Telekomunikacja jak na dłoni
Wiadomości Nokia 808 PureView dostępna w Polsce

Nokia 808 PureView dostępna w Polsce

LuiN 6 Lipca 2012 09:26

0 0

nokia 808 pureviewRuszyła polska sprzedaż niezależna 41-megapikselowego smartfonu Nokia 808 PureView. Oprócz tego telefon dostępny jest w ofertach sieci Orange i Plus.



Jest to pierwszy smartfon z nagradzaną technologią PureView firmy Nokia. PureView udostępnia użytkownikom najwyższej klasy funkcje fotograficzne, w tym matryce o imponujących parametrach, specjalne rozwiązania optyczne firmy Carl Zeiss oraz algorytmy fotograficzne opracowane przez firmę Nokia.

Od swojej premiery w lutym model Nokia 808 PureView zgromadził liczne nagrody, w tym Best Mobile Device (Najlepsze urządzenie mobilne) na Mobile World Congress 2012, a także nagrodę Best Imaging Innovation 2012 (Najlepsza innowacja fotograficzna) od międzynarodowego stowarzyszenia wydawców prasy fotograficznej i wideo Technical Image Press Association (TIPA).

Nokia 808 PureView ma dużą matrycę o rozdzielczości 41 megapikseli, działającą z wydajnym układem optycznym marki Carl Zeiss i nową technologią oversampling. Przy standardowej rozdzielczości (2, 3, 5 i 8 megapikseli) umożliwia ona przybliżanie bez utraty jakości obrazu oraz rejestrację siedmiu pikseli informacji skondensowanych w jednym pikselu, co zapewnia najostrzejszy obraz, jaki można sobie wyobrazić w świecie telefonów komórkowych.

Dostęp do wysokiej rozdzielczości (maksymalnie 38 megapikseli) daje możliwość zrobienia zdjęcia, a następnie jego powiększenia, przekadrowania, przycięcia i zmiany rozmiaru w celu ukazania niewidocznych przedtem szczegółów. Wysoka jakość zdjęć robionych nawet przy słabym oświetleniu, a także możliwość zapisywania ich w niedużych plikach w celu udostępnienia pocztą e-mail, w wiadomościach MMS i w serwisach społecznościowych to cechy, dzięki którym każdy użytkownik smartfonu Nokia 808 PureView może robić profesjonalne zdjęcia w każdych warunkach.




Oprócz najwyższej klasy technologii fotograficznych, Nokia 808 PureView udostępnia także funkcje nagrywania i odtwarzania wideo o jakości FullHD 1080p z 4-krotnym bezstratnym zoomem oraz — po raz pierwszy w historii — technologię Nokia Rich Recording. Rich Recording umożliwia nagrywanie dźwięku z jakością płyty CD, co dotychczas było możliwe tylko przy użyciu zewnętrznych mikrofonów. Smartfon Nokia 808 PureView jest także wyposażony w technologię Dolby Headphone, która przekształca dźwięk stereo w surround za pośrednictwem dowolnych słuchawek, a także Dolby Digital Plus umożliwiającą odtwarzanie dźwięku surround w konfiguracji 5.1.

Dla Nokia 808 Pureview dostępne są także akcesoria, dzięki którym korzystanie ze smartfonu staje się jeszcze wygodniejsze. Do najciekawszych akcesoriów należą:
Nokia CA-198 - dedykowany kabel HDMI do podłączenia do telewizora z technologią HD; cena detaliczna: 99 zł.
Nokia CC-3046 - twardy futerał z ochroną obiektywu mocowaną za pomocą tasiemki; cena detaliczna: 50 zł.
Nokia HH-23 - uchwyt/adapter do dowolnego statywu fotograficznego; cena detaliczna: ok. 40 zł.

Sam smarfton dostępny jest w cenie detalicznej 2649 zł.

Zobacz: inne filmy z kategorii Reklamy


Zobacz: dane techniczne i zdjęcia telefonu w katalogu.

Źródło tekstu: Nokia     

Dodaj do:
w sumie: 40
  • 1

    21.  2012-07-06 11:48:01

    @16 w takim razie dlaczego Nokia E7 trzyma dłużej od SGS na baterii? Przecież oba mają 4" SAMOLED.

  • -1

    22. ~Mucus  2012-07-06 11:48:20  host: host86-180-206-211.range86-180.btcentralplus.com

    Krotko i na temat; To cos jeszcze sie tylko w Polsce ma szanse sprzedac. Nisza, aparat to nie wszysto a znaczek Nokia to juz nie prestiz tylko jarmark i skansen.

  • 1

    23.  2012-07-06 11:50:19

    @20 to, że łata to dobrze. Oznacza, że dopieszcza szczegóły i optymalizuje działanie. Właściwie na tym polu to tylko Android nie ma się czym chwalić.

  • 0

    25.  2012-07-06 11:56:42

    @24 Gigantycznej różnicy w użyciu energii nie widzę i wydajności tych 28nm - no tak nie ma to jak oceniać telefon przez szybkę w sklepie - instalowałeś na nim coś wymagającego?grałeś z 2 godziny? To proszę cie nie wypowiadaj się na temat sprzętu, który tylko "powąchałeś" i pomacałeś w sklepie :) to taka delikatna prośba

  • 0

    26.  2012-07-06 11:57:07

    #21: gdybym się chciał upierać, to wspomniałbym o rozdzielczości. Pisałem, że jednym z bardziej zasobożernych - nie że pozostałe czynniki nie mają znaczenia. Android też się rozwija i poprawia błędy, stąd może porównamy te dwa systemy w przyszłym roku i zobaczymy jaka będzie różnica ?:) Swoją drogą SGS pożera baterię w wyjątkowo nadzwyczajnym tempie, często bez konkretnego uzasadnienia :)

  • 0

    27.  2012-07-06 12:01:06

    #21: [czyt.] podałeś przykład nie do obronienia przeze mnie :)

  • 1

    28. ~hopla  2012-07-06 12:40:05  host: mt.pl

    @8 pewnie Microsoft nie chce w Anglii konkurencji w postaci 808. Tak swoją drogą, to czy w Anglii Nokia N9 była dostępna u operatorów?

  • 0

    29.  2012-07-06 13:22:55

    @25 nie przez szybkę, był pokaz premierowy w phonehouse, 6 egzemplarzy, każdy mógł zobaczyć i przetestować, równe 30min bawiłem się, w jednej ręce mój telefon w drugiej HTC, fakt, HCT lepiej leży w dłoni i wydaje się solidniejszy ale jeśli chodzi o działanie systemu i aplikacji(te które akurat ktoś zainstalował) nie zaskoczyło mnie w nim nic, szybki i stabilny co tu mówić. Zgadzam się że takie quick testy są kiepskie ale jeśli w ciągu paru minut telefon mnie nie zaskoczył i pokazał tylko że trzyma poziom to co mam wykrzykiwać Ochy i Achy bo ma procek 28nm? A tak poza tym sam posiadasz One S że tak się na nim znasz? Więc też mam prośbę, nie zaczynaj zachwalać jakiegoś modelu tylko dla tego że ci się podoba i wyuczyłeś się danych na pamięć, Nie muszę sprawdzać testów na gsmarena czy telepolis by np wiedzieć jaką jakość dźwięku ma jakiś model, mam okazję to sprawdzam, jak nie od znajomego to z salonu czy z pracy. Jak nie mam okazji, to sprawdzam przynajmniej trzy opinie z różnych serwisów , to nie problem a średnią można wyciągnąć. HTC One S jest fajny, szybki bajery ma, ale inne modele też są szybkie i mają bajery, swojej Xperi nie oddam(bo i tak nie mogę :D spłacam ją ciągle :P )

  • 0

    30.  2012-07-06 15:42:28

    Doświedczenie przeprowadzone jeszcze w szkole. Dwa komputery. W jednym czterordzeniowy Core Quad 2,4GHz w drugim stary dobry Pentium 4 3,2GHz. Reszta podzespołów taka sama, lub o bardzo zbliżonych parametrach. Na pokładzie świerzo zainstalowany Windows XP Pro. Test - włączyć komputer, wejść w panel sterowania i jakieś tam ustawienia, wejść do folderu systemowego, odpalić przeglądarkę, odpalić jakiś program. Wytłumaczcie mi więc jakim cudem wygrał jednordzeniowy, przestarzały Pentium? Tak, w każdym teście, przeprowadzanym po kilka razy na różne sposoby.

  • 0

    31.  2012-07-06 17:26:11

    @30 no tu chyba raczej wina systemu, Xp chyba tak dobrze nie radzi sobie z rozdzielaniem mocy na kilka rdzeni. Najlepszymi testami procesorów są renderingi 3D lub po prostu gry(ale tu więcej niż połowa mocy idzie z GPU). Renderowanie obrazów lub animacji najbardziej zżera CPU, wystarczy porównać czasy i wiadomo który jest szybszy(choć podkreślam, nie zawsze)

  • 1

    33. ~Johny11  2012-07-07 02:33:49  host: 94.42.251.19

    I znowu będzie wielka wyprz...

  • 0

    34.  2012-07-07 12:47:36

    Telefonik sympatyczny ale za drogi. W abonamencie 199,90/mies. na 36mies. w Orange do kupienia za 39zł. To jakiś absurd...

  • 0

    35. ~  2012-07-08 08:37:05  host: 213.241.123.165

    Ma ekran full RGB wiec ekran jest porównywalny z fonami z PenTile 640 x 960 pix http://www.youtube.com/watch?v=9Towmx1h3iY&feature=plcp

  • 0

    36. ~  2012-07-08 08:37:22  host: 213.241.123.165

    i CBD oczywiscie

  • 0

    37.  2012-07-09 09:34:55

    @34 cierpliwości, będzie tańszy :). Trzeba tylko poczekać, aż odejmą od ceny podatek od nowości.

  • 0

    38. ~nindustrialny  2012-07-09 10:36:18  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    Dopoki nie mialem internetu, nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu id*otow. Telefon stricte fotograficzny. Przeznaczony glownie dla pewnego spektrum odbiorcow. Tzw targetow. Jezeli ktos uwaza ze moze konkurowac z prawdziwymi lustrzankami itp to jest kr*tynem. Owszem wg recenzji 808 robi genialne zdjecia ale wsrod telefonow. Argument w stylu cyfra/lustro do zdjec jest bzdura. Owszem do planowanych/profesjonalnych TAK. A co jezeli chcesz zlapac tzw chwile? W markecie/na plazy/jadac autem itp. Masz ze soba swoja torbe z lustrzanka? Ja kupie 808 ze wzgledu na jej mozliwosci foto/video. Obecnie posiadam N8 i kiedy jakis czas temu puscilem nagranie N8 w 720p na 42" TV to znajomy az nie mogl uwierzyc ze to to bylo nakrecone komorka. Owszem. Stary OS, slaby ekran, rozmiar ale co w zamian: genialne FOTO/VIDEO, USB otg, hdmi, NFC , DLNA , TransmitterFM, obsluga kart do 64GB, xenon 2 razy mocniejszy niz w N8, dioda LED, wyswietlacz clearback, mocne GPU, 1.3ghz procesor.

  • 0

    39. ~a_lex  2012-07-09 10:40:09  host: dvi202.internetdsl.tpnet.pl

    up "Dopoki nie mialem internetu, nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu id*otow" - należałoby dodać, że to cytat ze Stanisława Lema.

  • 0

    40. ~ADAM  2012-07-09 10:54:08  host: www2.euron.pl

    Mam 808 od około 2 m-cy (przywieziony z Rosji). Bateria starcza na 3 dni (normalne użytkowanie jak przeciętny klient). Wydajność i płynność działania doskonała, choć pojawiały się lekkie objawy spowolnienia po wgraniu do nawigacji map całej europy (około 1GB danych). Efekt widoczny nawet jak nie włączam nawigacji. Jakość zdjęć i filmów jak na tego typu urządzenie po prostu rewelacyjna, w pierwszym momencie aż trudno uwierzyć mi było w to co widać na ekranie monitora czy telewizora HD. Tak samo z dźwiękiem. Ważna rzecz - dodatkowa karda SD minimum class 10 (ja mam 32GB). Wcześniej miałem Nokie C7. I jeszcze jedno - obecnie da się nową 808 zaimportować z Rosji nawet w cenie 1500 zł, więc i u nas ceny szybko spadną.

  • 0

    42. ~nindustrialny  2012-07-09 11:10:34  host: 89-79-119-185.dynamic.chello.pl

    PS. Owszem jestem zapatrzony w ten gadget ale zgodze sie ze cena jest zaporowa. Podobnie nokia zachowala sie zupelnie nieodpowiedzialnie jezeli chodzi o dostepnosc telefonu od czasu premiery. Z SGSIII bylo inaczej. Premiera , nie minely 2 miesiace i juz. A tutaj? Od lutego do lipca. Gdzie w miedzyczasie wielu ludzi pokupowalo glownie SGS 3 wlasnie.

  • 0

    43. ~  2012-07-10 11:39:29  host: ega131.internetdsl.tpnet.pl

    W plusie chyba nie ma tego telefonu, jakaś pomyłka. Chociaż na PlusBlog.pl też o tym piszą http://www.plusblog.pl/nokia-808-pureview-w-plusie/

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-145-218-90.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.