Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia 808 PureView pokonała Canona EOS 5D Mark III

Nokia 808 PureView pokonała Canona EOS 5D Mark III

LuiN 19 Czerwca 2012 16:43

0 0

Na blogu GSMAreny pojawiło się ciekawe zestawienie zdjęć porównawczych, w którym Nokia 808 PureView mierzy się z iPhonem 4S, kompaktem z wymienną optyką Olympus E-PL2 oraz profesjonalną lustrzanką Canon EOS 5D Mark III. Wyniki są zaskakujące.

pureview pureview pureview

Jak widać w załączonych przykładach, pełnoklatkowy Canon EOS 5D Mark III (samo body kosztuje około 13 tys. zł) rejestruje mniej detali swoją matrycą CMOS 22,3 Mpix niż sensor zastosowany w Nokii 808 PureView. Siłą rzeczy Oympus Pen E-PL2 wypadł jeszcze słabiej, a iPhone 4S praktycznie wypada ze stawki.

Warto przy tym nadmienić, że na zdjęciach znajdują się wycinki zdjęć 1:1 z 38-megapikselowych plików wynikowych Nokii 808 PureView, natomiast zdjęcia z pozostałych aparatów zostały przed wycięciem fragmentów powiększone do rozmiaru 38 Mpix.




Zdjęcia wykonane zostały przy dobrych warunkach oświetleniowych. Wraz ze spadkiem jasności otoczenia, w znaki dają się szumy - tym większe, im większe jest zagęszczenie elementów światłoczułych. Nie ma więc co liczyć na podobny sukces Nokii przy zdjęciach nocnych.

Zobacz: dane techniczne i zdjęcia telefonu w katalogu.

Źródło tekstu: gsmarena, wł     

Dodaj do:
w sumie: 53
  • -1

    40. ~qx  2012-06-20 09:05:33  host: mail-ex01.emag.pl

    kto wymyśla te testy? i kto to ocenia? przecież to zaraz widać ze canon odstaje zdecydowanie od reszty a ten nędzny aparacik tylko cyfrowo pewnie wyostrzył, jak ma być dobry test to proponuje zrobić pare fotek w trudniejszych warunkach niz samo poludnie (np zdjecia nocne, sportowe, w pomieszczeniach bez lampy)

  • 1

    42. ~Darek  2012-06-20 11:20:28  host: apn-95-41-61-127.dynamic.gprs.plus.pl

    To ja czekam na test Fotografa77 i z przyjemnością poczytam o wnioskach po takim teście. Natomiast cała dyskusja na temat który telefon i system jest lepszy dla mnie nie ma znaczenia. telefon służy do dzwonienia i ma nie tracić zasięgu, a z tym ostatnio w chyba każdej sieci jest kiepsko. Może w dużej aglomeracji m(w)iejskiej jest dobrze, ale ja w takiej nie mieszkam. Osobiście lubię markę NOKIA, a nie darze sympatią systemu Android :))Reszta jest mi niemal obojętna.

  • 0

    43.  2012-06-20 11:33:54

    Luin – jako redaktor opiniotwórczego portalu oraz miłośnik nowych technologii powinieneś nieco staranniej przygotowywać artykuły. A tymczasem mamy tytuł prawie jak z brukowca i jednoznaczny werdykt do bezwartościowego testu / porównania możliwości fotograficznych sprzętu. To tak jakby napisać „jedzenie z McD…a jest zdrowsze i smaczniejsze od tego z tradycyjnej kuchni”. Aby porównanie było „uczciwe” Gsmarena postanowiła nie zmniejszać rozdzielczości zdjęcia Nokii, natomiast dokonała interpolacji „w górę” zdjęć pozostałych konkurentów. Osoby, które maja nieco pojęcia o fotografii wiedzą, że taka interpolacja prowadzi do poważnej degradacji obrazu. Najwięcej na starcie oczywiście traci iPhone ze względu na ilość pikseli na matrycy. Efektem ubocznym interpolacji jest aliasing, który uwidacznia się jako „schodki” na liniach ukośnych. I tutaj mamy pierwszą niespodziankę. Metalowe pręty (coś w rodzaju jeża na lewo od szyldu OMV) pomimo bardzo wysokiej rozdzielczości matrycy Nokii prezentują się gorzej niż z Canona 5 Mk II, którego zdjęcie było interpolowane. Kolejna sprawa to białe „kwiatki” na krzewach koło stacji benzynowej zarejestrowane przez sensory Canona i Olympusa, których nie ma na zdjęciach Nokii. Moim zdaniem ich brak wynika z nadgorliwości oprogramowania Nokii, które wygładza obraz pozbywając go szczegółów. Poza tym zdjęcia z Canona są mniej zaszumione. Zatem moim zdaniem nawet połowiczna analiza zdjęć wskazuje na lepszą jakość obrazu z Canona pomimo poddania go interpolacji. Przy okazji przypomnę o zjawisku limitu dyfrakcyjnego, przez co rozdzielczość matrycy Nokii nie zostanie wykorzystana nawet 1/4 jej możliwości! Inaczej będzie w przypadku Canona 5 MK II czy też Olympusa. Tak więc pliki wyjściowe tych aparatów będą faktycznie zawierać więcej szczegółów obrazu.

  • 0

    44. ~nindustrialny  2012-06-20 13:43:50  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    Powiem tak. Jestem zapatrzony w ta Nokie. Mam N8 i wiem ze moj nastepny fon to 808 ALE zgodze sie np z ROBO ze to paranoja i obled wierzyc w to ze zdjecia z 808 moga byc lepsze niz z profesjonalnego, piekielnie drogiego aparatu. Na pierwszy rzut oka dla laika moze TAK. Jednak i tak biore 808.

  • 0

    45. ~pcx  2012-06-20 17:55:28  host: user-164-126-240-64.play-internet.pl

    LOL chłopaki!!! fotograf chyba jako jedyny zadał sobie trud sprawdzenia co jest w oryginalnym blogu. A warto zeby zrobili to wszyscy bo można odnieść wrażenie że Pan Redaktor moze i czytał ale nie do końca zrozumiał intencje autorów porównania. W podsumowaniu nic nie napisali ze nokia jest "lepsza", "wygrała" "rejestruje więcej detali" czy cokolwiek w tym stylu. A jedynie: "(...)but the fact that it’s able to match such elite competition in any environment is a huge achievement on its own." Czyli podniecanie się ze te zdjęcia nokii są lepsze od Canona to Wasza chora paranoja... Aprat telefonu Nokii w warunkach jakie były w trakcie porównania i porównując przedstawione fotki(te dwie tylko) moze efektem końcowym konkurować z pełnoklatkowymi aparatami. Co do innych warunków i sytuacji (to jest to magiczne angielskie "any" - które tłumaczę "wogóle w jakiejś") jakie sobie profesjonalni fotografowie wymarzą na pewno polegnie. Chodzi o zdziwienie, że telefon wart 1/4 najlepszego w zestawieniu może "wogóle" oczywiście idealnych dla niego warunkach robić "zblizone" do lidera zdjęcia. I tyle. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zastanawia sie czy kupić 808 czy fullframe'a... Wyluzujcie. Za te pieniądze zdjęcia robi super, a czego nie ma i co ma każdy wie.

  • 0

    46. ~długi  2012-06-20 19:18:08  host: 89.187.248.139.ip.abpl.pl

    Moja osobista teoria od jakiegoś czasu jest taka, że producenci aparatów cyfrowych celowo pogarszają jakość zdjęć w niższych modelach aparatów, aby zmusić nas do zakupu droższych modeli, jeśli chcemy uzyskać dobrej jakości zdjęcie. Nie wierzycie? Porównajcie sobie fotki z kompaktów mających po 3mpx sprzed lat i zdjęcia z dzisiejszych kompaktów mających nie wiadomo jaką optykę i ile mpx. Jakość obniża się celowo rozciągając kontrast zdjęcia, wygładzając je, potem wyostrzając oraz nadmiernie kompresując, stąd aby mieć dobrą fotkę trzeba mieć tryb RAW a ten jest tylko w lustrzankach i najdroższych kompaktach, podczas gdy fizycznie ma go każdy jeden aparat, nawet najtańsza zabawka hellokitty, tylko jest to zablokowane.

  • 1

    47. ~mrzyq  2012-06-20 19:27:40  host: 91.90.73.122

    rozumiem ze do 5m3 podpięto ostry obiektyw, nie najtańszy? I że ustawiono wyostrzanie? I zrobione zdjęcie w RAWie? Porównywanie profesjonalnej lustrzanki z 808... To jak powiedzieć, że maluch jest lepszy od ferrari, bo mniejszy.

  • -1

    48.  2012-06-20 19:38:09

    43, Robo - tytuły rządzą się własnymi prawami i taka, a nie inna forma została użyta z premedytacją. Informacja o interpolowaniu zdjęć podana jest w newsie. 45, pcx - jak widać w opisie źródła wiadomości, dodałem też coś od siebie;) Sorry, ale przy powiększaniu zdjęć do 38 Mpix, a nie zrównywaniu ich w dół, różnica na korzyść Nokii jest widoczna.

  • 1

    49. ~pcx  2012-06-20 21:10:22  host: user-164-126-240-64.play-internet.pl

    @ 46 - całkiem możliwe. Miałem Cybershota H7 i jakość fotek w porównaniu do H5 mojego kolegi była opłakana. @ 48 No to fakt, jednak jak już napisałem test zrobiony jest tak by nie pogarszać wyniku nokii, i fotki wychodzą super, pamiętajmy jednak ze każde zminiejszenie albo zwiększenie rozdizałki jest zabiegiem matematycznym i zależy od użytego algorytmu. Fotki Canona sa więc krótko mówiąc przetworzone i jako takie obarczone utratą jakości. Każdy niech wtedy we własnym sumieniu rozpatrzy jak ocenić jakość fotek a Pan redaktor niech pamięta ze to jednak nie jest plotek.pl i czytelnicy nie oczekują prowokacyjnych tytułów pisanych z premedytacją pod internetowe trole. Czytając komentarze do waszych "newsów" można zacząc wyobrażać sobie, że nie długo w szkołach potworzone będą getta Adroidowców, nokiowców i applefanów... a potem ustawki na moście Poniatowskiego z bezpośrednią relacją na telepolis i tvn ;-)

  • -1

    50. ~rymekkk  2012-06-20 22:52:17  host: v04-15.opera-mini.net

    Rozdzielczość wyświetlacza - faktycznie, słabo. Ale o co, ja się pytam, Wam chodzi z tym systemem?? Już po prostu mdli mnie, gdy czytam takie opinie. Domyślam się, że ludzi, którzy za grosz nie "wgryźli się" w symbiana. Marudzicie i marudzicie na ten system, a prawda jest taka, że do multimediów bardzo się nadaje (strzelam, że bardziej niż WP). Tak, wiem, symbian umiera, już jest trupem według wielu tutaj piszących... Ale wejdźcie sobie na przykład na taki dailymobile i zobaczcie ile tam różnych łakoci na symbiana. Jakoś nie czuję, żebym używał martwego systemu na mojej N8, już prędzej mój przyjaciel, który ma SGSa i naet Androida 4.0 oficjalnie nie dostał. Ba, jego ojciec nie dostał go nawet na SGSII z Orange... Podsumowując, każdy system jest dobry, byleby był mniej lub bardziej, ale otwarty. A o nabywców symbiana się nie martwcie, znajdą się :-) A co do newsa, to faktycznie,zdjęcia nie są lepsze od canona, czy nawet tego kompaktu :-) Pozdrawiam

  • 0

    51. ~costa  2012-06-21 05:44:28  host: nat0-waw.rtr.bait.pl

    Telepolis pudelkiem vortali tdlekomunikacyjnych

  • 0

    53. ~nindustrialny  2012-06-21 11:03:42  host: static-78-8-163-94.ssp.dialog.net.pl

    Dajcie juz spokoj LuInowi. Gosc ma swoj portal i moze z nim robic co chce. Gdybyscie byli na jego miejscu to wymyslalibyscie jeszcze bardziej pokrecone tytuly zeby wywolac dreszczyk emocji. Dajcie sobie na wstrzymanie a jakies przebrzydle niedojrzale komentarze sobie darujcie. Gimnazyjalisci i niedojrzale dzieciaki. Znajdzcie Panne a nie.

  • 0

    54. ~costa  2012-06-21 15:42:59  host: nat0-waw.rtr.bait.pl

    do 53: jak można dawać tytuł, który nie odpowiada prawdzie? Moim zdaniem jest to skandal. Telepolis stracił na wiarygodności i to bardzo dużo. Rzeczywiście poziom pudelka, onetu albo innego super expressu.

  • 0

    55. ~  2012-06-21 21:57:49  host: ip-37-209-135-207.free.aero2.net.pl

    (53) nindustrialny zamiast wazeliny użyj mózgu, bo sam piszesz jak dzieciak!!!

  • 0

    56. ~nindustrialny  2012-06-21 22:43:40  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    Nie rozmawiam z wami. Szukacie problemów na siłę. Ogarnijcie się!!!

  • 0

    57.  2012-06-26 22:55:15

    to chyba normalne że im mniej światła tym przewaga profesjonalnego sprzętu większa. Niezorientowanym tłumaczę że chodzi tu o ilość światła padającego na jeden punkt przetwornika. Nokia 808 w świecie fotografii to wciąż zabawka, niezależnie ile pikseli miałaby matryca.

  • 0

    58.  2012-06-26 22:57:41

    a tak przy okazji - obraz wcale nie jest lepszy od tego EOSa. Zwyczajnie zastosowano inne algorytmy wyostrzania.

  • 0

    59. ~skorpion2711  2012-06-29 22:04:33  host: user-164-127-247-158.play-internet.pl

    ~fotograf77 mam prośbę , jak będziesz miał już tą nokię daj znać na forum prześlę dalsze info do kontaktu , bo artykuł nie jest obiektywny a zależy mi na realnym postrzeganiu rzeczywistości, bo również działam w podobnej branży i obiektywizm to podstawa.Pozdro...

  • 0

    60. ~nindustrialny  2012-06-30 09:55:45  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    polecam strone pureviewclub.com tam macie linki do wielu recenzji telefonu. najwieksze serwisy zgodnie uznaja ze jakosc zdjec jest oszalamiajaca. oczywiscie trzeba znac odrobine angielskiego. ale zainteresowani ta nokia to z reguly ludzie wyksztalceni i oswieceni.

  • 0

    61. ~Cypr  2012-09-23 20:39:51  host: public2572.xdsl.centertel.pl

    Ech, ślepy zauważy, ze Canon wygrywa tu, zresztą cyfrowe podkręcanie zdjęć do 38mega? Ten test niczego nie pokazuje. Owszem Nokia 808 jest gigantem jeśli chodzi o aparat i jako fotograf chciałbym mieć taki gadżet, ale teza jakoby pokonała Canona? Wesoło mi:)

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-174-129-187-112.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.