby roznicy. poza tym usbOTG, DLNA, NFC, HDMi i inne bajery. mam gdzies rozdzielczosc i wyglad tego fona. bedzie moj. nie moge sie narazie doczekac recenzji.

  • 0

    29. ~obserwator  2012-05-07 15:30:01  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    PS. mocniejszy ksenon i LED!!! czego w N8 nie bylo. w koncu LED do video w nocy. w koncu bedzie mozna nagrywac sex zabawy.

  • 0

    30.  2012-05-07 16:00:23

    29). Ja bym wolał uczestniczyć, a nie nagrywać ..ale co kto woli ;-D

  • 0

    31. ~zbig  2012-05-07 18:11:11  host: adfh19.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ~28. Właśnie po to jest, jak wyżej napisał Fort-un - oversampling pikseli, żeby niepotrzebny był zoom optyczny. Czyli "jedna" ruchoma część mniej w- jakby nie było -telefonie, co uważam za dobre rozwiązanie, bo się nie ma co zepsuć.

  • 4

    32. ~Belle systeme  2012-05-07 18:23:31  host: public-gprs188810.centertel.pl

    @28 recenzję to czytaj poza Telepolis bo Q! już ją pomału szykuje nie mając jeszcze telefonu i korzystając z swojego zeszyciku ^o^ A telefon będzie świetną alternatywą dla zmęczonych ciągnącymi się aktualizacjami/wymaganiami/śmietnikowością Andrutem i nielogiczną ograniczonością Isosu. Uzytkownik Apple z swoim Itelefonem może wszystko i jeszcze więcej, pod warunkiem,że świętej pamięci arab z pracowiym nazwiskiem mu zezwoli. Chcecie coś zmienic w Itelefonie- zapytajcie tatusia...

  • 0

    33. ~Belle  2012-05-07 18:29:46  host: public-gprs188810.centertel.pl

    Macie prezentacje i wytlumaczenie pureview oversampling http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nPX87 K0QIAw#t=584s a tu manuala http://www.symbianmobile.pl/nowosci/nokia-808-pureview-rozlozona -na-czesci-instrukcja-obslugi.html

  • 0

    34. ~obserwator  2012-05-07 19:24:47  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    do calm: no wlasnie mam zamiar nagrywac swoje igraszki. ostatnim telefonem ktorym to robilem bylo 5800XM.

  • 0

    35.  2012-05-07 19:42:56

    34). Chyba powinieneś zainwestować w dobre oświetlenie, a nie liczyć na bździągwę z telefonu, hehehe

  • 0

    36. ~obserwator  2012-05-07 19:56:32  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    zalezy co chcesz krecic. jezeli zblizenia itp to LED calkowicie wystarczy.

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-163-168-147.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.