Sony Xperia Z1 Compact - opinie
Telefony Sony Sony Xperia Z1 Compact Opinie o Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact

w sumie: 80
  • 0

    1. ~Paweł  2014-01-07 09:35:29  host: 159-205-115-144.adsl.inetia.pl

    Ja pierdziu, jaka ona śliczna!

  • 1

    2.  2014-01-07 15:51:44

    Jak dla mnie telefon ideał ważne zeby cena nie była za wysoka.

  • 1

    3.  2014-01-07 16:15:14

    nareszcie Sony dąży w dobrą stronę. Masywne "bebechy" jak flagowiec Z1 w mniejszym opakowaniu z zachowaniem świetnego aparatu i reszty podzespołów. Myśle, że znajdzie wielu zwolenników, ja właśnie miałem kupować Z1, ale ze względu na rozmiar trochę się wstrzymam i poczekam do wersji Compact. Oby cena była stosunkowo niższa od Z1 5"

  • 1

    4. ~domin95  2014-01-07 16:40:50  host: ave239.neoplus.adsl.tpnet.pl

    No nareszcie jakieś dobre bebechy w rozsądnym rozmiarze...

  • 1

    5. ~Snapy7  2014-01-07 17:42:31  host: dynamic-78-8-66-120.ssp.dialog.net.pl

    Nic dodać nic ująć. Wnętrzności najwyższej klasy! Cała dostępna technologia upchnięta w idealnej wielkości telefonie.

  • -2

    6. ~  2014-01-07 17:59:51  host: non-registered.multifox.pl

    Super tel, wyswietlacz nie najgorszy (kąty widzenia, ale kto patrzy na tel po dużym kątem?) wole IPS a nawet Amoled(jesli mozna zmienic nasycenie), jeśli nie bedzie droższy od Z1 to kupuje go jak tylko się pojawi :)

  • 0

    7. ~piorek  2014-01-07 19:15:22  host: 178-36-46-37.adsl.inetia.pl

    Nareszcie jakiś jednoręczny smartfon z nieokrojonymi bebechami. Zapowiada się pięknie.

  • -2

    8.  2014-01-07 21:47:40

    Fajna konfiguracja, super design i przyjemne wymiary. Ciekawe jak z jakością wyświetlaczy-mam na myśli czy znowu będzie loteria jak w Z/Z1?

  • 0

    9. ~1z3  2014-01-08 00:50:50  host: host-212.96.233.58.tvksmp.pl

    Zawiodłem się na nim strasznie. Mam go już od miesięca (został sprowadzony z wizyty służbowej z Japoni) Czekałem na takiego małego potfora już od dawna. I takie mialem o nim wyobrażenie. Że to będzie pierwszy flagowiec o małym wyświetlaczu. I faktycznie pierwsze wrażenie fantastyczne! Mały poręczny a do tego prześliczny!!! Niestety problemy dopiero się zaczęły później. Wydawało by się, że będzie to taki sam fantastyczny telefon jak jego starszy brat Z1. Co dziwne dla sonego telefon mi sie przywiesza a czasem i sam restartuje. probowalem nawet na nowo postawic system ale ciagle to samo. nagrzewa sie i bardzo szybko czerpie baterie. zdjecia sa jak najbardziej rewelacyjne tutaj trzeba przyznac sonemu co mu sie nalezy. ale gdybym mial wybierac to juz bym jego nie wybral :( dla mnie klapa na całej lini. i mam odczucie ze utopilem nie malo kasy w niego :(

  • 0

    10. ~Karol 23  2014-01-09 22:38:30  host: acha14.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Widzę że sprzęt prezentuje się znakomicie w każdym calu: parametry i wygląd. Wcześniejszy jego kuzyn Z1 jak dla mnie był za duży, natomiast 4,3 cale to idealny kompromis wielkościowy. Także cena początkowa (niecałe 2000 zł) jest rozsądnie dobrana i mam nadzieje że nie będzie wyzsza ponieważ przymieżam się do zakupu tego modelu telefonu. Po co wydawać na podstawową wersje IPhona 3 tys, skoro mozna mieć doskonały telefon z znacznie lepszych parametrach już za niecałe 2 tys. zł.

  • -4

    11. ~klasaaaqw  2014-01-10 08:13:33  host: 31.133.16.121

    powinna nazywać się Xperia V1 :}

  • -1

    12.  2014-01-10 23:51:16

    FullHD przy takiej przekątnej jest chyba trudno osiągalne? Mam Zetkę a mimo to ten telefonik poważnie mnie interesuje :)

  • 0

    13. ~pikej  2014-01-14 13:37:16  host: 62-89-83-162.ip.netia.com.pl

    cena w przedsprzedaży to 1999 pln

  • 0

    14. ~kpax  2014-01-14 19:49:08  host: 178-36-230-47.adsl.inetia.pl

    Jak dla mnie telefon z parametrami i rozmiarem który w 100% mi odpowiada. Kupuję w ciemno.

  • 0

    15. ~pikej  2014-01-15 09:55:17  host: 62-89-83-162.ip.netia.com.pl

    cena w przedsprzedaży 1999 pln

  • 0

    16. ~anonim  2014-01-28 22:06:12  host: PA58.neto-sfera.eu

    Wszystko fajnie tylko czemu przyciski dotykowe musieli umieścić na wyświetlaczu :(

  • 0

    17. ~xperia  2014-01-30 18:31:53  host: 89-78-232-61.dynamic.chello.pl

    Bardzo dobrze, że ekran 4 cale a nie tak jak w Z1. Wyświetlacz w wysokiej rozdzielczości 720p., aparat też dobry.Tylko cena za wysoka !

  • -3

    18.  2014-01-31 14:52:08

    tego telefonu nie można ładować do doku/bezprzewodowo, jak Z1. Więc za każdym razem przy ładowaniu, czyli co dzień lub co drugi, trzeba wyciągać zaślepkę, którą w końcu szlag trafi, poza tym, że mnie by szlag trafił od jej wyciągania i wkładania. także zastanówcie się, czy ta wada nie okaże się dla was tak fuck jak dla mnie

  • 1

    20.  2014-02-02 22:36:40

    Ma magnetyczne złącze do ładowania jak Z1 więc nie będzie tak źle.

  • -1

    21. ~majo  2014-02-03 11:28:44  host: 195.20.110.106

    Wszyscy zachwycają się małym rozmiarem telefonu a tak naprawde jak na ekran 4,3" to jest on spory i odbiega od standardów co najmniej o rok. LG L9 II jest porownywalny jesli chodzi o wielkość a oferuje ekran 4,7"...

  • 1

    22.  2014-02-06 20:10:41

    Telefon można ładować jak Z1. Bez problemu można kupić stacje DK32.

  • 1

    23. ~spoko  2014-02-08 07:56:27  host: nat66.ap-media.pl

    Oczywiście że można ładować w ładowarce magnetycznej. Compact ma takie samo gniazdo jak Z1 - nie ma potrzeby otwierania zatyczki.

  • 1

    24.  2014-02-08 11:44:43

    Można ładować specjalnej ładowarce biurkowej, przecież na lewym boku ma miejsce do ładowania podobnie jak z1, wiec nie trzeba wyjmować zaslepki, tak jak twierdzi andello, skad sie takie komentarze biorą

  • 0

    25. ~tex  2014-02-08 15:21:13  host: 89-70-223-113.dynamic.chello.pl

    Posiadam ten telefon od kilku dni. Dla mnie idealny. Czuć moc tych 4 rdzeni. Wszystko chodzi bez zająknięcia, w końcu to moc obliczeniowa średniej jakości laptopa. Zdjęcia super. W necie chodzą plotki że ma kłopot ze zdjęciami nocnymi. Dementuję te plotki! A ten gość co wystawił te fotki nie potrafi obsługiwać się aparatem. Telefon można podłączyć do stacji dokującej DK32.

  • 0

    27. ~patrol  2014-02-08 23:21:35  host: 093105125038.goleniow.vectranet.pl

    Telefon normalnie ładuje się z przystawki, pasuje ta od Z1, taki sam jest rozstaw przyłącza. Nie wiem po co niektórzy piszą takie bzdury, a ten co ma już Z1 małego z Japonii to nie jest to ten sam telefon, podobny ale to nie jest Z1 Compact, tak więc nie ma co się sugerować tą opinią.

  • 1

    28. ~  2014-02-09 10:11:38  host: 87-205-160-17.adsl.inetia.pl

    18. CO ty za bzdury piszesz oczywiście że można ładować tak jak Z1 przez złącze magnetyczne

  • 0

    29. ~ja  2014-02-09 12:54:59  host: public-gprs517497.centertel.pl

    W końcu ktoś pomyślał!!!! Już myślałem że nigdy nikt nie wpadnie na to żeby zrobić topowego smarphona o normalnych rozmiarach... Mam nadzieje że będzie się sprzedawał rekordowo i powstanie więcej tego typu modeli bo za rok zmieniam telefon i liczę właśnie na coś takiego.

  • 1

    30. ~spoko  2014-02-10 19:55:58  host: 89-68-222-204.dynamic.chello.pl

    bzduraaaaaa!!!! on ma normalnie magnetyczną stację dokującą.

  • -3

    31.  2014-02-11 13:41:34

    Jestem ciekaw ile jeszcze Sony wyda tych śmiesznych plastikowych gówien z Androidem. Jeśli tak dalej pójdzie, że wszystkie telefony będą plastikowe to nigdy nie odejdę od mojego kochanego iPhone...

  • 0

    32. ~posiadacz  2014-02-12 10:23:27  host: public-gprs517523.centertel.pl

    Andello telefon ma złącze(dwa piny pomiędzy nimi magnes) do ładowania w stacji dokujacej. Do ładowania przez to złącze można kupić przejsiowkę z microusb na złącze magnetyczne lub od razu cały kabel pasujący do złącza. Więc nie trzeba wyciągać zaslepki.

  • -1

    33.  2014-02-13 19:50:08

    telefon dziś oglądałem w salonie, niestety jest brzydki, mój entuzjazm prysnął momentalnie jak go zobaczyłem, a potem trochę potrzymałem w ręce i pobawiłem się. Przy takim niby prostym htc desire 500, który leżał obok, ta xperia jest paskudnie brzydka.

  • 0

    34. ~mikołajek  2014-02-13 22:39:08  host: ip-93-154-200-138.free.aero2.net.pl

    Pytanie do posiadaczy: jest oryginalna folia na wyświetlaczu czy gołe szkło?

  • 0

    35. ~jędrek  2014-02-16 12:07:43  host: dyp35.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mam ten telefon od dwóch tygodni i powiem że jest to najlepsza rzecz jaką sobie kupiłem :)

  • 0

    36. ~dan  2014-02-16 18:03:06  host: user-46-113-118-137.play-internet.pl

    -Pokwik -telefon jest ALUMINIOWY A NIE PLASTIK

  • 1

    37. ~dan  2014-02-16 18:03:58  host: user-46-113-118-137.play-internet.pl

    Telefon ma fabrycznie naklejania folie z obu stron

  • 0

    38. ~transfer  2014-02-17 01:31:21  host: 89-67-201-252.dynamic.chello.pl

    lol, mysle czy bardziej wystrzelony w kosmos jest ten komentarz o ladowaniu czy ten o plastikowym telefonie. 1. mozna ladowac przez stacje bez otwierania zatyczek, 2. telefon jest z metalu i szkla, 3. ma taka sama folie jak z1 czy z, wiec kazdemu polecam nakleic sobie na zewnatrz fole, bo ta fabryczka bedzie sie rysowac (jak to folia)

  • 0

    39. ~tex  2014-02-17 21:06:12  host: acjh97.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Trzeba poczytać w specyfikacji ponieważ "na oko" nie widać żadnej folii.

  • 0

    40.  2014-02-19 18:17:16

    @9: trolluj dalej. Po pierwsze to byłby Z1f, a on nie wspiera naszych częstotliwości i oops... czy w twojej bajeczce były smoki? A merytorycznie: soft jest stabilny (i to bardzo jak na Androida), bateria przy dość sporym obciążeniu trzyma około 2 dni - i to nie jest żart, wystarczy poczytać multum testów na sieci, nagrzewa się - ok, faktycznie, ale tylko podczas długiego używania aplikacji 3D - a i tak mniej niż Z1 || @10: cena pierwotnie miała wynosić 1900 zł, także niestety była dobrana nawet lepiej poprzednio ; P Co do reszty - czysta racja. Karta 64 GB kosztuje 200 zł, także poniżej 2,2k można mieć trochę ponad 70 GB dostępnej pamięci (około 11,79 GB podstawowej + około 59,5 dostępnej z karty 64 GB). Rachunek względem iPonga z 64 GB każdy może sobie policzyć sam ; ) (a na iP 64 GB dostępne jest około 60 GB). || @12: da radę, ale po co? :) || @16: zasadniczo się zgadzam, ale miałem go w ręku przez ładny kawałek czasu i powiem tak - nie jest to idealne rozwiązanie, ale jest całkiem dobrze (a mówię to jako zwolennik klawiszy fizycznych). || #18: bzdura. Można kupić docka DK32 i traktować go jako podstawkę("kołyskę") do oglądania filmów/muzyki (acz nie ma innych złącz)... ale można także kupić na Allegro kabel magnetyczny za 25 zł :) W sumie można też ustawić Smart Connect na przejście do nocnego trybu w przypadku podpięcia konkretnych akcesoriów - do rozważenia. SIMa i kartę pamięci wystarczy włożyć raz, a synchronizację danych można robić przez WiFi - problem klapek rozwiązany. || @21: no i co z tego? Porównaj bebechy i to, czy jest wodoodporny... :) || @31: a poza tym wszyscy w domu zdrowi? Tutaj plastikowy jest podobno tył (acz i tak odczuwalny wizualnie i organoleptycznie tak samo jak szkło, bo jest na nim specjalna folia zabezpieczająca) i na pewno spust migawki oraz klawisz głośności. Tyle. Także kochaj swojego iPonga dalej, nieważne że właśnie jest model któr

  • 0

    41.  2014-02-19 18:20:01

    @33: widzę hejterku, że produkujesz się dalej. Desire 500? Ten plastikowy szrot? :) Raczysz żartować. Telefon robi ŚWIETNE wrażenie w ręku, jak i wizualne (szczególnie klasyczne kolorystycznie wersje), ale żeby to zobaczyć to trzeba mieć z nim najpierw styczność empiryczną, a nie poprzez .jpg czy .png ; ) || @34: jest folia. Istotna uwaga: zdjęcie jej (co nie jest łatwe) zdejmuje gwarancję z ekranu - na tejże specjalnej folii jest nadukowane logo Sony. Generalnie zbiera odciski palców, ale nie ma tragedii. W zależności od modelu (PODOBNO) szkło to albo Gorilla Glass 3, albo Dragontrail.

  • 1

    42. ~Limbo  2014-02-22 15:37:57  host: n12-09-07.opera-mini.net

    Wszystko na papierze wygląda porządnie,specyfikacja itd.Szkoda tylko,że cena jest tak wysoka.2 tysiące za smartfona to według mnie lekka przesada.

  • -3

    43. ~ARTHUR  2014-03-05 07:56:14  host: agcs91.neoplus.adsl.tpnet.pl

    NIE STAĆ CIĘ TO NIE KUPUJ,

  • -1

    44. ~1z3  2014-03-06 22:36:01  host: host-212.96.233.58.tvksmp.pl

    Jest dostępny w Orange za 1zł. przy abonamęcie za 159zł. lub za 629zł przy abonamęcie za 79 zł dzięki takiej ofercie wychodzi tanio cena telefonu

  • 0

    45.  2014-03-12 13:02:00

    Mam telefon od 2 tygodni. Jako prywatnego zawsze szukam czegoś max 4.3" i Z1 Compact spełnił moje oczekiwania. Czego się obawiałem: - duże ramki, mały ekran: okazało się że nie jest tak źle, trzyma i obsługuje się go naturalnie, zapomniałem o tym problemie po 1 dniu - przyciski ekranowe mimo miejsca pod ekranem: jest OK, nie przeszkadza to mocno chociaż wrażenie zmarnowanego miejsca jest - palcowanie: tak, palcuje się telefon mocno i przyciąga kurz jakby elektrostatycznie, pogodziłem się z tym - aparat w nieoptymalnych warunkach: w jasnym świetle fotki sa super, w średnim i słabym sa gorsze niż na Samsungach ale póki nie robimy powiększeń to nie jest źle, po zbliżeniu widać już szumy/ziarno - realny czas pracy na baterii: jest dobrze! 2 doby średniego użytkowania i 1 doba intensywnego to to czego potrzebowałem (bez trybu Stamina, z ciągłym połączeniem do internetu i synchro push) To były punkty których nie byłem pewien, reszta zalet jest chyba znana: - super wydajność, płynny interfejs, wszystko chodzi idealnie - nie nagrzewa znacznie się mimo intensywnej pracy lub grania, jedynie dłuższa zabawa aparatem powoduje wyraźne nagrzanie się obudowy w środkowym fragmencie - obudowa bardzo solidna i wygląda bardzo ładnie - jakość rozmów super Kupiłem z pewną dozą niepewności, po 2 tygodniach jestem zadowolony :) Polecam dla osób szukających topowego smartphone'a w zgrabnej obudowie.

  • 0

    46. ~ruda  2014-03-12 14:13:20  host: sirius.ccig.pl

    Oferta biznesowa orange : abonament za 97zł brutto no limit na 30 mc, z czego 3 ostatnie miesiące płaci się połowę abonamentu - xperia z1 compact jest za 0 zł . Promocja smartfon za 0 zł Orange Bizz

  • 0

    47. ~2z3)  2014-03-15 11:50:03  host: sirius.ccig.pl

    @44 Jest dostepny w Orange w abo 79 netto za 1zl + nolimit

  • 0

    48. ~bravo97  2014-03-18 19:30:47  host: n16-03-08.opera-mini.net

    Mam pytanie czy ten telefon sony xperia z1 compact ma połączenie wideorozmowy ??
    Bo mój kolega kupil sony xperia V piszalo ze jest wideorozmowy a okazało ze nie da połączenie wideorozmowy tylko na jakies programy np. Skype lub coś.
    A ja chce tylko normalne położenie bez programy.
    Odpisz czekam

  • -1

    49.  2014-03-24 11:08:30

    a czemu wszystko takie ładne, a z tyłu plastik zamiast szkła, z kolei przyciski funkcyjne wykonane z plastiku powleczonego jakimś syfiastym sreberkiem - przecież to sreberko zejdzie raz dwa i ty przyciski będą wyglądały po prostu syfiaście.
    A potem powiecie, a taki on był cudny ten telefon. Własnie ....był.

  • 0

    50.  2014-03-28 13:24:17

    Wczoraj dostałem cennik z PLAY i telefon jest juz dostepny u nich.

  • 0

    51.  2014-03-28 14:42:18

    Telefon jest juz dostępny w Play !

  • 0

    52. ~Flik  2014-03-28 15:35:04  host: 195.187.108.60

    Bardzo chętnie bym kupił taki telefon z rozsuwaną klawiaturą qwerty! :-( Za bardzo się do takiej klawiatury przyzwyczaiłem aby z niej rezygnować. Pierwszym telefonem z qwerty jaki miałem to był Sony Ericsson P1i i bardzo sobie go chwalę.

  • 0

    53.  2014-03-28 16:34:46

    obudowa z tyłu plastikowa, klawisze funkcyjne z boku z totalnie plastikowego *** tyle w temacie.

  • 0

    54. ~WojaS  2014-03-29 21:00:22  host: 161-144.beskidmedia.pl

    Witam, mam ten sprzęt od tygodnia i muszę przyznać że to straszy kombajn. Prawdziwa bestia. Zero ścinki, zero jakichkolwiek problemów + REWELACYJNA bateria 2300 mAh i nie full HD (bo po co jak na 4,3") zmusza do napawania optymizmem patrząc na to cacko. Ja osobiście posiadam limonkową wersję i bardzo sobie chwale ten typ. Telefon wytrzymuje bardzo bardzo długi okres pracy na baterii ( choć przed kupieniem miałem pewne wątpliwości ). Mam ogromną liczbę zainstalowanych aplikacji co mogłoby powodować lekkie zcinki - ALE TAK NIE JEST!!! Asphalt 8 chodzi super i inne gierki też. Głośnik też jest naprawdę niczego sobie, dla zwykłego osobnika. Jest wodoodporny (choć nie testowałem osobiście ) co jest atutem. Bardzo mi się podoba fakt, iż ten telefonik jest w stanie stać na 3 krawędziach ( z wyjątkiem prawej gdzie wystają "guziki" . Można więc robić zdjęcia kładąc go na stole czy tam biurku czy nawet aucie a ten pieron bedzie stał i sie nie zwali... i git :) Osobiście radzę użytkownikom zakup folii na wyświetlacz ( tak wiem że tam już jest oryginalnie ale jak się porysuje i będziecie chcieli wymienić to podobno zejdzie wraz z nią napis SONY co by takie piekne już nie było ). Wracając jeszcze to baterii to super jest to oszczędzanie energii - to wydłuża o wiele wiele godzin jej czas pracy :P . Aparat też jest git - zero krytyki. Odnośnie tego otwierania zawleczek, że niby sie "wyrobią" to szczerze wątpię ale jak ktoś woli to od czego jest ładowarka magnetyczna ( koszt jakieś 120- 130 zł na Allegro ), a daje dużo no i jak wygląda ^-^. Podsumowywując jeśli ktoś nie chce cegły, którą można chycić w imadle a nie w dłoni to polecam właśnie Sony Xperia Z1 Compact - to dobrze wydane 1600-1700 zł

  • 0

    56. ~voudox  2014-03-30 19:28:02  host: 093105042037.dynamic.vectranet.pl

    Przeczytałem opinie. Fajne, to chyba coś czego szukam (nie interesują mnie 5" smartfony) . Mam jednak pytanie do właścicieli tego mogelu - a mianowiecie JAK OBUDOWA? Rysuje się? To chyba jedyny element, którego się obawiam...

  • 0

    57.  2014-03-31 10:36:00

    Bardzo fajny model, przyglądam się jemu uważnie (jestem na etapie wyboru smartfona, i nie interesują mnie 4,7-5").
    Mam pytanie dotyczące obudowy.

    1. Czy po zdjęciu folii do której jet sporo zarzutów przód/tył - obudowa ta się nie rysuje? Z czego jest finalnie wykonana - wiele opinii jest na ten temat, było też bodajże oficjalne prostowanie ze strony sony?
    2. Czy są inne, firmowe i profesjnalne folie dedykowane dla tego modelu?

    I ogólnie, sporo osób narzeka na obudowę, na te folie i na "pękanie" - ile jest w tym prawdy?

  • 1

    58. ~harry  2014-04-03 08:00:14  host: 81.6.139.3

    WItam...3 gorsze od siebie. Wymiary optymalne - telefon poprostu miesci sie w kieszeni. Przyciski ciasno leza w slotach - nie bujaja sie tak jak to mialo miejsce w innych modelach. Robote robi stacja dokujaca - nie trzeba wyciagac slotu zeby go naladowac a co za tym idzie wizja poluzowania go i zalania w czasie nurkowania jest zniwelowana.
    Co do baterii....o 8 rano zdejmowany z zasilania...do 8 rano nastepnego dnia przezyje. Choc nie ma to znaczenia bo na koniec dnia jest na ladowarce. Mail sprawdzany caly czas ( ominiety jest soft STAMINA) . Do tego jakies 60 do 120 min rozmow. Wiekszosc na sluchawce BT. Jasnosc ekranu na automacie. Wlaczone GG i FB. Wifi tez wlaczone.
    Sadze ze jak bym uzywal 100 Stamina no to by te 2 dni spokojnie wytrzymal. Swietnie sprawdza sie nieprzmakalnosc. Myty pod kranem co jakis czas. Palcowanie ...hmmmm...jakos nie zauwazylem bo na przodzie folia a z tylu tez cos bo telefonik niestety jest w etui. Przezroczyste ...takie chroniace tyl przed zarysowaniami i przod przed upadkiem .Zdejmuje sie je latwo takze ladowanie nie sprawia problemow. Choc mogli by to jakos uwzglednic w projekcje ladowarki lub etui. Zdjecia robi ok. Generalnie to zobaczymy za rok bo tyle bedzie potrzebowal do sprawdzenia sie . Oczywiscie nr 1 jak dla mnie to BB 7990 . To sie nazywa compact! niestety bateria siada po 8 godzinach :) ale klawiatura robi swoje i cala reszta. Jak tylko by byl na androidzie to nie ma konkurencji.
    Pozdrawiam.

  • 0

    59. ~wojtek  2014-04-08 11:05:10  host: 34-202.dc.net.pl

    xperia z1 compact - mam ją od miesiaca. Po aktualizacji androida potwornie długo uruchamia sie aparat i aplikacje korzystajace z aparatu np. lustro , lupa , skaner. Chce coś sfotografować , dotykam ikonki aparatu i......kilkanascie sekund mam czarny ekran. ....I nie wiem co z tym zrobić.

  • 0

    60. ~wojtek2  2014-04-16 05:13:00  host: 5.172.252.154

    @wojtek rozwiązaniem co do długiego czasu ładowania aparatu jest zwolnienie 2gb miejsca w pamięci wewnętrznej. Po wczorajszej aktualizacji problem znikł (brand sony)

  • 0

    61.  2014-04-21 21:52:56

    Czy można usunąć fabrycznie montowaną folię z wyświetlacza?

  • 0

    62. ~Wonskixxl  2014-05-19 09:43:27  host: aeiy136.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja mam problemy.
    1. LTE w Orange to fikcja , zasięg sieci pływa nawet w 2G przy rozmowach.
    2. Za żadne skarby nie idzie go zesparować z samochodowym zestawem głośnomówiącym w Mazda 5 (iphone chodzi szajsungi też o nokii nie wspominając?? ) o co kaman????????

  • 0

    63.  2014-06-05 14:13:36

    Można. Ale zejdzie też logo Sony.

  • 1

    64. ~adimoss  2014-06-26 15:31:54  host: 178.180.128.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Telefon mam od kwietnia i powiem jest świetny co do przycisków to dwa są chyba plastikowe a ten od włączenia jest aluminiowy tył rzeczywiście nie jest szklany a plastikowy (szkło jest w japońskiej wersji)akurat to nie jest wada według mnie bateria to jakiś kosmos w porównaniu z moimi poprzednimi fonami, szybkość działania bardzo dobra, porostu zwyczajnie jestem bardzo zadowolony

  • 0

    65. ~wariat  2014-07-29 21:58:37  host: p57926736.dip0.t-ipconnect.de

    Sciagajac folię nie ściągacie Napisu. Co do rys to b szybko tył pada. Ogólnie bez zarzutu. Pozdrawiam wszystkich Zetkowiczow

  • 0

    66. ~Boro  2014-07-30 16:44:05  host: ip132-130.vtelecom.pl

    Witam
    telefon mam od dwóch tygodni, jest to mój pierwszy Sony (nie licząc starych sony ericssonów) po dwóch Samsungach. Niestety jeśli chodzi o nakładkę na Androida, przejrzystość obsługi i ilość umilających obsługę drobnych widgetów to Samsung jest zdecydowanie przyjemniejszy. Jakość obudowy i wygląd telefonu - rewelacja (lepszy jest wg mnie tylko Huawei P7) z jednym dużym minusem - przyciski głośności i zasilania działają bardzo nieprzyjemnie i z dużym oporem, nie ma przy tym żadnego kliknięcia informującego o tym czy przycisk zadziałał czy nie. Domyślam się że jest to spowodowane wodoodpornością, ale o ile do interfejsu się przyzwyczaję tak to będzie mi przeszkadzało do końca użytkowania telefonu.

  • 1

    68. ~Magir  2014-08-05 21:24:53  host: s194pc47.mmj.pl

    Wszystko pięknie i ładnie ale Panie i Panowie z Sony jakość materiałów to jest masakra, chodzi mi tu głównie o rysowanie się tego telefonu. Nawet jakieś mikro pyłki na stole rysują tylną część obudowy. Już go nie kładę na stół bo za każdym razem 2 - 3 rysy więcej.Stara XPERIA X10 którą posiadam 5 lat nie nałapała tylu rys co Z1C w 2 tygodnie. Taki świetny telefon zepsuć tym że tył jest tak podatny na zarysowania. Byłbym skłonny dopłacić 150 - 200 zł ale żeby nie było tego problemu. Ktoś powie kup sobie jakąś obudowę do niego i kupiłem ale stwierdziłem że nie po to płacę za design i za kompaktowe gabaryty żeby to zakrywać jakimiś badziewiami. A z drugiej strony
    niech wszyscy widzą jakie jest wykonanie tego telefonu i jak wygląda po tak krótkim użytkowaniu.

  • 0

    69. ~waldemar  2014-08-11 19:15:06  host: host-91-196-13-131.net.brewet.pl

    nie kumam czym wy się zachwycacie?! co to za sprzęt który wytrzyma dwa dni bez ładowania bbuuuuhhhhaaaa toż to imbecylizm i to wtórny zrozumiałbym gdyby wytrzymał minimum cztery dni a nie jeden lub dwa ludzie weźta i łobućta żesz się no!!!

  • 0

    70. ~Maniek==  2014-08-17 20:56:08  host: czo222.internetdsl.tpnet.pl

    do ~Magir jeśli nie chcesz obudowy to wycieraj stół

  • 0

    71. ~Wojtas  2014-09-08 21:37:37  host: adag245.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy biała wersja obudowy jest podatna na zabrudzenia?

  • 0

    72. ~Aga  2014-11-07 09:27:50  host: user-188-33-180-12.play-internet.pl

    Sama zdecydowałam się właśnie na biały kolor. A to dlatego że na czarnym okropnie wyglądają ślady które zostają po dłoniach. I jak na razie jestem zadowolona. Czytałam sporo opinii że zarówno ekran jak i tył obudowy bardzo się rysuje. Dlatego zamówiłam sobie taką przezroczystą nakładkę na tył i oczywiście folię. Jednak nawet zwykły pokrowiec jest dobry. A jeśli wyjmuje się telefon i kładzie byle gdzie to niech nikt nie ma pretensji że po dwóch tygodniach będzie on wyglądał okropnie. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku. Bo w sumie to tylko telefon. Ale jeśli płaci się za niego ok 1.300 zł to chce się żeby jednak trochę posłużył. Jak dla mnie jest ok. Ale nie wiem czy teraz zamówiła bym taki sam, jeśli chodzi o cale. I nawet trochę żałuję. Jakoś nie przerażają mnie te 5 calowe. I następnym razem na pewno taki kupię.

  • 0

    73.  2014-12-29 12:24:59

    Serwis Sony jest jak z najgorszych horrorów. Mi wymienili xperię na nową, która mimo, że nowa nie działała, odesłałem przysłali telefo działający ale z wgranym simlockiem, mimo, że kupiłem w sklepie bez simlocka, odesłałem i tym sposobem dwa miechy jestem bez telefonu. To jak jakaś chińska firma. Nigdy więcej Sony!

  • -1

    74.  2015-02-25 23:14:25

    No widać paru rzeczoznawców się pojawiło tutaj ; ) Czas na odpowiedzi: #48 @bravo97: nie ma wideorozmów. W tym momencie chyba tylko Samsung obsługuje klasyczne wideorozmowy (poprzez sieć komórkową poza transmisją danych). Niemniej zastanawiam się, czy oprócz wideorozmów z użytkownikami starszych telefonów, ma to sens... większość opów (jak nie wszyscy) dają wideorozmowy jako płatne (nawet bodaj Play, który na początku miał je traktowane jak rozmowy głosowe, w tej samej cenie i można z nich było skorzystać z pakietów minut głosowych 1:1), gorsze są właściwie wszystkie parametry oprócz zajmowanej szerokości pasma danych (gorsze są rozdzielczość wideo, bitrate wideo i audio a co za tym idzie większa ich kompresja, większe lagi/opóźnienia, gorszy kod sieciowy co skutkuje zrywaniem połączeń, klatkowaniem etc.), poza tym klasyczne wideorozmowy i tak wymagają 3G... przy którym i nawet nie bardzo dużych paczkach danych (powiedzmy około 1 GB) da się swodobnie rozmawiać z dużo lepszymi efektami. Co kto lubi ; )
    #49: te, trollu, jakoś używany telefon pół roku, spadł już parę razy (bez etui, w dodatku dalej na fabrycznych foliach) i jakoś wyglądają przyciski dobrze, a rysy są akceptowalne jak na miękką folię. Jak się rzuca telefonem, to prędzej pójdzie szyba... A co do folii z przodu/tyłu, wystarczy je zdjąć, nałożyć dobrej jakości szkło (np. Nilkina albo inne dobre) w postaci jednej tafli na przód i jednej na tył i ... po problemie. Także bywaj.
    #54 @WojaS: fakt, da się postawić go na trzech krawędziach, ale na tych pionowych dość trudno... - na bardzo upartego : ) Lepszy zakup od folii to dobre szkło, dwie tafle i po temacie. Najpierw trzeba zdjąć fabryczne folie - jednak nie traci się gwarancji po zdjęciu jej z przedniego panelu.

  • -1

    75.  2015-02-25 23:25:12

    #57 @voudox: pewnie już kupiłeś, no ale: 1) rysuje. Nie testowałem empirycznie, ale rysuje. Przód to szkło (w zależności od wersji (bo są dwa rodzaje szkła..) albo Gorilla Glass 3, albo Dragontrail. Bez powłoki oleofobowej, dlatego zalecana jest albo folia na ekran, albo przyklejenie tafli szkła. Tył to plastik, zalecenia - j/w. 2) są. Szkło jest lepsze. Poszukaj szkła Nilkina albo innych dobrych firm. Ogólnie: Do obudowy nie mam zastrzeżeń, o foliach trzeba wiedzieć zanim się kupi - albo się to bierze albo nie, natomiast pękanie jest ponoć występujące, ale BARDZO rzadkie - na to bym w ogóle nie brał korekty.
    #58 @harry: Starmina daje jakieś półtora dnia na średnio-ciężkim użytkowaniu. Dopiero Z3C daje duży komfort w użyciu dwudniowym, ale i tak jest dobrze : ) Palcowanie ekranu (generalnie każdej czarnej powierzchni) jest i to duże, więc nie wiem jakim cudem nie zauważyłeś.
    #66 @boro: Ciężki i lagujący + często zbyt rozbudowany TouchWiz lepszy od delikatnej modyfikacji Androida u Soniaka? HAHAHAHA, dobre, dzięki za uśmianie się. Chyba używałeś innego Samsunga ;) Z przyciskami też jest inaczej, i zostało to sprawdzone na paru modelach - zobacz, czy nie masz jakiegoś, delikatnie mówiąc, felernego. Jest ciche kliknięcie na regulacji głośności i nieco głośniejsze przy wciśnięciu spustu migawki do końca. Także chyba coś nie tak z tym egzemplarzem...
    #68 @Magir: to są FOLIE. Nie POWIERZCHNIA. Odklejasz po uprzednim kupieniu porządnych folii albo jeszcze lepiej, porządnego szkła, przyklejasz to co kupiłeś i po temacie.
    #69 @waldemar: mówimy o topowym smartfonie z mocnymi bebechami, nawet mimo tego że ma rok (a teraz postęp jest spory), nie o nieśmiertelnej Nokii 6310i (dalej mam i trzyma o ile pamiętam ładnie ponad tydzień, na początku trzymała 16 i 3/4 dnia...) czy Philipsa Xenium 9@9 czy innego (gdzie były czasy czuwania ponad miesiąc). A teraz wróć i zreflektuj swoje poglądy.

  • 0

    76. ~telefonista  2015-06-02 07:35:22  host: 87-207-123-189.dynamic.chello.pl

    Uwazajcie jednak z tymi wtyczkami magnetycznymi , wygodne - fakt ale pomylka w polaryzacji czyli podlączenie odwrotnie konczy sie w 99% przypadkow serwisem - moduł ładowania spalony. Szczegolnie ma to miejsce przy tanich chinskich zamiennikach. Oryginalne jest nieco bardziej zabezpieczone choc tez jak sie ktos postara mozna uwalic. Jednakże nie jest do końca dobrze pomyslane pod wzgledem bezpieczenstwa.

  • 0

    77. ~Jestemrysiem  2015-07-12 23:27:12  host: user-94-254-199-42.play-internet.pl

    Mam ten telefon od ponad pół roku. Niemal zaraz po dostarczeniu go zakupiłam folie ochronne, ale niestety przez te kilka dni wzmozonej ostrożności na tylnej obudowie (tj. Folii) pojawiło die kilka rynek. Po przyllejebiu drugiej problem znikl, więc bez obaw mogę go kłaść gdzie chce. Kupiłam ten telefon ze świadomością jak bardzo się rysuje i ze folia odchodzi wraz z logo, więc w tej kwestii nie było już problemów.
    Obawiałam się, że dotykowe przyciski na dole będą mi przeszkadzać i przypadkiem naciskać, ale nic takiego nie ma miejsca.
    Zalet ten telefon ma bardzo dużo, więc skupie się na wadach.
    Jedną z nich jest aparat- w świetle zdjęcia są bardzo dobre, ale w polmroku już jest dużo gorzej oraz przy dłuższym uzytkowaniu przegrzewa się. Pozatym zdjęcia robione w 20 mpix mają mniejszy format.
    Kolejną jest.to, że jeśli ekran jest mokry nie działa najlepiej.
    Rzeczą warta wspomnienia jest też trzykrotne samoistne wyłączenie się- do teraz nie wiem czym spowodowane.

    Jeśli chodzi o brak możliwości wyciągnięcia baterii to z ewentualnym zawieszeniem się nie ma problemu. Telefon można wyłączyć awaryjnie przez naciśnięcie czerwonego guzika pod zaślepka, lub wszystkich przycisków.

    To chyba na tyle z mojej opinii. Na początku działało bez zarzutu, ale teraz zdarzają się czasem lekkie ścinki.

  • 0

    78. ~krystian  2015-07-21 18:22:26  host: dynamic-78-8-4-151.ssp.dialog.net.pl

    Uwaga!!!! Ważne - samoczynnie pękające ekrany Sony - mój Z1C leżąc ww nocy na półce doznał samoczynnego pęknięcia ekranu. Telefon kupiony nowy, użytkowany przez miesiąć. Gwarancja odrzucona, odwołanie do Sony również- mają użytkownika gdzieś i nie przyznają się do tego bubla. Poczytaj zanim kupisz- ja ignorowałem wpisy o pękającym samocznnie ekranie, a stałem się jego ofiarą! Zastanów się dobrze zanim kupisz - naprawa = 400zł.

  • 0

    79. ~kk  2015-12-03 14:02:56  host: cpc8-acto4-2-0-cust335.4-2.cable.virginm.net

    Pierwsze wrażenie to wooow w porównaniu z moimi poprzednimi Galaxy .Ładny ,dobrze leży ,kompaktowy.
    Niestety szybko się rysuje tylnia obudowa.Ekran ma odpryskki ,bo spadł kilka razy z ok 1 metra wysokości .Nie wiem jak to możliwe ,ale dość często sie wyślizguje.
    Zaślepka od baterii nie wiem kiedy odleciała ,zauważyłam po czasie ,musiałam zakupić nowe.
    Kolejny minus to chyba walnięte oprogramowanie.Telefon włącza się i wyłącza od czasu do czasu ,są momeny że w ogóle ciężko go uruchomić i nie działa żaden sposób a na pewno nie reset.Od czasu do czasu też włączają sie chyba wszystkie jego funkcje na raz ,swiruje ,wyłącza się i jest ok ..Po niespełna roku walnięte wejście do ładowarki i jedno i drugie od ciągłego wkładania kabla zapewne.
    Zdjęcia robi ładne ,ale za dnia ,pod wieczór są ziarniste ,jakieś rozmazane ,nie łapie ostrości.To samo jest z kamerą.

    Tak więc zadowolenie było przez pierwsze pół roku ,później tylko miałam ochotę nim rzucić o ścianę.

  • 0

    80. ~Olek  2016-01-06 19:31:17  host: f055100195.adsl.alicedsl.de

    Mam go półtora roku i jestem niezadowolony tel, który miał być wodoszczelny okazał się nie wodoszczelny! Dwa razy robiłem zdjęcia pod wodą i *** tel wylądował na gwarancji po czym zabronili wkładać go pod wodę. Przycisk wyłączania niestety się zacina i nie da się zrobić rzutu ekranu, ogólnie jest bardzo powolny, długo myśli jak dla mnie same minusy

  • 0

    81. ~Jul D  2016-02-07 20:38:50  host: d84-158.icpnet.pl

    Posiadam Z1c od zeszłego roku i mimo kilku wad to na dzien dzisiejszy jest to jeden z najlepszych telefonow jaki mozna kupic w relacji cena/jakość. Juz za kwote 500zł mozna kupic egzemplarz w bardzo przyzwoitym stanie i taka cena pozwala wybaczyć pewne braki w aparacie czy plastikowej obudowie. Fajny telefon, dla tych, którzy chcą dobrze zacząć przygodę z androidem :)

    Jeśli ktoś jest ciekaw jak się z1c sprawuje w 2016 to zapraszam do obejrzenia krótkiego materiału, który przygotowałem:

    http://tlp.is/8xw

  • 0

    82. ~Krzysztof  2016-02-09 13:47:23  host: 89-77-143-128.dynamic.chello.pl

    NIE POLECAM! Po 3 miesiącach użytkowania pęknął w nim samoistnie wyświetlacz. To tyle, chyba nie potrzeba w takiej sytuacji więcej komentarzy. Szajs jakich mało. Wstyd jak dla tak renomowanej firmy jak SONY. P.S. w tym modelu zdarza się to nagminnie. Wystarczy wejść na allegro lub wpisać hasło wyświetlacze do Z1 compact w google, aby się przekonać jak ogromnej skali jest to problem. I nikt z tym nic nie robi. Sony takie tematy zamiata pod dywan, a ten dywan musi być niczego sobie rozmiarów.

  • 0

    83.  2016-05-31 21:35:13

    Witam serdecznie,
    Jako, że podczas wybierania telefonu przed zakupem sugerowałem się tym właśnie forum to chciałbym umieścić komentarz dotyczący flagowego modelu Z1 Compact.

    Pół roku od premiery tego modelu przesiadłem się na niego z poprzedniego Xperia L. Jeśli chodzi o porównanie tych dwóch modeli to jest przepaść, ale chciałbym skupić się bliżej właśnie Z1C.

    Po niespełna dwóch latach użytkowania jestem bardzo - z naciskiem na bardzo - z niego zadowolony pomimo faktu, że sprzedałem go dwa tygodnie temu :). Dodam, że ciężko było mi się z nią rozstać :(

    Przy zakupie wgrany był Android 4.0 niejaki Jeally Bean i ten oto system sprawiał, że Z1C była mega szybka i stabilna na co zwracałem szczególną uwagę przy wyborze. Nic się w nim nie zacinało, system pracował płynnie, rzetelnie.
    Kolejnym aspektem, którym kierowałem się to ergonomia. Telefon idealnie leży w ręce, przekątna 4.3 cala pozwala komfortowo trzymać telefon w kielni oraz nietypowy uchwyt samochodowy. Interfejs od Sony bardzo mi przypada do gustu, nie mam zastrzeżeń. Wyświetlacz bardzo dobrze odzwierciedla zdjęcia wykonane przez aparat. Nawiasem mówiąc gdybyśmy kilka zdjęć wykonanych z innego aparatu na komputerze czy Smart TV to każde będzie inne. NFC bez zarzutu przy TV SONY - dzwiek i jakosc zdjec. Jesli chodzi o tramsmisje filmowa to juz jest nieco gorzej. Widac pixele na wyswietlanym TV. Wodoodpornosc - nigdy nie sprawdzalem, po prostu sie balem :). Jak ktos rozleje piwo na tel to mamy zabezpieczenie. Bateria spelnila moje oczekiwania i na pelnym ladowaniu wytrzymala okolo 30-36h uzytkowania, tj. SMSy, MMSy, internet 3G, rozmowy srednio 2h dziennie. Jezeli chcielibysmy robic intensywnie zdjecia to sadze, ze telefon wytrzyma do 24h - oczywiscie w zaleznosci ile ich bedzie. Jesli chodzi o nagrzewanie sie telefonu to owszem zdarzalo sie podczas grania w gry albo przegladania internetu. Jak w kazdym zreszta telefonie. Nawet iPhone

  • 0

    84.  2016-05-31 21:50:24

    to orygialna folia ktora jest podatna na ryski.

    Ogolnie rzecz biorac na sysetmie 4.0 telefon bez zarzutów. Niestety po aktualizacji Androida do wersji 5.0 w telefonie spadal a wydajnosc i dalo sie to odczuc. W moim subiektywnym odczuciu znaczaco. Co wiecej, kilkakrotnie samoczynny reset. Podejrzewam, ze glowna przyczyna byl sam soft po ktorym telefon po prostu wariowal momentami, ale dalo sie zyc :). Co do dzwieku to srednio, ale tez nie oczekiwalem szalu. Jak chce posluchac muzyki to wlaczam do tego sprzet przeznaczony i granie jest wiec nie oczekujmy od telefonu glebokich basow i wysokich sopranow..

    Najgorsza wada jaka przytrfila sie w moim egzemplarzu to usterka silniczka od baterii. Nie wiem jak jest to dokladnie skonstruowane, ale wygladalo to tak jakby silniczek po jednej stronie baterii po prostu wysiadl. Wibracje dzialaly w sposob nieregularny i dziwaczny co bardzo mnie irytowalo. Wylaczylem je po prostu dla swietego spokoju :) Usterka wystapila po okolo 12-14 miesiecy uzytkowania telefonu.

    Jak wspomnialem wczesniej, jestem bardzo zadowolony z telefonu i spelnil wszystkie moje oczekiwania. Gdybym mial wybirac jeszcze raz to z pewnoscia wzialbym Z1C. Szczerze polecam

    PS
    Jezeli widzicie negatywne opinie, ze telefon sie skrzywil, bateria spuchla, zaslepki odpadly albo folia sie porysowala to skwituje to nastepujaco:
    1. krzeslo sluzy do siedzenia a nie telefon.
    2. kompouter sluzy do calodziennego surfowania albo grania
    3. piwo otwieraj otwieraczem, a nie telefonem
    4. telefon to nie scierka do kurzu czy stolu pelnego syfu i okruchów

    Jak dbasz tak masz i za tyle pózniej sprzedasz :)

    pozdrawiam

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-204-139-136.compute-1.amazonaws.com


Wszelkie pytania dotyczące wyboru telefonu proszę zadawać w specjalnym dziale na forum.

Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.

Telefony dodane do porównania

Ankieta

Czy skorzystałbyś z opcji logowania na podstawie wzorca oka?

Comarch: będzie biometria w rozwiązaniach dla banków

 

Zobacz wynik | Opinie (1)

Archiwum Ankiet